Stato Interessante


Film | Data wydania: 20/02/2008 | Uwolnienie filmu: 1977 | Format: CD, Pobieranie
 

Zarejestruj się teraz!

Bądź lepiej poinformowany i uzyskaj dostęp do informacji kolekcjonerów!





 

# Tor   Czas
1.E' mejo de morě che restŕ qui (instrumental)4:03
2.Morale ipocrita borghese2:46
3.Per Annabella2:40
4.Una bossa a cena3:07
5.Una famiglia povera2:40
6.Mezza luce1:53
7.Un salotto troppo elegante1:54
8.Per l'amore si farŕ2:56
9.Morale ipocrita borghese (#2)5:22
10.Controluce2:56
11.Per Annabella (#2)3:15
12.Una famiglia povera (#2)1:53
13.Morale ipocrita borghese (#3)0:39
14.E' mejo de morě che restŕ qui (vocal)4:03
 40:07
Prześlij opinię Ukryj recenzje w innych językach

 

Stato Interessante - 08/10 - Przegląd wersji Kristof Janssens, zgłoszone w (Holenderski)
Met Stato Interessante was de Italiaanse regisseur Sergio Nasca in 1977 al aan zijn derde langspeelfilm toe. Terwijl Nasca met zijn debuutfilm Il Saprofita meteen internationale aandacht verwierf en toen onder meer genomineerd werd voor een Gouden Hugo op het Internationaal Filmfestival van Chicago werd de satirische film Stato Interessante niet het verhoopte succes.

Elke episode van de drie episodes tellende film vertelt het verhaal van een vrouw uit een welbepaalde sociale klasse. De drie vrouwen hebben elk hun verleden, maar hebben één ding gemeen: ze hebben allen, al dan niet vrijwillig, een abortus ondergaan. Een film die het verhaal vertelt van drie vrouwen met elk een totaal andere achtergrond, daarvan zou men verwachten dat muzikaal de film ook enige variatie kent. Als plaatsvervanger van Sante Maria Romitelli, de componist die Nasca’s eerdere twee films voorzag van muziek, slaagde Ennio Morricone er weer in om voor dit vergeten niemendalletje een gevarieerde score te componeren, eigenlijk zoals we dit van een muzikale kameleon als Morricone mogen verwachten.

1977 was een cruciaal jaar voor Morricone aangezien dat jaar het begin inluidde van een bescheiden en langzaam op gang komende Hollywoodcarričre (al had hij toen reeds de scores verzorgd voor Amerikaanse producties als Two Mules for Sister Sara en Hornets' Nest ). Dat jaar componeerde hij de muziek voor een tiental films, waaronder de scores voor het matig onthaalde vervolg op de horrorklassieker The Exorcist, Exorcist II: The Heretic, en Orca, een flauw afkooksel van Jaws.

Morricones’ score voor Stato Interessante kent enkele raakpunten met de muziek die hij voor Exorcist II neerpende. Het gitaarlijntje en de rustige drums in “E Mejo De Mori Che Resta Qui” doen dan wel denken aan het hoofdthema uit Exorcist II, toch is het een bijzonder thema vanwege de mooie flügelhornsolo in combinatie met de sobere orkestrale begeleiding. Het koor « Voci Bianche Di Paolo Lucci » dat te horen is op “Per L'amore Si Fara” zou ook niet misstaan hebben op de soundtrack van Exorcist II.

De grappige “dong dong”-geluidjes in “Morale Ipocrita Borghese”, zoals die ook te horen zijn op de scores van The Sicilian Clan en Indagine su un Cittadino al di Sopra di Ogni Sospetto, zijn ondertussen behorend tot één van de typische stijlen die de maestro doorheen zijn carričre afwisselde. Een heel andere sfeer creëert de componist met “Per Annabella”, een thema dat o.m. bestaat uit gitaar, piano en dwarsfluit.

Met de tracks “Una Bossa a Cena” en “Controluce” verrast Morricone ons terug met een andere muziekstijl: Bossa Nova. Vooral “Controluce” valt op aangezien dit nummer eigenlijk een Bossa Nova-versie is van Morricones’ jazzcompositie “Sophisticated Boy”, een compositie die oorspronkelijk staat op zijn score voor Idoli Controluce (1965). “Controluce” is een erg opzwepende versie met diverse pianosolo’s waar alleen maar met plezier kan naar geluisterd worden. “Controluce” duurt bovendien een minuutje langer dan de eerder verschenen versie.

Voor wie van jazzy pianosolo’s houdt, komt met deze score ook aan zijn trekken. Het oorstrelende ‘Mezza Luce’ zou niet misstaan op een jazzcompilatie van Morricone. Het stijlvolle “Un Salotto Troppo Elegante” is dan weer een op zichzelf staande orkestrale compositie waarbij een solerende violist centraal staat.

Met het hoofdthema dat als openingstrack fungeerde, sluit Morricone deze score af. Voor deze versie van het hoofdthema kreeg de nagenoeg onbekende zangeres Laura Borgognoni de eer om de zang te verzorgen. Niemand minder dan de vrouw van Morricone, Maria Travia, schreef de lyrics voor het nummer. Eerder leverde ze ook enkele songteksten af voor composities van haar man die heruitgevoerd werden door o.m. Mireille Mathieu en Milva.

De film Stato Interessante behoort tot de ellenlange lijst van kleinschalige films waarvoor Ennio Morricone de muziek componeerde. Deze gevarieerde score is daardoor onterecht in de vergetelheid geraakt. Wie een exemplaar van deze in beperkte oplage verschenen score kan op de kop tikken, twijfelt best niet te lang.


Zgłoś błąd lub wyślij nam dodatkowe informacje!: Zaloguj się

 



Jeszcze