Hour of the Gun


Colosseum (4005939665425)
Varčse Sarabande (0030206665420)
Film | Data wydania: 17/05/2005 | Uwolnienie filmu: 1967 | Format: CD
 

Zarejestruj się teraz!

Bądź lepiej poinformowany i uzyskaj dostęp do informacji kolekcjonerów!





 

# Tor   Czas
1.The Hour Of The Gun2:42
2.Main Title4:55
3.New Marshall1:07
4.Ballot Box3:42
5.Ambush2:14
6.Whose Cattle2:48
7.The Painted Desert1:34
8.The Search2:50
9.Doc's Message4:40
10.A Friendly Lie4:23
 30:55
Prześlij opinię Ukryj recenzje w innych językach

 

Hour of the Gun - 06/10 - Przegląd wersji Lammert de Wit, zgłoszone w (Holenderski)
Hour of the Gun is een Amerikaanse westernfilm van de bekende regisseur John Sturges, die vele westerns op z'n naam heeft staan. Een daarvan is de beroemde film 'Gunfight at the O.K. Corral', met Kirk Douglass en Burt Lancaster uit 1957. In 1967 was het blijkbaar nodig om een wat meer waarheidsgetrouwe versie van hetzelfde verhaal te brengen, opnieuw geregisseerd door Sturges. Over het vuurgevecht rondom O.K. Corral zijn ook daarna al weer een aantal films gemaakt.
Het verhaal draait om Wyatt Earp en zijn twee broers, Virgil en Morgan. Na het vuurgevecht met de Clanton-bende bij O.K. Corral bij het stadje Tombstone, wil Virgil Earp sherriff van dit stadje worden, maar de Clanton-bende verwondt hem, waardoor dat niet lukt. Vervolgens wil Morgan het proberen, maar hij wordt door de bende vermoord. Wyatt wil dan vertrekken, maar wordt toch tot marshall benoemd. In die funtie gaat hij op jacht naar Ike Clanton en z'n bende...

De muziek is van Jerry Goldsmith, die z'n strepen inmiddels al wel had verdiend in het Western-genre. Zowel voor een aantal bekende tv-westernseries was Goldsmith de componist van de muziek bij een of meer afleveringen (o.a. Gunsmoke), als voor hoofdfilms als Lonely are the Brave, Rio Conchos of Stagecoach. Zelfs Goldsmith's allereerste score was voor een Westernfilm (Black Patch)!
Voor Hour of the Gun heeft hij een score gecomponeerd met een mooi thema, dat gedurende de score steeds terugkomt in de verschillende tracks. In de openingstrack komt dat thema gelijk al voorbij en wordt dan vooral door trompetten gebracht op een orkestrale underscore, waarin ook de percussie een behoorlijke rol speelt. Dat thema wordt dan gebracht als het hoofdthema voor de film. In de 'Main Titles' komt dat thema opnieuw terug, maar nu in een heel andere kleuring. Waar de openingstrack fraai orkestraal en harmonisch is, is de 'Main Title' track juist van een spannend arrangement voorzien, met veel minder harmonieuze klanken. De muziek is veel dreigender en spreekt daarvoor veel minder aan.
Ook in 'New Marshall', 'Ballot Box' en 'Ambush' komt het thema terug, maar steeds hangt er een spannende en meer of minder dreigende sfeer in de muziek. Het thema blijft mooi, maar door de dreiging in het arrangement is het minder prettig beluisterbaar. Vooral in de track 'Ambush' zijn echter ook fraai orkestrale en meer harmonische delen, die het thema weer wel fraai brengen.

Sommige tracks hebben een wat meer typische westernkleuring dan andere, maar door de manier waarop de koperblazers worden ingezet is al volop duidelijk dat dit muziek is die bij een Western hoort. Toch past Goldsmith ook wat ethnische klanken toe wanneer de scenes zich bijvoorbeeld naar Mexico verplaatsen. Dan zijn getokkelde gitaren en castagnettes belangrijke elementen.

De algehele kleuring van de score is niet een optimistische. De dramatische en dreigende muziek speelt duidelijk de hoofdrol in de score. De muziek zet daarmee stevige nadruk op de karakters en het verhaal in de film. Daarom is de muziek prima passend bij de film, maar het maakt het voor filmmuziekliefhebbers niet aangenamer. De muziek is bij vlagen nogal deprimerend en ook de minder harmonische klanken in de muziek van de score zullen zeker niet iedereen aanspreken.
Het thema op zich is een fraai thema, maar Goldsmith verpakt het meestal in een nogal dreigend arrangement, waardoor het niet zo goed in het gehoor ligt. Slechts een paar tracks kennen een meer opbeurende en daardoor veel fraaiere versie van het thema. Vooral de openingstrack brengt dit thema op een erg sterke manier, vol orkestraal en positief geluimd. Maar ook de afsluitende track 'A Friendly Lie' is een goed in het gehoor liggende laatste track. Vooral naarmate de track vordert wordt de muziek steeds aangenamer om uiteindelijk met een mooi expressief staand slot de score af te sluiten.

Kortom, met zijn score voor Hour of the Gun heeft Jerry Goldsmith een score afgeleverd die niet iedereen zal bekoren. De openingstrack is werkelijk prachtig en hierin wordt dan ook het hoofdthema op een heerlijke manier gebracht. Ook de afsluitende track mag er zijn en sluit de score fraai af, ook weer met het thema. Dat thema komt in bijna alle tracks sterk naar voren. Maar tussen openingstrack en slottrack is de kleur van de muziek veel donkerder en dreigender en ligt de muziek zeker niet zo prettig in het gehoor. De muzikale variatie in de tracks is goed, maar de arrangementen liggen nogal zwaar op de maag en zijn soms nogal deprimerend. Terwijl de meeste tracks toch het fraaie thema laten horen, maar dan in een dramatisch en vaak dreigend arrangement. Een op zich mooi thema kan dan toch moeilijk in het gehoor liggen. Dat geheel maakt de waardering voor deze score minder hoog dan van tevoren verwacht. Meer dan 61 uit 100 punten wordt het niet.

Er is ook een Hour of the Gun Complete score, maar die bevat vooral extra dreiging en spanning en spreekt daardoor minder aan. Ook staan hier nog een aantal tracks van The Red Pony op. Dan is deze Original score een betere keus.

Inne wydania muzyczne Hour of the Gun (1967):

Hour of the Gun (1991)
Hour of the Gun (1967)
Hour of the Gun (2012)


Zgłoś błąd lub wyślij nam dodatkowe informacje!: Zaloguj się

 



Jeszcze