Battlestar Galactica: Season 1


La-La Land Records (826924103227)
映画 | 年: 2005 | フォーマット: CD
 

今すぐ購読する!

もっと情報を得て、コレクター情報にアクセスしてください!

 

# トラック   期間
1.Prologue0:40
2.Main Title (U.S. Version)1:05
3.Helo Chase1:31
4.The Olympic Carrier5:48
5.Helo Rescued1:01
6.A Good Lighter1:55
7.The Thousandth Landing3:08
8.Two Funerals3:25
9.Starbuck Takes on All Eight3:46
10.Forgiven1:30
11.The Card Game3:04
12.Starbuck on the Red Moon2:00
13.Helo in the Warehouse2:01
14.Baltar Speaks With Adama1:54
15.Two Boomers1:47
16.Battlestar Operatica2:35
17.The Dinner Party3:14
18.Battlestar Muzaktica1:43
19.Baltar Panics1:46
20.Boomer Flees1:16
21.Flesh and Bone4:06
22.Battle on the Asteroid6:52
23.Wander My Friends2:57
24.Passacaglia5:15
25.Kobol's Last Gleaming2:49
26.Destiny4:44
27.The Shape of Things to Come2:55
28.Bloodshed1:50
29.Re-Cap0:36
30.Main Title (U.K. Version)1:05
 78:18
あなたのレビューを提出する 他の言語でレビューを非表示にする

 

Battlestar Galactica: Season 1 - 06/10 - その改訂 Lammert de Wit, 提出された (オランダの)
De tv-serie van Battlestar Galactica: Season One gaat verder waar de miniserie is gestopt. De mensen op de samengestelde vloot van ruimteschepen gaan op zoek naar de dertiende kolonie, die 'aarde' moet heten. Maar het ratjetoe van allerlei ruimteschepen wordt gevolgd door schepen van de cylons. Ondertussen zoekt een ander schip contact met de Galactica, wordt er verraad gepleegd, is er opstand, gaat een deel van de watervoorraad verloren, er blijken cylons te zijn die op mensen lijken, er gebeuren allerlei ongelukken, en wat al niet meer...

De tweedelige miniserie was van muziek voorzien door Richard Gibbs, daarbij geassisteerd door de jonge Bear McCreary. Toen Gibbs niet door wilde met het scoren van de eerste tv-serie, mocht Bear McCreary het van hem overnemen. En dat doet hij goed. Althans, zeker niet slechter dan Gibbs. Maar, net als Gibbs, was ook McCreary gebonden aan de wensen van de producenten van de serie, die sobere, ingetogen muziek wilden, zonder thema's, in ieder geval heel anders dan bij SF-films gewoonlijk gemaakt wordt met groot orkest en veel bravour.
McCreary moest vooral bij de eerste afleveringen sober aan de slag, wat leidde tot muziek, vergelijkbaar met dat van Gibbs uit de miniserie. Veel klanken, veel percussie, weinig melodie en vrijwel geen melodische ontwikkeling. Maar gaandeweg de serie kreeg McCready steeds meer de vrije hand en steeds wat meer budget om betere muziek te kunnen afleveren. En dat hoor je goed. Daarbij maakte McCreary ook veel gebruik van ethnische instrumenten om melodieŽn te maken. Die konden dan solo (dus goedkoop) gespeeld worden, terwijl ze tegelijkertijd voldeden aan de eis van de producers om af te zien van 'gewone' orkestklanken, als strijkers, koperblazers of piano.
Echter naar het einde van de eerste serie werd McCreary gevraagd om als afwisseling toch ook wat strijkers te introduceren, waar hij van harte op inging. Ook wilden de producers toen toch wel bepaalde melodielijnen terug laten komen, waardoor toch ook iets van thema's ontstonden.

Al deze aspecten van de ontwikkeling van de score hoor je terug op de digitale samenvatting die ervan gemaakt is, met het scorealbum van dit eerste seizoen van Battlestar Galactica. Met name de ethnische instrumenten worden later in de score meer gebruikt, evenals het gebruik van zang. Zo zingt de Ierse zangeres Lilis ” Laoire op de track 'Wander My Friends', uit de aflevering Hand Of God, waaruit ook de prachtige track 'A Good Lighter' komt, waarin de doedelzak een grote rol speelt. Door het vele gebruik van ethnische instrumenten, waaronder ook de duduk, krijg je nogal eens de indruk dat McCreary goed naar Hans Zimmer heeft geluisterd (al zegt hij zelf in een interview van niet). Toch ontkom je soms niet aan het gevoel dat het wel erg bekend in de oren klinkt. De song 'Wander my Friends' kwam mij bij het beluisteren erg bekend voor en ik ben op zoek gegaan. De song blijkt sprekend te lijken op de song 'Minstrel Boy' in de uitvoering zoals Joe Strummer & the Mescaleros deze uitvoert tijdens de aftiteling van de film Black Hawk Down uit 2002. 'Wander my Friends' is zeker niet identiek, maar de sfeer van beide songs is dat wel. De melodie van 'Wander my Friends' en het Ierse klankpalet is later het thema voor de Adama-familie in de serie geworden.
Naast deze themasong zijn er ook tracks met sopraanzang (Battlestar Operatica) en anderssoortig gehum. De strijkers spelen een minimale rol in deze serie, maar komen in de laatste afleveringen toch aan bod. Vooral het semi-klassieke Passacaglia is fraai.

Zo blijkt deze score voor Battlestar Galactica: Season One een behoorlijke meevaller, na de tegenvallende score voor de tweedelige miniserie, gecomponeerd door Gibbs. Overigens zijn de twee openings en twee afsluitende tracks nog steeds van Gibbs, die het thema voor de serie maakte. De 26 andere tracks zijn van McCreary en op een aantal eentonige tracks na, met vooral percussie, klankmuziek en geluiden, uit de vroege afleveringen van de serie, bevat de score zeker een redelijk aantal fraaiere tracks, waarbij vooral de ethnische instrumentatie een rol speelt en, bij de laatste afleveringen van de serie, ook de strijkers. Daarmee is dit gemiddeld toch zeker een ruime zes waard, maar haalt het net geen zeven.
Battlestar Galactica: Season 1 - 08/10 - その改訂 Tim Horemans, 提出された (オランダの)
Na het beluisteren van Battlestar Galactica Season 2 heb ik de omgekeerde weg gevolgd en ben dan ook maar Season 1 gaan opzoeken. Ik kan u verzekeren dat Season 1 even goed is als Season 2. Bear McCreary weet te verrassen. Voor een Science Fiction reeks vind ik de muzikale aanpak van McCreary zeer apart. Hij gaat echt qua instrument keuze de etnische toer op, wat ook zeer goed werkt trouwens. Bear McCreary is voor mij een onbekend componist maar hij heeft muziek geschreven die volledige op zichzelf staan zonder de beelden van de serie. De toon wordt onmiddellijk gezet met The Main Title, die ingeleid wordt door de Duduk. Hou je van heerlijke percussie dan is dit album wel echt een aanrader. Het orkest is niet echt groot en met die beperking weet McCreary toch een mooi palet van geluiden en melodieŽn te creŽren .

Helo Chase bijvoorbeeld is een nummer dat opgebouwd is met percussie en etnische fluit. In The Olympic Carrier wordt deze stijl verdergezet maar voegt McCreary er een stem aan toe. Het knappe aan de score is dat de componist buiten de etnische invloeden ook nog andere muzikale stijlen weet toe te voegen. A Good Lighter bevat een zeer mooi thema dat qua instrumentatie zeer Iers klinkt om dan weer volop oosterse fluiten en trommels boven te halen in The Thousandth Landing. Van afwisseling gesproken, Battlestar Operatica is zoín beetje de vreemde eend in de bijt, want dit is een licht klassiek opera stuk inclusief sopraan welke gevolgd wordt door een strijkerkwartet in The Dinner Party om dan over te gaan in easy listening achtergrond muziek in Battlestar Muzaktica waarna weer alle registers opengetrokken worden in het door percussie gedomineerde Baltar Panics. Wander My Friends is een Iers lied dat mij zeer bekend in de oren klinkt. Het thema in Passacaglia, gespeeld door de strijkers wordt op de soundtrack van Season 2 herhaald en zelfs verder uitgewerkt wat ook geld voor de muziek in The Shape of Things To Come. Kobolís Last Gleaming is dan weer heel dromerig waarin de Duduk weer een belangrijke rol speelt. Dit album wordt afgesloten met The Main Tilte, maar dan de UK versie, welke toch zeer sterk verschilt t.o.v. de US versie.

Eind conclusie, Battlestar Galactica is een tv-reeks met ongelooflijk mooie muziek die boeit en blijft boeien. Zowel de soundtrack van het eerste en het tweede seizoen. Ik raad wel aan van de normale weg te volgen, beginnen met seizoen 1 en dan seizoen 2, dan kan je volop genieten van de evolutie van sommige themaís.

コレクションからのサウンドトラック: Battlestar Galactica

Battlestar Galactica: Season 1 (2005)
Music of Battlestar Galactica for Solo Piano, The (2011)
Battlestar Galactica: Season 3 (2007)
Battlestar Galactica (0)
Battlestar Galactica: Season 4 (2009)
Battlestar Galactica: Season 2 (2006)
Battlestar Galactica: The Plan and Razor (2010)
Battlestar Galactica - Volume 1 (2011)
Battlestar Galactica: Blood & Chrome (2013)


不具合を報告するか、私たちに追加情報を送ってください!: ログイン

 もっと