International Velvet


映画 | 年: 1994 | 映画のリリース: 1978 | フォーマット: CD
 

今すぐ購読する!

もっと情報を得て、コレクター情報にアクセスしてください!





 

# トラック   期間
1.Main Title3:44
2.Escapade1:57
3.Velvet's Theme3:26
4.Sarah's Theme3:09
5.Birth of a Foal2:33
6.Cross Country3:34
7.Seasons Come3:18
8.First Love4:17
9.Olympic Torch3:49
10.End Title3:05
 32:52
あなたのレビューを提出する 他の言語でレビューを非表示にする

 

International Velvet - 09/10 - その改訂 Lammert de Wit, 提出された (オランダの)
Dit is de derde recensie in de Francis Lai serie.

Vorige: Bilitis
Volgende: Another Man, Another Chance

De Amerikaanse film International Velvet is een coming of age drama, die geregisseerd is door Bryan Forbes (Whistle down the Wind, The Stepford Wifes, Deadfall). De film is een vervolg op de film National Velvet uit 1944, die draaide om Velvet Brown. In deze opvolger is zij inmiddels een veertiger geworden. Het scenario is geschreven door regisseur Forbes. Hij schreef er ook een boek van, die tegelijk met de film uitkwam. De film is wat mager ontvangen door de critici en was in de bioscopen geen groot succes.
Het verhaal draait om de puber Sarah, die haar beide ouders heeft verloren en nu vanuit Amerika naar Engeland moet, om bij haar tante Velvet Brown te gaan wonen. Vroeger (in de vorige film) deed Velvet mee aan de nationale paardenrenkampioenschappen, waar ze prijzen won. Als Sarah naar Engeland komt krijgt het bekende racepaard van Velvet haar laatste veulen en Sarah krijgt het veulen van Velvet en voedt het op tot racepaard, om vervolgens, net als Velvet, mee te doen aan de racewedstrijden...

De muziek bij deze film is van de Franse componist Francis Lai. Regisseur Forbes had al jaren gewild dat Lai een keer een score voor een van zijn films zou componeren en bij deze is dat gelukt. De muziek van Lai voor deze film heeft een prettig romantische kleuring en klinkt ook als een typische Lai-score, met z'n hoge, gitaarachtige keyboardklanken, zoals hij dat ook in andere scores gebruikt. De muziek is overwegend elektronisch, maar Lai maakt ook ruim gebruik van akoestische en orkestrale instrumenten.
Het album opent met de 'Main Title', waarin we een akoestisch bespeelde gitaar horen, waarna Lai er met zijn keyboardklanken overheen gaat, waar vervolgens ook een lichte underscore bij komt. Halverwege wijzigt Lai de klank van z'n keyboard naar een moog-achtige kleuring, die de muziek wat warmer laat klinken en het geheel tot een fraaie track maken. De melodie is een beetje melancholiek en ligt tegelijk erg prettig in het gehoor.
Dat geldt dan veel minder voor 'Escapade', die een meer poprock-achtige stijl heeft, met stevige drumpercussie en koperblazerachtige synthesizerklanken. De spanning is in deze track flink opgevoerd.
Wat volgt is 'Velvet's Theme', die een beetje een wat trage, dramatische kleuring heeft meegekregen. Ik heb geen idee of Lai de melodie van dit thema heeft overgenomen van de oorspronkelijke film National Velvet, waarbij de score door Herbert Stothart is gecomponeerd. Toch is dit best een heel aardige track.
Maar 'Sarah's Theme' is duidelijk veel opgewekter en vlotter en heeft daarbij een prettige, wat romantisch getinte kleuring. De melodie staat in majeur en wordt met prettige strijkers ondersteund. Die melodie wordt dan weer op Lai's bekende keyboard gespeeld, waarbij ook getokkelde instrumenten bijdragen aan de erg aangename sfeer van de track, evenals de lichte drumpercussie.
'Birth of a Foal' is wat meer ingetogen dan de vorige track, maar de melodie is hier ook erg prettig en mooi harmonisch, waarbij een getokkelde gitaar nu de melodie speelt, terwijl elektronische underscore de harmonieën verklankt, die zorgen voor een lichte en wat romantische kleuring.

De track 'Cross Country' ligt een beetje in de lijn van 'Escapade' en heeft een wat meer spannende stijl en klinkt wat popmuziek-achtig, compleet met drumpercussie, elektrische gitaar en een stevig ritme en soms zelfs wat funk-elementen. Eigenlijk is het toch wel een prettige track, vooral als je deze een paar keer voorbij hebt horen komen.
In 'Seasons Come' laat Lai het keyboard voor het eerst als een echte piano klinken, of wellicht is het een echte piano, op een underscore van strijkers en houtblazers, die er een prettige, licht dramatische track van maken, met een erg aangename melodie in mooie harmonische klanken.
Met 'First Love' presenteert Lai het liefdesthema en dat is een erg mooie melodie, die weer met die typerende hoge, wat scherpe keyboardklanken gespeeld wordt, later opgevolgd met een iets andere klankkleur. Deze melodie wordt ondersteund door lichte drumpercussie en underscore uit de synthesizer, die er toch een redelijk aangenaam vol geluid van maken. Daarmee is dit een erg prettige track geworden, met een hoog romantisch gehalte.
De melodie van 'Olympic Torch' is eveneens erg fraai. Opnieuw worden de pianoklanken gespeeld op een underscore van rustige strijkers, waarin een cello kort een mooie solo speelt. Tegelijk klinken ook Lai's keyboardklanken er weer doorheen, wat het geheel tot een prettige, licht melancholieke mix maken van heerlijke harmonische klanken.
Het album sluit af met de 'End Title', die een vlotte melodie geeft, die gebaseerd is op die van de openingstrack. De strijkers spelen hierin de hoofdrol met de melodie, waarbij piano, maracas, tamboerijn, koperblazers en houtblazers voor een mooie volle kleuring zorgen in deze erg prettige laatste track van dit eigenlijk te korte album.

Kortom, met dit score-album voor International Velvet presenteert Francis Lai bijzonder aangename en sfeervolle muziek in een prettige, licht romantische kleuring. De muziek is volop harmonisch en de melodieën zijn erg aansprekend. Die worden vaak gespeeld op een keyboard die hoge en wat scherpe klanken tevoorschijn tovert die qua helderheid een beetje lijken op gitaar- of hoge harpklanken. Dat is dan ook een beetje het handelsmerk van Lai, wat hij in meer scores toepast. Hij plaatst die klanken vaak op een rustige underscore van lichte orkestrale of elektronische muziek, vaak in volle harmonie of tegenmelodie. Daarmee ligt zijn muziek voor deze film bijzonder prettig in het gehoor. De waardering als luistermuziek komt dan ook op een mooie 86 uit 100 punten.

その他のリリース International Velvet (1978):

Sarah (1978)
International Velvet (1978)


不具合を報告するか、私たちに追加情報を送ってください!: ログイン

 



もっと