Company Business
Intrada Special Collection Volume ISC 462


Intrada Special Collection 06/04/2021 CD (720258546203)
映画 映画のリリース: 1991
 

今すぐ購読する!

もっと情報を得て、コレクター情報にアクセスしてください!





 

# トラック   期間
Original 1994 Soundtrack
1.Journey To Alexanderplatz10:55
2.Faisal’s Escape14:51
3.Natasha1:28
4.Café Jatte5:11
5.Eiffel Tower7:27
6.The Island4:09
 44:01
# トラック   期間
The Film Score
1.Main Title3:14
2.Dulles Airport1:41
3.Journey To Alexanderplatz3:54
4.The Swap4:53
5.Wahringstrasse3:18
6.Closing Up Berlin Montage1:44
7.Horst4:08
8.Faisal’s Escape4:04
9.Grigori3:01
10.Sam & Grushenko Meet Natasha1:28
11.Natasha Is Followed2:02
12.Natasha Returns To Her Office1:41
13.Café Jatte Source / Natasha Is Kidnapped5:11
14.Sam Is Chased3:04
15.Eiffel Tower6:00
16.The Island (End Credits)4:08
 
The Extras
17.The Swap (Alternate)4:34
18.Island Source Intro0:41
 58:46
あなたのレビューを提出する 他の言語でレビューを非表示にする

 

Company Business - 05/10 - その改訂 Lammert de Wit, 提出された (オランダの)
De Amerikaanse comedy-thriller Company Business is geregisseerd door Nicholas Meyer (Time after Time, Star Trek: Wrath of Khan en The Undiscovered Country), die vooral werkt als schrijver van scenario's. Ook voor deze film heeft hij het verhaal geschreven. Deze spionnenfilm speelt zich af in Berlijn, tijdens de DDR-tijd. Tijdens de productie was de muur toen al gevallen, waardoor er druk op stond om de film tijdig in de bioscopen te krijgen, maar was daar een grote flop, terwijl ook de critici niet bijster lovend waren.
Het verhaal draait om Sam Boyd (Gene Hackman), een oudere voormalig CIA-spion die het nu in de bedrijfsspionage probeert. Maar de technologische ontwikkelingen kan hij niet bijsloffen. De CIA heeft echter nog wel een klusje voor hem. Hij moet met een Russische KGB-spion naar Berlijn om deze tegen een Amerikaanse spion uit te wisselen. Onderweg ontwikkelen Boyd en de Rus een goede relatie. In Berlijn blijkt er ook geld met de uitruil gemoeid te zijn, dat hij aan de KGB moet geven. Maar tijdens de uitruil herkent hij de Amerikaan, waardoor hij beseft dat het een vooropgezet plan is, een val. Hij besluit de ruiling af te breken...

De muziek bij deze komische thriller is van Michael Kamen, die er een nogal spannende score voor componeerde. Van zijn muziek is eerder al een Original Score album uitgekomen, maar in 2021 besloot Intrada dat er een nieuwe versie moest komen. Dit Expanded Score album is uitgebracht in hun Special Collection serie en bevat twee CD's. Op de eerste CD is het volledige Original Score album opgenomen en op de tweede CD de volledige filmscore. Alle muziek van de eerste CD komt daardoor nog een keer voorbij op de tweede CD, maar dan in een wat uitgebreider jasje, met bijna een kwartier extra speeltijd. Deze recensie gaat over dit Expanded Score album.

Kamen heeft zijn muziek uitsluitend orkestraal gecomponeerd en past ook akoestische effecten toe, wanneer de scenes in de film daarom vragen. Elektronische klanken ontbreken in deze score.
De film is vooral een thriller en verreweg het grootste deel van de score is dan ook stevig spannend gearrangeerd. Melodieën zijn ook ondergeschikt gemaakt aan die spannende invloeden en spreken dan ook niet echt aan. Soms heeft de muziek de sfeer van een film-noir, maar soms is de muziek ook vrij luchtig, wanneer in de film de humor weer een beetje de spanning breekt, en soms is er een combinatie van beide te horen, zoals in 'Faisal's Escape'.
Kamen heeft zijn muziek vooral voor de strijkers gecomponeerd, want die spelen duidelijk de hoofdrol in deze score. Dat varieert dan van hoge violen tot lage contrabas-klanken. Om de spanning op te voeren heeft Kamen vrij veel gebruik gemaakt van die lage strijkers, die daardoor een beetje een grimmige kleuring neerzetten. Dat wordt dan aan de andere kant van het spectrum soms aangevuld met ijle vioolklanken, die af en toe zelfs jankend uit de hoek komen.
Toch ontbreken ook de koperblazers niet, die Kamen vooral inzet om de muziek het nodige extra volume te geven en deze robuuster te laten klinken. Zelfs de piano ontbreekt niet. Soms zorgt die piano voor een beetje een creepy sfeertje, maar soms zorgt deze ook voor de romantische noot, zoals in 'Sam & Grushenko meet Natasha' en 'Natasha is Followed'.

In een enkele track zet Kamen zelfs een wat jazzy kleurtje neer. De track 'Café Jatte Source / Natasha is Kidnapped' begint met een getokkelde mandoline, maar gaat al snel over naar een jazzband, waarbij een saxofoon op een zwoele film-noir-achtige manier een rustige melodie speelt. Na drie minuten wordt dat plotseling afgebroken en gaat de muziek weer op de spanningstoer, in een overigens vrij traag arrangement van vooral hout- en koperblazers.
In sommige tracks weet Kamen de spanning nog weer extra op te voeren en is de muziek soms zelfs aan de chaotische kant, maar dat chaotische komt gelukkig slechts beperkt voor.

De eigenlijke score sluit af met 'The Island (End Credits)' en begint met rustige klanken van een marimba en een mandoline. Daarna gaat de muziek over in een soort dansmuziek, waarbij een saxofoon verder gaat en de melodie op een vlot gespeelde manier doorzet. Af en toe komt ook de mandoline even tussendoor. Het lijkt daarbij een beetje op een source-track met een opgewekte kleuring, een van de weinige tracks die best prettig in het gehoor liggen. De laatste track op dit album is een alternatieve intro-track voor dat marimba-mandoline gedeelte van deze afsluitende score-track, die duidelijk veel minder prettig overkomt. Het is wel aardig dat Intrada zo'n track meeneemt, want het laat zien hoe muziek doorontwikkeld wordt.

Waar het Original Score album een tweetal tracks bevat met meer dan tien minuten speelduur, is dat op deze tweede CD allemaal opgesplitst in losse, beter behapbare tracks. De sfeer van beide CD's is overigens vrijwel identiek, wat ook logisch is, omdat het om dezelfde muziek gaat, die bij de tweede CD alleen iets aangevuld is, onder andere met twee alternatieve versies van tracks.

Kortom, met zijn muziek voor de komedie-actiethriller Company Business heeft Michael Kamen een behoorlijk spannende score gecomponeerd. In 2021 heeft Intrada van zijn score dit uitgebreide album uitgebracht, met op CD1 de Original Score en op CD2 de complete score. Kamen's muziek voor deze film heeft hij nauwelijks ingevuld met komische elementen en een enkele keer met wat rustiger, meer ingetogen muziek. Ook jazzy muziek met een film-noir-achtig karakter ontbreekt niet. Maar de overgrote meerderheid aan muziek heeft toch die spannende kleuring, met soms zelfs tamelijk creepy elementen. De score sluit af met twee alternatieve versies, terwijl de laatste eigenlijke scoretrack de enige echt opbeurende track is. Die kan de waardering voor deze muziek overigens niet hoger krijgen dan 53 uit 100 punten.

その他のリリース Company Business (1991):

Company Business (1991)


不具合を報告するか、私たちに追加情報を送ってください!: ログイン

 



もっと