Fantasia


Buena Vista Records (0050086000777)
Buena Vista Records (0094635874327)
映画 | 発売日: 31/07/2001 | フォーマット: CD, ダウンロード
 

今すぐ購読する!

もっと情報を得て、コレクター情報にアクセスしてください!





 

# トラック アーティスト/作曲家 期間
1.Toccata And Fogue In D Minor, BWV 565 Johann Sebastian Bach9:22
2.The Nutcracker Suite, Op. 71A: Dance Of The Sugar Plum Fairy Peter Ilich Tchaikovsky2:41
3.The Nutcracker Suite, Op. 71A: Chinese Dance Peter Ilich Tchaikovsky1:02
4.The Nutcracker Suite, Op. 71A: Dance Of the Reed Flutes Peter Ilich Tchaikovsky1:48
5.The Nutcracker Suite, Op. 71A: Arabian Dance Peter Ilich Tchaikovsky3:18
6.The Nutcracker Suite, Op. 71A: Russian Dance Peter Ilich Tchaikovsky1:04
7.The Nutcracker Suite, Op. 71A: Waltz Of The Flowers Peter Ilich Tchaikovsky4:25
8.The Sorcerer's Apprentice Paul Dukas9:17
9.Rite Of Spring Igor Stravinsky22:28
 55:25
# トラック アーティスト/作曲家 期間
1.Symphony No. 68 Pastoral, Op. 68: Movement I, Allegro Ma Non Troppo Ludwig van Beethoven4:40
2.Symphony No. 68 Pastoral, Op. 68: Movement II, Andante Molto Mosso Ludwig van Beethoven6:23
3.Symphony No. 68 Pastoral, Op. 68: Movement III-V Allegro/Allegro/Allegretto Ludwig van Beethoven10:57
4.La Gioconda: Dance Of The Hours Amilcare Ponchielli12:13
5.A Night On Bald Mountain Modest Mussorgsky7:25
6.Ave Maria, Op. 52 No. 6 Franz Schubert6:27
 48:04
あなたのレビューを提出する 他の言語でレビューを非表示にする

 

Fantasia - 10/10 - その改訂 Sander Neyt, 提出された (オランダの)
Walt Disney, de man heeft veel kunnen teweeg brengen. Hij is een meesterverteller, hij heeft generaties getekend. Iedereen kent zijn versies van de verhalen, iedereen kent zijn films. Het kan nog erger zelfs. Als we aan tientallen kinderen vragen om het verhaal van Sleeping Beauty te vertellen, dan gaat iedereen afkomen met de Disneyversie.
Zelfs de puristen moeten toegeven dat ze genieten van een Disneyfilm. Je kan ons bombarderen met het feit hoe slecht het bedrijf wel is, maar we kunnen er niet van onder uit. Disney is er altijd geweest en het lijkt alsof het ook altijd zal bestaan. Wij filmmuziekliefhebbers moeten de man en de studio ook dankbaar zijn want het is dankzij Walt Disney dat er soundtracks zijn ontstaan.
Daarom vind uw nederige recensent het belangrijk om het werk van zijn films te eren op muzikaal vlak. Wat ook meteen mijn grote project voor 2015 zal zijn. Uw nederige recensent gaat alle 48 soundtracks van de ‘klassieke Disneyfilms’ bespreken. Enkel de drie kortverhalen uit de oorlogsjaren laat ik er van tussen.
Nog twee kleine details, er zijn al scores uit de lijst reeds besproken, dus als het aan die score is zal ik een link plaatsen aan de voorgaande review. Om ook de normale scores niet uit het oog te verliezen, zal ik één Disney aflevering schrijven per week en één voor een andere nieuwe score. Volg nu uw nederige recensent in de wondere wereld van animatie waar de muziek altijd centraal staat! In een project dat ik graag het DISNEYJAAR noem!

3. FANTASIA

Na het overdonderende succes van Snow White en Pinocchio koos Disney voor zijn derde film alweer iets compleet anders. Snow White was in feite gemakkelijk om te maken qua verhaal. Het is een tijdloos en simpel sprookje, dus eigenlijk niet moeilijk om het verhaal te vertellen. Pinocchio was een ander paar mouwen. Daar moest een volledig boek worden geadapteerd voor de film. Voor Fantasia is er geen enkel narratief gebruikt. Eigenlijk krijgen we enkel en alleen maar segmenten te horen. Maar het geniale is dat die segmenten worden begeleid door topwerken van de componisten van weleer. Dus de muziek was eerst en die muziek maakte de animatie los, maakte het verhaal los bij de animators. Het resultaat is een zeer unieke film met de naam Fantasia. Eigenlijk was het een klassiek concert dat opgenomen werd, aangevuld met animatie en dat was de film. De techniek van animatie verzorgen op klassieke muziek zou in 1959 nog eens lichtjes overgedaan worden met Sleeping Beauty. Maar uw nederige recensent past diezelfde techniek nog steeds toe. De inspiratie die in mijn hoofd sijpelt komt van de talloze scores die ik in mijn bezit heb. Dankzij de filmmuziek, kom ik op mijn verhaallijnen en schrijft het verhaal zichzelf eigenlijk feitelijk.
De film Fantasia dateert al uit 1940 en was bij zijn eerste release geen succes. De mensen waren bang van iets nieuws en de film flopte enorm. Maar gedurende de jaren kreeg de film de status die hij verdiende. De status van een ongekende klassieker en een ongekend meesterwerk!
De dirigent Leopold Stokowski koos de mooiste stukken eruit om de film te begeleiden. Samen met het Philadelphia Orchestra nam hij prachtige dingen op die uw nederige recensent hier en nu zal bespreken. Nog nooit heb ik klassieke muziek besproken. Die heeft natuurlijk een andere opbouw, een andere structuur en ik beschouw mij helemaal niet als kenner van de klassieke muziek, maar een liefhebber ben ik alleszins wel. Dus wie weet, zal dat misschien wel een beetje helpen zo.

Segment 1 : Toccata and Fugue.
De score van Fantasia begint met het bekendste werk van Johan Sebastiaan Bach. Bach is een componist waar je ofwel van houdt ofwel hem haat. Dit is een voorbeeld van vrij moeilijke klassieke muziek waar niet iedereen zo maar naar kan luisteren. Dat hoor je al vanaf de eerste noten gespeeld door het orgel. Persoonlijk is uw nederige recensent er volledig weg van. De melodie grijpt je en laat je niet meer los. Zo ook bij de animatoren bij Disney. Want hetgeen zij tekenden bij dit prachtige stuk is licht geniaal! Je ziet de muziek terwijl je ze hoort! In het begin krijgen we het orkest te zien met zeer abstracte kleuren. Maar traag en gestaag gaan de beelden van het orkest over naar animatie en dat brengt een zeer leuk effect met zich mee. Bijvoorbeeld het geweldige strijkerssectie rond 3:30. Je ziet de muziek die op beeld verschijnen. Op een manier waar je nooit had gedacht dat het zou kunnen bestaan. Maar Disney doet het toch maar en je krijgt een geweldig segment op briljante muziek!

Segment 2: The Nutcracker Suite.
Gecomponeerd door mijn favoriete klassieke componist Pyotr Ilych Tchaikovsky. In The Nutcracker Suite krijgen we de zes dansen te horen. waar Waltz of the Flowers het meest bekende is en meteen ook meteen het beste. Allen ga ik niet bespreken want dan gaat de recensie gewoonweg te lang worden. in de film wordt gretig gebruik gemaakt van de dansen, want je ziet allerlei zaken dansen. Zoals bladeren, vissen enzovoort. Bijvoorbeeld de Waltz of the Flowers wordt echt een dans van de bloemen!

Segment 3: The Sorcerer’s Apprentice.
Misschien wel het meeste bekende segment van de film. De muziek is gecomponeerd door Paul Dukas. Mickey Mouse is de bekende leerlingtovenaar die last krijgt met de bezems. Het beeld met Mickey en de tovenaarshoed is al jarenlang hét logo van Disney. Dus het is een zeer legendarisch stukje film. De muziek op zich is meesterlijk. De opbouw is geweldig geniaal gevonden. Hoe meer bezems er verschijnen hoe chaotischer de muziek wordt! Briljante compositie, briljante animatie.

Segment 4: The Rite Of Spring.
Gecomponeerd door Igor Stavinsky. Het is meteen het langste stuk op de score, maar meteen ook de saaiste. In de film wordt de geschiedenis van de aarde getoond en dat is allemaal mooi en wel in de film, maar de muziek apart is gewoonweg heel langdradig. Lang heb ik moeten zoeken achter een melodie en mijn zoektocht is op niets uitgedraaid. Het zijn noten achter elkaar geplakt maar wel zonder enige melodieuze vorming. Skippen die handel.

Segment 5: The Pastoral Symphony ofwel de zesde symfonie van Beethoven.
Mijn favoriet van Beethoven! Het rustgevende van het eerste segment doet mij altijd terugdenken aan de natuur, aan de pracht van het landschap hier in het prachtige Vlaanderen. Telkens droom ik weg als ik het hoor. Hier krijgen we extracten te horen van de vijf bedrijven van de zesde symfonie. Al krijgen we maar een kleine 20 minuten te horen van de 40 die het hele werk beslaat. Maar als je dit opzet, bereid u dan maar voor op 20 minuten briljante muziek. Luisteren die handel.

Segment 6: Dance of The Hours.
Gecomponeerd door Amilcare Ponchielli. Alweer een lang werk dat de moeite is om te beluisteren. Al is het iets moeilijker te verhapstukken dat zeg maar een Beethoven of een Mozart. De compositie is rijkelijk in melodie en nog rijkelijker in orkestraties, maar u zult toch wel een paar keer moeten luisteren alvorens je het kan waarderen. Maar als die waardering daar is, dan ga je merken dat dit stuk misschien wel één van de meest uitgediepte stukken muziek is op deze prachtige cd.

Segment 7: Night On Bald Mountain & Ave Maria.
Deze laatste twee stukken neem ik bij elkaar omdat ze ook in de film bij hetzelfde segment behoren. Misschien wel het beste segment van de gehele film. De afwisseling tussen donker en licht is gewoonweg prachtig. In de film speelt Chernabog ofwel de duivel met de zielen van de doden en wordt enkel en alleen maar verdreven door het Ave Maria. Die twee stukken bij elkaar zetten was een geniale vondst van de animatoren. Het bezorgd je meteen het beste segment op en ook de muziek is geweldig prachtig. Iedereen ken de twee stukken en iedereen weet: het is briljant.

Conclusie
Al was dit maar een korte impressie van Fantasia, ik moet zien dat ik de limiet niet overschrijd, iedere liefhebber der filmmuziek is in het diepste van zijn hart toch een beetje liefhebber van klassieke muziek. De filmcomponisten van vandaag vullen de schoenen van de componisten van weleer. Iedere filmmuziekcomponist haalt zijn boter van één van de klassieke componisten. Zo is Danny Elfman zeer hard geïnspireerd door Dimitri Shostakovich. En met goede reden! Fantasia is een geweldige film met een geweldige score. Al ligt niet elk stuk zo goed in mijn oor, we moeten toegeven dat we ze niet kunnen afrekenen. Helemaal uit het niets muziek schrijven en meestal op zo’n briljante manier, je moet het maar kunnen. Fantasia is een score geworden die niet voor iedereen is weggelegd. Ben je hoegenaamd geen fan van de klassieke meesters, koop hem dan helemaal niet. Ook mensen die de opname kwaliteit niet kunnen waarderen van oude scores, koop deze dan niet. Het is opgenomen in 1940 dus het klinkt iets ruwer, de mix is ook niet altijd wat het moet zijn. Soms klinken de orkestraties iets rommelig op een manier waar componisten vandaag de dag niet meer zouden mee wegkomen. Maar dat terzijde, Fantasia is een Mustbuy en verdient niet minder dan een 10!

P.S. excuses dat mijn planning een beetje in de war is gelopen. Vorige week niets, en deze week twee afleveringen van het Disneyjaar. Aangezien lompigheid mijn tweede naam is, ben ik zes weken gekluisterd aan mijn zetel. Maar alles komt goed en de planning gaat nu door zoals initieel gepland dus:
Volgende recensie van Disneyjaar: Dumbo.

コレクションからのサウンドトラック: Animation

トム・ソーヤーの冒険 (1980)
Lego Movie, The (2014)
超人ロック (1984)
Mickey's 50th (1978)
超人ロック (2004)
Sole E Luna (2010)
超人ロック (1984)
Gatchaman, Vol. 2 (1995)
Dr. Seuss' The Lorax (2012)
Casse-Noisette (2005)

コレクションからのサウンドトラック: Disney

Fantasia (2001)
Muppets, The (2005)
Disney Villains: Simply Sinister Songs (2010)
Winnie the Pooh (2011)
Magical Music of Disney, The (1995)
Mickey Mouse This Is My Life (1975)
Tigger Movie, The (2000)
Home on the Range (2004)
Classic Disney Volume 1 (1995)
Cars 2 (2011)


不具合を報告するか、私たちに追加情報を送ってください!: ログイン

 



もっと