The Dark Knight Rises
Sony Classical - 88725431172 (Cd)


Sony Classical 23/07/2012 CD (0887254311720)
映画 映画のリリース: 2012
 

今すぐ購読する!

もっと情報を得て、コレクター情報にアクセスしてください!





 

# トラック   期間
1.A Storm Is Coming0:37
2.On Thin Ice2:55
3.Gotham's Reckoning4:08
4.Mind If I Cut In?3:27
5.Underground Army3:12
6.Born In Darkness1:57
7.The Fire Rises5:33
8.Nothing Out There2:51
9.Despair3:14
10.Fear Will Find You3:08
11.Why Do We Fall?2:03
12.Death By Exile0:23
13.Imagine The Fire7:25
14.Necessary Evil3:16
15.Rise7:11
 51:19
あなたのレビューを提出する 他の言語でレビューを非表示にする

 

The Dark Knight Rises - 10/10 - その改訂 Mitchell Tijsen, 提出された (オランダの)
Christopher Nolan is iemand die altijd de aandacht krijgt van veel mensen, dit komt omdat de beste man altijd keurig werk aflevert. Batman stak hij in 2005 in een nieuw jasje, deze nieuwe zwarte jas, die Bale al van 2005 draagt, lijkt steeds beter te worden. Batman Begins was het begin van iets heel moois: een samenwerking met Nolan, Zimmer en Howard. Wat mij betreft 3 geniale mensen die erg goed iets kunnen overbrengen. Nolan weet het mooi in beeld te brengen maar zonder deze 2 componisten had Batman er toch heel erg anders eruit gezien. Na 2 succesvolle scores in 2005 en 2008 duurde het maar liefst 4 jaar voordat we weer konden genieten van Batman. Nu in 2012 staat iedereen op scherp omdat het finalespel bijna gaat komen. Op 20-07-12 gaat Batman draaien in de bioscoopzalen maar het geluk van de muziek is dat deze altijd eerder uitkomt. Zodra de muziek uitkwam ben ik ‘m gaan luisteren en kan ik jullie vertellen dat ik zeker niet teleurgesteld ben.

Helaas geen James Newton Howard bij deze laatste Batman-film en dat vind ik toch wel erg jammer. Hij had toch wel een aandeel in de scores en dat valt dus nu weg. Een groot gemis naar mijn mening, kan Hans Zimmer dit wel helemaal eigenhandig af? Natuurlijk is er veel actie, iets waar Zimmer zich wel raad mee weet, maar er zijn ook genoeg emotionele momenten. Nu Zimmer solo gaat zijn echt alle schijnwerpers op hem gericht en zou ik niet graag in zijn schoenen willen staan. Hij moet wel iets heel goeds componeren wil hij het niveau van de Dark Knight halen + de nodige fans tevreden te stellen. Een zware klus, Zimmer is dan ook een lange tijd bezig geweest met het componeren van deze score en heeft zelfs een aantal projecten ervoor laten vallen. Hieronder zal ik de score bespreken, naar mijn mening samen met Lincoln en The Hobbit 1 van de scores waar ik in 2012 het meest naar uitkeek!

A Storm is Coming + On Thin Ice
Net zoals de films van Nolan begint ook The Dark Knight Rises heel rustig en een beetje duister. Je weet nog niet wat er zal komen...stilte voor de storm zal ik maar zeggen.
‘On Thin Ice’ is een track die ook erg rustig begint, een langzame opbouw en natuurlijk weer het hoofdthema dat op een speciale manier aan de toon wordt gebracht. Na ongeveer 1 minuut horen we de strijkers, lichtelijk met een dramatische ondertoon. Het voelt een beetje aan als een James Newton Howard track maar het is toch echt Zimmer. De strijkers spelen een mooie melodie, rustig en kalm maar oh zo mooi (dit doet me denken aan Batman Begins).

Gotham’s Reckoning
Na al deze rust is het tijd om los te gaan! Dit doet Zimmer ook in ‘Gotham’s Reckoning’, een heerlijke track waar we het thema van Bane horen. Bane is een monster die alleen maar haat wil veroorzaken, angst bij de mensen en een beetje actie niet uit de weg gaat. Batman komt veel in contact met deze Bane in The Dark Knight rises, en dit zijn zeker geen theekransjes...
Zo’n schurk verdient een sterk en vooral krachtig thema. Rond de 1:40 minuten horen we dit thema, een soort geschreeuw van mensen die een bepaald iets roepen. Het is Arabisch heb ik mij laten inlezen, erg sterk. De percussie blijft doorgaan en zorgt zo voor de krachtige ondertoon die Bane ook heeft. Zimmer gaat echt los met deze track, veel strijkwerk en de nodige percussie zorgen voor het juiste thema voor Bane!

Do You Mind if I cut in?
Dat de tracks in elkaar overlopen vind ik juist geweldig, zo lijkt het wel alsof je aan het luisteren bent naar een track van 50 minuten. Na al het geweld van ‘Gotham’s Reckoning’ is het tijd voor een sluw thema, Zimmer komt namelijk met een sluw katachtig thema voor Catwoman. Hij weet het katachtige er goed in te brengen door de piano en een percussieachtig instrument te gebruiken. Het klinkt geweldig en precies zoals Catwoman. Hoe lastig is het om een kat in je muziek te verwerken? Voor Zimmer lijkt er geen kunst aan, een geweldige track en zeker 1 van mijn favoriete tracks op de score. Natuurlijk is Catwoman niet alleen maar afwachtend en rustig maar wil ze ook wel eens een sprintje trekken, ook dat is in de muziek te horen. De strijkers bouwen dit rustig op. Zo blijft ‘Do you mind if I cut in’ een aangename track om naar te luisteren.
Underground Army
Bane is iemand die niet solo op pad gaat, hij heeft de assistentie van een heel leger die hij heeft opgezet. Dit ondergrondse leger helpt bij het aanrichten van schade in Gotham en zorgt voor de duistere ondertoon in de film. In ‘Underground Army’ horen we deze duisternis gecombineerd met het hoofdthema van Batman. Zimmer brengt er wat electronica in, dit heeft een positief effect, en zorgt zo voor een track die aantrekkelijk blijft maar niet speciaal...

Born in Darkness
Hoe heerlijk is het toch om steeds al die elementen te horen van Batman Begins, een score die wat mij betreft een 10 waard is. De kracht van die score zat ‘m vooral in de melodieën die Howard en Zimmer schreven. ‘Born in Darkness’ heeft deze rust ook en zorgt ervoor dat ik terug denk aan die mooie score. Helaas is de track erg kort, wat ontzettend jammer is, maar is het leuk om even een verwijzing te horen van Ra’s Al Ghul.

The Fire Rises
Erg veel rust nog op de score, maar die rust maakt plaats voor een explosie aan actie. Veel snelle strijkers en de nodige percussie zorgen voor een track met een razendsnel tempo. We horen weer de duisternis van Bane en dus heel even lijkt de track weer rustig te worden. Aan het einde horen we het Bane Theme weer en de nodige mensen die dit schreeuwen. Zijn leger schreeuwt op de achtergrond en op de voorgrond horen we veel blazers en percussie, heerlijk om naar deze explosie van actie te luisteren!

Nothing out There
Zimmer laat ons het befaamde Batman Thema nog even kort horen maar kort daarna horen we ook een ander thema...Catwoman! Blijkbaar een leuke ontmoeting met deze 2...de film zal het ons uitwijzen. Deze confrontatie zorgt voor een moment waar Zimmer wel iets mee kan. Hij zorgt voor 2 leuke thema’s en zelfs voor het thema van Rachel!! Dit thema dat afkomstig is van de hand van James Newton Howard wordt hier prachtig door de piano gespeeld. Ik had niet verwacht dit thema nog een keer te horen maar Zimmer houdt van verrassingen, dat blijkt maar weer!
Een soort mix met Batman begins en met de nieuwe thema’s van Zimmer.

Despair
We kunnen niet bijkomen van het mooie thema van Rachel, Zimmer gaat gewoon verder en zorgt voor een track met veel strijkers en het hoofdthema. Ik vind het goed om te horen dat er nog veel aandacht is voor dat befaamde hoofdthema van Batman. Bij The Dark Knight vond ik dat ze het te weinig gebruikte maar hier horen we het echt in volle glorie. Rond 1:20 minuten horen we een opbouw en rond 1:30 minuten horen we het thema zoals nooit tevoren! Daarna nog meer actie, eigenlijk is het een herhaling van melodieën van The Dark Knight maar dat vind ik niet erg. Het is juist leuk om bepaalde melodieën terug te horen op de score.

Fear will Find You
Bane komt weer in actie, zijn thema gemixt met het Batman thema zorgt voor een heerlijk begin van ‘Fear will find you’. Toch wel weer een track die veel herhaling heeft van The Dark Knight maar toch met een ander tintje. We horen weer veel strijkers en dan rond 2:35 minuten komt de track terug uit the Dark Knight genaamd: I’m not a hero. Verder geen speciale track.

Why do we fall?
Een geweldige titel omdat ik Batman Begins heb gezien, deze track heeft met het verleden te maken van Bruce Wayne, maar wat voor track is het? Naar mijn mening is dit één van de beste tracks op de hele score! Met een geweldige opbouw van strijkers en percussie zorgt deze track weer voor kippenvel. 100 % Zimmer en dus geweldig!

Death by Exile + Imagine the Fire
‘Death by Exile’ slaat nergens op omdat het een korte tijdsduur heeft.
Gelukkig maakt Imagine the Fire een hoop goed omdat het een track is met een hoog tempo. Het is een mix van alle actienummers die we ook hoorde in The Dark Knight, maar wel een mix waar je U tegen zegt! Maar liefst 7 minuten genieten noem ik dit.
Ik kan wel door blijven praten over deze track maar je moet het gewoon zelf horen en dan weet je wat ik bedoel: krachtig, sterk maar geniaal gecomponeerd.

Necessary Evil
Tot ongeveer 1:35 minuten had het zo een track kunnen zijn uit The Dark Knight, maar daarna verandert te track 180 graden en horen we electronische geluiden die kenmerkend zijn voor deze score. Veel rust en emotie na 1:35 minuten, dat is de conclusie van deze track die normaal begint maar sterk eindigt.

RISE!
De afsluitende track en dus is ‘Rise’ iets waar ik erg naar uitkeek. Het is een mix met allemaal tracks van Batman, een mix die je kan blijven luisteren zonder dat het gaat vervelen. Toch is het niet allemaal actie wat je hoort maar ook horen we rond de 1:05 minuten een kinderstem, dezelfde kinderstem als bij Batman Begins. Dat ze dit terugbrengen is natuurlijk geweldig. Zo begon alles en zo eindigt alles...het is mooi dat ze dat thema in ‘Rise’ verwerken. Veel James Newton Howard invloeden in deze laatste track van The Dark Knight Rises. Je zou bijna denken dat hij stiekem toch heeft meegeschreven aan deze score omdat er nog zoveel van hem hoorbaar is. Zijn aandeel in Batman Begins is ook in ‘Rise’ te horen. Het Batman thema kan natuurlijk niet ontbreken bij de laatste track van de serie. Hij sluit deze score emotioneel en krachtig af, net zoals we vast in de film zullen zien.

Onverstelbaar dat ik nu gewoon geluisterd heb naar de laatste score van deze Batman serie.
Het is jammer dat James Newton Howard niet heeft meegewerkt aan deze score, toch laat hij zeker zijn stempel zien want Zimmer haalt veel muziek terug die hij geschreven heeft voor Batman Begins. Een score die veel oude muziek terughaalt maar ook een score met nieuwe thema’s die mij deden verrassen.

De beste score van het jaar? Wellicht wel!
The Dark Knight Rises - 07/10 - その改訂 Sander Neyt, 提出された (オランダの)
Bruce Wayne: Where am I?
Bane: Home, where I learned the truth about despair, as will you. There's a reason why this prison is the worst hell on earth... Hope. Every man who has ventured here over the centuries has looked up to the light and imagined climbing to freedom. So easy... So simple... And like shipwrecked men turning to sea water from uncontrollable thirst, many have died trying. I learned here that there can be no true despair without hope. So, as I terrorize Gotham, I will feed its people hope to poison their souls. I will let them believe they can survive so that you can watch them clamoring over each other to 'stay in the sun.' You can watch me torture an entire city and when you have truly understood the depth of your failure, we will fulfill Ra's al Ghul's destiny... We will destroy Gotham and then, when it is done and Gotham is ashes, then you have my permission to die

RECENSIE VERNIEUWD OP 31/01/2015.

Toen uw nederige recensent volledig verkocht was voor The Dark Knight, was ik gebrand voor een vervolg. Ik telde de jaren af en volgde het productieproces van The Dark Knight Rises op de voet. Ik telde zelfs de dagen af vooraleer ik de film kon zien, zo graag wou ik hem zien. Mijn verwachtingen waren nog nooit zo hoog voor een film. Zelfs niet met The Dark Knight. Batman Begins vond ik een zeer sterke film, maar wie had ooit durven dromen dat zijn opvolger zo’n monumentale film zou worden. En ook dit derde deel faalt niet. Ik nuanceer, op het grootste gebied faalt deze film niet! Nochtans het grote entertainment waarde, zal de film beginnen afzwakken als je er over gaat denken. Er zitten heel veel plotgaten in de film, nog meer dan in The Dark Knight, maar nu hebben we geen Heath Ledger om de plotgaten te laten verdwijnen. In de plaats van Ledger krijgen we Tom Hardy als Bane. En Hardy doet wat hij het beste kan. De man is een acteur om in de gaten te houden en dat bewijst hij keer op keer. Hardy overtreft Ledger niet, maar hij laat hem wel vergeten wat voor uw nederige recensent al meer dan genoeg is. Hardy amuseert zich duidelijk in de rol en loopt weg met elke scene waar hij in komt. Ook de resterende acteurs doen hun best. Michael Caine, Christian Bale, Morgan Freeman en Gary Oldman spelen als vanouds de pannen van het dak. Zeker deze laatste heeft een grotere rol gekregen in de film en dat juichen we allemaal toe. Mijn grootste probleem met de film is dat Caine ondermaats wordt gebruikt en op het einde van de film laat Nolan een grote steek vallen. Drie van werelds beste acteurs delen het scherm en er wordt niets mee gedaan. Wanneer zien we Caine, Freeman en Oldman nog eens samen op het scherm?! Schandalig gewoon dat er niets mee gedaan is. Ook Joseph Gorden-Levith en Marion Cotillard werken tijdens de film op mijn zenuwen. Levith loopt er gewoon niets in de doen en Cotillard levert met voorsprong de meest lachwekkende villain ooit af. Positiever is wel dat elk personage uit de voorgaande films terugkomen, jammer dat Ledger zich in de eeuwige jachtvelden bevindt.
James Newton Howard koos om niet terug te keren naar het muzieklandschap van Batman dus Zimmer moest het op zijn eentje doen. In mijn voorgaande recensies schreef ik dat ik mijn objectiviteit ietwat begraven had met deze score daarmee deze nieuwe versie. Howard wordt wel degelijk gemist! Zimmer doet zijn best met deze Dark Knight Rises maar levert meteen de zwakste score in de trilogie… Let the games begin.

Waar in The Dark Knight de thema’s niet sterk waren, is dat hier het tegenovergestelde. Zimmer schreef deze keer wel sterke thema’s voor de personages. Ook doet hij een hele goede job om de oude thema’s terug te brengen. Het Batman Thema wordt hier meer en meer gebruikt en dat is maar goed ook. On Thin Ice krijgen we het al te horen, maar heel miniem. Gehuld in de schaduwen omdat Batman op pensioen is. Zimmer kent zijn film en past zijn muziek aan. Mijn twee favoriete exploitaties van het thema zijn in Despair en Fear Will Find You. In Despair krijgen we het meest epische, de meest trage versie te horen. Batman is terug en hoe! Zimmer doet wat hij moet doen en levert de nodige muziek af die de scene nodig heeft. In Fear Will Find You vindt uw nederige recensent het gewoonweg geweldig hoe het Batman Thema zich met dat van Bane gaat vermengen. De twee mannen vechten met elkaar en de muziek gaat dat gevecht ook aan. Echt geen probleem mee en het klinkt geweldig.
Ook het dodenthema komt terug. In Nothing Out There krijgen we de Dark Knight versie te horen als we denken aan de dode Rachel. Het thema, duidelijk van de hand van Howard, meandert naar onze oren op het einde van de track. De befaamde pianoakkoorden gesteund door de onderliggende emotionele strijkers is iets wat we al hebben gehoord en het is en blijft geweldig. In Rise krijgen we dan het koorjongentje te horen. Letterlijk gekopieerd van Batman Begins, want dezelfde solist staat gecrediteerd. Over Rise gesproken, dit is een meestertrack. Het begint allemaal heel zwaar en actierijk, om dan over te gaan naar het emotionele dodenthema en dan krijgen we het Batman thema heel tragisch te horen. Hij wordt doodverklaard in de mooiste scene van de film die ook de mooiste muziek krijgt. De track loopt dan over in het opbouwende strijkerthema dat ook The Dark Knight afsluit en we krijgen een apotheose om u tegen te zeggen!
Over naar de nieuwe thema’s en dat zijn er drie. Eerst en vooral Bane. Bane krijgt een percussie gedreven thema dat zeer sinister, zeer dreigend en gewoonweg boosaardig klinkt. Ook de chant deshi basara is geweldig gevonden. Het klinkt goed, het is dan ook gewoonweg goed. Briljant thema voor een briljant personage.
Ook Catwoman krijgt er één. Hier is het de piano geaccompagneerd met de strijkers die het thema naar voor brengen. Ook dit kon niet perfecter zijn. Als je de muziek hoort, zie je iemand op zijn tippen sluipen. Het is zelfs zeer katachtig! Dit is een heel sterk staaltje van karaktermuziek.
Alsnog is mijn favoriet het Rise Thema zelf. Op de score jammer genoeg maar een paar keer te horen, in de film zit het zoveel meer. De eerste keer dat je het hoort is On Thin Ice. Wayne denkt erover na om terug op te staan en je hoort het in de muziek die de minieme versie van het Rise thema speelt. In Why Do We Fall krijgen we het dan voor de volledige eerste keer te horen. Batman herrijst, en je hoort het echt. Why Do We Fall kent een geniale opbouw. Strijkers op een bedje van synthesizers zijn de orkestratie van dit stuk. Zimmer bouwt op en het orkest gaat alsmaar luider en sneller spelen. De synths worden opgedreven en als dan het stuk even stilvalt en na die stilte het Batmanthema uit uw boxen knalt dan krijgen we kippenvel! Het is briljant! Batman is herrezen, zo verteld ons de muziek!

Het vreemde van The Dark Knight Rises in vergelijk met The Dark Knight was dat uw nederige recensent in Knight de thematiek niets vond en de actie top. In Rises is het net andersom. De thematiek vind ik persoonlijk top. Vooral het Rise thema, maar de actie trekt dan terug op niets! We hebben verschillende actietracks, The Fire Rises en Imagine The Fire op kop. De eerste track is gewoonweg percussie met vele blazers die een variatie spelen op het Bane thema, en het is het luisteren niet waard. Telkens als ik het gehoord heb, vraag ik een Dafalgan om de pijn aan men hoofd te verbeteren. En wat het ergste van de grap is, als je de film beziet, dan weet je dat het daar beter is. De muziek te horen in The Fire Rises komt voor, maar heel weinig. De muziek gaat in de film snel over op de oude thematiek met zijn ouderwetste grandeur en zelfs het Catwoman thema wordt zoveel beter gebruikt in die actiemuziek. Wat krijgen we op schijf? Vier minuten durende dreunende actiemuziek dat snel verveelt.
Imagine The Fire kan er dan nog net door. Maar omdat Zimmer er nog een paar van zijn oude thema’s doorjaagt. Het Batmanthema komt er heel goed in voor en ook het thema van Bane komt er in voor. Het gaat net boven de gradatie van standaard. Wat ik jammer vind aan de actie van The Dark Knight Rises is dat nergens de grandeur van de melodieuze actie van Batman Begins of The Dark Knight terug te vinden is. En het is hier waar James Newton Howard een rol in speelde. Ik heb het hem zelf gevraagd, waarom hij een stap teruggezet heeft uit de Batman franchise. Zijn antwoord was dat hij het beu was om de kritieken te ondergaan dat hij er niets mee te maken had, dat het Zimmer was die de architect was. Wel hier horen we alleen maar Zimmer en de actie is niets waard. Het is niet slecht, maar het is allemaal zo standaard. Nergens wordt het actieniveau van de voorgaande scores gehaald, wat jammer is. Want de actie was altijd van een groot niveau in deze Batman franchise, maar dat wordt hier teniet gedaan! schande!

Conclusie
Thematisch is The Dark Knight Rises een betere score dan zijn voorganger. Maar Zimmer laat een steek vallen qua actie. Actie die in de film zoveel beter is, maar op cd een steek laat vallen. Heeft The Dark Knight Rises de tand des tijds doorstaan? Helemaal niet. Hoe meer ik hem opzet, hoe meer van zijn kracht hij moet inboeten. Hoe sterker Batman Begins wordt, hoe slechter deze Dark Knight Rises wordt. Alsnog krijgt hij een zeven dankzij zijn goede thematiek.
The Dark Knight Rises - 08/10 - その改訂 Thomas-Jeremy Visser, 提出された (オランダの)
The Dark Knight Rises markeert het einde van de geliefde en geroemde Batmanreeks van Christopher Nolan. De eerste kritieken zijn lovend: men spreekt over staande ovaties en zelfs de Oscar voor ‘’Best Motion Picture’’. In het langverwachte derde deel moet Bruce Wayne, nog altijd geplaagd door de acties van The Joker en Harvey Dent zich na 8 jaar weer in het pak hijsen om het op te nemen tegen de terrorist Bane, de dubieuze Miranda Tate, en heeft hij te maken met de illustere criminele Selina Kyle. Voor de score mocht natuurlijk weer Zimmer opdraven, maar James Newton Howard trok zich al vroeg terug uit het project omdat hij zich geen derde wiel aan de wagen wilde voelen na het succes van Zimmer en Nolan voor Inception. Zimmer heeft naar eigen zeggen een jaar lang gewerkt aan de score; ons allen bekend is ondertussen het korte koormotief voor Bane, ingesproken door duizenden mensen over de gehele wereld. De verwachtingen voor zowel de films als de score waren torenhoog.

De eerste twee tracks, A Storm is Coming en On Thin Ice zijn helaas niks speciaals. We horen wat underscore à la Batman Begins, maar verder is er niet zoveel te beleven. Gotham’s Reckoning wekt meteen de interesse: muziek voor de terroristenleider Bane. Waar de Joker een pulserend, elektronisch stuk muziek kreeg krijgt Bane een wat ingewikkelder stuk muziek mee. Een opzwepend muziekstuk, dat elementen heeft van Mombasa, dé actietrack van Zimmers eigen Inception. Met zware synths en lage hoorns wordt ons de dreiging van het personage Bane duidelijk gemaakt, en als dan de percussie zware stoten uitdeelt en het koor met dat simpele motief er doorheen komt horen we Zimmer op ouderwets niveau. Kwetterende blazers die soms wat weghebben van Goldsmith, synthdrums; dreiging genoeg. Gezegd moet echter worden dat het koorstuk, ingezongen door duizenden fans over de gehele wereld achter hun computer nooit echt tot uitbarsting komt; de climax blijft uit. Mind If I Cut In is een heerlijke track. Het begint kalm met strijkers, maar erna komt een zwaar bewerkte piano zoals we deze ook al tegenkwamen in Sherlock Holmes: Games of Shadow. Op het ritme van zachte percussie horen we een zeer dreigend en aanstekelijk, belachelijk makkelijk stuk op de piano. Het is heerlijk vals van karakter, en de dreiging verlaat de tracks nooit.

Underground Army komt zo uit The Dark Knight gestapt: Synths met een dikke baslijn eronder, wat strijkers die het Batman-thema wat traag spelen, en op de achtergrond, héél zacht het koor dat zacht soms op de achtergrond te horen is. Niks speciaals.
In Born in Darkness horen we het Batman-thema sluimerend op de achtergrond terwijl we dezelfde minimalistische muziek horen die we ook al hoorden in Batman Begins, alweer uit 2005. De spanning wordt tergend traag opgevoerd naar de eerste echte volledige actietrack, The Fire Rises, wat in grote lijnen gewoon de derde track is, zei het wat agressiever en actiever qua uitvoering. De tracks begint nog wat monter, maar als het koor erbij komt en Zimmer het onderste uit de kan haalt voor zijn strijkers horen we voor het eerst waar Zimmer een jaar lang mee bezig is geweest. Het klinkt heerlijk demonisch, kwaadaardig en groots, maar opnieuw komt er geen climax die het afmaakt. De eerste helft van de score wordt dan ook gekenmerkt door één grote handicap; het gebrek aan de grootsheid die ervan verwacht werdt; het is allemaal heel erg ingetogen en bereikt nooit, hoewel het zeker geen slechte muziek is, het eerdere werk en het lijkt alsof Zimmer zich inhoud.

Nothing Out There is de allereerste track die rechtstreekt teruggrijpt op de thematiek uit Batman Begins en The Dark Knight. Het breekbare pianomotief dat de wat emotionelere kant van de franchise vertegenwoordigt wordt mooi uitgevoerd, en het is zuur dat we juist nu horen dat het stuk dat van James Newton Howard komt een welkome afwisseling brengt. Misschien had de afwezige componist wat meer voor balans kunnen zorgen in deze score.
Despair is zonder twijfel een van de beste tracks op de schijf. We voelen die climax eindelijk aankomen, de herkenbaarheid neemt toe als we de motieven uit de twee voorgangers horen, als de spanning toeneemt in de vorming van dat heerlijke geluid van het wieken van vleermuisvleugels; en als dan het thema voor de Caped Crusader voluit horen, krachtiger uitgevoerd dan ooit tevoren beginnen we aan de tweede helft van de score, de helft waar we al die tijd op hebben gewacht.
In fear Will Find You horen weer dezelfde instrumenten voor Bane, zei het dat het koor ditmaal zoveel meer effect heeft en Zimmers synthdrums voor totale chaos zorgen. Het Batman thema komt er nobel doorheen, waarna het thema dat we voor The Dark Knight hoorden komt inzetten.

Why do we Fall is voor de kenners van de Franchise al een zin van betekenis, en geeft ook als track de nodige verlossing als we wederom worden getrakteerd op de grootsheid die Zimmer ons beloofde. Het is meer drama dan actie, hoewel de percussie en de pompende blazers zeker een opzwepend effect hebben. Aan het einde worden we getrakteerd op een effectieve versie van het hoofdthema, vermengd met het koor van Bane’s thema. Death by Exile is underscore, dat leid tot het huzarenstuk van de score: Imagine the Fire. Waar de actiestukken Molossus en Like a Dog Chasing Cars in de voorgaande delen voor een adrenalineshot moesten zorgen, zorgt Imagine the Fire in dit laatste deel gewoon voor kippenvel. In het stuk horen we eigenlijk alle Batman-actiemuziek voorbij komen, zei het opgepompt en voorzien van een dikke bas. Het is een prachtige conclusie aan de reeks die ons zoveel heerlijke actiemuziek heeft gegeven. Naarmate de track vordert horen we wat minder Batmanmuziek, en komt de focus te liggen op de muziek totaal nieuwe muziek, met het koor wat Bane’s thema steeds groter maakt. Men vroeg om een climax, men krijgt een climax.

Necessary Evil is zonder twijfel de emotionele climax. Met genoeg muzikale hints naar de climax van The Dark Knight, maar ook zeer traag, atonaal stuk waarmee men niet goed weet wat men ervan moet denken; het is akelig, emotioneel en gewoon vreemd. We horen hier en daar een echt instrument, maar het blijft een bijzonder vreemd stuk muziek.
Rise markeert dan het einde van de serie op CD, en Zimmer trakteert ons nogmaal op eigenlijk alle thema’s die we sinds Begins hebben leren waarderen. We horen het sopraankereltje zingen wat we hoorden in Batman Begins, een zeer tragische versie van het hoofdthema; we horen eigenlijk alles wat we al kennen zei het in een ietwat tragischere setting, gebracht door dezelfde combinatie van strijkers die we zo hebben leren waarderen bij Zimmer. Een traag en prachtig einde aan een fantastische muzikale reis. Later horen we dan nog een keer dat sterke thema krachtig en sterk, zoals het hoort als afsluiter.

The Dark Knight Rises is dus de laatste samenwerking tussen Zimmer en Nolan over de vleermuisman. Het is een score met een dubbel gezicht; de eerste helft stelt wat teleur omdat het lijkt alsof Zimmer zich om een of andere reden moet inhouden. Wat we in de trailers hoorden klonk vele malen beter dan de eerste helft. En hoewel het in de film allemaal prima zal werken met de beelden is het toch zonde dat James Newton Howard er niet bij was om eerder genoemde redenen. De tweede helft van de score is echter precies waar velen, inclusief ikzelf, op hadden gehoopt; bombastiek, drama, actie, emotie, Zimmer on LSD. Een score waarin Zimmer bewijst dat hij in staat is om snoeiharde muziek te schrijven én de emotionele snaar te raken. The Dark Knight Rises komt wat traag op gang maar is desondanks een zeer krachtige, geladen afsluiting van een mooie muzikale reeks. Nu maar hopen op een complete uitgave van de muziek, misschien dat de welverdiende acht dan een negen kan worden.
The Dark Knight Rises - 07/10 - その改訂 Lammert de Wit, 提出された (オランダの)
De Amerikaanse actiefilm The Dark Knight Rises is het laatste deel uit de Batman-trilogie van regisseur Christopher Nolan. De vorige beide delen waren enorme successen en ook dit derde deel was weer een enorm succes, met een opbrengst van meer dan een miljard dollar, mede gedreven door een uitgekiende marketingcampagne. De hoofdrollen waren opnieuw voor Christian Bale, Michael Caine, Gary Oldman en Morgan Freeman, terwijl ook Liam Neeson en Cillian Murphy in de film terugkeerden. Regisseur Nolan werkte samen met zijn broer Jonathan aan het scenario. De film is zowel door de pers als het publiek erg positief ontvangen.
Het verhaal speelt acht jaar na dat van The Dark Knight. In Gotham is de misdaad vrijwel verdwenen, vooral vanwege de wetgeving die Harvey Dent (in de vorige film) geïntroduceerd heeft en de strakke handhaving door politiecommissaris James Gordon (Gary Oldman). Hij heeft Dent's eigen misdaden afgeleid naar Batman, die de schuld op zich genomen heeft. Daardoor heeft hij zich helemaal teruggetrokken en zelfs een energieproject afgeblazen toen bleek dat deze als bom kon worden gebruikt. Maar dan komen criminelen hier achter...

De muziek voor beide vorige films van de trilogie waren van het duo Hans Zimmer en James Newton Howard. Maar de muziek voor dit laatste deel kwam alleen van Zimmer, omdat Howard er niet meer aan wilde meewerken. Hij vond dat hij bij de vorige films goede muziek had afgeleverd, maar dat het toch vooral Zimmer's muziek was die de score bepaalde, waardoor hij in de pers onvoldoende erkenning hiervoor kreeg. Hij was zelf overigens erg lovend over Zimmer's muziek, maar voelde niet de behoefte om voor dit derde deel opnieuw onder te sneeuwen bij Zimmer's actiemuziek. Deze score is daarmee dus een solo-project van Zimmer geworden.

Van de drie Batman films heeft dit laatste deel de meest grimmige score meegekregen en het gebrek aan ingetogen en melodieuze muziek wordt goed gevoeld bij het beluisteren van dit original score album.
Het eerste deel van het album dompelt je onder in tamelijk donker gekleurde spanningsmuziek. De melodieën sneeuwen duidelijk onder, hoewel je wel af en toe verrast opkijkt als iets van een thema er doorheen schemert.
De openingstrack is eigenlijk zelfs nauwelijks muziek te noemen, dit is meer een soundscape-geluidstrack, die vervolgens overgaat in de rustige klanken van de wat saaie track 'On Thin Ice', een track die meer aan de muziek van Angelo Badalamenti doet denken dan aan Zimmer.
In de track 'Gotham's Reckoning' introduceert Zimmer het thema voor de misdadiger Bane. Met veel percussie en het uitroepen van de chant 'deshi basara' door een groep mensen, op een grommende underscore krijgt deze muziek iets sinisters. Het past natuurlijk uitstekend bij de film, maar om los daarvan te beluisteren is duidelijk minder aangenaam. Dit wordt nog extra versterkt in de track 'The Fire Rises'.
Een volgend thema hoor je in 'Mind if I cut in', het thema van Bane's medewerkster catwoman. Dit is een dreigend thema dat op galmende solo pianoklanken gespeeld wordt, met een underscore van ijle strijkers. Een aparte, opvallende en op de film toegesneden track, maar niet erg fraai om naar te luisteren.

Het donkere thema van Batman uit de vorige films hoor je terugkomen in de grimmige track 'Underground Army', die beheerst wordt door de muzikale stijl die Zimmer voor Bane gecomponeerd heeft, terwijl in de volgende track 'Born in Darkness' juist het lichte en stoere thema van Batman even terugkomt. De track is verder redelijk ingetogen, maar wat aan de saaie kant. Ook in 'Nothing out There' hoor je voorzichtig even het fraaie Batman thema, dat na de nodige grimmige klanken halverwege de track overgaat in het fraaie Bruce Wayne thema, dat James Newton Howard componeerde voor de vorige films.

In de tweede helft van het album spelen de beide Batman thema's uit de vorige films een veel belangrijker rol. Het eerste is het donkere thema met z'n lang aangehouden lage toon gevolgd door de hogere toon in een heftige klanksoort van de synthesizer. Het tweede Batman thema is meer optimistisch gekleurd, met arpeggio gespeelde violen op een stoere melodie van lage strijkers en blazers. Vooral dit laatste thema kwam in de vorige film geweldig uit de verf als een soort Batman-overwinningsthema. Het is jammer dat Zimmer dit indrukwekkende thema in deze score zo beperkt laat terugkomen, maar veel vaker kiest voor het meer grimmige Batman thema.
In de track 'Despair' hoor je eerst het donkere Batman thema. Meer naar het einde van de track komt ook het stoere, optimistische Batman thema weer even voor het voetlicht, maar veel te kort om van te genieten. Ook 'Fear will find You' laat beide Batman thema's horen, maar Zimmer combineert dat hier met Bane's grimmige en donkere thema en dat doet hij uitstekend. De snelle arpeggio-violen blijven een groot deel van de track doorspelen, wat een soort stoere urgentie aan de muziek geeft. Dat herhaalt Zimmer dan nog weer in 'Imagine the Fire', wat daardoor ook een heftige track geworden is.

De afsluitende track 'Rise' opent ook weer met het donkere Batman thema, om daarna even over te gaan in het andere thema, waarna de jongensstem uit Batman Begins terugkomt, gevolgd door meer ingetogen synthesizer variaties. Maar op drie minuten komt Zimmer met z'n geweldige cellomuziek op de proppen, die prachtig traag meandert op het lichte Batman thema, waarna violen dat overnemen. Het laatste deel van de track komt Zimmer dan (eindelijk) met dat geweldige Batman thema in volle orkestrale glorie, om de laatste halve minuut nog even over te gaan in het donkere Batman thema, compleet met zware percussie. Daarmee eindigt een wat tegenvallende score toch nog op een fraaie manier.

Kortom, met The Dark Knight Rises heeft Hans Zimmer, zonder James Newton Howard deze keer, een nogal grimmige score gecomponeerd. Vooral de nieuwe thema's vallen wat tegen, terwijl de beide bekende Batman thema's pas in de tweede helft van het album meer naar de voorgrond komen. Die grimmigheid zorgt voor een score die toch wat minder gemakkelijk in het gehoor ligt. Pas in de tweede helft van het album veert de muziek op en is dit daardoor veel aangenamer om naar te luisteren. Het hoogtepunt heeft Zimmer bewaard voor het laatst. In deze afsluitende track hoor je dan voor de eerste keer op dit album weer het grootse Batman thema in volle glorie. De waardering voor dit album valt toch wat tegen met 70 uit 100 punten.
The Dark Knight Rises - 08/10 - その改訂 Maurits Petri, 提出された (オランダの)
Na het enorme succes van The Dark Knight, werd al direct duidelijk dat er een vervolg zou komen. Regisseur Christopher Nolan nam een korte 'pauze' met zijn Inception. Een filmisch opstapje naar het laatste deel in de Batman trilogie, The Dark Knight Rises. Maar niet alleen Batman duikt weer op na 8 jaren in de film, ook duikt er kritiek op.

The Dark Knight Rises heeft namelijk te kampen met een handje vol plotgaten, een overkill aan personages en een verhaal wat een gemiddelde aflevering van Sesamstraat niet zal overtreffen. Het ensemble van grootse acteurs, de verbluffende actie en het waanzinnige camerawerk zijn daarentegen weer subliem. Daartegenover staat weer dat de slechterik van het stuk, de gemaskerde Bane, niet een super overtuigende indruk maakt. De overdreven lange speelduur (3 uur!) kan ook een puntje van kritiek zijn.

Voor dit laatste deel van Batman had componist James Newton Howard geen tijd, waardoor maestro Hans Zimmer het ditmaal helemaal alleen moest doen. In een actiefilm als deze weet Zimmer daar uiteraard raad mee en trakteert de luisteraar op een krankzinnige mix van stampende actie, suspense en nieuwe thema's. Helaas boet Zimmer qua originaliteit enorm in en wordt met sommige tracks zelfs enorm saai. Het eerste gedeelte kenmerkt zich door weinig actie en wat herhalingen van oudere thematiek. 'Gotham's Reckoning', de muziek die de 17 minuut durende onwaarschijnlijke intro begeleidt is een van de beste tracks van het album. Het nieuwe thema van de slechterik gaat door merg en Bane. Toch komen tracks als 'Underground Army' niet van de grond. Misschien missen we hier wel de inbreng van James Newton Howard. 'The Fire Rises' lijkt rechtstreeks van Transformers te komen en is weinig spannends. Pas vanaf de track 'Why Do We Fall?' komt Zimmer op gang. Want dat is een onwaarschijnlijk goede track, waarin de componist het bekende Batman thema een zwieper geeft en op een epische manier opbouwt naar de absolute climax.

'Imagine The Fire' is de score die we ook graag de rest van het album wilden horen. Gedurende ruim 7 minuten laat Zimmer alle thema's van drie films voorbij komen, voegt extra elementen toe en overtuigt eindelijk 100%. De laatste track 'Rise' pakt tot slot oude thematiek van Batman Begins erbij en is een emotioneel slotstuk.

De hypnotiserende werking van Zimmer's The Dark Knight en Inception is nog altijd in ons geheugen gegrift. Helaas heeft The Dark Knight Rises deze werking niet. De originaliteit laat hier en daar te wensen over. Gelukkig trakteert Zimmer ons wel op een aantal zeer sterkte actierijke stukken. Aangrijpende stukken muziek, zoals Eptesicus van Batman Begins, zal je niet vinden op deze score. Kortom, niet Zimmer's finest...maar zeker wel aan te raden voor luisterplezier!
The Dark Knight Rises - 09/10 - その改訂 Damien , 提出された (フランス語)
Pour ce troisième volet de la trilogie The Dark Knight, Christopher Nolan refait (très logiquement) équipe avec Hans Zimmer, mais cette fois sans James Newton-Howard. Celui-ci, co-compositeur des deux premiers films, ne voulant pas interférer dans l'alchimie particulière qui s'était entre-temps installée entre Nolan et Zimmer, avec notamment l'immense succès d''Inception'.

Refusant de faire les choses à moitié, Hans Zimmer s'est livré à de folles expérimentations (dont on peut voir un aperçu dans les bonus du Blu-Ray de The Dark Knight Rises) afin de créer un son nouveau pour Gotham, et en particulier pour Bane, grand méchant de l'histoire. Partant d'un chant guerrier entonné par des milliers de voix (les internautes qui le désiraient ont pu d'ailleurs y participer), le compositeur a développé un thème acéré, agressif, redoutable, qui sert d'ossature au film, et sur laquelle viennent se greffer d'autres thèmes, anciens et nouveaux.

La présentation en album est toutefois assez courte (50 minutes, pour un film de 2h40), et cherche à offrir une vue d'ensemble du film, et non les meilleures musiques. Ainsi, après un début ravageur ('Gotham's Reckoning') et un nouveau thème très élégant ('Mind If I Cut In?'), le tempo ralentit au milieu de l'album, avec plusieurs pistes d'ambiance axées sur les thèmes des films précédents ('Underground Army', 'Nothing Out There'). Il faut attendre 'Fear Will Find You' pour la reprise des hostilités, un mélange extrêmement efficace de plusieurs thèmes, suivi par la montée en puissance du grandiose 'Why Do We Fall?'. L'épique 'Imagine The Fire', le doux mais tourmenté 'Necessary Evil' et le magnifique 'Rise' concluent en beauté.

On notera aussi 'The Fire Rises', morceau très particulier qui semble utiliser tout un orchestre comme un ensemble de percussions et offre un rythme atonal tout simplement géant.

L'ensemble n'est peut-être pas aussi inédit que l'on pouvait espérer, mais on doit reconnaître que Hans Zimmer a réussi un mélange très homogène d'anciens et de nouveaux thèmes, insérés dans une atmosphère particulière qui donne une identité marquante au film.

Des pistes bonus sont également disponibles. Parmi celles-ci, 'Risen From Darkness' et surtout 'No Stone Unturned' apportent leur lot d'extraits mémorables du film qui ont été omis sur l'album officiel.
The Dark Knight Rises - 06/10 - その改訂 Chris R., 提出された (英語)
the conclusion to Nolan's Batman trilogy comes to a close with a thunderous bang with action and pathos abound. Now I loved the trilogy but when it came to the music I was not such a fan of Zimmer's work. till this day there are very few cues I can pick out of the albums that are truly decent. The music for The dark Knight Rises is like a good wine, its value goes up with age. On the first listen I was tempted to just shrug this off as Zimmer's usual atmospheric nonsense, but after seeing the music withing the film and several other listens it becomes apparent that there is much to love. of all the big thematic material present on album, the cue to me that stands out is Bane's theme. complete with under chanting which translates to he is rising, the theme gets its biggest rendition in Gotham's Reckoning, or at least its most listenable. The fact that the theme still plays on in later cues but leaves little impressions demeans just how listenable the theme actually is. The final cue should be noted is actually tracked in from The Dark Knight, in fact Rise is strikingly similar to the cue A Dark Knight, but that actually doesn't diminish its importance or impact in the film. Without James Newton Howard helping Zimmer, there is a lack of smaller moments in the score, but there were so few even with him that it is barely noticeable. So in the end the score is like the other two: in your face and propulsive. Using a mix of orchestral and synthetic might to create an atmospheric atmosphere that thankfully Zimmer was the most consistent with (Some series and trilogies don't even get that). Some are off put by this synthetic atmosphere, particularly the moments when it gets loud, and I don't listen to all of the cues. My favorites are Gotham's Reckoning, The Fire Rises, and Imagine The Fire are the stand out cues for me. Maybe in time I will find more to like, but if you find enjoyment in this depends on your capacity to handle in your face bass and synths.

その他のリリース The Dark Knight Rises (2012):

Dark Knight Rises, The (2012)
Dark Knight Rises, The (2012)
Dark Knight Rises, The (2012)
Dark Knight Rises, The (2012)
Dark Knight Rises, The (2012)
Dark Knight Rises, The (2012)
Dark Knight Rises, The (2012)
Dark Knight Rises, The (2012)
Dark Knight Rises, The (2014)
Dark Knight Rises, The (2020)
Dark Knight Rises, The (2020)
Dark Knight Rises, The (2021)
Dark Knight Rises, The (2021)

コレクションからのサウンドトラック: Batman

Batman: The Brave and the Bold (2014)
Batman Begins (2005)
Music of DC Comics: 75th Anniversary Collection, The (2010)
Batman Forever (1995)
Batman and Robin (1966)
Batman Returns (1992)
Batman (1989)
Batman Returns (2010)
Batman Begins (2017)
Batman: Under the Red Hood (2010)


不具合を報告するか、私たちに追加情報を送ってください!: ログイン

 



もっと