La Gloire de Mon Père / Le Château de ma Mère
Cosma Cinema Collection Volume 19


Pomme Music (3436949506520)
映画 | 年: 1993 | フォーマット: CD
 

今すぐ購読する!

もっと情報を得て、コレクター情報にアクセスしてください!





 

# トラック   期間
La Gloire De Mon Père
1.La gloire de mon père3:22
2.Le petit Marcel1:46
3.Love story Borely3:25
4.Massalia rag2:22
5.Le grand Marcel1:15
6.La découverte3:00
7.Massalia ragtime (piano seul)1:22
8.Les collines1:34
9.Le mensonge1:47
10.Souper aux bartavelles2:17
11.Mond des parpaillouns1:23
12.Le petit Marcel (piano seul)1:24
13.La grande aventure1:38
14.Le grand désert3:39
15.Le triomphe de mon père1:34
 
Le Château De Ma Mère
16.Le château de ma mère2:32
17.Mon ami Lili1:00
18.Les vacances (rag-time)2:19
19.Isabelle1:51
20.Marcel et Augustine1:29
21.Le temps retrouvé2:03
22.La belle Isabelle1:41
23.Augustine2:33
24.Le valse d'Augustine2:51
25.The song of departure (piano rag)2:19
26.Souvenirs des collines1:14
27.Souvenirs d'enfance2:20
28.Le branle de Reichshoffen1:20
29.La peur d'Augustine2:03
30.La gloire de mon père2:44
 62:07
あなたのレビューを提出する 他の言語でレビューを非表示にする

 

La Gloire de Mon Père / Le Château de ma Mère - 07/10 - その改訂 Lammert de Wit, 提出された (オランダの)
Regisseur Ives Robert verfilmde de jeugdverhalen van schrijver Marcel Pagnol in de film La Gloire de mon Père en in het vervolg hierop Le Chateau de ma Mère.


In La Gloire de mon Père groeit de jonge Marcel op als zoon van een schoolmeester, die hem al vroeg leert lezen. Hij is dan ook erg leergierig. Via de man van tante Rose huren de beide families een huisje in de Provence, waar Marcel de natuur en het buitenleven pas echt leert kennen.
Deze geromanticeerde film brengt de natuur van de Provence prachtig in beeld. Maar er gebeurt relatief weinig en het verhaal kabbelt rustig voort.

De score van Vladimir Cosma helpt zeker ook mee aan die rustige setting van de film, want ook de muziek kabbelt rustig voort. Die muziek is op zich best fraai. Cosma heeft de score geheel orkestraal gecomponeerd, met vriendelijke melodieën, die goed bij het prachtige landschap van de Provence passen. Het tempo van de score is vrijwel zelden vlot; de muziek stroomt als een bergbeekje rustig voort.
De score kent een paar themamelodieën, maar die zijn niet echt pakkend. Het thema voor Marcel is wel een vlot melodietje, maar wat kinderlijk. Dat is op zich natuurlijk terecht vanwege het verhaal van de film, maar het is om te beluisteren niet aansprekend.

Een van de meest opvallende tracks is 'Love Story Borely', die iets meer volume heeft gekregen door blazers die er een fraaie kleuring aan geven. Een andere opvallende track is 'Massalia Rag', dat als een van de weinige tracks wel een behoorlijk tempo heeft, op een typische ragtime melodie, maar niet zozeer in de typerende stevige ragtime kleuring, maar wat rustiger. Ook in de solo piano versie van deze track zit die ragtime kleuring, maar met alleen een piano is dit geen aansprekende track.

De track 'Souper aux Bartevelles' is een bijna klassiek klinkende track, die als een soort menuet gearrangeerd is. Dit is een van de fraaiere tracks van de score, vooral vanwege de speelse melodie.
Dan komen aan het einde van het album nog twee tracks voorbij met min of meer onheilsspellende muziek. In 'La grande Aventure' wordt dit gecreëerd door een donkere underscore en op een melodie door cello's en met een arrangement die de spanning laat oplopen. De track 'Le grand Desert' presenteert de spanning niet zozeer met muziek, maar met een soort soundscape van donkere klanken. Die klanken duren de hele track lang, zonder dat er enige melodie aan tepas komt. En daarbij is dit de langste en tegelijk minst aangename track van het album.

De afsluitende track klinkt vaag als een soort fanfare, maar de kleuring is niet erg symfonisch, waardoor dit niet echt een fraai slot van het album is. Gezien de titel 'Le Triomphe de mon Père' zou je een fraaie orkestrale track verwachten met opgewekte, bijna heroïsche muziek. Maar dat is zeker niet zo, het tegendeel is bijna waar.

Kortom, met La Gloire de mon Père heeft Vladimir Cosma allicht goed voldaan aan de door de filmmakers gesteld eis van rust, reinheid en regelmaat, met vooral kabbelende muziek die goed bij het landschap zou passen. Immers Cosma is ook gevraagd voor de opvolger van deze film, Le Chateau de ma Mère. Toch is het geen aansprekende score als je deze los van de film beluistert. De film schijnt nogal saai te zijn, de muziek is dat voor een groot deel zeker. Daardoor komt de waardering voor deze score dan ook niet hoger dan 67 uit 100 punten.

Bovenstaande score is ook uitgebracht op een apart album, die ook op deze website te vinden is en waar bovenstaande recensie ook te vinden is.
Dit album is een combinatiealbum met de muziek van beide films. Van Le Chateau de ma Mère is geen apart album album uitgebracht, alleen in combinatie met La Gloire de mon Père.


Le Chateau de ma Mère is het vervolg op de film La Gloire de mon Père eerder uit datzelfde jaar. In deze film is de hoofdpersoon Marcel al weer een stuk ouder dan in de vorige. De familie waarin Marcel opgroeit ging in het eerste deel af en toe naar het huisje in de Provence om gezonde lucht in te ademen en van de natuur te genieten. In dit deel brengen ze ieder weekend door in het huisje. Marcel leert daar z'n eerste liefde kennen. En vader hoort van een manier om de route af te snijden...
Waar het in het eerste deel vooral draaide om de relatie van Marcel met z'n vader, komt in dit vervolg de relatie met z'n moeder veel meer op de voorgrond. En zo gaan beide delen daarmee over het opgroeien en ouder worden.

De muziek is, evenals in het eerste deel, van Vladimir Cosma. Dit tweede deel is iets vlotter dan het eerste en ook de muziek kabbelt net iets vlotter voort dan de muziek voor het eerste deel.
De score opent met de pianogedreven titeltrack. De piano speelt op een underscore van vooral violen een wat tamme melodie, hoewel het tempo heel behoorlijk is.
De stijlen van de verschillende tracks zijn erg vergelijkbaar met de score voor La Gloire de mon Père. Ook het vlotte ragtime deuntje komt terug, nu in een fraaier arrangement met veel meer orkestrale klanken, waardoor dit een van de fraaiste tracks van de score is geworden. Dat is veel minder bij de solo piano gespeelde ragtime track 'The Song of Departure'.
Dat geldt echter niet voor de muziek voor 'Isabelle'. Dit is een solo piano track die een wat valsig arrangement heeft, wellicht omdat Isabelle in de film ook wat vals is. In 'La belle Isabelle' komt deze melodie en ook de valsigheid weer terug. 'Augustine' is ook een solo piano track met een wat melancholiek arrangement, maar zonder de valsigheid van Isabelle. In 'Peur d'Augustine' neemt de melancholie nog toe tot bijna droevigheid.

In deel een kwam een menuet voor, dus ook in deel twee. Dat is de track 'Marcel et Augustine', een vlotte, vrolijke en heel aardige track. Op deze score staan daarnaast twee walsen, die het heel behoorlijk doen, al pakken de melodieën net niet. Toch zijn zowel 'La Valse d'Augustine' als 'Souvenir d'Enfance' best heel aardige tracks.
Nog zo'n klassiek getinte track is het barokke 'Le Branle de Reichshoffen', met strijkers en clarinetten.

Toch kabbelt een deel van de muziek een beetje saai voort en veer je niet op uit je stoel bij een grote verrassende track. De orkestrale arrangementen zijn vaak fraai, maar de melodieën willen maar niet pakken. Dat was zo in deel een en is ook nu zo in deel twee, wat op zich logisch is, omdat Cosma dezelfde melodielijnen toepast in beide films. Veel van de muziek in Le Chateau de ma Mère is wel vlotter, maar de melodieën zijn net teveel aan de saaie kant.

De score sluit af met een herhaling van de openingstrack van het eerste deel van de tweeluik, waarmee de cirkel van beide films eigenlijk rond is. Orkestraal zit de muziek goed in elkaar, maar de melodie blijft het struikelblok.
Daarmee is de score voor Le Chateau de ma Mère zeker geen slechte, en de muziek is volledig orkestraal en mooi gearrangeerd. Maar als de melodieën niet pakken, dan blijft het behelpen. De waardering voor dit tweede deel is wel iets hoger dan die voor het eerste deel. Met 71 uit 100 punten is dit toch nog een heel behoorlijke waardering.


不具合を報告するか、私たちに追加情報を送ってください!: ログイン

 



もっと