Troy


Reprise Records (0093624879824)
Reprise Records Japan (4943674051953)
映画 | 年: 2004 | フォーマット: CD, ダウンロード
 

今すぐ購読する!

もっと情報を得て、コレクター情報にアクセスしてください!





 

# トラック アーティスト/作曲家 期間
1.3200 Years Ago3:36
2.Troy5:01
3.Achilles Leads the Myrmidons8:30
4.The Temple of Poseidon3:28
5.The Night Before3:28
6.The Greek Army and It's Defeat9:38
7.Briseis and Achilles5:19
8.The Trojans Attack5:01
9.Hector's Death3:27
10.The Wooden Horse and The Sacking of Troy10:02
11.Through the Fires, Achilles... and Immortality13:27
12.Remember MeJosh Groban with Tanja Tzarovska4:18
 75:15
あなたのレビューを提出する 他の言語でレビューを非表示にする

 

Troy - 03/10 - その改訂 Sander Neyt, 提出された (オランダの)
Filmmuziek is eigenlijk een vreemd genre om naar te luisteren. Het is raar dat uw nederige recensent hierover begint, maar het is zo. Vrienden van mij vragen zich constant af hoe ik kan luisteren naar de orkestrale rijkdom die filmmuziek zo typeert. Hoe ik van muziek kan genieten waar er niet gezongen wordt. Zij luisteren muziek om te dansen, om in weg te dromen of hun emoties kwijt te geraken. Mijn antwoord is altijd: maar man toch, filmmuziek heeft het allemaal! In de gezongen muziek heb je natuurlijk ook de emotie, maar je bent altijd gebonden aan de tekst. Je zet een triestig nummer op, als je je triestig voelt. Je zet een blij lied op als je gelukkig bent. In filmmuziek heb je die verplichting niet. Je kunt uw eigen invulling geven. Je kan zelf uw emotie kiezen. Persoonlijk heb ik nog altijd de grootste emotionele connectie met Davy Jones. Elke dag beluister ik dat lied en geniet er nog altijd met volle teugen van. Het is raar dat orkestrale muziek, die in grote lijnen hetzelfde klinkt, toch zo een groot onderscheid kan maken. Je houdt ervan of je houdt er niet van. Vele van mijn collega recensenten en mede liefhebbers van filmmuziek hebben een emotionele connectiviteit met James Horner. Zijn lyrische thema's die hem zo kenmerken, zijn stijl die blijkbaar iedereen in de ban houdt. En dat is iets wat uw nederige recensent niet begrijpt. Ik heb vele scores staan van Horner, maar er is er maar één die mij echt aanspreekt. Waarvan ik echt denk: potjandorie dat is een sterk werk. Zijn naam: Braveheart. Voor al zijn ander werk heb ik maar één mening: overroepen. Ja, ik vind Horner de meest overroepen componist die er op deze aardkloot rondloopt. En die mening geeft zijn oorsprong in deze Troy. Op een zonnige dag kwam ik in de plaatselijke platenwinkel en zag ik deze Troy staan voor een mooie 10 euro. Ik had al een paar scores van Horner en ik dacht: waarom niet. Het was een verspilling van jewelste, en ik heb de score mee moeite kunnen uit beluisteren. Jarenlang stond deze in de kast, niet meer beluisterd. Tot deze week. Het was tijd om hem nog eens te beluisteren. Het resultaat was dat ik er nog minder doorheen raakte. Hij had nog niets van zijn negatieve kracht ingeboet.
Oorspronkelijk werd de muziek gecomponeerd door Gabriel Yared. Maar zijn muziek werd weggegooid en is nog steeds één van de grootste fouten in de recente geschiedenis van filmmuziek. Horner moest zijn score schrijven in een paar weken. En het resultaat is ronduit verschrikkelijk. Sommige zouden kunnen zeggen: hij heeft niet veel tijd gehad... Dat is geen excuus om met zo'n monsterlijke score te komen. James Newton Howard had ook niet veel tijd voor King Kong en die score is licht geniaal. Voor Romeo & Julliet van Korzeniowski geldt net hetzelfde. Laten we eens Troy van naderbij bekijken.

Avatar gewijs opent de score met zijn grote bombast. Ja, u leest het goed, het zogenaamde epische meesterwerk van het Avatarkoor wordt hier al gebruikt... Horners vernietiging was altijd al zijn zelfplagiaat en het wordt hier nog maar eens bewezen. Mensen, u bent uitgenodigd voor een 'leuke' luisterervaring. Dat zelfplagiaat en het plagiaat van andere grootmeesters spelen hem hier grote parten.
Nergens wordt de score origineel. Ofwel heeft hij het al zelf al gedaan, ofwel andere componisten. De klagerige zangstem in 3200 Years Ago is al zo oud als de titel laat uitschijnen. Het is zo onorigineel dat het irritant wordt.
Het hoofdthema, wat trouwens het enige thema is dat er uit springt, is maar liefst het uit vier noten bestaande thema gespeeld door de koperblazers wat Horner gebruikt als zijn trademark. Uiteraard heeft uw nederige recensent geen enkel probleem met een trademark, want iedereen heeft die. Maar dat Horner de pretentie heeft, de lef heeft om zijn trademark van iemand te pikken, daar gaat mijn haar van overeind staan. Ja, u leest het goed. Het thema is slechts een kopie van de eerste tien seconden van de eerste symfonie van Rachmaninov. Dat ie het durft doen, gaat er bij mij niet in. En al zeker niet dat hij het hier als hoofdthema gebruikt. Het thema is niet van de hand van Horner maar wel van die van Rachmaninov.
Voor de rest heeft uw nederige recensent geen thema's gevonden in deze score. Enkel het thema van Remember wordt heel af en toe gebruikt als underscore. Wat we wel krijgen is een irritante verzameling van grote fanfares waarvan alles al eens gebruikt is. Constant ga ik terug naar 1912 toen een groot schip tegen een ijsberg vaarde. De actie van Titanic wordt hier wel heel vaak gebruikt. En als we niet teruggaan naar de Titanic, krijgen we gewoon anonieme muziek te horen die niet leuk is om te beluisteren. Nergens komen er echt prominente thema's naar boven. Nergens wordt de muziek leuk, waarvan je even opkijkt en van gaat genieten. Het enige wat de muziek doet is u irriteren, u irriteren in elke vorm van het woord. De actie die prominent aanwezig is op de score, is saai, niet te beluisteren en hoofdpijn wekkend. De zogenaamde romantische underscore is slaapverwekkend en het lied op het einde is tenenkrullend. Het is gewoonweg geen leuke score om naar te luisteren en nu weet ik terug waarom deze verbannen is naar de zijkant van mijn kast.
Valt er dan helemaal niets te genieten aan deze muziek? U kunt mij canoniseren, maar ik vind persoonlijk van niet. Troy is anonieme muziek, thematisch onvoldoende en gewoonweg irritant om steeds naar te kunnen luisteren. Zoals ik al zei, het is hier begonnen, mijn haat tegenover Horner. Maar objectiviteit is het wapen van een recensent, en al uit ik hier mijn haat tegenover deze score en de muziek van Horner in het algemeen, we moeten concluderen dat de man wel iets kan. Hij heeft mooie scores, en het is indrukwekkend dat Horner toch op tien dagen deze muziek heeft kunnen neerschrijven. Maar persoonlijk is het niet voor mijn oor weggelegd. En het is één van de weinige scores die ik nooit opzet, en één van de weinige waar ik compleet geen connectiviteit mee heb. Als ik afreis naar Troy dan is het met Gabriel Yared, die een veel betere score neerpende voor deze Troy.

Conclusie.
Saai, inspiratieloos en anoniem. Dat zijn drie woorden die in mij opkomen na het beluisteren van deze score. En Horner, alsjeblieft: blijf van Rachmaninov!!! Ik ban deze score terug naar de uithoek van mijn kast. Maar alvorens ik dat doe, wil ik de woorden van Horner even tegen zichzelf gebruiken. Hij had het oorspronkelijk gezegd over Yared. Excuses dat ik dit neerschrijf, maar zelfkennis is misschien niet iets wat Horner heeft. Een magere drie. Omdat ik niet te laag wil gaan.
And it wasn't because Gabriel's not a gifted writer; it's because he just doesn't have any knowledge of writing film scores. Real film scores like that. It was so corny. It was unbelievable... Think again Maestro Horner, think again.
Troy - 08/10 - その改訂 Arvid Fossen, 提出された (オランダの)
In 1193 voor Christus ontvoert prins Paris van Troje de mooie Helena van bij haar man Melenaos, koning van Sparta. Als represaillemaatregel, belegeren de Griekse strijders de stad Troje waar ze geconfronteerd worden met de krachten van prins Hector van Troje. Troje, zo een fantastisch verhaal heb ik dit altijd gevonden, maar de film is helaas niet wat ik verwacht had. Prachtige opbouw, goede kostuums, geen probleem met wat overacting hier en daar, maar waarom is het plot van het paard helemaal niet uitgewerkt in de film? Vanwaar het idee, de voorbereiding, de planning? Nee plots staat het paard daar, sorry maar dit is een onvergefelijke blunder. De andere aspecten van de film waren best wel ok, veel te veel geweld, maar zonder zou dit inderdaad ook geen film over Troje zijn, leuke subplots, enz. Hier werd dan wel alle tijd genomen om soms onbenullige scènes volledig af te werken. Ook had ik de indruk dat deze grootse oorlog op een paar dagen gestreden was ...
Er is heel wat gestreden om de muziek van Troje. De muziek is een jaar lang voorbereid, uitgewerkt en opgenomen door componist Gabriel Yared, bekend van The English Patient en tal van andere recente films. Hij werd echter enkele weken voor de deadline vervangen door James Horner die in no time de uiteindelijke full score componeerde voor deze film. De officiële versie wil dat een testpubliek de muziek van componist Gabriel Yared naar de vuilbak verwees. Dat hier mee mee gemoeid is, staat voor mij vast, maar daar wordt in alle tonen over gezwegen. Ik denk dat James Horner veel langer dan officieel al op dit project aan het werken was. Gabriel Yared is er in ieder geval erg van geschrokken. Het is niet de eerste keer dat zijn muziek werd verworpen, ik herinner me nog een aantal gevallen, maar het was wel de eerste keer dat hij op een project als dit kon werken. Toegegeven, ik wist ook niet wat ik moest verwachten van een componist die wel enkele van de meest sublieme scores in het romantische en drama genre maakte, maar hij heeft vrijwel geen enkele actie of heroïsche film van muziek voorheen voorzien. Dat dit voor Yared een van zijn grootste uitdagingen was, stond vast, en dat hij deze echt au serieux nam wil hij zelf staven, want op zijn website kan heel wat van de rejected score beluisterd worden. Naar verluidt is er al druk om deze fragmenten te verwijderen. Iedereen is het erover eens, Yared heeft een enorme score geschreven voor Troy, en het anonieme testpubliek werd al meermaals vervloekt door de filmmuziek fans. Er is op dit moment nog geen officiële release gepland voor de rejected score, er lopen wel petities voor, maar gezien het aantal geringe rejected scores die tot nu toe een release kregen denk ik dat we niet teveel moeten hopen. Er zouden op dit moment al promo’s circuleren en via internet en ebay zullen al snel veel fans de full score van Yared kunnen vinden.
Het werd dus James Horner, een specialist op het gebied van dit soort epos films. De finale muziek voor Troy van James Horner vind ik echter ook een boeiende score geworden. Ik had me aan wat anders verwacht, gezien de korte periode en vele kritiek op de muziek hier en daar. Deze kritiek is terecht als je de muziek in sommige scènes van de film ziet. Bepaalde scènes hebben actie muziek die er totaal niet bij past, maar op cd valt deze muziek goed mee, en is vergelijkbaar met eerder werk van Horner, maar andere scènes hebben dan weer een hele goede samenhang tussen film en muziek, onder andere de scène met muziek voor sopraan, enkele suspense tracks en het simpele thema Hector’s dead vond ik goed in de film uitkomen. Horner’s Troy is wat velen al konden verwachten wegens de korte tijdsdruk, een herhaling van zichzelf uit talrijke eerdere films. Voor die hard filmmuziek fans kan het vervelend zijn om weer eens van hetzelfde te horen, maar nu niet iedereen heeft alle muziek van Horner gehoord en dit buiten beschouwing latend is zijn muziek voor Troy simply damn good film music. Het is een vrij klassieke score, met groot orkest en de sopraan Tanja Tzarovska, die ook in de score van Yared zong. Zijn thema-song, dit keer Remember Me, is opnieuw weer gebaseerd op het liefdes thema van de score. Dit is toch iets wat ik altijd apprecieer bij Horner, het helpt nieuwe filmmuziek fans makkelijker de thema’s te capteren, ik ben ook niet ontoevallig in filmmuziek via de scores van James Horner gekomen. Dit keer is de uitvoering door Josh Groban wel minder naar mijn smaak, maar de pop orkestratie en incorporatie van Tanja Tzarovska's stem maken dit wat goed.
Troy - 04/10 - その改訂 Andreas Lindahl, 提出された (英語)
Well have all heard the story by now, but let me retell it anyway. Gabriel Yared spent many months composing the score for Wolfgang Petersen's epic adventure Troy. Yared himself felt that this perhaps was his best score ever. Petersen and the producers loved it. "Great work, Yared," they said. "We love it, man." And they did. Until some guy at a test screening said "uh, hey, I think the music sounds a little too oldfashioned." So they tossed the score out the window, hiring James Horner to write a two hour long replacement score in just thirteen days. A practically impossible task, of course. The perfect suicide mission, one could say. And although Horner seems to have come out alive at the other end, his score took most of the hits, barely able to fly on its own.

First of all - that Horner was able to compose this score in just thirteen days is amazing. Because while it is far from Horner's best efforts in the genre, there's around two hours of big, epic music in this film. Horner uses the obligatory huge orchestra, as well as choir and female vocals, provided by Tanja Tzarovska - the same singer Yared used in his score for the film. The solo vocals are slightly reminiscent of Lisa Gerrard's material for Hans Zimmer's Gladiator and to say that this sound has turned into a cliché is a large understatement. When it comes to the orchestra, Horner relies a lot on brass, often bringing a short ascending and descending brass motif to the foreground ("Troy"). And dominated by action and suspense, the score is packed with Horner's typical string writing and pounding percussion. But the action material often seems to lack direction. Or rather, the score tries to move in too many directions at once. Much of Horner's action music is quite hectic and noisy, with tons of things going on at different levels of the music and in different sections of the orchestra simultaneously. This is one of the areas where it is obvious that Horner didn't really have a lot of time to compose the score and develop his ideas. It's mostly quite bland, with a couple of exceptions. "Achilles Leads The Myrmidons" is a fast paced, busy action track with some really good example of exciting and memorable writing for brass and strings. But most of it is standard Horner action music without good ideas and therefore rather uninteresting and disappointing. One exception is the beginning of "The Greek Army and It's Defeat". Here, Horner uses the lower register of five pianos to create a steady, militaristic rythm, pretty much like the sound of a marching army. It's slow at first, with these repeated piano notes, with a repeated brass figure and synths. After a while it gets faster and faster, with Horner adding percussion to the mix. Excellent music.

On to the themes. There's no memorable, easily recognized main theme, even if a somewhat heroic sounding, brass dominated, theme cropps up from time to time. The love theme, sounding a little like David Arnold's main theme for Stargate, isn't one of Horner's better love themes. Horner is a master at writing beautiful, heartbreaking love themes, so this is a little disappointing. And then there's the already mentioned theme for Troy - the ascending/descending brass motif - which actually sounds slightly corny. Also, the score is littered with at least one million appearances of Horner's patented Four Note Danger Motif™. It completely dominates some action cues and is incredibly irritating.

Now, Horner's Troy isn't all bad. It is at times a fun ride, with excellent, exciting action music, but most of the time Horner seems to just do his job and nothing more, simply moving from point A to point B, without much substance in between. It's important to remember that Horner's mission was more or less impossible and considering the short amount of time, Horner did pretty well. But that doesn't mean that Troy is a good score. But without the extensive use of Horner's four note motif, this would have been a three star score.
Troy - 09/10 - その改訂 Niels van Laar, 提出された (オランダの)
Troy

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een Horner-score gerecenseerd heb en ik wilde me toch even verzetten tegen de vele slechte kritieken die hij te verduren heeft gekregen. Want ik ben GEK op deze cd. De achtergrond waarin deze score ontstaan is, maakte de euforie dan weer iets minder; Gabriël Yared heeft een jaar gewerkt aan de score voor deze film, maar deze score werd te oubollig bevonden door de studiobazen en in de laatste periode voor de release, werd hij vervangen door James Horner. Ik kan me de kwaadheid en teleurstelling zeker indenken, maar het is zeker niet de eerste keer dat zoiets voorkomt in de filmwereld. Vele malen eerder zijn er scores “rejected” omdat het geluid niet goed werd bevonden door de regisseur of de filmbazen. Kijk bijvoordbeeld maar naar Air Force One, Randy Newman werd vervangen door Jerry Goldsmith.
James Horner is in tegenstelling tot wat vele denken, de geschikte persoon om een dergelijke film eens een andere sound te geven, dan wat we van Hans Zimmers Media Ventures gewend zijn. Niet dat de muziek voor de sandalenepos The Gladiator niet goed is, in tegendeel, maar iets anders is ook wel eens leuk.
Ik hoorde laatst dat een componist per dag ongeveer 2 á 3 minuten aan muziek voor een film kan schrijven. Voor ieder instrument dus een aparte partij. Logisch dat Horner geen compleet nieuwe score componeert, dat zou ook helemaal niet haalbaar geweest zijn. In plaats daarvan hoor je verschillende thema’s en motieven uit andere films. Dit is dan ook wel het beste van het beste.
Het eerste nummer ( 3200 Years Ago)zuigt je meteen helemaal het verhaal is, met flink wat percussie en een vocale solist. Ik heb het al eerder gezegd in The Missing, het is niet mijn smaak om een solist mee te laten jengelen op de muziek. Op mij komt het over, alsof Tania Tzarovska maar wat doet, alsof ze een beetje tegen de muziek in wil zitten dreinen. Maar goed, mij eenmaal daar overheen gezet te hebben, blijft er een bombastische, energieke en soms drukke orkestrale score over.
Nummer 2 Troy kun je bij mij rustig op repeat zetten. De lyrische introductie naar de stad komt imposant over en blijft zeker hangen. Met Achilles Leads the Myrmidons, worden we de actie ingezogen. Met een lekker lang nummer, waar Horner altijd goed in is, weet hij een hele vloot aan land te brengen. De twee volgende nummers houden het iets rustiger, maar met The Greek Army and It’s Defeat, wordt er weer op actie ingezet. En met wat een aanloop! Een inleiding van ruim twee minuten muziek, die zenuwslopend is. De daaropvolgende 7.5 minuut is bedoeld om één van de grote veldslagen die in Troy zit, mooi te begeleiden.
The Trojans Attack is weer zo’n episch nummer, die goed werkt. Nummer 9, Hector’s Death duurt in de film een stuk langer. Ik vind het ontzettend jammer dit nummer niet compleet op de cd staat. Het is een hele simpele compositie van percussie, maar ontzettend effectief en gewoon lekker om naar te luisteren, helaas komt Tzarovska er na een minuut al weer tussen. Voor de laatste 2 nummer die tien! en dertien! minuten duren, zou ik zeggen, ga rustig zitten en laat het over je heen komen. Het laatste gedeelte van Through the Fires, Achilles... and Immortality wordt het allemaal wat rustiger en wat melodramatischer, een mooie begeleiding naar het einde van de film, daarnaast kom je in nummer 11 vaak het thema tegen voor het laatste nummer Remember Me. Ook weer zo’n nummer dat door weinig mensen geapprecieerd wordt, maar wat naar mijn mening een ontzettend mooie afsluiting is, voor de cd. Josh Groban heeft een ontzettend mooie en warme stem, die ik op de score van A.I.: Artificial Intelligence ook al erg kon waarderen. Op de afgelopen kerstfilm The Polar Express, wist hij ook al zo’n mooi lied te zingen. Met Josh Groban op je score komt het dus wel goed.
Kortom, Troy is zeker wel een goede score, zeker als je bedenkt in welk tijdsbestek James Horner dit heeft moeten maken. Klasse!

Niels
Troy - 08/10 - その改訂 Joris Kessels, 提出された (オランダの)
Ondanks dat het wel vaker gebeurt doet een ‘rejected score’ veel stof oplaaien. Troy is wel een heel goed voorbeeld. Dat de afwijzing van Yared’s score zoveel opschudding heeft veroorzaakt heeft twee kanten. Ten eerste is er veel onbegrip over de manier waarop het allemaal is gegaan. Na zowat een jaar aan het project gewerkt te hebben, zonder enig signaal dat hij op het verkeerde spoor zat, wordt Yared anderhalve maand voor de première zonder pardon naar huis gestuurd. Ten tweede is er veel onbegrip dat een score van dergelijke kwaliteit afgewezen wordt.

Ondanks dat dit de soundtrackpagina van Horner’s versie van Troy is, ga ik hier in op de versie van Yared (dat is 1 uur en 16 minuten aan muziek die ik heb kunnen bemachtigen). Dit is namelijk ook de score waar mijn voorkeur naar uit gaat. Bij de eerste keer luisteren was ik nog niet sterk onder de indruk. Toen ik wat nauwkeuriger ging luisteren drong de schoonheid van de muziek aan me op. Het idee van Yared om een ‘classic yet modern, epic yet subtle-and-emotional’ score te creëren is hem meer dan 100% gelukt, het is prachtig!

De score is enorm gevarieerd, puur en krijgt door de combinatie van het groots epische en het emotionele (waar Yared in gespecialiseerd is) een geheel eigen karakter. De eerste track van de score ‘opening’ is daar gelijk een prachtig voorbeeld van. Deze opent met een etnisch klinkend Bulgaars koor in de verte, op een heel subtiele manier komen Yared’s warme emotionele strings te voor schijn en groeit het geheel tot iets machtigs met groot koor en veel koper zonder zijn emotionele tint te verliezen. In de score komen een paar werkelijk prachtige memorabele stukken terug: ‘achilles destiny’ waarin de vaker terugkomende triomfantelijke majestueuze fuga met groot koor en orkest te horen is. ‘d-day battle’ die wel bestempeld kan worden als een ode aan al het koper. ‘greek funeral pyres’ waarin de prachtige heldere zang van Tanja Tzarovska te horen is in combinatie met de zang van een paar machtig zware bassen en percussie. En als klapper op de vuurpijl ‘approach of the greeks’ waarin werkelijk een meest opzwepende maar toch behouden thema voor groot koor ten gehore wordt gebracht. Dit geweldige thema laat Yared terecht in verschillende stukken terug komen waar het soms nog grootser te horen is.

De score bevat verder nog enkele volop emotionele stukken, requiem-achtige stukken, etnische stukken en een pracht van een ‘end titles’, een in Macedonische taal gezongen lied door Tanja Tzarovska. Onder de etnische stukken behoort ook ‘hector’s funeral’ waarin een groepje ‘mourning women’ te horen is, vind ik iets minder lekker om naar te luisteren, maar zeker functioneel. Sommige gedeelten kunnen af en toe ietwat houterig overkomen, maar ja het is dan ook nog niet een volledig voltooide score.

Hoewel ik het knip en plak werk van Horner ook niet echt slecht vond is de muziek van Yared een stuk geraffineerder. De muziek van Yared heeft diepgang, karakter en is bovenal puur!

Yared’s Troy: 10
Horner’s Troy: 8
Troy - 09/10 - その改訂 Thomas-Jeremy Visser, 提出された (オランダの)
Er is al erg veel te doen geweest om de score van Troy. Gabriel Yared’s prima score werd afgeschreven en in d eplaats ervoor kwam veteraan Horner. Mee eens of niet, niemand kan ontkennen dat Horner’s werk minstens net zo indrukwekkend is als dat van Yared, dat door vele fans en liefhebbers van filmmuziek al is bemachtigt is.

Het thema voor de stad zelf, bestaat uit schetterende koperblazers en doet hiermee denken aan klassieke scores van weleer, bijvoorbeeld Ben Hur, Cleopatra en natuurlijk The Ten Commandments. En dat is alvast een pluspunt voor Horner, want veel te vaak horen we hiervoor in de plaats veel koor. Niets mis mee, maar het is ook wel weer eens fijn om old-fashioned koper te horen in deze functie. Troy bevat hiernaast veel puike actiemuziek. Het is heerlijk om naar te luisteren, en laat ons een andere kant van Horner horen. Het is meestal niet erg complex en juist daarom erg toegankelijk om te luisteren. In de grote veldslagen van Hollywood kiest de componist er meestal voor om tijdens de man-op-man actie geen muziek te spelen, Horner laat de indrukwekkende muziek gewoon doorspelen. Het hoofdmotief tijdens de actiescenes is net zo simpel als indrukwekkend. De blazers spelen iedere keer hetzelfde stuk, achter elkaar door, en ieder keer net iets harder of hoger. Toch zorgt Horner ervoor dat dit simpele actiemotief niet verveelt door het op de juiste momenten in te zetten. Ook het simpele motief tussen strijkers en millitaire percussie waarmee The Greek Army and It’s Defeat mee begint is lachwekkend simpel en aan de andere kant imposant. De actietracks zoals deze en Achilles leads the Myrmidons zijn dan ook een lust voor het oor.
Naast actie is er, aangezien Brad Pitt de halve film shirtloos loopt en Diane kruger erin speelt, ook nog tijd voor romantiek. Horner is altijd een van de grootste themaschrijvers van het vak geweest, en laat dat in Achilles and Briseis ook weer horen. Na de nodige houtblazers horen we dan de strijkers die een prachtig liefdesthema schreven, en ons even een flashback geven naar Legend of the Falls. Prachtige muziek waar niets op aan te merken valt.

Ik heb eveneens Yared’s score beluisterd, en moet tot de conclusie komen dat Horner’s werk en dat van hem even goed zijn geslaagd. Maar Yared’s score had inderdaad minder goed bij de beelden geklopt als dat van Horner. Alle kritiek die Horner over zich heen kreeg, en de redelijk vernietigende vergelijking met het werk van zijn collega ten spijt: Horner heeft met Troy in anderhalve maand een sublieme score afgeleverd. Bovendien vind ik dat hij de epische scores van vroeger wat meer naar bovenhaalt dan Yared. Het is spannend, spectaculair, overdonderend en bovenal gewoon erg mooi.

Troy - 07/10 - その改訂 Tom Daish, 提出された (英語)
While I may not be his greatest fan, you have to feel sorry for Gabriel Yared after his Rozsa-esque score for Troy was rejected. The comment that it's a bit old fashioned is somewhat supported by the clips at Yared's website, but there's no denying that it's excellent music on its own terms. James Horner, of course, also gets a rough deal in having to score an expensive epic in almost no time, plus the less important issue of the wrath of the soundtrack fan. As with The Missing, Troy contains very little in the way of inspiring new material, but the Horner box-o-tricks is pulled together in generally more engaging ways than a lot of his scores in the last decade. The opening is not hugely promising; a vocal performance of one of Horner's favourite cadences breaks the ice, but is followed by the increasingly unpopular ethnic wailing (although I should add that it's become universally unpopular, not just when Horner does it).
Things start to improve considerably with the music for the city of Troy itself. Horner's blazing fanfare suggests a city burnished in gold and is quite splendid although, ironically, seems curiously old fashioned (although having said that, I kept imagining the Enterprise leaving dry dock while listening to it). The remaining thematic material is generally surprisingly good even if, less surprisingly, much of it is owes a debt to the classics and other scores. The main theme is stoic and noble, but pleasingly strident, while Achilles has evidently fallen through David Arnold's Stargate. A feature that is especially noticeable in the closing scenes - even my cinema going companions recognised it as being from elsewhere. Horner's four note danger motif is reworked into a more militaristic mode, which works perfectly during the battle sequences with a striking sense of menace.

As with The Missing, Troy just about sustains its typically generous running time and most of the longer tracks keep the momentum going quite nicely. The Greek Army and Its Defeat doesn't quite live up to it Alexander Nevsky inspired opening, but is still exciting enough, even if the Troy fanfare's interruption toward the end doesn't have quite the impact it should. In the pantheon of dismal Horner ballads, Remember Me is quite possibly one of the most horrible and should be avoided at all costs. Rarely have I felt such distaste when leaving a cinema to the end titles music playing than with Troy. If Homer were alive, he'd be drinking Duff. Sorry, rolling in his grave. For a rush job, it's probably better than one could have hoped for, but I suspect that any release of Yared's score (if it happens, which is admittedly unlikely) will likely eclipse Horner's efforts rather easily.
Troy - 05/10 - その改訂 Marc Chauvin, 提出された (フランス語)
À l’origine, cela devait être Gabriel Yared qui devait être crédité en tant que compositeur, mais le réalisateur et les producteurs ayant estimé que la partition de Yared ne leur convenait pas (Pas assez Hollywoodien, trop Européen peut être), ces messieurs l’ont tout bonnement et arbitrairement remercier alors que la musique était quasi bouclée.
C’est à James Horner (qui a déjà collaboré avec Wolwgang Petersen sur Perfect Storm) qu’on a donc confier le soin d’écrire plus de 150 minutes de musique .
Il est évident que dans les conditions dans lesquelles James Horner s’est mis au travail n’étaient pas les meilleures, devant s’atteler à une somme de travail non négligeable en peu de temps.
Forcément, le résultat s’en ressent en voyant le film.
La musique n’est pas des plus inspirée et illustre plus ou moins platement, pour ne pas dire parfois grossièrement les images du film .
Ceci étant dit, je me dois de dire que le score de Troy a sans doute été un peu trop sous estimé par bon nombre de critiques, sans doute aigris de l’éviction de Gabriel Yared, et qui ont quelque peu descendu en flèche la partition de James Horner. Certes, Troy n’étant, et de très loin, certainement pas la partition la plus réussie du compositeur n’est pas non plus totalement catastrophique. Tout n’est pas à jeter car, au-delà de la déception que l’on peut ressentir, il est indéniable que le score de James Horner est une fois de plus irréprochable musicalement. L’ensemble demeure assez fluide et cohérent. Le travail effectué sur les cuivres est intéressant bien qu'un peu facile dans l'illustration.
Mais voilà, les morceaux dans l'ensemble ne respirent pas la nouveauté et James Horner recycle pas mal d' éléments pris dans sa discographie. Et puis, l'ambiance "Orientalisante" illustrée par une voix en solo est quelque peu réchauffée.

Pour ceux qui découvrirai James Horner et sans avoir vu le film, nul doute que l'écoute de l'album se fera sans problème ; Pour les autres, ils risquent fortement de ne pas trouver la bande originale espérée, et de loin !

A titre de comparaison (Sans enfoncer le clou) , il faut bien avouer que James Newton Howard s'en était beaucoup mieux sorti pour King Kong, en remlacement d'Howard Shore, alors qu'il devait effectuer plus de 165 minutes de musique et en un temps record !

Ne soyons pas trop dur avec ce pauvre James, il a fait son possible pour livrer la musique la plus satisfaisante pour le réalisateur et les producteurs, qui, décidément, ont peu de considération pour les compositeurs !

Troy - 09/10 - その改訂 Peter Van Riet, 提出された (オランダの)
hmm. 'k heb zo gans de historie van "yared-Horner" beetje gevolgd, en, nuja, vond het wel enorm spijtig dat iemand die absoluut de kans had om een grotere doorbraak te bereiken met zo'n blockbuster, iemand die er zo enorm lang mee bezig is geweest, dan simpel weg verplaatst wordt door een oude bekende in Hollywood, James horner. Weet ook niet hoe het allemaal nu exact ineenzit natuurlijk. Maar ondanks dat alles, heb ik besloten om de score toch maar eens te beluisteren (ontleend in bib), puur uit nieuwsgierigheid. En mijn verwachtingen waren ook niet echt hoog gespannen moet ik zeggen, naar al de reviews die ik had gelezen. Nu, ik heb de film nog steeds niet gezien, en kan dus ook moeilijk zeggen of sommige muziekfragmenten zozeer wel of niet bij de filmfragmenten passen of niet, maar ik kan wel zeggen dat de muziek van Horner toch een verassend goed effect op me had. Mjah er zijn die "cliché-horner"-sub-thema's die hij altijd opnieuw gebruikt, typische harmonische wendingen, typisch gebruik van "orkestlagen" en zo. Maar desalnietemin had ik veel erger verwacht. Wel ja, er is dat "hoofdthema" waarvan we allemaal wel weten waar Horner de inspiratie gehaald heeft...maar het is wel mooi : ). En wat me vooral beviel was de voorlaatste track. Typisch Horner. ok. maar het was mooi. en gaf me kippenvel. dusjah : ), whatever one says over deze score, je kan niet anders dan toegeven dat er in 75% van de "slechte, afbrekende" reviews van Troy bijna niets anders wordt gesproken over het "schandalige feit" dat yared plots is vervangen. mjah. daarom heb ik ook de score ietsje later beluisterd, kwestie van iets objectievere mening te vormen...en wat die betreft..erg mooie soundtrack die me zeer zeker kon boeien : ).
Troy - 09/10 - その改訂 Tijs Vanhulle, 提出された (オランダの)
Ik vond Troy al bij al nen mooie film, Ik vind het jammer dat het echte verhaal niet echt gevolgd word, maar het is grotendeels goedgemaakt door de goeie prestatie van de acteurs ( Eric Bana speelt machtig in die film en zelf Brad Pitt waar ik niet echt voorstander ben speelt goed ) en vooral de Muziek dus

de opening laat je direct meevoeren naar het oude Griekenland en bij het tweede liedje Troy zit je meteen echt in de stad als je even wegdroomt. Troy theme is magnifiek. En dan komt m'n favoriet! Achilles Leads the Myrmidons! Ongeloofelijk stukje muziek, vooral het stukje waarin de Myrmidans aanvallen (tot twee keer toe in het liedje) Ik kan er duizend maal naar luisteren!
dan verwaterd het wat, het zijn wel mooie liedjes The Temple of Poseidon and The Night Before maar meestal kan ik niet wachten op het volgende : The Greek Army and It's Defeat! Opnieuw een magisch stukje die kan tippen aan de derde song. Je voelt gwn het leger aankomen en de onzekerheid en angst van Troy. Zalig! Hierachter volgt dan een iets minder stukje met Briseis and Achilles maar dan komt The Trojans Attack met opnieuw het kleine stukje met Achilles en the Myrmidons, genoeg om het hele nummer de hemel in te prijzen.
Hector's death is een mooi stukje instrumentaal en het enige dat ik echt herinner na de film. Het was ook het eerste liedje dat ik direct opzocht wanneer ik de cd kocht. daarachter volgen nog enkele mooie, Lange liedjes genoeg om weg te dromen in het oude Griekenland met speciale aandacht voor Through the Fires, Achilles... and Immortality! Mooi Mooi
kan bijna tippen aan Lord of the Rings!
Greetings

Tijs
Troy - 07/10 - その改訂 KPO -, 提出された (オランダの)
Hoewel hij wat mij betreft een streepje voor heeft op die andere gedoodverfde kaskrakercomponist (Zimmer dus), laat Horner me vaak een wat dubbelzinnig gevoel na. Hij kan schitterende thema's afleveren en weet zeer subtiel klassieke orchestratie met moderne accenten te verweven, maar soms wordt het me allemaal wat te cliché, zeker als je de muziek zonder beelden beluistert.
Het actiegedreun kon evengoed door Zimmer zijn neergepend en het (anders wél mooie) etnische tintje dat Tanja Tzarovska aan de score verleent, doet wel heel erg denken aan wat Lisa Gerrard deed in Gladiator.
Nu ja, erg makkelijk kan het niet zijn om op korte tijd én commercieel bevredigend én origineel uit de hoek te komen. Laten we het er op houden dat Horner hier niet zijn beste score afleverde, maar binnen het format wél zijn best heeft gedaan.
Troy - 07/10 - その改訂 Melvin Ramon Visser, 提出された (オランダの)
Toen ik voor 't eerst hoorde dat Wolfgang Petersen met een nieuw project bezig was, hoopte ik gelijk op een score van James Horner, maar tevergeefs Gabriel yared was al aangenomen. De film werd gelijk 'n stukje minder aantrekkelijker voor mij want ik ben(mijn mening)nooit echt onder de indruk van Yared geweest. Totdat ik hoorde dat Yared werd vervangen door mijn grote favoriet. Ik daar aan tegen was daar erg blij mee, en ja ik begrijp dat 't heel vervelend was voor Yared en fans, dat zijn score afgewezen werd. Over de score zelf, was zelfs ik ook niet echt onder de indruk, maar ik kan 't wel met genoegen beluisteren en je merkt ook wel dat er een behoorlijke haast achter hebt gezeten. IK ben er wel blij mee en 't is aan jullie om te bepalen wat je ermee doet. Groetjes Melvin...
Troy - 04/10 - その改訂 Rudy Jeurissen, 提出された (オランダの)
Dag mensen,

Het is te horen dat hij deze soundtrack zo heel snel heeft moeten maken want ik vind hem niet echt een WOW factor hebben wat voor zo een film toch zou moeten. En volgens mij had hij net Shostakovich 5de symfonie opstaan want het thema wat hij daarin gebruikt heeft in de finale. Gebruik Horner ook in deze soundtrack. En de akkoorden hebben echt exact dezelfde klank. En hij trekt teveel op die van Gladiator, de rustige passages dan toch. Ook met zang gewerkt. Achja, Ik hoop dat James het zelf ook beseft en dat hij voor de volgende film wat harder gaat werken want voor iemand als hem kan DIT ECHT NIET.

GReetZ rudy
Troy - 09/10 - その改訂 Veronique Fleuren, 提出された (オランダの)
over Troy,
de film vond ik geweldig!! heerlijk stukje epos.
over de muziek hoef ik denk ik weinig te zeggen. ik ben pas 20 jaar jong maar zonder muziek kan ik niet leven en ik vind de muziek uit Troy dan ook echt iets wat je kei hard moet zetten en dan gewoon achterover moet gaan zitten of liggen en gewoon luisteren en genieten. en dan troy in je gedachten voor je zien verschijnen en ten onder zien gaan.
één woord: BRILJANT!!!!!
Troy - 07/10 - その改訂 Joep Sporck, 提出された (オランダの)
niet slecht voor zo een korte tijd, hoewel ik nooit james horner had gekozen voor deze stijl film. het is te 'groots'voor horner. de drama laat hij goed horen, maar ik mis een echt thema dat bij zo een spektakelfilm hoort! sterk was het gevecht tussen hector en achilles. de eenvoud deed de scene erg veel goeds!
kortom... het ging wel.....
Troy - 08/10 - その改訂 Guy Verfaillie, 提出された (オランダの)
James Horner is dringend aan een nieuwe "sound" toe. Steeds opnieuw gebruikt hij dezelfde thema's. Horner was nochtans gedurende lange tijd één van mijn favorieten (Aliens, Glory, Field of Dreams, Testament,...). Nu is het wachten op "The Forgotten". Hopelijk laat Horner hier zien dat hij nog iets betekent in de filmmuziek-wereld.
Troy - 10/10 - その改訂 chris lanssens, 提出された (オランダの)
troy is een goeie en slechte film .er is ook muziek maar die valt nog mee maar ze zetten het bijna altijd op en er is bijna geen muziek deze film is niet goed met muziek deze regiseur heeft er niet zoveel aan gedacht dat de sfeer beter is met muziek voor mijn vorige recenties kijk naar chris lanssens lord of the rings 3
Troy - 07/10 - その改訂 Uranus , 提出された (オランダの)
Kort gezegd een verzameling van eerder gehoorde thema's en motieven in een nieuw jasje gestoken. Zo standaard Horner als het maar kan, maar dit keer wel aardig om eens naar te luisteren.

Verzin de volgende keer eens wat nieuws, Mr. Horner!
World Soundtrack Awards: Best Original Song Written for a Film: "Remember me" (ノミネート)


不具合を報告するか、私たちに追加情報を送ってください!: ログイン

 



もっと