Swiadectwo


Agora S.A. (9788375523737)
TVシリーズ/ TVフィルム | 発売日: 10/12/2008 | 映画のリリース: 2008 | フォーマット: CD
 

今すぐ購読する!

もっと情報を得て、コレクター情報にアクセスしてください!





 

# トラック アーティスト/作曲家 期間
1.SanctusVangelis4:39
2.In AeternitatemVangelis2:05
3.Humanum EstVangelis3:09
4.Dzieciń, stwoRobert Janson7:10
5.Podróż, eRobert Janson5:03
6.Ś, wiadectwo 1Robert Janson4:13
7.Powoł, anieRobert Janson4:55
8.Ś, wiadectwo 2Robert Janson2:32
9.TriumfRobert Janson3:28
10.Ś, wiadectwo 3Robert Janson4:03
11.NadziejaRobert Janson4:31
12.Zł, oRobert Janson1:26
13.CierpienieRobert Janson4:16
 51:30
あなたのレビューを提出する 他の言語でレビューを非表示にする

 

Swiadectwo - 08/10 - その改訂 Lammert de Wit, 提出された (オランダの)
Dit is de zesde en laatste recensie van een korte 'memorial-serie' vanwege het recente overlijden van Vangelis.

De Poolse documentairefilm Swiadectwo gaat over het leven van de Poolse paus Johannes Paulus II. Het verhaal is gebaseerd op het boek dat kardinaal Stanislaw Dziwisz schreef over zijn eigen leven in dienst van deze paus. Het boek kwam begin 2007 uit en werd met name in Polen een bestseller. Door dat succes wilde de kardinaal graag een film over het leven van zijn paus maken en is naar een Poolse filmproductiemaatschappij gestapt. Deze documentaire is daarvan het resultaat.
De film bestaat uit vele, vaak nooit eerder vertoonde archiefbeelden van de paus, die daarvoor nog gewoon bisschop Karol Wojtyła van Krakau was. De kardinaal komt in de film uitgebreid aan het woord en daarnaast zijn er vele interviews met anderen. Ook zijn er bepaalde gebeurtenissen ingevoegd die door acteurs gereconstrueerd zijn. In Polen is er een bioscoopversie van de film uitgekomen, maar is deze ook als driedelige serie op tv verschenen. In de Engelstalige versie is het commentaar van Michael York.

De muziek bij deze film is van de Poolse componist Robert Janson, die er een plezierige en passende score voor componeerde. Maar men was bij de productiemaatschappij kennelijk niet helemaal tevreden en is op zoek gegaan naar een componist die een gedenkwaardige opening en afsluiting van de film zou kunnen maken. Zo kwam men uit bij Vangelis, die hier gehoor aan gaf.
Zijn bijdrage aan deze film is tamelijk beperkt. Op het album dat van de score is uitgekomen zijn alleen de eerste drie tracks van hem, met een totale speelduur van bijna tien minuten.

Laten we beginnen met de muziek van Vangelis. Zijn openingstrack begint geweldig, met prachtige gedragen klanken, waaraan zelfs een koor is toegevoegd. Maar ruim over de helft van de track krijgt de muziek een heel andere kleuring, die zelfs een beetje grimmig overkomt. Fraaie harmonieën zijn dan ineens verdwenen en de muziek klinkt niet meer zo aantrekkelijk. Dat geldt eigenlijk ook een beetje voor de tweede track. Hier krijgen we evenmin een fraaie melodie met mooie harmonieën voorgeschoteld. Ook hier is het nogal in mineur allemaal, met weliswaar een bombastische klankkleur, waaraan opnieuw grootscheepse koorklanken zijn toegevoegd, maar de melodie spreekt helemaal niet aan en is opnieuw aan de grimmige kant. Zelfs de laatste uitbarsting is wel groots, maar niet echt fraai.
De derde track begint met wat grimmige soundscapeklanken, maar na een halve minuut worden hier koorklanken aan toegevoegd, samen met elektronische begeleiding, die weer wel een prettige harmonieuze kleuring hebben. De muziek is weliswaar wat tragisch, maar Vangelis heeft de muziek erg fraai harmonisch en symfonisch gehouden, waarbij de koorklanken de hele tijd meezingen. Daardoor heeft deze track een mooie volle klank en zorgt deze, samen met de eerste helft van de openingstrack, toch nog voor een prettig resultaat van het aandeel van Vangelis voor deze score.

Vanaf track vier volgt dan de score van Robert Janson en het moet gezegd dat zijn score best heel prettig wegluistert. Zijn muziek heeft een typisch klassieke insteek, waarbij vooral de piano in elke track het prominente instrument is, soms zelfs helemaal solo. Er is dan ook een nogal groot verschil tussen de muziek van Vangelis en die van Janson en eigenlijk passen beide delen van de score niet zo bij elkaar. Waar de klankkleur van Vangelis vooral aan de bombastische kant zit en vaak nogal grimmig is, die die van Janson juist licht en heel verhalend. Zijn muziek kabbelt vooral wat lieflijk voort, als een soort 'piano by candlelight'.
De begeleiding bestaat hoofdzakelijk uit houtblazers, strijkers en af en toe wat koperblazers. Daarbij zijn de melodieën best fraai en luistert het allemaal best heel aangenaam weg. Maar toch ontbreekt er iets en dat ligt eigenlijk niet eens aan Janson, maar aan de manier waarop de muziek is opgenomen. Het klinkt namelijk allemaal net iets te droog, te stijfjes, te steriel. Dat is jammer, want aan de arrangementen ligt het eigenlijk niet, al zijn die vaak wel wat eenvoudig.

Janson heeft muziek gecomponeerd die enerzijds soms wat kaal is, zoals met een solo piano in de derde titeltrack, of soms wat grimmig is, zoals in de voorlaatste track 'Zlo'.
Maar in zijn deel van de score ontbreekt de meer dramatische muziek evenmin. In 'Powolanie', wat zoveel als 'roeping' betekent, horen we een vrouwenkoor solo zingen, zonder verdere instrumentale begeleiding. In de film zal dat vast goed passen, maar om los daarvan naar te luisteren valt wat tegen, mede omdat het arrangement wat triestig is.
Toch heeft Janson een aantal prachtige tracks gecomponeerd, ondanks de wat droge klank van de muziek. Vooral ook 'Nadzieja' (hoop) en de afsluitende track 'Cierpienie' (lijden) zijn prachtige melodieën en arrangementen, die ondanks hun relatieve eenvoud toch bijzonder prettig in het gehoor liggen.

Kortom, met dit album van de score voor de documentairefilm Swiadectwo presenteert vooral Robert Janson zich als een plezierig beluisterbare componist van filmmuziek. Zijn score is melodieus en klassiek getint, met prettige orkestrale instrumentaties. De piano is meestal het leidende instrument, die soms solo wordt bespeeld. Zo zijn er meer tracks of delen daarvan met solomuziek, die het toch wat minder doen. Maar de meeste muziek van Janson is toch wel erg fraai. Alleen is het jammer dat zijn muziek wat steriel klinkt, waardoor de muziek wat stug of droog overkomt. Dat doet wel afbreuk aan de genietbaarheid, ook al kan Janson daar allicht niet zoveel aan doen. Het album opent met drie tracks van de Griekse Vangelis, die de muziek voor de aftiteling heeft gecomponeerd. Zijn muziek is veel bombastischer, maar een flink deel is ook een stuk grimmiger. Toch heeft Vangelis nog bijzonder fraaie muziek voor deze film aangeleverd. De waardering voor de muziek van zowel Janson als Vangelis is 75 uit 100 punten, wat dan ook die voor het album als geheel is.

その他のリリース Swiadectwo (2008):

Greco, El (2011)


不具合を報告するか、私たちに追加情報を送ってください!: ログイン

 



もっと