A Christmas Carol


Intrada Walt Disney 01/12/2013 CD (0050087300937)
映画 映画のリリース: 2009
 

今すぐ購読する!

もっと情報を得て、コレクター情報にアクセスしてください!





 

# トラック アーティスト/作曲家 期間
1.A Christmas Carol Main Title4:21
2.Scrooge Counts Money0:48
3.Marley's Ghost Visits Scrooge6:12
4.The Ghost Of Christmas Past4:58
5.Let Us See Another Christmas1:18
6.Flight To Fezziwigs1:27
7.First Waltz0:59
8.Another Idol Has Replaced Me1:40
9.Touch My Robe3:41
10.The Clock Tower1:50
11.Carriage Chase3:24
12.Old Joe And Mrs. Dilber2:28
13.This Dark Chamber1:56
14.None Of Us Will Ever Forget1:33
15.Who Was That Lying Dead?3:08
16.I'm Still Here1:26
17.Ride On My Good Man1:04
18.God Bless Us EveryoneAndrea Bocelli3:15
 45:28
あなたのレビューを提出する 他の言語でレビューを非表示にする

 

A Christmas Carol - 09/10 - その改訂 Lammert de Wit, 提出された (オランダの)
In 2009 verscheen de tigste versie van Charles Dickens' beroemde kerstverhaal A Christmas Carol, opnieuw in een bewerking van de Disney-studios. De regie was in handen van de bekende Robert Zemeckis (Back to the Future-trilogie, Cast Away, The Polar Express, Forrest Gump). De film is gemaakt als een computeranimatie, waarbij ook alle personages zijn bewerkt en wonderlijke dingen kunnen beleven. Tegelijk heeft de film een nogal grimmige kleuring, wat die niet door iedereen gewaardeerd werd, vooral ook omdat het toch een kerstfilm is. De film was in de bioscopen overigens wel een succes.
Het bekende verhaal speelt zich af in 1843, wanneer de vrekkige Scrooge (Jim Carrey) bezoek krijgt van de geest van Jacob Marley (Gary Oldman), zijn overleden zakenpartner, die hem vertelt dat hij zijn leven moet beteren om niet op dezelfde akelige plek terecht te komen als waar Marley nu in ketenen zit opgesloten. Marley's geest vertelt hem dat hij door drie andere geesten zal worden bezocht. De eerste is de geest van Kerst-verleden, die Scrooge laat zien hoe hij opgegroeid is en zijn hang naar geld zich ontwikkelde. Dan komt de geest van Kerst-heden hem bezoeken, die hem meeneemt naar mensen die hij tekort gedaan heeft en laat zien hoe zij tevreden zijn met kleine gunsten. Daar leert hij kleine Tim kennen. Tot slot komt ook de geest van Kerst-toekomst naar hem toe...

Waar de regie van Robert Zemeckis is, daar is de muziek van zijn vriend Alan Silvestri en dat is ook in 2009 weer een erg succesvolle combinatie gebleken.
Misschien houd je niet van verhalen zoals deze van Dickens en misschien zelfs niet eens van het feest van Kerst, dat overigens in essentie niets te maken heeft met versierde bomen, kerstmannen en cadeaus, maar veel meer met een klein kindje dat 2000 jaar geleden geboren is. Overigens was Dickens zelf niet zo'n gelovig type.
En misschien heb je, net als ik, de film helemaal niet gezien, om welke reden dan ook, de muziek kan daar niet de oorzaak van zijn. In alle recensies die ik gelezen heb wordt deze score van Silvestri geprezen. En na het beluisteren van het album ik kan niet achterblijven om datzelfde te doen.

Silvestri heeft voor deze film een magische score gecomponeerd, die alles heeft wat een goede kerstscore moet hebben. De score zit vol met bekende kerstliedjes, maar dan in geweldige, vaak vol orkestrale arrangementen, in plaats van als zoetige deuntjes. En die kerstsongs zijn dan ook nog verwerkt in, of soms zelfs bijna verborgen in de verschillende tracks. De track 'The Ghost of Christmas Past' laat als een soort medley een aantal van die bekende kerstmelodieën voor het voetlicht komen, maar ook hier zonder zoetig te worden.
De muziek is vol orkestraal, en dat vol orkestrale blijft Silvestri gedurende de hele score volhouden. Natuurlijk zijn er wel de nodige ingetogen intermezzo's, maar de algehele kleuring van het album is er eentje van grootse en meeslepende arrangementen en orkestraties. Die orkestraties zijn dan overigens weer van niemand minder dan Conrad Pope, John Ashton Thomas en William Ross.

De orkestrale kleuring is zeker niet altijd warm en zoetig, want daar is de film niet naar, maar krijgt soms zelfs gothic proporties, met donkere koorklanken en zware orkestrale inzet. Vooral een track als 'Who was that Lying Dead?' heeft die typische gothic kleuring die Silvestri al eerder voor Van Helsing had toegepast, maar die gothic elementen komen ook in andere tracks terug, wat al aangeeft dat dit geen score voor watjes is...
Tegelijk is daar ook die magische kleuring, met prachtige harmonieën, klingel en tjingel belletjes, klanken van vlotte strijkers en harpen, mooie symfonische koperblazers en zelfs kerkklokken. Naast alle kerstcarols die gezongen of instrumentaal gebracht worden, geeft dat alles aan de muziek een machtig soort opgewektheid en luchtigheid. Dat is ook nodig, want de score kent ook een flink aandeel van dreigende en meer spannende muziek. Een deel van die muziek is bijna grimmig, soms zelfs wat chaotisch te noemen en ligt dan zeker ook wat minder gemakkelijk in het gehoor. Toch sluit ook die spannende muziek steeds weer goed aan bij de orkestrale impact die deze score heeft.

Het album sluit af met de door Silvestri nieuw gecomponeerde kerstsong 'God Bless us Everyone', die hier gezongen wordt door de Italiaanse tenor Andrea Boccelli. De song past perfect bij de score en ademt ook diezelfde sfeer, die datzelfde magische kerstkleurtje heeft dat de overige tracks ook hebben. En Boccelli zingt dat natuurlijk fantastisch, waarmee dit een ideale afsluitende song is van dit geweldige kerstalbum.

Kortom, met dit score-album van Alan Silvestri's muziek voor A Christmas Carol haal je de kerstsfeer echt in huis. De muziek is vol orkestraal gecomponeerd en prachtig georkestreerd. Daarbij is de muziek ook nog volop gevarieerd. Er komen prachtige kerst-achtige klanken van bekende kerstsongs of christmas carols voorbij, die in vele tracks verwerkt zijn tot een magische en sfeervolle muzikale kleuring, maar ook meer dreigende of zelfs spannende muziek, die soms wat minder prettig klinkt, overigens zonder de sfeer te verliezen. Ook bij de film passende donkere gothic-klanken ontbreken niet. En dat geheel past dan nog eens mooi bij elkaar qua stijl en kleuring, waardoor dit een bijzonder genietbaar album is geworden, dat zelfs afsluit met een heerlijke nieuwe kerstsong van Silvestri. De waardering komt dan ook op een mooie 89 uit 100 punten.

その他のリリース A Christmas Carol (2009):

Christmas Carol, A (2009)


不具合を報告するか、私たちに追加情報を送ってください!: ログイン

 



もっと