Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

 

 

Tangled


Walt Disney Records (050087169138)
映画 | 発売日: 16/11/2010 | フォーマット: CD, ダウンロード
 

今すぐ購読する!

もっと情報を得て、コレクター情報にアクセスしてください! 

# トラック アーティスト/作曲家 期間
1.When Will My Life BeginMandy Moore as 'Rapunzel' 2:32
2.When Will My Life Begin (Reprise)Mandy Moore as 'Rapunzel' 1:03
3.Mother Knows BestDonna Murphy as 'Mother Gothel' 3:10
4.When Will My Life Begin (Reprise 2)Mandy Moore as 'Rapunzel' 2:06
5.I've Got a DreamBrad Garrett as 'Hook-Hand Thug,' Jeffrey Tambor as 'Big Nose Thug,' Mandy Moore as 'Rapunzel,' Zachary Levi as 'Flynn Rider' and Ensemble 3:11
6.Mother Knows Best (Reprise)Donna Murphy as 'Mother Gothel'1:38
7.I See the LightMandy Moore as 'Rapunzel' and Zachary Levi as 'Flynn Rider' 3:44
8.Healing IncantationMandy Moore as 'Rapunzel' 0:54
9.Flynn Wanted2:51
10.PrologueDonna Murphy as 'Mother Gothel' and Delaney Stein as 'Young Rapunzel' 2:03
11.Horse With No Rider1:57
12.Escape Route1:57
13.Campfire3:22
14.Kingdom Dance2:20
15.Waiting for the Lights2:48
16.Return to Mother2:07
17.Realization and Escape5:51
18.The Tear HealsMandy Moore as 'Rapunzel' 7:38
19.Kingdom Celebration1:51
20.Something That I WantGrace Potter2:43
 55:46
あなたのレビューを提出する 他の言語でレビューを非表示にする

 

Tangled - 09/10 - その改訂 Sander Neyt, 提出された (オランダの)
Mother Gothel: You want me to be the bad guy? Fine. Now I'm the bad guy...

Anno 2010, de nieuwste Disney wordt op de mensheid losgelaten. Disney is een studio die twee verschillende films uitbrengt. Ofwel heel goede films, ofwel heel slecht films. En dat gaat gepaard met periodes. Je had natuurlijk de eerste gouden periode van Disney. Met klassiekers zoals “Sleeping Beauty”, “Snow White” en “101 Dalmatians”. Maar in de jaren 70 en 80 viel Disney stil. Ze brachten het ene misbaksel na het andere op de markt. In 1989 vond Disney dat het tijd was om terug te gaan naar hun oorsprong. En dat is namelijk een sprookje die ze omtoveren in een musical. Zo gezegd, zo gedaan. Ze huurden een nieuwe componist in. Een componist die vandaag één van de bekendste en meest gerespecteerde componist is. Je kan en mag niet ontkennen dat Alan Menken de reden is voor de “Disney Renaissance”. Hij stond aan de wieg van het ene meesterwerk na het andere. Van “Beauty And The Beast” tot “Hercules”. Daarna werd het heel stil omtrent de componist. En Disney kwam terug in een donkere periode. Disney was de weg kwijt. Maar toen Disney na “Chicken Little” het absolute dieptepunt had bereikt besloot Glenn Keane om het roer terug om te slaan. Om terug te keren naar hetgeen waar Disney goed in was. Het vertalen van een sprookje in een prachtig avondvullende film. Ze kozen voor het verhaal van Rapunzel. De film werd omgedoopt tot “Tangled”. In 2010 werd de film uitgebracht. En de wereld kon opnieuw kennismaken met Disney op zijn best. Maar het was toch een aanpassing. Want de animatie is CGI. Maar de personages hebben de uitstraling van een klassiek geanimeerd personage. Ook de visuele stijl van de film is om je vingers van af te likken. Ook werd componist Alan Menken terug aangenomen. En het was de beste beslissing die ze konden nemen. De score en de songs van Menken maken de film tot wat het is. Een prachtig verhaal met schitterende personages en natuurlijk met prachtige muziek en songs van Alan Menken.

Het sprookje mag dan wel bekend zijn, maar de film is er maar heel los op gebaseerd. Het verhaal begint met de zon. De zon laat één druppel op de aarde vallen, en uit die druppel ontstaat er een bloem. Een bloem met magische krachten. Het heeft de kracht om te genezen. Van het ontstaan van deze bloem is er slechts één getuige. Een vrouw op het einde van haar leven, genaamd Mother Gothel. Zij gebruikt de krachten van de bloem om haar leven voor honderden jaren te verlengen, en om altijd jong te zijn. Maar als de koningin moet bevallen van haar eerste dochter wordt zij dodelijk ziek. En het koninkrijk gaat op zoek naar de bloem, en de bloem wordt gevonden. De bloem wordt gebruikt als medicijn voor de koningin. En niet veel later wordt Rapunzel geboren. Gothel wil koste wat het kost haar bloem terug, en ontvoert de prinses. Gothel sluit haar op in een toren, en voed haar op gelijk haar eigen kind. Maar naarmate de jaren verstrijken wil Rapunzel de buitenwereld ontdekken, en met behulp van de crimineel Flynn Rider lukt haar dat. Maar ze moeten wel afrekenen met een sluwe Gothel.
Zoals u ziet is het verhaal vrij klassiek vormgegeven. Maar de film is zeker de moeite waard. Maar deze recensie gaat over de soundtrack van Menken. En ook dit is zeker de moeite waard.

De soundtrack begint met “When Will My Life Begin” gezongen door Mandy Moore als Rapunzel. En om direct met de deur in huis te vallen. Het is niet het soort nummer dat je verwacht op een score van Menken. Het is meer een popsong, dan een musicalnummer. Maar het is wel een song om U tegen te zeggen. De melodie is prachtig, en de teksten zijn goed geschreven. Het is een nummer die in je hoofd blijft spoken. En dat is altijd goed als een nummer dat kan. Er zijn ook twee reprises te vinden op de cd. De eerste reprise is in dezelfde lijn als het eerste nummer. Maar de tweede reprise is dat niet. Hier wordt het nummer volledig door het orkest gedragen. Het orkest mag schitteren, en dat doet ze met verve. Het nummer sluit af op de manier waarvan we het van Menken gewoon zijn. Op een magistrale manier. Zeker een eerste hoogtepunt van de score.

Maar HET beste nummer van deze soundtrack is “Mother Knows Best” en zijn reprise. Dit nummer wordt gezongen door Donna Murphy als Gothel. En ik moet zeggen, ik heb zelden iemand gehoord die zo goed kan zingen. Zij leeft zich volledig uit tijdens de twee nummers. Je krijgt er kippenvel van. Zeker op het einde van de eerste versie laat Murphy zien, tot waar zij in staat is. En zij kan makkelijk tippen aan de beste zangeressen van de wereld. “Mother Knows Best” en zijn reprise zijn de beste nummers van de score, en kan zich makkelijk scharen bij de grootste composities van Menken. Het niveau van “Beauty And The Beast” is bereikt.

Het volgende nummer is “ I’ve Got A Dream”. Dit nummer is een typisch komisch nummer. Zo heeft Menken er wel meer geschreven. Het nummer is zeker niet slecht, maar het is niet memorabel.
Het volgende nummer is dat wel. “I See The Light” is het romantische nummer van deze score. En het is er één om U tegen te zeggen. Menken is het best als hij de romantiek kan benaderen. En dat doet hij hier ook terug perfect. Het lied past perfect in de film. En je krijgt gegarandeerd kippenvel als je hier naar luistert.

Het laatste echte nummer is “Healing Incantation”. Het is het nummer dat Rapunzel zingt om mensen te genezen. De melodie is oké, maar de schrijver van de tekst gaat met alle eer gaan lopen. De tekst past perfect bij een genezingsproces. Zeer goed gevonden van de man. Dit nummer vind zijn weg terug gedurende de score van Menken. Bijvoorbeeld in ‘Prologue’, daar wordt het gezongen door Murphy. Let ook goed op de stem van Murphy. Zij transformeert haar stem van oud naar jong, zoals haar personage op het scherm transformeert van oud naar jong. Een prachtig detail om op te letten bij het beluisteren van deze track.

We weten van Menken dat hij goed is in het schrijven van liedjes. Maar we weten ook dat het schrijven van een bijpassende score soms zijn struikelpunt is. Op deze cd is dat niet anders. Er zitten nietszeggende nummers bij, zoals “Flynn Wanted”. Maar er zijn genoeg nummers op de cd die de score de moeite waard maken. De drie beste tracks van de score ga ik bespreken.

Het eerste is “Kingdom Dance”. Het muziekstuk is middeleeuws getint. Met middeleeuwse instrumentatie, en met een ritme waarop je kan dansen. Dat doen de personages ook in de film. En het is moeilijk om het ook niet zelf te doen. De melodie is prachtig, het ritme is uitnodigend, en de instrumentatie is prachtig.
De volgende track is “Return To Mother”. Dit is zonder twijfel, de emotioneelste track van het album. Vooral in het tweede deel, wanneer de cello mag schitteren. Rapunzel wordt gedwongen om terug te keren naar haar moeder. En haar hart is gebroken. En dat merk je gewoon in de muziek. Zoals eerder gezegd, is het vooral de cello’s die mogen schitteren in dit nummer, ondersteund met de harp. De muziek komt tot een emotioneel hoogtepunt, en je krijgt alweer een kippenvelmoment.
De laatste track die ik ga bespreken is “The Tear Heals”. En het begint direct met iets wat we niet gewoon zijn van Menken. Namelijk het gebruik van synthesizer. Maar het stoort niet, het klink zelf mooi. Daarna komt er dreiging, maar dreiging die enkel Menken kan schrijven. Spannend, maar toch met een vleugje speelsheid. Na een romantisch stukje krijg je het beste stuk van de score te horen. Namelijk de muziek die de sterfscène van Gothel begeleid. Zware percussie en gillende strijkers begeleiden het begin van haar dood. Daarna nemen vooral de blazers het over als ze haar dood tegemoet gaat. Prachtig geschreven voor de dood van een prachtige villain.

Conclusie.
Menken is terug van weggeweest. En dat zullen we geweten hebben. Hij levert hier niet zijn eerste score in jaren af. Hij levert ook één van de best scores van het jaar af. De man zit terug op het niveau van zijn beginjaren, en daar mag hij gerust nog een tijdje blijven. Ik beloon deze score met een 9.
Tangled - 08/10 - その改訂 Tim De Decker, 提出された (オランダの)
Alan Menken is een favoriet wanneer het op Disney-scores aankomt.
Zijn scores voor Beauty and the Beast, Aladdin, Pocahontas, The Little Mermaid & The Hunchback of Notre Dame zijn stuk voor stuk pareltjes!
Het is daarom niet verwonderlijk dat Disney hem opnieuw vroeg om de nieuwste animatiefilm Tangled aan muziek te voorzien. De film is gebaseerd op het verhaal van Rapunzel, de langharige prinses die opgesloten is in een hoge toren en bevrijd wordt door haar toekomstige prins. Sinds The Princess and the Frog wil Disney tegenvallende opbrengsten vermijden en echt alles uit de kast halen om van Tangled een succes te maken. Youtube staat reeds vol trailers, docu's en clips van de film. Ook de muziek belooft naar mijn mening weer kans te maken op een Academy Award. Alan Menken doet het weer!

De soundtrack start met een reeks songs.
In de tweede helft krijgen we meer instrumentale stukken te horen.

When Will My Life Begin is een ideale opener. Een vrolijke gitaarriff zorgt voor een modern pop-gevoel bij het nummer, wat we niet gewoon zijn van een Disney-film zoals deze. Mandy Moore's stem is speels en ondeugend, passend voor Rapunzel. Twee of driemaal luisteren en je zingt het melodietje mee. Het nummer eindigt traag maar de melodie wordt in de tweede en vierde track hernomen. Aan het einde van track 4 krijgen we de verwachte grootse finale. Volgens mij het moment waarop de titel op het scherm verschijnt.

Mother Knows Best is naar mening nog veel beter. Alan Menken toont opnieuw zijn talent. Deze track verdient zeker een nominatie voor beste song! Beluister dit nummer een aantal keer en je zal de klasse ervan inzien. Donna Murphy, een gekende Broadway-ster, verdient een pluim voor haar foutloos optreden als de moeder van Rapunzel en booswicht van dienst. De heks probeert haar dochter in dit lied te overtuigen de toren nooit te verlaten. Aan het einde krijgen we een eerste keer haar onheilspellende toon te horen. Deze toon wordt verder gezet in track 6 wanneer Rapunzel eindelijk haar moeder durft tegenspreken. Knap uitgevoerd!

I've Got A Dream is opnieuw een vrolijk lied dat wordt gezongen door een groep 'schurken' die Rapunzel en haar redder Flynn tegen het lijf lopen in een pub. Het nummer is geen hoogvlieger maar het zal zeker aanslaan bij de jonge kijkers.

I See The Light is ook een kanshebber voor een nominatie! Dit is het liefdeslied tussen Rapunzel en Flynn. Catchy, romantisch, melodieus. Alles wat een Disney-hit verdient!

Na de songs hebben we zeker nog niet alles gehoord! In de tweede helft van de soundtrack krijgen we nog een aantal mooie instrumentale tracks te horen. Campfire is een romantisch nummer dat start op piano, waarna een bitterzoete fluitsolo invalt die de When Will My Life Begin-melodie speelt. Ook Waiting For The Lights is ontroerend. Tracks zoals deze zijn Alan Menken’s specialiteit. De absolute topper echter is Kingdom Dance. Een vrolijk middeleeuws melodietje zet de toon. Daarna krijgen we een leuk ritmisch gedeelte te horen. Mijn favoriete track! 10/10

Helaas zijn niet alle nummers even goed. Veel tracks bevatten weinig veelzeggende actiemuziek zoals Flynn Wanted en Horse With No Rider. Alan Menken moet het vooral hebben van de vrolijke en romantische muziek!

Deze soundtrack is niet even goed als Alan Menken’s toppers zoals Beauty and the Beast maar af en toe komt hij wel aardig in de buurt. Ik geef deze soundtrack een 8 op 10 wat zeker verdiend is! Beluister vooral de instrumentale nummers Campfire, Kingdom Dance & Waiting For The Lights. De beste gezongen nummers zijn I See The Light, Mother Knows Best & When Will My Life Begin.
Tangled - 07/10 - その改訂 Maurits Petri, 提出された (オランダの)
Alan Menken is zonder enige twijfel mister Disney als het de stijlverandering van de animatiefilms aangaat. Met De Kleine Zeemeermin zette Menken zijn eerste echte Disney soundtrack neer en die stond als een huis. Opvallend waren de vele musical-elementen die Menken in zijn muziek stopte. Naast vele kritieken, werd in 1989 De Kleine Zeemeermin vooral overladen met geld...en Oscars. Belle en het Beest, Aladdin en Pocahontas veranderde ook in puur muzikaal goud, Oscars wel te verstaan. De status van Menken was nimmer zo hoog. Na Disney´s Hercules (1997) werd het akelig stil rond de componist en zagen we enkel het niet heel succesvolle Home on the Range verschijnen. Pas in 2007 een kleine comeback met Enchanted. Nu is de Disney-maestro weer helemaal terug met Tangled: de Disney adaptie van Rapunzel, het meisje met de lange blonde haren.

Pakweg de eerste tien tracks zijn liedjes, de rest is score. Op het begin lijkt Menken zich te vergalloperen aan een tijdje geen Disney meer in handen te hebben gehad. Het eerste liedje ´When Will My Life Begin´ inclusief de daaropvolgende reprise is dan ook niets meer dan een standaard popliedje, Hannah Montana niveau. Mandy Moore doet de stem en zang van de hoofdrolspeelster in de film. Gelukkig horen we vanaf het derde liedje ´Mother Knows Best´ Menken op zijn best. Prachtige ondersteunende muziek, volledig gedragen door het orkest en een pakkend musicalachtig liedje, waarbij de zang van de acteurs op z´n best is. En dan iets wonderbaarlijks. De tweede reprise van het eerst genoemde, ietwat slechte liedje, is wonderbaarlijk goed! Men pakt een versnelling lager en de muziek is wonderschoon. Vooral het typische Disney/Menken einde van deze tweede reprise geeft vierlaags kippenvel. ´I See The Light´ was al te horen op de website van Tangled en is zo´n typisch Disneyliedje. Heerlijk, maar zet niet al teveel voeten in de aarde.

Vanaf de elfde track, wat puur score van Menken is, gaat de muziek los. Zo is ´Escape Route´ bloedstollende muziek met zo´n heerlijke ritmewisseling die je keer op keer wilt beluisteren. Waar muziek van Dreamworks en andere animatiestudio´s vaak last hebben van het zogeheten 'Mickey Mousing', weet Menken continu het orkest perfect te benutten. Hier en daar de toevoeging van een koor werkt subliem en heeft een magisch effect.

Absoluut hoogtepunt is de track ´Realization and Escape´, waarin Alan Menken je weet te betoveren en mee te sleuren met zijn wonderbaarlijke manier van filmmuziek maken. Vergelijk deze track met ´Sanctuary´ van De Klokkenluider van de Notre Dame. De toevoeging van elektronische korte synths, wat Menken niet veel gebruikt in zijn muziek, grijpt je bij de strot. Waanzinnige score die perfect past bij Tangled.

We kunnen er veel woorden aan vuil maken of gewoon concluderen dat Alan Menken weer helemaal terug is. Al weten de eerste ´bakvissen-liedjes´ niet helemaal te overtuigen, naar mate het orkest de kans krijgt om te schitteren straalt Menken als een ster. Oscarmateriaal zal het ditmaal nog niet zijn, daarvoor heeft Tangled nog niet de grandeur van een Aladdin of een Belle en het Beest. Een niet te missen soundtrack is het zeker, alleen eentje waar je zo nu en dan de Fast Forward knop nodig hebt. Menken is back!
Tangled - 09/10 - その改訂 Grégory Ramat, 提出された (フランス語)
Mandy Moore et Disney : une assocation rêvée ! La voix cristalline de la chanteuse/comédienne fait des merveilles sur ce conte de fées, donnant véritablement corps à la beauté et à l'innocence de la princesse Rapunzel (Raiponce en français).
L'artiste s'étant déjà essayée plusisurs fois au cinéma, elle était de loin l'interprète idéale pour ce personnage touchant et confirme tout le bien qu'on pensait déjà d'elle.

Le compositeur Alan Menkel est lui aussi loin d'être un inconnu. Avec des succès comme Aladdin, La Belle et la Bête ou le plus récent Il était une Fois, il réussit une fois encore à nous amuser et à nous émerveiller avec des thèmes sensibles, accrocheurs et virevoltants dont il a le secret.

Une B.O. au poil : on ne se fait pas trop de cheveux pour la carrière de ces deux-là !
Oscars: Best Original Song: "I See the Light" (ノミネート)

コレクションからのサウンドトラック: Animation

Nightmare Revisited (2008)
Mulan II (2005)
Pink Floyd The Wall (1994)
Grendel Grendel Grendel (2004)
Nils Holgersson (1983)
WALL·E (2008)
Giro Giro Tondo (2010)
Kidô Senshi Gandamu (1980)
Casper, the Friendly Ghost (2001)
Snowman, The (1996)

コレクションからのサウンドトラック: Disney

Finding Nemo: Ocean Favorites (2003)
Young Black Stallion (2003)
Beauty and the Beast (2005)
Up (2011)
Cheetah Girls 2, The (2006)
Best Of Disney (1997)
Peter Pan (1961)
Winnie the Pooh (2011)
Hercules (1997)
Kingdom Hearts (2002)


不具合を報告するか、私たちに追加情報を送ってください!: ログイン