Welcome to the Rileys


Lakeshore Records (0780163419825)
映画 | 発売日: 02/11/2010 | フォーマット: CD, ダウンロード
 

今すぐ購読する!

もっと情報を得て、コレクター情報にアクセスしてください!





 

# トラック アーティスト/作曲家 期間
1. Welcome To The Rileys1:25
2. Rebirth1:54
3. I Am Here2:12
4. Walking In New Orleans1:28
5. Alive1:29
6. Trouble Sleeping0:49
7. Private Parts1:08
8. Headstone0:46
9. Time1:39
10. On The Road0:57
11. Nobody's Little Girl1:55
12. End Title - Walking Reprise1:30
13. Going Up The Country Kitty Daisy and Lewis 3:17
14. Go Down, SunshineOdetta2:22
15. Teenager’s PrayerJoe Simon2:31
16. Le DiskoShiny Toy Guns3:26
17. U.R.A. FeverThe Kills2:17
18. JigglinYing Yang Twins3:26
 34:31
あなたのレビューを提出する 他の言語でレビューを非表示にする

 

Welcome to the Rileys - 05/10 - その改訂 Lammert de Wit, 提出された (オランダの)
De Amerikaanse film Welcome to the Rileys is een onafhankelijke dramafilm, die geregisseerd is door de Brit Jake Scott (Plunkett & Macleane, American Woman, Kipchoge). Hij heet eigenlijk Jason en is een zoon van de beroemde regisseur Ridley Scott. Hij maakt vooral muziekvideo's en reclamefilmpjes, maar heeft een paar grotere producties op z'n palmares, waarvan deze er een is. De film heeft geen grootschalige verspreiding gehad en werd door de critici nogal gematigd ontvangen. De kosten van de film zijn dan ook bij lange na niet terugverdiend.
Het verhaal draait om Doug (James Gandolfini) en Lois (Melissa Leo) Riley, een echtpaar dat hun tienerdochter heeft verloren. Ze hebben dat eigenlijk nooit goed kunnen verwerken en zijn daardoor wat uit elkaar gegroeid. Hij verliest zich meer in z'n werk, waarvoor hij een keer naar New Orleans moet. Daar ontmoet hij in een stripclub de zestienjarige Mallory (Kristen Stewart). In een vlucht stelt hij haar voor om een poosje bij haar in huis te komen wonen, om zichzelf weer terug te kunnen vinden, waarmee zij akkoord gaat. Hij belt Lois op en zegt haar dat hij voorlopig niet meer thuiskomt...

De muziek bij deze film is van Marc Streitenfeld, wiens carričre toen nog in een stijgende lijn zat. Maar in de jaren daarna bleef de kwaliteit van z'n muziek steeds meer achter bij de wensen van de regisseurs, zelfs van zijn steun en toeverlaat Ridley Scott, die hem een kans gaf met zijn allereerste score voor A Good Year in 2006.
Na zijn succesvolle score voor Ridley Scott's film Robin Hood, kwam Ridley's zoon Jason ofwel Jake met zijn intieme productie ook bij Streitenfeld uit, wellicht op aanraden van zijn vader, waarmee hij zijn eerste score componeerde die niet voor Ridley was. Maar ja, het is wel in de familie gebleven.

Een intieme film heeft ook een intieme score nodig en Streitenfeld heeft voor deze film dan ook een rustige en ingetogen score gecomponeerd. Met een beperkt aantal instrumenten heeft hij de muziek neergezet. Elk van die instrumenten komt wel een keer naar de voorgrond. Zo hoor je het getokkel van banjo, harp en mandoline, de aangestreken klanken van een gitaar, de hoge en lage strijkers van viool, cello en bas, en verder ook nog de piano en de nodige percussie. Het zijn met name de banjo en de mandoline die een aparte kleur aan de muziek geven, overigens zonder daarbij al te country-achtig te worden.

Het album opent met de titeltrack, waarin de banjo al gelijk een grote rol speelt. De track laat ook het thema horen. Dat is weliswaar geen echte melodie, maar eerder een melodieus motief van zes tonen, waarbij de eerste twee en de vierde en vijfde gelijk zijn. Het is een wat simpel motief, dat niet echt tot de verbeelding spreekt, in een paar tracks nog weer terugkomt, en een wat tragische kleuring heeft. Die wat sombere kleuring tekent een beetje de hele score. Toch is de muziek best vriendelijk en door het ingetogen karakter is het allemaal prima beluisterbaar.
Met name in een track als 'I Am Here' klinkt er toch iets hoopvols in de muziek door, terwijl de muziek ook wat voller klinkt. Dat maakt deze en nog een enkele track tot best een fraaie. Dat geldt dan weer niet echt voor de daarop volgende 'Walking in New Orleans', waarin een getokkelde bas de melodie speelt, vaak zelfs solo.
In 'Alive' horen we een combinatie van banjo en mandoline, samen met diverse andere instrumenten, terwijl de gestreken bas voor de ondergrond zorgt. Toch blijft het wat minimalistisch, wat ook voor diverse andere tracks geldt. Zo begint 'Private Parts' met alleen een banjo, waarna er een viool bijkomt, die iets later alleen overblijft.

'On the Road' is een heel aardige track van nog geen minuut, zoals veel tracks toch wel wat kort zijn. De hele score van Streitenfeld duurt met twaalf tracks nog geen achttien minuten.

Na de muziek van de score volgen nog zes songs in een soort jazz-country stijl. De eerste is 'Going Up the Country', die in 1968 uitkwam in een versie van Canned Heat. In deze song van Kitty, Daisy and Lewis speelt de mondharmonica een grote rol. De tweede song is meer een echte jazztrack, waar Odetta in 1968 succes mee had.
De song die Joe Simon vervolgens zingt is prettig melodieus, maar klinkt nogal naar de vijftiger jaren. Het is een aangename popballad, die wel erg langzaam gaat. Wat volgt is een song die de titel eer aandoet. Het is een nogal rocky discosong van de Shiny Toy Guns. Niet fraai, maar allicht toepasselijk in de film. Daarna zingt het duo The Kills een soort indierocksong met een hoop vreemde geluiden. Ook niet fraai, evenmin als de laatste song. Dat is een soort van crunk-rap met een nogal dubieuze tekst.

Kortom, met dit score album van Welcome to the Rileys heb je een album van ruim een half uur, met daarvan de helft de score van Marc Streitenfeld en de helft een zestal songs. De eerste drie songs klinken nogal gedateerd, maar de derde is toch een best wel fraaie slow-ballad. Daarna volgen drie songs in een disco-rock-rap stijl die aan mij totaal niet besteed zijn. Het album opent echter met twaalf tracks van de score van Streitenfeld, die hij in een wat minimalistische stijl gecomponeerd heeft. De beperkte instrumentale muziek heeft deels een wat dramatische en deels een wat meer hoopvolle kleuring. Opvallend is het gebruik van de banjo en de mandoline, die er een aparte klankkleur aan geven. De muziek van de score krijgt als waardering 61 uit 100 punten, de songs niet meer dan 41, wat voor het album een gemiddelde van 51 uit 100 punten oplevert.
Welcome to the Rileys - 08/10 - その改訂 Thomas-Jeremy Visser, 提出された (オランダの)
Het gaat heel erg goed met de Duits-Amerikaanse componist Marc Streitenfeld. De leerling van Hans Zimmer bewees met A Good Year al over talent te beschikken, maar zijn grote, terechte doorbraak was het van de zomer uitgebrachte Robin Hood. Hierin wist hij met traditionele instrumenten en twee krachtige thema’s veel indruk te maken. Hij maakte daarmee zelfs een van de betere scores van 2010. Met Welcome to the Rileys weet hij zich opnieuw uit te vinden. Na massale orkestraties voor Robin Hood besluit hij het klein te houden. En daarmee laat hij horen dat er tussen alle blockbusterscores om ons heen soms ook nog ruimte is voor kleinere, intiemere scores.

Welcome to the Rileys is een score die voornamelijk uit getokkel op de banjo bestaat. In de eerste track horen we het hoofdthema van de score, een simpel maar lekker klinkend thema. Gelukkig weet Streitenfeld het “country-geluid” te vermijden. Een banjo kan daar nogal snel voor zorgen. Dankzij enkele goed getimede vioolsolo’s of baslijnen weet de man de Amerikaanse volksmuziek ver weg te houden. Het geluid van de banjo zorgt er tevens voor dat de score een geheel wordt, iets wat Streitenfeld in enkele van zijn eerdere score nog wel eens miste. De ene track is overduidelijk verwant aan de ander, en dit heeft tot resultaat dat de continuďteit bewaard blijft.

Het is een score met een traan en een lach. We worden heen en weer geduwd tussen de enigszins opwekkende banjosolo’s en het wat dramatischer spel waarin Streitenfeld naar harte lust experimenteert. Zo horen we Nobody’s Little Girl een iets donkerdere versie van het hoofdthema, maar Streitenfeld weet de banjo te combineren met piano, een niet vaak gehoorde combinatie. Voeg daar nog enkele speciale effecten aan toe en je hebt een uiterst aparte maar desalniettemin lekker klinkend muziekstuk.

De grootste kracht van Streitenfelds nieuwe score is echter de simpelheid ervan. De componist weet met slechts zeven losse instrumenten een gehele score te maken die volledig in balans is. We horen luchtigheid en drama, spanning en ontspanning. Dat Streitenfeld alle instrumenten zelf bespeelde maakt het daarom misschien nog wel intiemer. Als luisteraar hoort men een score die recht uit het hart komt van een steeds beter wordende filmcomponist.


不具合を報告するか、私たちに追加情報を送ってください!: ログイン

 



もっと