Godzilla


Sony Classical (0794043177828)
Sony Classical (888430734623)
映画 | 発売日: 13/05/2014 | 映画のリリース: 2014 | フォーマット: CD, ダウンロード
 

今すぐ購読する!

もっと情報を得て、コレクター情報にアクセスしてください!





 

# トラック   期間
1.Godzilla!2:08
2.Inside the Mines2:25
3.The Power Plant5:49
4.To Q Zone2:55
5.Back to Janjira5:59
6.Muto Hatch3:13
7.In the Jungle1:59
8.The Wave3:04
9.Airport Attack1:47
10.Missing Spore3:57
11.Vegas Aftermath3:22
12.Ford Rescued1:23
13.Following Godzilla2:01
14.Golden Gate Chaos2:51
15.Let Them Fight1:38
16.Entering the Nest3:01
17.Two Against One4:15
18.Last Shot1:58
19.Godzilla’s Victory3:02
20.Back to the Ocean3:40
 60:27
あなたのレビューを提出する 他の言語でレビューを非表示にする

 

Godzilla - 08/10 - その改訂 Sander Neyt, 提出された (オランダの)
Dr. Ichiro Serizawa: In 1954, the first time that a nuclear submarine ever reached the lower depths, it awakened something...
Vivienne Graham: The Americans first thought that it was the Russians. The Russians thought that it was them. All those nuclear tests in the 50s? Not tests.
Dr. Ichiro Serizawa: They were trying to kill it.

Vorig jaar kwam de nieuwste Godzilla in de zalen. De Japanse franchise dateert al van de jaren vijftig en is al sindsdien populair over de gehele wereld. Zo populair zelfs dat een Amerikaanse remake niet kon uitblijven. Eind jaren 90 was het eindelijk zover. Er was een Amerikaanse versie van Godzilla, geregisseerd door Roland Emmerich. Het resultaat? De film was slecht! Slecht op alle vlakken. Zelfs op het vlak van Godzilla. Het beest was zodanig slecht ontworpen dat zelf de fanbase er voor zorgde dat het monster niets te maken had met het originele karakter. De naam werd veranderd en de versie van 1998 werd verbannen uit de mensheid.
Enter Gareth Edwards. Hij zou Godzilla de Amerikaanse film geven dat hij verdiende. De marketing was ronduit briljant. Het was jaren geleden dat een film zo gehypet werd. De trailers lieten niets zien van het monster, enkel zijn vernietiging was duidelijk zichtbaar. De marketing deed de spanningen terug groeien voor Godzilla. Maar waren de spanningen gepast, waren de verwachtingen terecht gegroeid?
Het antwoord is een duidelijke neen. Voor alle duidelijkheid, de film was niet slechter dan zijn voorganger. De film was wel saai. Oer en oersaai. De opbouw tot het zien van het monster was geniaal gevonden, maar eenmaal het monster er was, was alles heel snel voorbij. De opbouw was perfect, de payoff was gewoonweg nihil. Uw nederige recensent wacht nog steeds op die ene goede Amerikaanse Godzilla film.

De Godzilla film van 1998 werd van muziek voorzien door David Arnold. Tot vandaag de dag is het werk van Arnold een geliefde score dat in menig kasten opduikt. Zo ook in de kast van uw nederigste recensent. Al moet ik toegeven dat het eerder een guilty pleasure luisterervaring is! Voor de remake werd Alexandre Desplat inschakelt. Desplat wordt door vele beschouwd als één van de beste hedendaagse componisten, zo niet dé beste. En uw nederige recensent kan dat maar al te goed volgen. Desplat is in staan om geweldige composities neer te pennen op een heel korte tijd. Kijk maar naar 2014. Achtereenvolgens schreef hij de muziek voor deze Godzilla, The Monument’s Men, The Imitation Game, The Grand Budapest Hotel en Unbroken. En er zit geen enkele slechte score bij. Maar ik heb één groot probleem bij Desplat. Lieve puristen, mij gelieve niet te canoniseren bij mijn uitspraak. Alhoewel het niet moeilijk is om de muziek van Desplat te omhelzen en van te genieten, het is mij nog nooit gelukt om echt een score van de man in mijn hart te sluiten. Scores zoals de twee Potters van Nicholas Hooper of A Single Man van Abel Korzeniowski, dat zijn scores die ik koester, die ik wekelijks beluister. Nog nooit heeft een score van Desplat dat kunnen doen bij uw nederige recensent. Zelfs zijn meesterwerk The Golden Compass niet. Als er één score is van de man die heel dicht in de buurt komt, dan is het The Monument’s Man. Waarom schrijf ik dit? Al erken ik de schoonheid van Godzilla en erken ik het kunnen van Desplat, het is een score geworden die in het zelfde straatje is geëindigd als al de rest. Zeer goede filmmuziek, maar geen score om te koesteren.
Voor Godzilla schreef Desplat een score die vooral sfeer uitademt. Niet de thematiek staat centraal maar wel de atmosfeer. De Franse componist verdubbelde ook de blazerssectie om een nieuwe dimensie in de score te steken. Het is een nieuwe soort Desplat dat we horen. Hij is door en door duister.

Die duisternis horen we al in de eerste cue. Logischerwijs genaamd Godzilla. Synthesizers openen het stuk en als dan de pulserende strijkers erbij komen krijg je een soort schwung dat ik nog niet veel heb gehoord van de Franse componist. De blazers zijn ook al meteen aanwezig en als dan het orkest losbarst, krijg je het hoofdthema te horen en dat is om eerlijkheidshalve te bekennen, een hoofdthema om u vingers van af te likken. Het is duister, het is dreigend, het is in een gebrek aan een beter woord monsterachtig. Dit is de perfecte muziek om Godzilla voor te stellen, om de eerste glimp te zien van het monster. Jammer dat deze versie alleen maar in de opening wordt gebruikt. Wat dan wel getuigt van pure klasse is de opbouw van het thema. Gedurende de eerste helft van de score komt het nauwelijks terug, maar op het einde komt het meer en meer terug. In Two Against One krijgen we zelfs een licht heroïsche versie te horen. Godzilla blijft dan toch niet het slechte monster te zien dat iedereen dacht. Maar het is wachten tot Back To The Ocean dat Desplat zijn hele orkest gebruikt om het monster van een muzikale identiteit te voorzien. Dat is trouwens een toptrack, die opbouw, de thematiek die echt tot zijn recht komt. Het is meesterlijk!
Zoals eerder gezegd is het voornamelijk een sfeerscore geworden. Dus buiten dit hoofdthema hebben we niet veel thema’s meer over. Eén van de thema’s is het thema voor de MUTO’s. Dit thema is misschien wel het meest voorkomende in de score en misschien een beetje tegenstrijdig maar het is ook meteen het moeilijkst op te vangen thema. Het is een thema bestaande uit twee noten dat voornamelijk door de blazers wordt gespeeld. Luister zelf en vang het zelf op. Het is niet simpel, maar het lukt wel indien je een goed gehoor hebt.
Makkelijker op te vangen is dan het familiethema. Het thema bezorgt de luisteraar een paar van de weinig rustige momenten van de score. Voor het eerst te horen in The Q Zone en Back To Janjira. Hier zijn het de strijkers die met de grote eer gaan lopen en het is wel eens fijn om eens een verademing te hebben met een thema van Desplat waarin hij toont waar hij goed in is. Desplat is namelijk meester in het schrijven van geweldige emotionele thema’s. New Moon en Lilly’s Theme zijn daar perfecte voorbeelden van. Geniaal simpel maar geniaal om naar te luisteren. Het familiethema van deze score past perfect in dat rijtje. Het is sober, het is liefdevol en toch een beetje tragisch zoals we dat gewend zijn van de beste man.

Buiten deze thema’s is er nog zoveel om te genieten van deze score, maar beste mensen u zult geduld moeten hebben. Al is dit zonder twijfel de meest intelligente score van de Godzilla franchise, het is niet gemakkelijk om hem te beluisteren. Want het gebrek aan vele thema’s kan ervoor zorgen dat de score nogal saai en eentonig overkomt. Dit is wel een beetje zo, want de muziek kan heel anoniem klinken, heel saai zelfs. Tot dat je de structuur ervan hebt begrepen. Tot dat je beseft wat Desplat bedoelde. Dan ga je de score ten volle kunnen waarderen. Dan ga je genieten als je hem in je cd speler steekt en op het maximum laat afspelen, want dit is een score dat op het aller luidste moet worden gespeeld, dan pas komt de score tot zijn recht! Het is een robuuste score, met zijn robuuste orkestraties en zijn robuuste thema’s en die moet full speed beluisterd worden!

Conclusie
Godzilla van Alexandre Desplat is een score geworden zoals we die niet gewoon zijn van onze aller favoriete Franse componist. Een score die gefundeerd is op de blazers en vooral sfeeropwekkend oogt te zijn. Er is een hoofdthema, maar dat thema wordt niet zo heel veel gebruikt, te weinig om een volledig narratief te hebben. Heb geduld met deze muziek. Geduld wordt altijd beloond. En de beloning is een intelligent geschreven score die perfect beschrijft hoe een stad kort en klein wordt geslagen. Een mooie 8.
Godzilla - 09/10 - その改訂 John Mansell, 提出された (英語)
GODZILLA is back! Bigger and maybe even better and meaner than before if that is at all possible; one thing is certain the musical score by Alexandre Desplat is without a doubt bigger, louder, and certainly more inventive and savage sounding than before. Which is something of a surprise considering the recent scoring assignments that have been undertaken by the French Maestro. Desplat has of course written for adventure/epic movies in the past, GOLDEN COMPASS and HARRY POTTER for example, but we normally associate this gifted composer with more subtle and fragile sounding works or scores that contain elaborate and lush thematic properties, which go hand in hand with the images from more refined and art infused motion pictures that he has worked on. There are themes within GODZILLA but for the most part the music is action led and I suppose one could say atonal as there are no real melodies within these action pieces, there are however lulls in between the high octane material that make for a pleasant respite and are quite haunting and romantic. Desplat’s music contains a moody and somewhat dark and apprehensive aura, with darker and richly fearsome sounding undertones that are created superbly by macabre sounding piano, rasping brass flourishes and driving strings which are embellished further by the use of percussion and urgent sounding brass stabs which at times are bolstered by effective use of choir.

The compact disc opens with GODZILLA, this is a vibrant and slightly disconcerting mix of brass and strings with percussive elements creating a fearful and ominous atmosphere that is further enhanced and given life by imaginative and compelling use of violin and shrill brass sounds which punctuate the proceedings giving it an almost malevolent tone laying down the foundation for the remainder of Desplat’s aggressive and unrelenting soundtrack. The percussion plays a big part within the score, in fact it is present in 99 percent of sequences, driving and carrying the other instruments along on a tidal wave of thundering awesomeness adding a fraught tension to the proceedings and also creating a feeling of anxiety and strength, add to this the composers imaginative use of angry sounding brass, with French horns, tuba, trumpet’s and trombones combining in an explosive and anxious cacophony of sound that is in many ways reminiscent of composer Elliot Goldenthal utilization of the brass section within his score for movie INTERVIEW WITH THE VAMPIRE, add to this mix strident and striking strings that sweep along parting the way for the remainder of the orchestral colours and textures that Desplat employs, with the added support of electric violin and Shakuhachi this is a volatile and strangely attractive. I was reminded at certain points of Clifton Parkers classic score for NIGHT OF THE DEMON, Desplat,s music creating the same kind of atmosphere and mood as the Parker compositions. It oozes malevolence in places, the composer creating music that is frantic, fearsome and foreboding. There have been a number of reviews that makes comparisons between this latest GODZILLA score and also the music that was penned by David Arnold a few years back and although Arnold did produce a score that worked well within the movie and had the added bonus of being entertaining for us soundtrack collectors away from the movie, I have to say that Desplat has created a soundtrack that is shall we say more convincing in the terror department. This is a score that you will enjoy more within the context of being film music, by this I mean by seeing the movie and seeing how the music works marvellously with the images, as a stand alone collection themes, well its excellent stuff but not really something that you would put on to sit and listen to with a nice glass of wine etc, having said that I still would say to you go out and get it, recommended.
Godzilla - 05/10 - その改訂 Ciné Harmonique, 提出された (フランス語)
Pour ce monstre sacré du Cinéma, je ne vous cacherais pas que j'attendais un autre monstre sacré de la musique de film aux platines. Bien loin d'un souhaité Brian Tyler, c'est le compositeur français Alexandre Desplat, qui vient mettre sa petite touche personnelle à cette nouvelle adaptation cinématographique de 'Godzilla'. Bien qu'étant à la tête de beaucoup de chefs-d'oeuvre, je trouve néanmoins que monsieur Desplat signe ici une composition sans grande majestuosité et très loin de la grandeur de son monstre. Son thème plutôt léger et ses arrangements très (peut-être même trop) plats, font que cet album ne décolle jamais vraiment bien haut.

Avec 11 chansons jugées comme bonnes sur un album qui en contient 20, 'Godzilla' d'Alexandre Desplat n'est pas un navet (tout de même pas), mais il frôle la barre de la moyenne en évitant de justesse de se faire écraser par sa réputation de monstre sacré du Cinéma.

その他のリリース Godzilla (2014):

Godzilla (2014)


不具合を報告するか、私たちに追加情報を送ってください!: ログイン

 



もっと