Merry Christmas Mr. Lawrence


映画 | 年: 1983 | 映画のリリース: 1983 | フォーマット: ビニール
 

今すぐ購読する!

もっと情報を得て、コレクター情報にアクセスしてください!





 

# トラック   期間
1.Merry Christmas, Mr. Lawrence4:34
2.Batavia1:18
3.Germination1:47
4.A Hearty Breakfast1:21
5.Before The War2:14
6.The Seed And The Sower5:03
7.A Brief Encounter2:23
8.Ride Ride Ride (Celliers' Brother's Song)1:03
9.The Fight1:29
10.Father Christmas2:00
11.Dismissed!0:10
12.Assembly2:16
13.Beyond Reason2:01
14.Sowing The Seed1:53
15.23rd Psalm2:00
16.Last Regrets2:40
17.Ride Ride Ride (Reprise)1:04
18.The Seed1:02
19.Forbidden Colours4:42
 41:00
あなたのレビューを提出する 他の言語でレビューを非表示にする

 

Merry Christmas Mr. Lawrence - 05/10 - その改訂 Lammert de Wit, 提出された (オランダの)
De Japans-Britse film Merry Christmas, Mr. Lawrence is ook bekend onder de Japanse titel 'Furyo', dat 'krijgsgevangene' betekent.
De film speelt zich af in een Japans krijgsgevangenkamp tijdens de tweede wereldoorlog, geleidt door kapitein Yonoi (Ryuichi Sakamoto). Hij krijgt een bepaalde aantrekking richting de Britse gevangene Jack Celliers (David Bowie). Zowel Yonoi als Celliers dragen een geheim van jaren eerder met zich mee en dat speelt daarbij belangrijke rol. Dan is er ook nog de Japanse sergeant Hara die een speciale band ontwikkelt met de Britse gevangene John Lawrence (Tom Conti).
Yonoi ergert zich echter toch ook wel aan het gedrag van Celliers en laat hem op een dag opsluiten, samen met Lawrence. Yonoi's assistent heeft een vermoeden van de invloed die Celliers heeft op Yonoi en probeert hem te doden, maar dat mislukt en Celliers weet uit z'n cel te onsnappen en ook Lawrence te bevrijden. Ze worden echter gesnapt door Yonoi, die Celliers uitdaagt tot een duel...

Behalve een hoofdrol in de film, maakte Ryuichi Sakamoto ook de score voor de film. En niet alleen de score, maar ook de song die de film mede populair maakte. Die song van Sakamoto, 'Forbidden Colours', werd gezongen door David Sylvian en werd wereldwijd een grote hit.
Ook won de score voor de film de BAFTA-award in 1983.

Maar is de score, ondanks die award, dan ook een fraaie score om te beluisteren? Wellicht werkt de score in de film heel goed, maar als luisterscore doet de muziek dat niet.
De openingstrack heeft nog een melodie, die overigens heel bekend geworden is via de song, en het thema dat Sakamoto hierin presenteert, klinkt best aardig, maar ook niet meer dan dat. Het komt in de score nog een paar keer terug. Deze muziek heeft een Oosterse kleuring, vooral door het gebruik van bepaalde klanken.
De meeste andere tracks zijn veel meer soundscape-achtig, met vooral geluiden en effecten, zonder noemenswaardige melodie. Sakamoto haalt die geluiden vooral uit de elektronische doos en geeft sommige tracks via die doos een licht oriëntaalse tint mee. Zo speelt in de track 'Batavia' een gamelan de hoofdrol, met op de achtergrond het geluid van stemmen en andere filmgeluiden.

Behalve elektronische klanken kent de score ook veel muziek of geluiden uit akoestische instrumenten, zoals piano en violen. Maar vaak worden die op een nogal minimalistische manier gebruikt, of zelfs solo. Nu kan dat natuurlijk best fraai klinken, maar de muziek die Sakamoto hier presenteert klinkt vooral afstandelijk en vervreemdend. Dat werkt vooral zo wanneer die instrumentaties gecombineerd worden met elektronische klanken of geluiden. En in een aantal tracks past Sakamoto die effecten dan ook nog in een soort staccato toe, met klanken die als het ware los van elkaar staan, met steeds korte pauzes daartussen.

De score bevat vier tracks die eigenlijk songs zijn. De eerste daarvan is 'Ride, Ride, Ride', waarin een meisjesstem zingt, op synthesizerbegeleiding. Ook dit is een track die wat vervreemdend klinkt, vooral door de tremolo-klank van de synthesizer. Verderop komt deze song nog een keer terug.
Dan wordt er op de score ook de bekende psalm 23 gezongen (The Lord is my Shepherd), in de film door de gevangenen. Eerst à capella, maar na een halve minuut komt er een soort orgelklank bij, waarmee de song toch nog aangenaam wordt. Deze traditional is overigens de enige track die niet van Sakamoto is.
De vierde song is de afsluitende track van de score en met deze 'Forbidden Colours' heeft Sakamoto, samen met zanger David Sylvian hoog in de hitlijsten gestaan. De tekst is ook van Sylvian. De melodie is weer het thema van de film en instrumentaal is de track bijna gelijk aan de openingstrack.

Kortom, met Merry Christmas, Mr. Lawrence heeft Sakamoto een opvallende score gemaakt, aan het begin van z'n filmscoring carriere. Maar opvallend is nog iets anders dan fraai. Want de muziek valt nogal tegen om los van de film te beluisteren. Vooral de soundscape-achtige tracks doen het dan niet goed. Maar ook de overige tracks en zelfs de afsluitende hitsong zijn allemaal behoorlijk aan de saaie kant, wat voor veel tracks vooral komt door het minimalistisch karakter van die tracks en eigenlijk van de hele score. De waardering is dan ook nogal mager: 53 uit 100 punten.

その他のリリース Merry Christmas Mr. Lawrence (1983):

Furyo (2015)
Merry Christmas Mr. Lawrence (2015)
Merry Christmas Mr. Lawrence (2016)


不具合を報告するか、私たちに追加情報を送ってください!: ログイン

 



もっと