Thirteen Days


New Line Records (794043900525)
映画 | 年: 2000 | フォーマット: CD, ダウンロード
 

今すぐ購読する!

もっと情報を得て、コレクター情報にアクセスしてください!





 

# トラック   期間
1.Lessons of History7:48
2.The Knot of War7:18
3.Missile Threat4:26
4.Prayer for Peace3:15
5.Our Rules of Engagement5:42
6.There Can Be No Deals7:09
7.Eve of Eternity4:52
8.One Life Left7:10
9.Us and the Devil6:30
10.Death of Major Anderson4:22
11.The Sun Came Up Today5:37
12.The Will of Good Men4:56
 69:04
あなたのレビューを提出する 他の言語でレビューを非表示にする

 

Thirteen Days - 07/10 - その改訂 Lammert de Wit, 提出された (オランダの)
Dit is de vijfde recensie in de Trevor Jones serie.

Vorige: Angel Heart
Volgende: Arachnophobia

In 2000 bracht regisseur Roger Donaldson de Amerikaanse Cuba-crisis van 1962 in beeld in de thriller Thirteen Days. Dit historische drama is gebaseerd op de zogenaamde Kennedy-tapes, de op band opgenomen verslagen van de vergaderingen onder de hoogspanning van de Cuba-crisis, toen de Soviets raketten in de achtertuin van de VS wilden opstellen op het eiland Cuba, dat onder leiding van de communist Fidel Castro stond. De film is door de critici goed ontvangen, maar was geen succes aan de kassa's van de bioscopen.
Het verhaal draait om de Cuba-crisis en begint wanneer een Amerikaans verkenningsvliegtuig boven Cuba ontdekt dat hier aan raketbases gewerkt wordt. Het blijkt dat de Sovietunie bezig is op Cuba middellange kernraketten te plaatsen. De Amerikaanse president Kennedy (Bruce Greenwood) wordt geïnformeerd en hij verzamelt een groep adviseurs om zich heen, waaronder adviseur Kenneth O'Donnell (Kevin Costner). Ondertussen stoomt de Amerikaanse Marine op naar de Soviet-schepen en duikboten, die met raketten naar Cuba onderweg zijn...

De muziek bij deze goede film is van Trevor Jones, die er een sterke score voor componeerde, zeer tot tevredenheid van regisseur Donaldson.
Jones heeft de gewenste balans weten te vinden tussen muziek die de Amerikaanse heldhaftigheid en patriottisme verklankt en die de spanning van de crisis laat horen. Het laatste aspect is veruit in de meerderheid en wordt slechts af en toe afgewisseld met fraaie ingetogen of meer heroïsche klanken. Op het album met de Original score valt dat wat minder op, omdat vrijwel alle ingetogen en heroïsche muziek hierop is opgenomen, samen met slechts een deel van de spanningsmuziek.

Die spanningsmuziek voelt bijna constant wat ongemakkelijk aan, terwijl de muziek toch kwalitatief goed in elkaar zit. Jones is er erg goed in om met stevige orkestrale klanken de spanning continu op te voeren, zoals ook het verhaal van de film vraagt. Het ene moment is de muziek daarbij licht of zwaarder dissonant, op andere momenten wordt de percussie volop ingezet, vaak met snare-drums, maar ook met heftige slagen of meer industrieel klinkende slagen, alsof er in een grote hal op een metalen frame wordt gebeukt. Samen met het pulserende ritme van het orkest leidt dat tot grimmige en erg spannende muziek van grote klasse, perfect passend bij de spanning in het filmverhaal, maar toch minder prettig beluisterbaar los van de film.

Ook op sommige fraaiere momenten in de score hoor je de spanning nog op de achtergrond doorzweven, doordat Jones soms over de fraaie en meer patriottische muziek een licht dissonante kleuring heeft gezet, met instrumentaties van fluiten en strijkers die klinken alsof ze net een beetje naast de juiste toon zitten, zoals in 'The Sun Came Up Today'.
De echt mooie klanken zitten meer in het eerste en laatste deel van de openingscredits van 'Lessons of History' en in de end credits van 'The Will of Good Men'. Hier laat Jones zijn thema prachtig uitkomen door koperblazers, die vervolgens door mooie glijdende violen worden omringd. Dit zijn beide geweldige tracks. Toch heeft de slottrack 'The Will of Good Men' een iets melancholieke kleuring meegekregen, ondanks dat de muziek voluit prachtig heroïsch klinkt vanwege de behaalde overwinning. Misschien is dat omdat president Kennedy een jaar later om het leven gebracht is en de muziek daarop als het ware vooruitblikt.

Kortom, met zijn score voor Thirteen Days heeft Trevor Jones een voortreffelijke score gecomponeerd voor een sterke film die goed ontvangen is, maar helaas flopte in de bioscopen. Dat heeft Jones vaker meegemaakt en mogelijk is dat de reden dat hij nooit echt tot de A-klasse is doorgebroken. Want aan de kwaliteit kan het niet liggen. Ook deze score voldoet aan die hoge standaard, maar de muziek ligt toch wat ongemakkelijk in het gehoor omdat de score vooral uit spanningsmuziek bestaat en slechts beperkt de meer melodieuze en fraaie thema's worden ingezet, die aan het begin en eind van het album te horen zijn. De muziek die tijdens de openings- en de eindaftiteling te horen is, kan zich meten met andere prachtige thema's die Jones heeft gecomponeerd. Ook tussendoor is deze thematiek nog wel beperkt te horen, maar veruit het grootste aandeel op het album en zeker ook in de rest van de score die niet op dit album is meegenomen, bestaat uit goede, maar nogal stevige en wat grimmige spanningsmuziek. De waardering voor dit Original album komt daarmee op 70 uit 100 punten, vooral vanwege de prachtige thema-tracks.


不具合を報告するか、私たちに追加情報を送ってください!: ログイン

 



もっと