Shipwrecked


Walt Disney Records (05008606142)
映画 | 年: 1991 | 映画のリリース: 1990 | フォーマット: CD
 

今すぐ購読する!

もっと情報を得て、コレクター情報にアクセスしてください!





 

# トラック   期間
1.Opening Titles1:42
2.Death of Howell1:05
3.Homecoming1:03
4.The Sheriff's Arrival1:14
5.Off to the Sea2:05
6.Scrubbing the Deck2:24
7.The Flora Departs0:53
8.Captain Madsen is Poisoned1:57
9.Hakon Finds Mary1:15
10.Mary is Rescued1:42
11.Exploring the Island1:23
12.Dreaming of Home1:09
13.Hakon Survives a Fall1:30
14.Treasure is Found1:09
15.Building the Traps1:54
16.Hakon Builds His Boat1:59
17.Pirates Discovered1:36
18.The Chase2:02
19.Home to Norway3:38
20.End Titles Part I2:43
21.End Titles Part II3:29
 37:52
あなたのレビューを提出する 他の言語でレビューを非表示にする

 

Shipwrecked - 07/10 - その改訂 Lammert de Wit, 提出された (オランダの)
De Scandinavische familiefilm Shipwrecked, ofwel Haakon Haakonsen, is geregisseerd door de Noorse regisseur Nils Gaup. De film is gebaseerd op een boek van de Noorse auteur Oluf Falck-Ytter uit 1873, terwijl de film in een Engelstalige versie is geproduceerd door Walt Disney. De film is door de critici goed ontvangen en was redelijk succesvol in de bioscopen.
Het verhaal speelt rond 1850 en draait om de jonge Haakon Haakonson (Stian Smestad). Omdat z'n vader gewond is geraakt, moet hij z'n familie onderhouden door matroos te worden op een schip. Hij raakt bevriend met Jens, die Haakon's vader beloofd heeft goed op hem te letten. In Australië komt Haakon erachter dat een zekere officier Howell (Gabriel Byrne) geweren aan boord heeft gesmokkeld en vindt hij Mary aan boord, die een verstekeling blijkt te zijn en op wie hij verliefd wordt. Maar dan wordt de kapitein vermoord en nemen Howell zijn piratenvrienden het schip onder controle. Als dan later het schip in een storm zinkt, komt Haakon alleen op een onbewoond eiland terecht...

De muziek voor deze familiefilm is gecomponeerd door Patrick Doyle, die toen nog aan het begin van z'n filmmuziekcarriere stond. Na Henry V van 1989 was dit z'n tweede grootschalige filmscore. Maar waar die eerste film een nogal serieuze, meer dramatische score kreeg, heeft de score voor Shipwrecked een veel avontuurlijker karakter. Maar vanuit zijn Shakespeare-historie was Doyle veel meer gewend aan een groot aandeel ingetogen muziek en daar heeft ook deze filmscore last van, evenals de avonturenfilm Into the West van een paar jaar later.
Doyle heeft z'n muziek hoofdzakelijk opgezet met strijkers en houtblazers, en is de koperblazers eigenlijk een beetje vergeten in zijn arrangementen en orkestraties. Aan de melodieën ligt het niet. Zoals gewoonlijk bij Doyle zijn die melodieën hier opgezet rond een centraal thema, dat in veel tracks steeds weer terugkomt. Eigenlijk is dit het enige echte thema in de score. Zo'n score met slechts 1 centraal thema is iets wat Doyle in veel van z'n scores toepast. Het voordeel is dat alle tracks in de hele score naadloos bij elkaar passen, maar het nadeel is dat wanneer de variaties in de arrangementen en klankkleur niet groot genoeg zijn, de score de neiging heeft om eentonig te worden. Gelukkig hebben de scores van Doyle daar meestal weinig last van, juist omdat hij zo enerverend componeert en zijn hoofdmelodie en de variaties daarop zo aansprekend zijn. Toch merk je dat dit in deze score nog onvoldoende ontwikkeld was, waardoor de muziek niet altijd even sterk aanspreekt.

Een muzikale kleur die in deze score te weinig voorkomt is die van de koperblazers, die muziek juist heel erg krachtig kunnen maken en die avontuurlijke kant van de muziek flink kunnen opstuwen. Helaas komen die koperblazers maar mondjesmaat aan bod of in te beperkte uitvoeringen, waardoor de kracht een beetje teveel ondersneeuwt. De 'Opening Titles' kennen nog wel een aandeel koperblazers en ook de track 'Off to Sea' en de beide 'End Title' tracks, maar verder komen die koperblazers slechts incidenteel voor.

De film kent ook de nodige humor, die in de score ondersteund wordt met meer opgewekte en vrolijke arrangementen, vaak in staccato, die bijna een beetje volks overkomen. Dit is niet altijd even fraai, maar blijft op het album toch beperkt tot een klein aantal tracks.
Een aantal tracks is opgezet met tamelijk beperkte instrumentaties, vaak in een wat meer dreigende kleuring. De melodieën blijven dan vrij vlak en die tracks spreken dan ook niet zo aan. Ook de tracks met de meer spannende muziek kennen minder aantrekkelijke melodieën, waardoor ook deze tracks, ondanks de vaak wat grootschaliger orkestrale inzet, duidelijk minder aanspreken. Dat komt deels ook door de soms wat grilliger muziek die Doyle dan toepast, die af en toe zelfs tegen het dissonante aan schuurt.

Het album eindigt met de twee delen van de 'End Titles' en hierin komt de mooie themamelodie in heerlijke vol orkestrale arrangementen voor het voetlicht. Daarin speelt Doyle met bijzondere flair en zijn gedrevenheid, tot een symfonie van melodie en tegenmelodieën die het tot een opbeurende afsluiting van dit album maken.

Kortom, met zijn score voor de jeugdfilm Shipwrecked heeft Patrick Doyle een wat magere score gecomponeerd. Met veel strijkers en houtblazers en beperkte koperblazers brengt hij een mooi thema, dat nog een paar keer even fraai terugkomt. Vooral in de afsluitende tracks van dit album komt dat thema mooi vol orkestraal naar voren. De score is verder aan de lichte kant, met vooral wat minimalistische en dreigende of zelfs wat grillige spannende tracks, die nauwelijks aanspreken en waarbij de melodieën aan de magere kant zijn. Omdat het album vrij veel van die tracks bevat, komt de waardering niet hoger dan 68 uit 100 punten, ondanks een handvol erg fraaie tracks.
Shipwrecked - 06/10 - その改訂 Tom Daish, 提出された (英語)
This was Patrick Doyle's second score after the staggeringly impressive debut with Henry V.The benchmark he set himself with that score was very high and after a superbly produced Shakespearean epic, the score to a live action Disney effort wasn't likely to set the world alight. However, for all that, Shipwrecked is a generally enjoyable effort with a pleasingly adventurous and brassy main theme which is introduced after a brief introduction of swirling strings. These two ideas form the basis of the score and almost all of the other tracks contain one or other of them.

There are times when the material is put to better than usual use. Off to Sea, as might be expected, is a cue that builds to a hugely rousing and brass laden version of the main theme which is quite thrilling, although when it is reprised in The Flora Departs the effect is somewhat diminished. There are plenty of more suspenseful cues that make playful use of strings and woodwinds, but even then, snippets of the major ideas can be heard. Of course this being an adventure film, there is a modest sprinkling of action cues. The first of these occurs around halfway with Mary is Rescued. Doyle's action writing is almost always very interesting musically and he takes full advantage of the entire orchestra, but without simply having everything playing at once. Running strings are punctuated by brass and horn hits along with backing percussion - not a unique action style by any means, but more satisfying and melodic than is often the case in modern scoring.

The album is rounded out by a two part end credits suite which reprises (again) the main theme and brings everything to a pleasing conclusion. As Shipwrecked is now somewhat rare and collectible, the mercenary side of me suggests that if you see it, you should pick it up. On merit alone however, this is perhaps not one of Doyle's best efforts, mainly due to the overuse of the main theme and/or swirling low strings in virtually every track. There is only so much variation that can be achieved with different orchestrations and eventually it wears a bit thin; in the relatively short running time, this is not a good sign. Admittedly, this doesn't prevent it being a generally entertaining album overall, although Doyle's later family film efforts on Into the West and A Little Princess are far superior.

コレクションからのサウンドトラック: Disney

Toy Story / Toy Story 2 (2006)
Pinocchio (1992)
Pinocchio (1990)
Fantasia 2000 (1999)
Songs and Story: Toy Story (2011)
Sleeping Beauty (2014)
By Request (1997)
Monsters, Inc. (2002)
To Infinity and Beyond! (2000)
Tall Tale (1995)


不具合を報告するか、私たちに追加情報を送ってください!: ログイン

 



もっと