The Hunger Games: Catching Fire
Score


Republic Records (602537615520)
映画 | 発売日: 25/11/2013 | 映画のリリース: 2013 | フォーマット: CD, ダウンロード
 

今すぐ購読する!

もっと情報を得て、コレクター情報にアクセスしてください!





 

# トラック   期間
1.Katniss1:42
2.I Had to Do That2:22
3.We Have Visitors3:01
4.Just Friends1:29
5.Mockingjay Grafitti1:44
6.The Tour5:56
7.Daffodil Waltz0:26
8.Waltz in A (Op. 39, No. 15)0:43
9.Fireworks3:05
10.Horn of Plenty0:36
11.Peacekeepers5:55
12.Prim2:08
13.A Quarter Quell2:06
14.Katniss is Chosen3:18
15.Introducing the Tributes1:29
16.There s Always a Flaw1:47
17.Bow and Arrow1:07
18.We're a Team1:52
19.Let's Start2:02
20.The Games Begin4:43
21.Peeta's Heart Stops2:10
22.Treetops1:22
23.The Fog4:58
24.Monkey Mutts4:44
25.Jabberjays1:33
26.I Need You3:58
27.Broken Wire3:53
28.Arena Crumbles1:44
29.Good Morning Sweetheart3:04
 74:57
あなたのレビューを提出する 他の言語でレビューを非表示にする

 

The Hunger Games: Catching Fire - 06/10 - その改訂 Sander Neyt, 提出された (オランダの)
President Snow: Her entire species has to be eliminated.
Plutarch Heavensbee: Her species, sir?
President Snow: The other victors. Now, because of her, they all pose a threat. Because of her, they all think they're invincible.

Vorig jaar kwam het tweede deel van The Hunger Games in de zalen. Als ondertitel kreeg het Catching Fire mee. Eerlijkheidshalve moet ik er u blij vermelden dat ik The Hunger Games wel heel sterke films vind, maar ik zal er niet speciaal voor naar de bioscoop gaan. Zeker niet bij dit tweede deel. Initieel dacht ik dat het dezelfde film zou worden maar met andere personages en andere locaties en grotendeels had uw nederige recensent gelijk. Maar ik wist niet waar de films naartoe gingen en ik houd van zo’n films. Opstand, rebellie en revolutie staat om de hoek te kijken! Dat belooft voor Mockingjay part 1 & part 2. Aangezien de studio’s geld geroken hebben bij het alsmaar opsplitsten van een laatste boek. David Heyman, ik kijk hiervoor naar u! U was de eerste!
We kunnen natuurlijk niet ontkennen dat Catching Fire een heel sterke film is. Sterker nog dan zijn voorganger. De acteerprestaties zijn subliem. Jennifer Lawrence is bezig om dé leading lady te worden van Hollywood! Haar finesse en haar toevoegingen aan Katniss zijn gewoonweg subliem. Al is mijn persoonlijke favoriet Donald Sutherland die op een zeer lugubere wijze gestalte heeft aan President Snow. Uw nederige recensent houdt wel van een goede Bad-Guy en Snow is er zeker één van.
Voor de muziek werd er opnieuw gekozen voor James Newton Howard. Eén der grootste componisten die hier op deze aardbol rondlopen. Hij wist ons niet echt te overtuigen bij de originele score van The Hunger Games. De score was zielloos, inspiratieloos en het mistte goede thema’s. Maar liefhebbers der filmmuziek waren vergevingsgezind. Want Howard was er wel heel laat bijgebracht als late vervanging van Elfman. Nu had Howard meer tijd, maar kan hij ons nu overtuigen van zijn kunnen in deze franchise?

Dat antwoord krijgt u later. Laten we eerst even de muziek opensmijten en eens kijken naar de thematische ontwikkelingen van de score. Deze zijn er gelukkig deze keer wel. Al zijn ze gering. Twee favoriete van de voorgaande score komen hier terug op de proppen. Namelijk The Horn Of Plenty, te horen in het gelijknamige nummer. In de film wordt het veel meer gebruikt, maar hier zet Howard er maar een kleine 40 seconden van op. Met goede reden want het nummer is niet van hem.
Ook het thema van Rue komt terug. Dat was toch wel dé grote verrassing van The Hunger Games. Het emotionele thema was en is Howard op zijn best. In The Tour krijgen we de meest expliciete versie te horen. Een reprise dat in alle opzichten hetzelfde klinkt als in Rue’s Farewell. De kleine toevoeging van het koor maakt het volledig af, en ja voor de tweede keer in de muziek van de franchise heeft uw nederige recensent kippenvel. Het thema van Rue komt in de score zeer sporadisch voor maar nooit meer op de expliciete wijze zoals in The Tour.
Katniss heeft eindelijk ook een thema gekregen!! Hoera hoezee! Voor het eerst te horen in I Had To Do That. En om met de deur in huis te vallen. Het thema is subliem! I Had To Do That begint met een knaller van jewelste. Luide percussie en een schrikmoment. Daarna komt de sopraan op de proppen die een woordloze tekst zingt op een geweldige melodie. Het geweldige aan dit nummer is, dat er praktisch geen instrumentatie is enkel de sopraan. Uw nederige recensent hoort vele zaken in het thema. Dé eenzaamheid in haar strijd tegen het Capitole. Maar ook de woede en de pijn die ze heeft moeten verdragen in de vierenzeventigste Hongerspelen. Het thema komt regelmatig terug op de score en het ontwikkelt zich ten volle. In Katniss is Chosen krijgen we een zeer trage versie te horen die de wanhoop van de personages nog eens extra in de verf zet.
In Arena Crumbles krijgen we de apotheose van het thema te horen. Het begint op dezelfde manier als we al velen malen gehoord hebben, maar het orkest pakt voor het eerst de melodie over. De strijkers en de hoorns spelen het alsmaar luider en luider en nemen u mee naar een climax om u tegen te zeggen.
Uw nederige recensent heeft maar één klein probleem met dit thema. Het lijkt wel heel erg op Lilly’s Theme van Alexandre Desplat. Maar gelukkig zijn we allen vergevingsgezind hiervoor!

De film ging ook gepaard met een geweldige song genaamd Atlas geschreven en uitgevoerd door Coldplay. Howard gebruikt het thema van dit lied in één van zijn tracks namelijk in We’re A Theme. In de befaamde orkestraties van Howard klinkt het nummer mogelijks nog beter en maakt deze track één van de beste van deze scores.
Een laatste thema is een liefdesthema dat jammerlijk genoeg maar een goede twee keer voorkomt op de score. Namelijk in Just Friends en in I Need You.
In Just Friends krijgen we het heel liefelijk te horen zoals het een goed liefdesthema beaamt. De hoofdrol is weggelegd voor de strijkers die geaccompagneerd door de harp een geweldige versie neerzetten. Het is een vintage Howard thema en daar is niets mis mee!
In I Need you is de hoofdrol weggelegd voor de akoestische gitaar die het thema speelt op een bedje van licht meanderende strijkers. Niet zo mooi als het eerste nummer dat ik heb besproken maar zeker eens de moeite waard om te aanhoren.
Waar deze score ook in uitblinkt zijn de actiecues die zich vooral op het einde van de score bevinden. Ze zijn agressief en Howard gebruikt zijn orkest zeer goed om de spanning te doen opwellen en om de actie goed te laten doorklinken. The Fog is en blijft mijn persoonlijke favoriet van deze tracks.

Wie goed heeft opgelet heeft mij nog geen negatief woord over deze score horen zeggen. Dat komt nu, want er zijn er heel wat! Eerst en vooral zal ik mijn vraag beantwoorden. Heeft Howard ons kunnen overtuigen van zijn kunnen voor deze franchise? Neen, dat heeft hij niet!
Eerlijk is eerlijk, Howard is een goede stap vooruit gegaan ten opzichte van de eerste score. Maar de stijl is dezelfde en ik hield niet van de stijl van de eerste score. Ook heeft deze score niet het element van verrassing over zich zoals in de eerste score met Rue’s Farewell.
De thematiek is vooral een stap vooruit, maar Howard is er nog steeds NIET in geslaagd om een thema te schrijven dat alles heel mooi verbind. Er is gewoonweg geen hoofdthema voor deze franchise. Er is geen ruggengraat zoals Hedwig’s Theme dat is voor Harry Potter of The Raiders March dat is voor Indiana Jones. Het ontbreken van zo’n ruggengraat is cruciaal voor deze scores! De muziek klinkt allemaal zo anoniem, zo zielloos en ja, zelfs harteloos. Catching Fire ontbreekt aan een echt hart, een ziel waardoor de muziek u kan meenemen naar mythische hoogtes. Dat ontbreekt hier helemaal, dankzij het ontbreken van een goed memorabel hoofdthema waarvan uw nederige recensent denkt dat Howard deze niet meer zal schrijven. Aangezien Mockingjay van hetzelfde laken een broek is.
En dat vind ik jammer om neer te pennen want Catching Fire bevat hele goede muziek. Het thema van Katniss is bijvoorbeeld een thema dat ik heel graag terug hoor komen in de muziek. Het grote probleem is gewoonweg de speelduur van deze score. 75 minuten is veels te lang voor muziek van The Hunger Games. Met zijn vele zielloze stukken muziek en zelfs saaie muziek. Bijvoorbeeld We Have Visitors. Dit is gewoonweg saaie underscore die niets maar dan ook niets op dit album staat te doen. En zo hebben we vele tracks. Meer dan de helft zelfs. Less is more zeg ik altijd en hier wordt die stelling bewezen. Hadden we een vijfenveertig minuten durende score gekregen dan was het een veel aangenamere luisterervaring geweest.
Howard slaagt er gewoonweg niet in om de franchise zijn muzikale identiteit te geven. Howard slaagt er niet in om ons memorabele thema’s te geven waardoor iedereen die de muziek hoort, het ogenblikkelijk linkt met deze film. Het ironische van dit alles is, dat er wel twee memorabele thema’s aanwezig zijn in de muziek van The Hunger Games. Waarvan iedereen deze linkt aan deze films. Namelijk The Horn Of Plenty van de eerste score en The Hanging Tree van Mockingjay. Vooral dat laatste kent een grote populariteit in de mainstreammuziek. Als zelfs al de grote Vlaamse radiozenders het al spelen, dat zegt genoeg. De ironie is dat geen enkel van de twee zijn geschreven door Howard!

Conclusie
En deze vind ik jammer om neer te schrijven! James Newton Howard is één van mijn favoriete componisten maar met The Hunger Games bakt hij er niet veel van. The Hunger Games: Catching Fire is gewoonweg een zeer saaie, langdradige score om door te komen. Het bevat goede stukken muziek, maar de albumpresentatie is gewoonweg te lang om er ten volle van genieten. Ook het lak aan thema’s en aan een goed muzikaal gezicht voor de franchise ontbreekt ook hier. Het is een stap vooruit maar nog niet genoeg om ons echt omver te blazen. En ook met Mockingjay is Howard daar niet in geslaagd! Jammer! 6.5 krijgt deze score van uw nederige recensent wat afgerond dus een zes wordt.
Ps: Ik blijf bij mijn stelling van de recensie van de eerste score. Ik vraag mij af wat Danny Elfman zou gedaan hebben met deze muziek!

その他のリリース The Hunger Games: Catching Fire (2013):

Hunger Games: Catching Fire, The (2013)
Hunger Games: Catching Fire, The (2013)
Hunger Games: Catching Fire, The (2013)


不具合を報告するか、私たちに追加情報を送ってください!: ログイン

 



もっと