Commando


Varèse Sarabande Club (0009128003283)
Varèse Sarabande Club (5707020014899)
映画 | 年: 2003 | 映画のリリース: 1985 | フォーマット: CD
限定版: 3000 コピー
 

今すぐ購読する!

もっと情報を得て、コレクター情報にアクセスしてください!





 

# トラック   期間
1.Prologue/Main Title 3:58
2.Ambush And Kidnapping 2:35
3.Captured 2:14
4.Surprise 8:19
5.Sully Runs 4:34
6.Moving Jenny 3:44
7.Matrix Breaks In 3:29
8.Infiltration, Showdown And Finale 14:33
 43:25
あなたのレビューを提出する 他の言語でレビューを非表示にする

 

Commando - 04/10 - その改訂 Lammert de Wit, 提出された (オランダの)
De Amerikaanse actiefilm Commando is geregisseerd door Mark L. Lester (Firestarter, Class of 1984, Extreme Justice), die hiermee zijn grootste succes vierde. Tegenwoordig is dit type tachtiger-jaren-actiefilms nauwelijks meer om aan te zien, maar in die tijd was het spektakel. De film is door de critici gematigd ontvangen, maar haalde een omzet van maar liefst zes keer het budget.
Het verhaal draait om marinier kolonel John Matrix (Arnold Schwarzenegger), die te horen krijgt dat z'n collega's van z'n voormalige eenheid zijn omgebracht. Een van de moordenaars is Bennett (Vernon Wells), die eerder onder Matrix diende, maar ontslagen was vanwege overmatig geweld. Nu hebben ze Matrix zelf op het oog en weten ze hem en z'n dochter te ontvoeren, om 'ondervraagd' te worden door een zekere Arius (Dan Hedaya), die hij al eerder de voet dwars had gezet. Nu moet Matrix de bevelen van Arius opvolgen om z'n dochter te redden...

De muziek bij deze actiethriller is van James Horner, die er een tamelijk generieke thrillerscore voor componeerde. De muziek is typerend voor de tachtiger jaren van de vorige eeuw en doet wel een beetje denken aan de muziek voor eerdere spannende tv-series. Zo laat Horner de ritmesectie van zijn elektronische trukendoos flink horen, veelal in wat scherpe, soms mitrailleur-achtige klanken. Die wat scherpe klankkleur geldt wel voor de hele score, wat de muziek een iets ongemakkelijke, harde bijklank geeft.
Horner heeft zijn score voor een flink deel elektronisch uitgevoerd, aangevuld met allerlei akoestische instrumentaties, in allerlei soorten en maten, variërend van strijkers tot lage koperblazers en saxofoon, tot panfluit en caraïbische steeldrums.
De gedeeltelijke elektronische kleuring zorgt ervoor dat de muziek vaak wat goedkoop overkomt. Daarbij is vrijwel alle muziek op dit album in de hoogspanningsmodus gezet, met techno-achtige beats en knallende slagen van lagere, eveneens elektronische percussie, hoewel een deel van de percussie ook akoestisch is.

Een effect dat meespeelt is dat Horner de ritmes ongerijmd heeft gehouden. Er is in de tracks geen strak tempo waarop de beats binnenkomen, maar het verloopt juist heel erg alsof de muzikanten de maat niet goed vasthouden. Dat maakt de muziek wat ongemakkelijk en soms zelfs wat irritant, omdat het dan allemaal nogal rommelig overkomt. Wat daarbij meespeelt is dat melodie ontbreekt. Hooguit zijn af en toe wat melodieuze motieven te horen of wordt er wat gevarieerd in toonhoogtes. Dat gebrek aan melodie zorgt ervoor dat het gevoel van rommeligheid alleen maar versterkt wordt.
In enkele tracks is dan nog een saxofoon hoorbaar, die wellicht een zekere zwoelheid zou mogen toevoegen, maar door de begeleiding wordt die zwoelheid geheel om zeep geholpen. In andere tracks is de sax vooral scheurend en jankend aanwezig. De toevoeging van die saxofoon levert dan ook weinig punten op.

Je zou verwachten dat de laatste track nog wel tot een fraai einde zou leiden, maar ook deze lange track van bijna een kwartier laat die kans lopen. Het blijft vrijwel allemaal in de elektronische spanningsmodus hangen, waardoor het album nogal onbevredigend afsluit. Eigenlijk is alleen in de openingstrack een rustig, ingetogen en melodieus gedeelte opgenomen.

Kortom, met zijn muziek voor de actiethriller Commando heeft James Horner een nogal lastig in het gehoor liggende score afgeleverd. De film is natuurlijk een actiefilm, met veel spannende scenes, maar op het album ontbreekt de wat meer ingetogen muziek vrijwel helemaal. Slecht een enkel moment van rust is ruimschoots onvoldoende om de deels elektronische heftigheid te compenseren. Daarbij is de klank van de muziek ook nog eens vrij scherp, en komt veel muziek nogal rommelig en chaotisch over. Dat alles maakt het beluisteren van dit album niet tot een waar genoegen en de waardering komt dan ook niet hoger dan slechts 38 uit 100 punten. Er is ook een Commando expanded album, maar die komt op slechts 36 punten.
Commando - 06/10 - その改訂 Jason FLZ, 提出された (英語)
As far as 80's action films go, Commando is probably the stupidest. Big explosions, IMPOSSIBLE stunts, and some of the worst dialogue ever written for a film, make up this Arnold schlock-fest. Despite that, it also served as one of the earlier projects in James Horner's career, alongside with Aliens (released in 1985 as well). Unlike Aliens, which boasted impressive action music and a bombastic orchestral score, Commando is the polar opposite. It relies on the stereotypical 80's sound, electronic keyboards, wailing guitars, and pounding percussion.

As far as the music goes in Commando, it's really nothing special. Listen to almost any action score from the 80's and compare it with this. There really isn't much difference. Occasionally Horner does exhibit some interesting technique which he employs in a few of his later scores. The jazzy saxophone motifs (specifically in 'Ambush and kidnapping') are also a nice touch. The action music is pretty standard, though. The final track, 'Infiltration, Showdown, and Finale' (a whopping 14 minutes) is about as interesting as it gets.

There have been many action scores throughout the 80's, and Commando is about as generic as they come. Despite having a short time to work on Aliens, Horner provided a much better score for that film. It really isn't his fault though. The film is pretty bad (not too mention corny). If you really like James Horner and need to have all of his scores, Commando certainly isn't his worst. If you don't really enjoy 80's synthesizer music, skip it.

その他のリリース Commando (1985):

Commando (2011)
Commando (2015)
Commando (2018)

コレクションからのサウンドトラック: Limited Editions

Raisin in the Sun / Requiem for a Heavyweight, A (2010)
Scout / Dreamer, The (2010)
Lost World/Five Weeks in a Balloon, The (2006)
Lo Strano Vizio Della Signora Wardh (2011)
Unfinished Life, An (2006)
Superman Returns (2013)
Genesis Rising (2006)
Bone Eater (2009)
Batman: Assault on Arkham (2014)
Cops and Robbers (2009)


不具合を報告するか、私たちに追加情報を送ってください!: ログイン

 



もっと