König der Letzten Tage


Decca Records (0028944325324)
TVシリーズ/ TVフィルム | 年: 1993 | 映画のリリース: 1993 | フォーマット: CD
 

今すぐ購読する!

もっと情報を得て、コレクター情報にアクセスしてください!





 

# トラック   期間
1.Gloria - Die Wiedertaeufer3:57
2.Miserere - Die Buesser1:41
3.Engele - Melodie3:34
4.Sanctus - Der Prophet4:49
5.Der Falsche Engel5:16
6.Die Unmoegliche Liebe2:36
7.Die Belagerung2:05
8.Agnus Dei - Clarissas Thema2:17
9.Knipperdollings Tanz1:35
10.Clarissas Tod2:16
11.Die Nacht2:07
12.Die Eroberung6:51
13.Engeles Traum2:06
14.Die Hinrichtung1:37
15.Miserere - Engeles Kind4:47
16.Gloria (Schluss)3:25
 50:58
あなたのレビューを提出する 他の言語でレビューを非表示にする

 

König der Letzten Tage - 07/10 - その改訂 Lammert de Wit, 提出された (オランダの)
De Duitse 2 delige tv-miniserie König der Letzten Tage is overwegend goed ontvangen, maar kreeg ook veel kritiek omdat het verhaal historisch niet klopt. De basis van het verhaal komt wel overeen met de geschiedenis van de Wederdopers die een eigen koninkrijk in de Duitse stad Münster oprichtten, maar de serie van regisseur Tom Toelle vertelt verder een niet waargebeurd verhaal, waarmee hij de rol van volksmenners en de beïnvloedbaarheid van volksmassa's wil illustreren. Het was toen niet anders dan tegenwoordig...
Dat verhaal speelt zich af in Münster rond 1534. In de omgeving redt Sebastian Kien een jonge vrouw, Engele, die ter dood veroordeeld was. Na haar redding wil ze naar de stad, waar Jan van Leyden als Wederdoper predikt. Hij gaat in tegen de Roomse leer en wil de katholieken de stad uit gooien en daar zijn koninkrijk oprichten met bloed en geweld, in afwachting van de apocalyps...

De score bij de serie is gecomponeerd door de Pool Wojciech Kilar, die er een dramatische score voor schreef.
De muziek van Kilar is vaak groots en meeslepend, maar evenzo vaak klinkt het allemaal nogal simplistisch gedateerd. Vooral de tweede helft van het album bevat een muzikale stijl die gevoelsmatig goed bij de late middeleeuwen past. Met historisch aandoende, eenvoudige instrumentaties zet Kilar nogal dramatische arrangementen neer. De melodieën van deze tracks zijn meestal wat simpel en de hele opzet van de muziek klinkt alsof een groepje historische volksmuzikanten aan het spelen is. Voor onze westerse en vooral hedendaagse oren klinkt het allemaal behoorlijk gedateerd, wat uiteraard ook de opzet is geweest voor dit historische drama.

Maar de score heeft ook een andere kant, een veel indrukwekkender kant. Ook daar is de historische kleuring goed hoorbaar, maar wordt dit behoorlijk gecamoufleerd door grootse koormuziek en veel strijkers. Het album opent gelijk met zo'n track, waarbij de koorstemmen de melodie voor hun rekening nemen, begeleid door strijkers en percussie. Het hoofdthema van de film is een melodie die een wat melancholieke teneur heeft, maar niet pakkend genoeg is om te blijven hangen. Toch is deze openingstrack groots en meeslepend.
De tweede track heeft ook die grootse kleuring, maar klinkt als een grote trieste processie, wat ook wel uit de titel blijkt. De melodie en de traagheid maakt dit niet tot een erg fraaie track.
De mooiste track van de score is 'Engele - Melodie'. In een stijl die Ennio Morricone niet zou misstaan, schetst Kilar hier een werkelijk prachtige melodie. Vooral de regelmatige wisselingen van mineure naar majeure tonen, maakt dit tot een ontroerende track, waarbij het orkest prachtig meeslepend speelt. Geen koorklanken hier, geen percussie, maar alleen de strijkers en een enkele hobo.
De koorklanken komen terug in de vierde track, maar nu in een wat stampende track, waarbij percussie en koor in een zich vrijwel melodieloos herhalend ritme laten horen. En dat duurt bijna vijf minuten, wat het allemaal nogal eentonig maakt, ondanks de heftigheid van de muziek.
De schoonheid komt met 'Der Falsche Engel' weer terug. Eerst als hoge solo vrouwenstemmen en vanaf 1 minuut samen met het orkest in de wat typerende themamelodie, die eigenlijk erg fraai is. Vanaf de tweede minuut gaat het orkest zonder koor verder.
De zesde track is een melancholieke track in de stijl van 'Engele' en ook dit is weer een meeslepende en prachtige track.

Vanaf 'Die Belagerung' neemt de muziek een andere, veel spannender wending. Met relatief weinig muziek bouwt Kilar een duidelijke spanning op, vrijwel zonder melodie, met alleen piano en strijkers. In 'Die Nacht', 'Die Eroberung' en 'Die Hinrichtung' hoor je dezelfde spanning terugkomen. Dit zijn duidelijk minder aangename tracks.
'Agnus Dei' is een track met solo koormuziek, waarbij de vrouwenstemmen de leidende melodie vormen, terwijl de mannenstemmen de underscore vormen. De melodie is traag en tragisch, waardoor dit een soort treurlied is. Die tragiek hoor je ook terug in 'Clarissa's Tod', die hiermee vergelijkbaar is. Ook 'Engele's Traum' is zo'n wat tragische en trage track, maar nu met een beperkt instrumentarium in plaats van koor.
'Knipperdollings Tanz' is een volksdanswijsje op solo trompet en alleen begeleid door percussie. Niet zo fraai.
'Miserere - Engele's Kind' is opnieuw een track die zwaar op percussie leunt en weer die processie-achtige stijl heeft van de tweede track. Omdat de melodie ver te zoeken is, is dit geen fraaie muziek om naar te luisteren.

De score sluit af met het hoofdthema, waar het album ook mee opende. Nu worden er echter geen koorklanken ingezet, maar blijft de muziek geheel instrumentaal.

Kortom, met König der Letzten Tage heeft Wojciech Kilar een score neergezet die aan alle kanten een soort van historische sfeer ademt. Zowel in de melodieuze tracks en vooral in de meeslepende tracks met of zonder koorklanken, als in de tracks die niet of nauwelijks melodieus zijn of juist heel treurig en tragisch zijn, weet Kilar de muziek een sfeer en kleuring mee te geven die je voor je gevoel zo in de late middeleeuwen laat belanden. Daarmee is dit voor de film (of eigenlijk miniserie) een uitstekende score, die voor dat doel dan ook hoog geprezen is. Maar om los hiervan te beluisteren is toch minder. Wellicht zijn we te veel verwend geraakt. Nog een nadeel van dit album is dat de opnamekwaliteit niet helemaal van deze tijd is. Dat alles zorgt voor een waardering van dit album van 73 uit 100 punten.

その他のリリース König der Letzten Tage (1993):

König der Letzten Tage (2006)


不具合を報告するか、私たちに追加情報を送ってください!: ログイン

 



もっと