Willy Wonka & the Chocolate Factory
Special 25th Anniversary Edition


Hip-O Records 1996 CD (0076744002020)
Hip-O Records 1996 CD (02083117422050)
Universal Music 20/03/2006 ダウンロード
映画 映画のリリース: 1971
 

今すぐ購読する!

もっと情報を得て、コレクター情報にアクセスしてください!





 

# トラック   期間
1.Main Title (Golden Ticket / Pure Imagination)2:07
2.The Candy Man2:31
3.Charlie s Paper Run1:10
4.Cheer Up Charlie2:40
5.Lucky Charlie2:06
6.(I ve Got A) Golden Ticket3:09
7.Pure Imagination4:20
8.Oompa Loompa0:57
9.The Wondrous Boat Ride3:32
10.Everlasting Gobstoppers/Oompa Loo....3:19
11.The Bubble Machine2:58
12.I want it now/Oompa Loo...9:47
13.Wonkamobile, Wonkavision/Oompa L...1:53
14.Wonkavator/End Title3:10
 43:39
あなたのレビューを提出する 他の言語でレビューを非表示にする

 

Willy Wonka & the Chocolate Factory - 06/10 - その改訂 Sander Neyt, 提出された (オランダの)
Mrs. Gloop: He's gone! He'll be made into marshmallows in five seconds.
Willy Wonka: Impossible, my dear lady! That's absurd! Unthinkable!
Mrs. Gloop: Why?
Willy Wonka: Because that pipe doesn't go to the marshmallow room, it goes to the fudge room!
Mrs. Gloop: You terrible man!

Roald Dahl is natuurlijk één van de meest geliefde schrijvers aller tijden. De mengeling van zijn kracht der fantasie en de horrorelementen is uniek en speciaal te noemen. De man deinsde niet terug om kinderen angst aan te jagen en te traumatiseren. Daarom is zijn werk zo geliefd. Het zijn geen kinderlijke vertelsels, maar zijn personages zijn van vlees en bloed. De personages kunnen fouten maken, en daar moeten ze de gevolgen van dragen.
Dahls oeuvre is immens groot. Het was één van de meest geliefde schrijvers, en er kwam geen einde aan zijn verzinsels. Maar als we zijn bekendste werk moeten aanduiden, dan is het toch het fantastische boek “Charlie And The Chocolate Factory”. Verplichte lectuur op de lagere scholen, en maar liefst twee keer verfilmd in 35 jaar. Het verhaal mag bij iedereen dan wel bekend zijn, toch schrijf ik een korte samenvatting. Charlie Bucket is een arme jongen die aan de rand van de stad woont. Zijn dromen zijn praktisch nihil. Zijn klein huisje ligt in de schaduw van een gigantische chocoladefabriek. Maar die fabriek is een groot mysterie. Sinds de eigenaar, Willy Wonka, de fabriek ooit gesloten heeft, is er geen levende mens meer binnen of buiten gegaan. Toch wordt er nog steeds chocolade gemaakt. Het is de enige droom van Charlie, om eens binnen te gaan in de fabriek. Op een dag maakt Wonka bekend dat er vijf gouden tickets in de chocoladerepen verborgen zit. Wie een ticket te pakken krijgt, mag de fabriek bezoeken. Charlie is één van de gelukkige winnaars, en een avontuur vol spanning, humor en vooral veel lekkers begint.

Zoals ik al heb vermeld zijn er al twee verfilmingen van het boek op het witte doek gebracht. De eerste verfilming dateert van 1971, waar Gene Wilder de rol van Wonka speelt. De tweede verfilming dateert van 2005 en daar speelt niemand minder dan Johnny Depp de rol van Wonka. Deze recensie zal gaan over de muziek van de Wilder versie. Later op de dag volgt dan een recensie van de film van Depp.

Vele zijn van mening dat de film van Wilder, de beste is van de twee. Ik ga mij niet uitspreken over welke film de beste is. Ik ben van het principe dat beide films een andere interpretatie zijn van het boek, en dat ze niet met elkaar te vergelijken zijn. Maar natuurlijk spreken we over de muziek op deze site.
De muziek werd gecomponeerd door Leslie Bricusse en Anthony Newley. Vooral de Bricusse is een grote naam in de wereld van de musical. Er staan vele bekende nummers op zijn naam, en dat is hier niet anders. De recensie zal vanaf hier bestaan uit twee delen. Eerst bespreek ik de gezongen nummers, daarna de score.

Over de liedjes kan ik heel kort zijn. Deze zijn in één woord GEWELDIG. Elk nummer is een instant klassieker geworden, en de nummers zorgden er natuurlijk voor dat “Willy Wonka And The Chocolate Factory” een klassieker en een zeer geliefde film is geworden.
Het begint al met “The Candy Man” ingezongen door Aubrey Woods. Dit nummer is misschien wel het bekendste lied van de film. De catchy melodie zorgt ervoor dat je het nummer voor de rest van de dag niet meer vergeet. De orkestraties zitten snor en de tekst is ook fantastisch gevonden. Het is eigenlijk een lofzang voor Wonka, en het werkt zeer goed in de film. Je wilt direct weten wie de man is, en je kijkt ook uit naar de uitstap naar de fabriek.
Het volgend nummer is “Cheer Up Charlie”. Het is een intriest nummer, en een traan kan wel eens rollen bij het beluisteren van dit emotioneel geladen lied. De verborgen boodschap is ook geweldig. Nooit je hoofd laten hangen bij een tegenslag. Dit lied is dan ook het meest emotionele lied van zowel de score als van de film.
Het contrast met het volgende lied kan dan ook niet groter zijn. “I’ve Got A Golden Ticket” wordt gezongen door Jack Albertson. Het lied speelt net als Charlie, het ticket heeft gevonden. Net zoals de personages gelukkig zijn, is dit ook een geweldig opwekkend lied. Net zoals ‘The Candy Man” ga je dit lied niet zo snel uit je hoofd kunnen bannen.
Dat is ook zo met “Pure Imagination”. Oftewel het paradepaardje van deze film. Gezongen door Gene Wilder, en het wordt gespeeld als ze “The Chocolate Room” binnentreden. Als ik zeg dat dit lied het paradepaardje is van deze score, wilt dat ook zeggen dat het direct het beste nummer is. Zoals de titel het al aankondigt gaat het over fantasie. Dat in samenspraak met de beelden, zorgt ervoor dat dit één van de meest iconische scenes ooit wordt. De tekst is geweldig, de melodie aanstekelijk en de orkestratie is gevarieerd. Zeker het hoogtepunt van de score.
Er zijn nog een aantal andere liedjes te vinden, maar deze zal ik niet meer beschrijven, niet dat ze slecht zijn, integendeel, maar de meest memorabele liedjes hebben we nu wel al gehad.

Over naar de score. En daar kan ik ook heel kort over zijn. Eigenlijk kan ik mijn mening in één woord zeggen namelijk: jammer. Er staan al niet zoveel echte instrumentale cues op deze score, en als je dan al eens echte instrumentale muziek hoort, dan merk je dat de overige geluiden niet weg zijn. Je hoort de auto’s rijden, je hoort fietsbellen en je hoort zelfs mensen spreken. Je beluisterd naar de filmische soundtrack. Eén nummer heeft dit niet, namelijk de “Main Titles”. Dat is het enige instrumentale nummer dat ik beluister. Het is een geweldige instrumentale versie van “Golden Ticket” en “Pure Imagination”. Het is een prima opener van de score en de luisteraar weet meteen wat er hem te wachten staat. De rest van de instrumentale score is het beluisteren niet waard.

Conclusie
De liedjes van deze “Willy Wonka And The Chocolate Factory” zijn gewoonweg geweldig. Het zijn aanstekelijke nummers, en dat is natuurlijk hun sterkte. Je vergeet ze niet, je blijft ze onthouden. Ik heb deze film vorige week terug gezien na 8 jaar, en nog kende ik de nummers. Ik kon ze terug bijna meezingen. De instrumentale score is gewoonweg een ramp. Ik kan begrijpen dat ze de originele opnames kwijt zijn, maar met de technologie van vandaag was het maar een kleintje om de overige geluiden weg te mixen. Daarom zal ik deze score beoordelen op basis van de beide delen.

Liedjes: 9/10
Score: 3/10

Dat maakt een gemiddelde van 6 op 10. En ik vind het jammer om deze score zo een lage beoordeling te geven, want de gezongen nummers zijn wel degelijk de moeite waard. Raad ik deze score af? Neen, helemaal niet, ik raad deze score zelfs aan voor de liedjes. Maar een recensent moet soms hard zijn, en moet natuurlijk het hele product beoordelen. Daarom een 6 voor “Willy Wonka And The Chocolate Factory”.

If you want to view paradise.
Simply look around and view it
Anything you want to, do it
Wanta change the world?
There's nothing
To it

その他のリリース Willy Wonka & the Chocolate Factory (1971):

Willy Wonka & The Chocolate Factory (2016)
Willy Wonka & The Chocolate Factory (1971)
Willy Wonka & The Chocolate Factory (1980)


不具合を報告するか、私たちに追加情報を送ってください!: ログイン

 



もっと