Black Rain


映画 | 年: 2000 | 映画のリリース: 1989 | フォーマット: CD
 

今すぐ購読する!

もっと情報を得て、コレクター情報にアクセスしてください!





 

# トラック   期間
1.The Restaurant / Sato8:02
2.Through the Mirror0:26
3.Osaka0:38
4.The Handing Over1:13
5.Black Rain0:28
6.The Club4:56
7.Joyce's Theme2:02
8.Motorcycle Gang1:57
9.The Photo / The Tip3:59
10.Nick Steals the Money2:03
11.Charlie Loses His Head2:28
12.Sorrow2:50
13.Outburst of Rage3:16
14.The Overshadow2:40
15.Chase to the Steel Plant3:50
16.The Steel Plant - Part 10:29
17.The Steel Plant - Part 20:22
18.The Steel Plant - Part 30:40
19.The Steel Plant - Part 41:36
20.Sugai / The Deal8:59
21.Sato's Escape / Nick's Arrest4:12
22.Nick's Decision2:06
23.Nick's Confession / Waiting1:58
24.Creep Up2:05
25.The Yakuza Codex3:20
26.The Final Confrontation2:38
27.Nick and Masa5:54
 75:07
あなたのレビューを提出する 他の言語でレビューを非表示にする

 

Black Rain - 06/10 - その改訂 Lammert de Wit, 提出された (オランダの)
Black Rain is een harde actie thriller van Ridley Scott, met Michael Douglas in de hoofdrol, als Nick Conklin. Conklin heeft nogal wat problemen in de privésfeer en in de werksfeer, waar hij wordt beschuldigd van het aannemen van crimineel geld. Samen met z'n partner Charlie (Andy Garcia) is hij getuige van een moord in een restaurant, waarbij beiden de dader weten te arresteren: de Japanse bendeleider Sato, lid van de Yakuza, een Japanse maffia tak. Nick en Charlie krijgen vervolgens opdracht om Sato naar Japan te begeleiden en over te dragen aan de Japanse autoriteiten. Maar eenmaal in Japan weet Sato te ontsnappen en dat komt hen duur te staan...

Black Rain was de eerste samenwerking van Ridley Scott met componist Hans Zimmer en er zouden nog vele volgen. De sterke kant van Zimmer in z'n beginjaren was het gebruik van de synthesizer, die hij in bijna al z'n facetten beheerste. Z'n probleem was echter om de muziek meer naar de orkestrale kant te krijgen, iets waar hij geen ervaring mee had en waarvoor hij de samenwerking met anderen nodig had. De muziek voor die eerste films deed Zimmer dan ook samen met vooral Stanley Myers en in mindere mate met Shirley Walker, waarbij zij dan de orkestmuziek voor hun rekening namen.
Rond het eind van de tachtiger jaren van de vorige eeuw waren de klanken van synthesizers al zover dat ze orkestrale klanken al behoorlijk konden nabootsen, waar Zimmer dan ook gebruik van maakte voor bepaalde passages in Black Rain. Ook het plastiekerige uit de beginjaren werd steeds wat minder, zodat de klanken steeds natuurlijker gingen klinken.
Het grote succes van Rain Man en daarna Driving Miss Daisy effende de weg voor Zimmer. Black Rain was voor Zimmer de eerste echte actie-thriller die hij van zijn elektronische muziek mocht voorzien. Dat leverde overigens nogal wat moeilijkheden op met de producent van de film.
Maar de muziek bleek een voltreffer en Zimmer's klanken bleken de film naar een hoger niveau te tillen en daarmee als voorbeeld te dienen voor actie-thrillers sindsdien. Kortom, Zimmer's muziek voor Black Rain werd niet alleen een mijlpaal in Zimmer's carriere, maar zeker ook in de muziekstijl voor thrillers in het algemeen.

De muziek van Black Rain heeft een behoorlijk elektronische score meegekregen. Het gebruik van samples en drumpads was niet nieuw, maar Zimmer wist er wel een extra dimensie aan te geven voor deze film. De effecten zorgden zo voor een toegevoegde waarde bij de spannende scenes en de actiescenes, die door de producers ernstig onderschat werden, wat mede te wijten was aan hun traditionele insteek en wellicht muzikale smaak. Naast al dat elektronische geweld pastte Zimmer ook 'gewonere' instrumenten toe, zoals de gitaar en een enkele houtblazer. Veel elementen die Zimmer voor het eerst in Black Rain toepastte zouden later terugkomen in veel andere scores van zijn hand.

Black Rain is natuurlijk een actiethriller en Zimmer heeft de score dan ook veelvuldig voorzien van spannende muziek met veel dissonante klanken. Naast het hoofdthema kent de score een paar sub-thema's, maar de overheersende kleuring van de score ligt niet erg prettig in het gehoor vanwege het hoge thrillergehalte, met vaak stevige klanken en heftige elektronische percussie.
Veel tracks zijn door Zimmer voorzien van een oriëntaals sausje, doordat hij er regelmatig oosters klinkende tonen doorheen mengt, of deze vaak zelfs als leidende klanken toepast. In Zimmer's latere score voor The Last Samurai klinken die oosterse sentimenten overigens wel prettiger dan hier in Black Rain, waar die oosterse klanken vaak een ondertoon hebben die spanning oproept en refereert aan het kwaad van de misdaad.
Toch zijn er ook rustige en aangename momenten te vinden in de score. Die momenten illustreert Zimmer dan met het hoofdthema die in tracks als 'Joyce's Theme', 'Sorrow' of 'Nick and Masa' goed hoorbaar is. De oosterse tinten in deze tracks klinken overigens wel aangenaam.
Het grootste deel van de score is echter een wat ruig en vol elektronisch klankenspel dat spanning en actie oproept. Daarmee past de score goed bij de film, maar is deze toch minder aangenaam om te beluisteren. De paar mooie en rustiger momenten compenseren zeker niet de terreur die in bepaalde tracks de boventoon voert.

Al met al heeft Hans Zimmer met Black Rain zeker z'n visitekaartje afgegeven binnen het actie- en thrillergenre. De muziek is echter veel minder toegankelijk dan van andere thrillers die Zimmer kort daarna van muziek mocht voorzien, zoals Backdraft, die een veel aangenamere score meekreeg.
Dit uitgebreide album van Black Rain met meer dan een uur score muziek is niet direkt een streling voor het oor. Op de soundtrack van deze film staat echter maar een klein deel van deze score, aangevuld met een paar erg matige songs, dus dan is dit score-album zeker een betere keus, ondanks de enige mooie song op de soundtrack van de hand van Zimmer.
De waardering voor dit uitgebreide score album komt echter niet hoger dan 61 uit 100 voor beluisterbaarheid. Maar desondanks is de score wel tot op zekere hoogte een mijlpaal in de geschiedenis van de filmmuziek en alleen daarom al een 'hebbeding'.

その他のリリース Black Rain (1989):

Black Rain (1989)
Black Rain (2012)
Black Rain (1989)
Black Rain (1996)
Days Of Thunder: The Film Music Of Hans Zimmer Vol. 1 1984-1994 (2014)


不具合を報告するか、私たちに追加情報を送ってください!: ログイン

 



もっと