The Portrait of a Lady


Londen Records US (0028945501123)
映画 | 年: 1996 | フォーマット: CD
 

今すぐ購読する!

もっと情報を得て、コレクター情報にアクセスしてください!





 

# トラック   期間
1.Prologue: My life before me4:08
2.The portrait of a lady5:49
3.Flowers of Firenze4:00
4.Twilight cellos3:05
5.A certain light6:48
6.Cypresses2:06
7.Schubert Impromptu in G flat, D899 No.36:47
8.Schubert Impromptu in A flat, D899 No.47:05
9.Schubert String Quartet in D minor, D810 'Death and the Maiden'8:22
10.Epilogue: The portrait of a lady5:12
11.Phantasms of love4:00
12.The kiss2:05
13.Love remains3:06
14.End credits5:05
 67:37
あなたのレビューを提出する 他の言語でレビューを非表示にする

 

The Portrait of a Lady - 09/10 - その改訂 Lammert de Wit, 提出された (オランダの)
Henry James schreef The Portrait of a Lady als een serie in een maandblad, die in 1881 als boek werd uitgegeven. In 1996 maakte Jane Campion er een film van, geholpen door een sterrencast, waaronder Nicole Kidman, John Malkovich, Viggo Mortensen en Christian Bale.
Het verhaal draait om Isabel Archer (Kidman), een onafhankelijke vrouw, die vanuit Amerika naar Engeland vertrekt. Daar wordt vaak naar haar hand gedingd, maar ze wil haar vrijheid houden. Dan krijgt ze een grote erfenis, waarvan ze op reis wil. Maar dan ontmoet ze een paar mensen, die op haar fortuin uit zijn en haar met mooie praatjes om de tuin leiden...

De score voor The Portrait of a Lady is van Wojciech Kilar. En hij maakte er een fraaie klassieke score voor.
De muziek die Kilar componeerde is volledig orkestraal, hoewel slechts een deel van het orkest gebruikt werd. Want percussie komt in de score niet voor en koperblazers slechts zeer beperkt en gedempt. Het is vooral strijkers die de prachtige melodieën spelen, terwijl ook houtblazers in een aantal tracks meewerken.
Het hoofdthema van de score is erg fraai en bijna meeslepend. Dit thema komt geregeld terug in diverse tracks, met name de beide titeltracks. De hele toonsetting van de score is nogal aan de melancholieke kant, wat gezien het verhaal van de film ook logisch is. Maar die melancholie is dan wel erg pakkend gecomponeerd, met heerlijke volle klanken. Eigenlijk is alle muziek van Kilar op dit score-album prachtig symfonisch en harmonisch in een positieve kleuring. Hoewel de melodieën heel melancholiek zijn, soms bijna tragisch, zit er toch steeds een positieve ondertoon in de muziek, die de score heerlijk beluisterbaar maakt.
Verwacht dan ook geen vlotte of stevige score, maar eerder een emotionele en rustige muzikale beleving, die heel dicht tegen de echte klassieke muziek aanleunt.

Het album bevat ook drie tracks die niet van Kilar zijn. In het midden van het album zijn een paar klassieke stukken van Franz Schubert opgenomen. De beide 'Impromptu'-tracks worden solo op de piano gespeeld, terwijl de 'Andante con moto' door een kwartet gespeeld wordt. Alle drie zijn het mooie klassieke stukken, die qua melodieën goed in de sfeer van de score passen. De beide piano-tracks vullen de score van Kilar fraai aan, omdat hij slechts beperkt de piano toepast, eigenlijk alleen in de prachtige track 'Love Remains' en in de 'End Credits'.

Kortom, met The Portrait of a Lady heeft Wojciech Kilar een mooie score gecomponeerd. De melancholieke muziek wordt vooral door violen gebracht. In beperkte mate zijn die vioolklanken aangevuld met houtblazers en piano. Het zijn erg mooie melodieën, die symfonisch en harmonisch zijn gearrangeerd en daardoor heerlijk rustig en soms bijna sereen zijn. Vaak om met de ogen dicht van te genieten. De waardering is dan ook een mooie 89 uit 100 punten.
The Portrait of a Lady - 08/10 - その改訂 Wilco de Jong, 提出された (オランダの)
Zoals eigenlijk altijd, bracht Wojciech Kilar (Bram Stoker's Dracula, The Ninth Gate) ons weer iets moois voor The Portrait of a Lady. Zijn muziek is warm, vol met strijkinstrumenten - denk dan vooral aan de cellos die heerlijke ondertonen geven - en soms raadselachtig mooi.

Die bijna ongrijpbare schoonheid die Kilar wel vaker zomaar laat horen, is op deze soundtrack het thema het beste te beluisteren in "Prologue: My Life Before Me." Wonderlijk, teder en melancholiek, wordt de melodie gespeeld door (volgens mij) een dubbele flageolet (een oud-Europese fluit, ook te horen in The Dark Crystal van Trevor Jones). Het raakt precies de juiste emotionele snaar!
Het tweede thema, "The Portrait of a Lady," klinkt behoorlijk dramatisch, met alleen maar strijkers, dreigend en klassiek. Het doet af en toe zelfs wat denken aan "The Brides" uit Kilar's Dracula. Vreemd genoeg vloekt deze voluit-drama muziek enigszins met het onschuldige "Prologue-thema."

"Phantasms of Love" brengt ons wederom sluimerende strijkermuziek met een bepaalde dreiging. "Twilight Cellos," "A Certain Light" en "The Kiss" herbergen een fraai hunkerend romantisch thema, dat in het eerste nummer ietwat neerslachtig, in het tweede hoopvol en vooral in het derde nummer voluit romantisch gespeeld wordt, dankzij pianoklanken. In "Cypresses" wordt het thema eenzaam gespeeld, met in eerste instantie een solo dwarsfluit. "Flowers of Firenze" brengt ons een rustige en gemoedelijke melodie, als afwisseling voor al het drama.

Goede soundtrack van Wojciech Kilar, met een perfect hoofdthema in de "Prologue," "Epilogue" en de "End Credits". De drie (piano)stukken van Franz Peter Schubert voegen niet echt iets toe aan Kilar's composities.
The Portrait of a Lady - 09/10 - その改訂 Joris Kessels, 提出された (オランダの)
Het mooie van filmmuziek is dat er zo’n enorme variëteit aan muziek te vinden is. Dit besef je weer als je een score als Portrait Of A Lady in huis haalt. Kan me niet indenken dat ik de erg karakteristieke sound van de middeleeuws aandoende houten fluiten in combinatie van een constante baslaag aan strijkers al een keer in een andere soundtrack ben tegen gekomen. Hoewel het erg droog en simpel klinkt, heeft het juist wel wat.

De muziek is overwegend dramatisch, waarbij het vaak een samenspel is van verschillende lagen aan strijkers. In de track ‘a portrait of a lady’ is goed te horen hoe een partij violen en een partij cello’s op elkaar reageren. De derde track is één van de betere, daarin wordt, op een erg berustende op-en-neer-deinende baslaag van strijkers, de melodie door een hobosolist ten gehore gebracht welke later wordt overgenomen door een partij violen. Erg mooi! Maar er is nog veel meer: De track ‘twilight cello’s’ waarin melodramatisch klinkende cello’s de toon voeren. De track ‘a certain light’ waarin het hoofdthema optimistisch en weids door violen ten gehore wordt gebracht. De track ‘phantasms of love’ waarin de passie van de violen afdruipt. De track ‘the kiss’ en ‘love remains’ waarin de piano meer respectievelijk geheel op de voorgrond treedt. En enkele klassieke werken van Shubert, de impromtus voor piano zullen voor de pianoliefhebber niet onbekend zijn.

Een soundtrack met karakter: dramatisch, hoop en liefde!
The Portrait of a Lady - 10/10 - その改訂 Arvid Fossen, 提出された (オランダの)
Openen doet de score met een keltische toon, bekomen door fluit, begeleid door de bij Wojciech Kilar nooit afwezige warme strijkers. Deze sfeer gaat al snel over in de vertelling - nogal vreemd voor een drama - van een hartverwarmend en passioneel verhaal: Massale strijkers brengen een thema dat klinkt als overscore voor een romantische film. Die overscore geldt enkel voor het beluisteren op cd, want in de film wordt de muziek spijtig genoeg vaak naar de achtergrond verwezen. Ook erg goed is een duister en cyclische thema voor de liefdesfantasie van hoofdpersonage Isabel Archer (11). Meegenomen, maar overbodig, zijn enkele composities van Schubert. Deze zijn erg goed, maar daar zijn andere releases voor. The Portrait of a Lady is voor mij ongetwijfeld het beste werk voor film van Wojciech Kilar in alomst schitterende vertolking door orkest.


不具合を報告するか、私たちに追加情報を送ってください!: ログイン

 



もっと