Eastern Promises


Sony Classical (886971668728)
映画 | 年: 2007 | フォーマット: CD, ダウンロード
 

今すぐ購読する!

もっと情報を得て、コレクター情報にアクセスしてください!





 

# トラック   期間
1.Eastern Promises5:04
2.Tatiana5:12
3.London Streets1:56
4.Sometimes Birth And Death Go Together1:53
5.Trafalgar Hospital1:33
6.Vory V Zakone0:48
7.Slavery And Suffering2:00
8.Nikolai1:19
9.Kirill2:09
10.Anna Khitrova3:25
11.Eagle And Star1:25
12.Nine Elms6:16
13.Like A Place In The Bible1:22
14.Tran-Siberian Diary2:31
 36:52
あなたのレビューを提出する 他の言語でレビューを非表示にする

 

Eastern Promises - 09/10 - その改訂 Maurits Petri, 提出された (オランダの)
Van componist Howard Shore weten we dat hij de filmliefhebber keer op keer weet te verbazen met de mooiste filmmuziek. Lord Of The Rings is natuurlijk een actie geweest van de man, die we nooit meer zullen vergeten. Anderhalf jaar geleden wist Shore wederom menigeen te laten kwijlen met ´A History Of Violence´ en doet dat nu wèèr met ´Eastern Promises´. Regisseur David Cronenbourg, ook de man achter A History Of Violence, ging weer samen met Shore achter het mengpaneel zitten. Sony Classical geeft een soundtrack uit met, helaas, een nogal korte speelduur van circa 35 minuten. Toch blijken die 35 minuten genoeg om je te overdonderen.

De Schotse violiste Nicola Benedetti werd voor deze soundtrack gevraagd om de vioolsolo´s te spelen. Benedetti werd in 2004 uitgeroepen tot de beste jongste violist van het jaar en wordt dikwijls gevraagd door de BBC voor The Proms, wat ieder jaar in London in The Royal Albert Hall wordt georganiseerd. Hier laat ze ons horen dat ze niet zomaar werd gevraagd.
De eerste track die we krijgen voorgeschoteld is ´Eastern Promises´ en is te horen in de begingeneriek van de film. Wat de muziek in de eerste 30 seconde al geniaal maakt is de sublieme combinatie van ´maffioso-muziek` en de krachtige symfonische klanken van het inmense orkest van Shore. De track begint echter met een zachte klaagzang van de alt-viool van Nicola Benedetti en speelt gelijk het hoofdthema van ´Eastern Promises´. Gek genoeg doet de eerste track me denken aan ´The Village´ van James Newton Howard. Het thema is verrukkelijk en aanstekelijk en smaakt naar meer. Naar mate de soundtrack vordert zal de deja-vu van ´The Village´ wel een aantal keren terugkeren.
Na de tweede track volgt het opzienbarende ´London Streets´. Waar we gelijk met z´n allen aan moeten denken bij het horen van dit nummer is The Godfather trilogie en de schitterende composities die Nino Rota ons bracht. De verwijzingen naar Rusland en Italië in de muziek zijn erg mooi uitgewerkt, o.a. door het getokkel van een kleine gitaar. In de track ´Vory V Zakone´ worden de Russische links in de film geheel onthuld, maar uiteraard op z´n Shore´s. Vol energie laat Shore het strijkorkest de arrangementen spelen, waar hij uiteindelijk de vruchten van zal plukken. Door de hier en daar beladen strijkers krijgt de muziek toch iets speciaals, iets magisch. Bij de laatste track ´ Tran-Siberian Diary´ lijkt het dan ook alsof Howard Shore eigenlijk niet wilde stoppen met muziek maken.

Waar we allemaal zo dol op zijn als we de naam Howard Shore horen, laat de componist hier wederom ten gehore brengen. ´Eastern Promises´ weet zich te meten met Lord Of The Rings, vanwege het groots opgezette orkest en de magische arrangementen, die in combinatie met de kippenvel gevende viool van Benedetti een overweldigende indruk achter zullen laten. Waar dergelijke films vaak verdrinken in te romantische muziek of underscore, weet Shore de perfecte balans te vinden, waardoor de muziek niet overheerst, maar wel een karakter is geworden in de film. Het enige minpuntje zou de korte speelduur kunnen zijn, maar daar is snel een oplossing voor gevonden: repeat. Drie werf hoera voor deze nieuwe soundtrack ´Eastern Promises´!
Eastern Promises - 07/10 - その改訂 Cohen Oat, 提出された (オランダの)
Na ‘Lord of the Rings’ greep Shore met ‘The Aviator’ terug naar zijn zo herkenbare intieme karakter van scores die hij vooral in de jaren '80 en '90 schreef. Die toer zet hij met ‘Eastern Promises’ voort. Het enige grote verschil is dat dit werk, ondanks zijn minimale orkestbezetting, verassend veel melodie bevat. Dat is mede te danken aan de innemende vioolsolo’s van Nicola Benedetti.

De score van ‘Eastern Promises’ opent met het hoofdthema in zijn perfecte vorm. Het is een thema dat opvalt door zijn vioolsolo, die ondersteunt wordt door de dulcimer, harp, fluit en de strijkers. Het is een opvallend lichtvoetig thema dat tussen de noten door een gevoel van melancholiek uitademt. Deze innemende openingstrack wordt vervolgd met een tweede hoofdthema waarin opnieuw de viool het voortouw neemt, ditmaal ondersteunt met zachte violen en tamboerijn. Het is vooral deze track die Schindler’s List in herinnering roept. Dat is geen negatieve kritiek, maar een groot compliment. Shore laat hier maar weer eens horen dat je voor ontroerende muziek weinig anders nodig hebt dan de viool. Het instrument kent zo een overtuigende zeggingskracht dat die weinig ondersteuning behoeft. In het vervolg van de score laat Shore vooral het eerste thema veelvuldig terugkomen in vooral kleine variaties, terwijl de instrumentatie vrijwel hetzelfde blijft.

In ‘Slavery and Suffering’ zet Shore een koor in dat dankzij zijn naam ‘the Red Army Choir’ geen verdere introductie behoeft. Het is een lied dat vergane glorie verwoordt, eens een groot en krachtig volkslied verworden tot een trieste klaagzang. De koperblazers in staccato die het nummer ingeleide doen krijgen een grotere rol toebedeeld in de slottrack ‘Tran-Siberian Diary’. Totdat we bij die track aanbelandt zijn hebben we eerst talloze tracks gehoord waarin de vioolsolo’s het dragende element zijn. Het is vooral dankzij de subtiele orkestratie dat Shore zijn luisteraar continu weet te boeien. Ook de opvallende korte speelduur werkt daaraan mee. Met zijn vijfendertig minuten is de score lang genoeg. Meer tracks hadden de score alleen maar onnodig vertraagd.

Of de vioolsolo’s van Benedetti genoeg zullen zijn voor een Golden Globe valt te betwijfelen. Het moet echter wel gezegd worden dat ‘Eastern Promises’ na ‘Atonement’ opnieuw een baken van licht is in deze donkere tijd. Het is opvallend te zien dat het dit jaar vooral de kleinere intiemere scores zijn die publiek en critici in vervoering weten te brengen.
Eastern Promises - 09/10 - その改訂 Thomas-Jeremy Visser, 提出された (オランダの)
Howard Shore is een grootmeester. Serieus. Zijn scores zijn omvangrijk in genres: The Fly en Silence of the Lambs zijn scores die eng en mooi zijn, zijn werk voor videodrome is duidelijk niet meer van nu, maar is elektronisch beklemmend, en zijn weergaloze score voor de Lord of the Rings trilogie schreef filmgeschiedenis, en legde de lat hoger in het genre. Met Eastern Promises is het anders. Geen grandeur zoals The Return of the King, geen akelige Lambs maar diepe, intense en trieste, maar werkelijk waar fenomenale strijkers hebben hier de bovenhand.

Eastern Promises is een triest verhaal. Naomi Watts brengt een baby ter wereld van een Russisch meisje, en vind het dagboek van de dode moeder. Dit leidt naar de Russische maffia, die niet blij is met de bemoeial. Wat volgt is een emotioneel verhaal over een infiltrant, een bezorgde verpleegster en de Russische maffioso.

Eastern Promises is een werkelijk meesterwerk. De gelijknamige eerste track bevat de mooiste violen sinds Schindler's List. Tatiana is nog wat zieliger en bevat wat schellere strijkers. In London Streets houdt dit aan, en wordt de eenzaamheid van enkele personen benadrukt.
Sometimes birth and death go together is wat milder gestemd, en bevat nu ook eens wat zachter blazer, en enkele hobo's. Het is een milde, droevige track, die erg tot de verbeelding spreekt in de film.

Trafalgar Hospital and Vory v Zakone zijn donkere tracks, die de russen duidelijk benadrukt. Ook hier ontbreken de strijkers niet, maar zijn ze naar de achtergrond gedrukt.
Slavery and Suffering bevat prachtige, onderaardse en duistere zang van het Russische Red Army Choir.
Het is echt heerlijk om naar te luisteren.

Nicolai lijkt veel op Tatiana, maar is wat ruwer, minder intens. Ook is hier weer de Main Theme te horen.
Eagle and Star is weer het hoofdthema, nu met houtblazers, en het klinkt allemaal Oosters.
Nine Elms is daarentegen intens, en gewoonweg triest. De duistere track bevat weer de violen uit track 1.

Een prachtige finale is Trans-Siberian Diary. Deze track omvat alle thema's nog een keer, en laat nog een keer de intensiteit van de score horen.

Al met al geef ik Eastern Promises een dikke, welverdiende 8, vanwege de prachtig gespeelde tracks. Echter, er had wat meer diversiteit in kunnen zitten, maar dat is het genre film natuurlijk gewoon.


Eastern Promises - 08/10 - その改訂 Wilco de Jong, 提出された (オランダの)
Eastern Promises van David Cronenberg's 'huiscomponist' Howard Shore (Scanners, The Fly, eXistenZ) laat zich het beste omschrijven als een droevige en intieme score. Het herbergt de typische Shore-orkestraties - bijna continu aanwezige strijkers - en doet buiten de vioolsolo-passages wat denken aan de broeierige muziek voor eXistenZ, maar is veel minder beklemmend.

Shore schreef een eenvoudig, maar mooi hoofdthema voor viool waaraan in feite de gehele soundtrack is opgehangen. Veelal gespeeld door Nicola Benedetti zet dit thema de toon voor de film: triest, eenzaam, maar niet helemaal uitzichtloos. Het regenachtige Londen in de beelden van Cronenberg past er perfect bij.

Hoewel de film enkele plastisch gruwelijke beelden bevat (we kijken tenslotte naar een rolprent van David Cronenberg) heeft Howard Shore ervoor gekozen om dit niet in zijn muziek over te brengen. De score blijft van begin tot eind in een trage, sombere sfeer, gepunctueerd door de viool- en alvioolsolo's van Benedetti en het klarinetspel van Robert Hill, en dankzij de balalaika, santoor en cimbaal doordrongen van een Russische klank. De toevoeging van het mooie en rouwige "Slavery and Suffering" breekt deze sfeer natuurlijk niet. Alleen de finale, "Trans-Siberian Diary," wil wat sneller en dramatischer worden.

Een mooi en vrij intiem werk van Howard Shore, zonder griezelige of atonale uitspattingen.
Golden Globes: Best Original Score (ノミネート)
Filmmusicsite.com Awards: Best Original Score (ノミネート)


不具合を報告するか、私たちに追加情報を送ってください!: ログイン

 



もっと