Premonition


Colosseum 07/04/2007 CD (4005939680824)
Varèse Sarabande 17/04/2007 CD (0030206680829)
映画 映画のリリース: 2007
 

今すぐ購読する!

もっと情報を得て、コレクター情報にアクセスしてください!





 

# トラック   期間
1.Premonition2:36
2.Linda and Jim3:04
3.Severe Severing9:52
4.Roommates and a Liar10:26
5.Inconsistencies8:37
6.Something's Really Wrong4:54
7.If Tomorrow is Wednesday7:02
8.A New Life2:09
 48:40
あなたのレビューを提出する 他の言語でレビューを非表示にする

 

Premonition - 05/10 - その改訂 Sjoerd , 提出された (オランダの)
Premonition is de nieuwste thriller van Mennan Yapo in dit bluckbusterseizoen dat voor velen zeer tegenviel. Deze thriller bevat niet veel variaties op de andere recente thrillers. Als het prachtige leventje van Linda verstoord wordt door de dood van haar man Jim stort haar leven totaal in elkaar. Gelukkig blijkt het maar een droom te zijn, of heeft ze in blik van de toekomst gezien? De toekomst bekijken is ‘hip’ in de recente thrillers. Het begon allemaal vorig jaar met ‘Déjà Vu’ en ook in de recente thriller ‘Next’ is er een persoon dat de toekomst kan bekijken. Deze film zet helaas geen nieuwe trend.
Voor ‘Déjà Vu’ koos producer Jerry Bruckheimer voor ex-mediaventures Harry Gregson-Williams om de muziek te verzorgen en ook voor deze film werd een ex-mediaventures componist aangesloten. In tegenstelling tot Harry gregson-Williams koos Badelt echter niet voor een score vol elektronica en synthesizers maar voor pianosolo’s en strijkarrangementen. Een nieuwe sound? Die horen we niet, absoluut niet! Voor deze score gebruikt Badelt zijn oude mediaventures steil en leent hij werk van zijn oude ‘leraar’ Hans Zimmer.

Uit de eerste track is al duidelijk dat Klaus zijn originaliteit thuis heeft laten liggen. Bij het beluisteren van deze track genaamd ‘Premonition’ is vanaf de eerste nood ten horen waar Badelt zijn muziek vandaan haalde: ‘The Ring’. De eerste noten van de strijker hoorden we namelijk ook al eens in deze Zimmer-score en ook van de pianosolo is de kans groot dat je een déjà vu krijgt. ‘Linda and Jim’ leidt ons in het liefdesthema van de score. Ook in deze track horen we de combinatie van strijkers en de piano. Deze track is wel weer geslaagd en het thema is dan ook zeker niet slecht.

De strijkarrangementen van ‘The Da Vinci Code’ zijn blijkbaar populair. Ze zijn al ‘gejat’ voor onder andere ‘Lady in the water’ en ook Harry Gregson-Williams kon er niet van afblijven toen hij ‘The Number 23’ componeerde. Het begin van ‘Severe Severing’ bevat een strijkarrangement dat ook weer verdacht veel lijkt op die van ‘Chevaliers de Sangreal’. De tien minuut durende track gaat door met underscore waarin we afentoe een tingel van de piano horen. Een synthesizer kan natuurlijk niet uitblijven bij een ex-mediaventures en halverwege deze track word de pianosolo versterkt door elektronische effecten. Verder leen Badelt nog wat fragmenten van Gregson-William’s ‘Déjà Vu’ en ‘The Number 23’. Heel langzaam wordt de track gedurende zijn speelduur wat luider en zo barst die na acht en een halve minuut uit elkaar met een akelig lang ‘horrorgeluid’(bestaat dat woord?).

‘Roommates and A Liar’ is de tweede te lange track van de score waarin naast eeuwige underscore het liefdesthema nog eens terugkomt. De track is lekker rustig, maar ook in deze track horen we weer afwijkingen naar ‘The Ring’ en de andere genoemde scores. Niet te vergeten dat deze te veel te lang(dradig) is. Het hoofdthema, dat we hoorden in de track ‘Premonition’ komt op zeer mooie wijze (maar ook bekende wijze ) terug in het laatste deel van de track gespeeld door een viool en later een cello.

‘Inconsistencies’ bouwt zich op vanaf underscore naar spanningsopbouwende muziek die maar weer eens doen denken aan een aantal andere scores. Na vier en een halve minuut horen we een groots thema dat mooi klinkt, maar achja…. jeweetwel… Hierop volgt een goed beluisterbaar actiethema dat mij eindelijk is weet blij te maken. Als de track weer rustig is blijft de muziek een spanningsopbouwende sfeer hebben die doet denken aan een hele andere score: ‘Speed’. Spanningsopbouwende muziek met veel percussie. ‘Something's Really Wrong’ is een track waarin het eerste deel vol keiharde actie zit en het tweede deel underscore bevat. Maar, in deze score herken je zelfs in de underscore iets van andere scores.

‘If Tomorrow Is Wednesday’ is de zoveelste erg lange track. Deze track herhaalt nog eens een keertje het hoofdthema, en dan drie minuten lang. Drie minuten naar hetzelfde motief luisteren is gewoonweg saai, want in dit thee herhaald hetzelfde motief zich concstand, zonder een mooie variatie of wat. Een variatie horen we pas na drie en ee halve minuut en een minuut later kruipt de track terug in zijn underscore. ‘A New Life’ is een mooie afsluiter met wat minder duistere muziek dan in de rest van de score, maar het blijft allemaal dezelfde sound hebben.

Conclusie:
Een score met bijna geen enkel thema dat afstamt van een andere score en Badelt blijft hangen in dezelfde sound als we al eerder hoorden in soundtracks van ex-mediaventures. ‘The ring’ is nog maar een enkele soundtrack waar deze score veel van weg heeft. Verder is het allemaal hetzelfde en zijn veel tracks langdradig. Helaas Badelt, een onvoldoende score.


Één keer luisteren: hmmm, wel aardig...
Twee keer luisteren: Eentonig!
Premonition - 07/10 - その改訂 Lammert de Wit, 提出された (オランダの)
Sandra Bullock speelt op een fantastische manier de rol van Linda Hanson. Ze krijgt op een dag de boodschap dat haar man Jim is omgekomen bij een autoongeluk. Dan blijkt dat ze de volgende ochtend wakker wordt op een dag nog voor het ongeluk en later weer op een dag na het ongeluk. De tussenliggende dagen heeft ze (nog) niet meegemaakt en ze weet dan ook niet hoe bepaalde dingen gebeurd zijn. Zo wordt ze heen en weer geslingerd door de dagen van voor en na het ongeluk, tot ze op de dag van het ongeluk zelf wakker wordt. Maar of ze de gebeurtenissen kan keren en de geschiedenis een andere wending kan geven...
Premonition is een indringend drama, waarin het heden, nabije verleden en toekomst door elkaar lopen, terwijl je beleeft wat Linda beleeft. Een intrigerende en spannende film met een indrukwekkende rol van Bullock.

De muziek speelt een ondergeschikte rol in de film en werkt uitsluitend als lichte ondersteuning bij de beelden. Klaus Badelt heeft bij de film een score afgeleverd die perfect bij het verhaal aansluit en de dreiging en spanning voelbaar maakt. De muziek bevat dan ook veel lichte underscore, waardoor het bij het beluisteren ervan niet altijd even enerverend overkomt. Dat maakt het soms wat saai, maar het is zeker een goede score geworden, waarin Badelt fraaie elementen verwerkt.
Ook het liefdesthema van Linda en Jim is eenvoudig, maar erg mooi. Met lichte underscore en een melodie op piano weet Badelt zeker een gevoelige snaar te raken. De film blijft natuurlijk een thriller met de nodige spanning en de daarbij behorende muziek. Die muziek is vaak prima beluisterbaar, soms wat eentonig en regelmatig komen er dan spannende effecten voorbij met atonale klanken of jankende violen. Die effecten liggen niet gemakkelijk in het gehoor, waardoor de beluisterbaarheid van een aantal tracks sterk minder wordt. Het hoort natuurlijk een beetje bij het thrillergenre en in de film is het zeker effectief.
Maar Badelt zou Badelt niet zijn als hij geen kans zag om in de diverse tracks toch veel heerlijke muziek te verwerken, desnoods tussen de atonale stukjes door. Want dat Klaus Badelt geweldige muziek kan maken, staat natuurlijk als een paal boven water, wat ook weer uit deze score voor Premonition blijkt.

Kortom, met Premonition zet Klaus Badelt een overwegend rustige score neer, met veel underscore en een paar fraaie thema's, die af en toe terugkomen. Veel van die underscore heeft een melancholieke of vaak dreigende kleuring, maar pakt door de harmonische setting veelal toch fraai uit. Een aantal tracks bevatten daarnaast nog een grotere mate van spannende muziek, met soms horroreffecten, die daardoor niet erg prettig te beluisteren zijn. Toch zitten ook hier fraaie stukjes doorheen. De door Badelt gebruikte combinatie van minimalisme, elektronische klanken en het gebruik van authentieke instrumenten pakt in deze film en score goed uit.
En dat er klanken in voorkomen die uit andere films zouden komen, zoals Sjoerd in zijn recensie aangeeft, laten we daar niet al te moeilijk over doen (want alle muziek in alle filmscores bevat wel ergens klanken die in eerdere scores ook gebruikt zijn) en laten we gewoon constateren dat Badelt een prima score heeft afgeleverd voor een spannende en dramatische film, die gemiddeld prima te behappen is. Een dikke zeven.
Premonition - 09/10 - その改訂 Edwin Huisman, 提出された (オランダの)
Voor wat mij betreft een hel mooie underscore van Badelt,ok origineel is het nischien niet meer en hoor je van alles en nog wat vanuit het voormalige Media Venture's kamp (tegenwoordig Remote Control Productions, na de split tussen Rifkin en Zimmer)maar wat mij persoonlijk betreft, vind ik de score erg pakkend in melodien, en in sfeer.

Maar goed dat er zoveel persoonlijke smaken zijn.


不具合を報告するか、私たちに追加情報を送ってください!: ログイン

 



もっと