Apocalypto


Hollywood Records US (0050087101800)
Hollywood Records EU (0094638387824)
映画 | 年: 2006 | フォーマット: CD, ダウンロード
 

今すぐ購読する!

もっと情報を得て、コレクター情報にアクセスしてください!

 

# トラック   期間
1.From the Forest...1:55
2.Tapir Hunt1:31
3.The Storyteller's Dreams3:41
4.Holcane Attack9:28
5.Captives3:06
6.Entering the City with a Future Foretold6:05
7.Sacrificial Procession3:40
8.Words Through the Sky - The Eclipse5:11
9.The Games and Escape5:15
10.An Elusive Quarry2:15
11.Frog Darts2:45
12.No Longer the Hunted5:50
13.Civilisations Brought By Sea2:20
14.To the Forest...7:31
 60:33
あなたのレビューを提出する 他の言語でレビューを非表示にする

 

Apocalypto - 08/10 - その改訂 Tom H., 提出された (オランダの)
Na 'All The King's Man' weet Horner opnieuw te verrassen en dit maal voor de nieuwe film van Mel Gibson 'Apocalypto'. Het verhaal van deze nieuwe prent kan tippen aan zijn voorganger 'The Passion of the Christ', ook al belooft het een ware thriller van formaat te worden die zich afspeelt op het Zuid-Amerikaanse continent waar het Maya-rijk langzaam in verval geraakt. Om de neerwaartse spiraal te doorbreken eist de hogepriester dat er nieuwe tempels worden gebouwd en mensen worden geofferd aan de goden. Jaguar Paw is ťťn van de ongelukkigen die gevangen wordt genomen en ter dood wordt veroordeeld. Zijn onvoorwaardelijke liefde voor zijn zwangere vrouw maakt hem echter strijdlustig zodat hij weet te ontsnappen. Een helse achtervolging wordt ingezet met als inzet het leven van de jongeman. Gibson zet ons dus een volwaardige actiefilm voor die het moet hebben van schitterende beelden en de constante sfeer van onveiligheid. James Horner weet dit gevoel op een treffende wijze te vatten in een minimalistische, maar doeltreffende score.

Het album start in het vredevolle tentenkamp van de familie van Jaguar Paw in het hart van de jungle. Horner hergebruikt zijn natuurgeluiden uit 'The New World' waardoor de muziek verdacht veel op Alan Silvestri's 'Ferngully The Last Rainforest' gaat lijken. De componist laat zachte strijkers een atmosferische dromerigheid creŽren. De mooie, maar korte invoeging van het gezang van Rahat Nusrat Fateg Ali Kahn zorgt voor een mooi evenwicht tussen rustige underscore en een aanstormende dreiging dat door langzame percussie wordt gevoed. De percussie krijgt een groter aandeel in 'Tapir Hunt' dat een agressieve start maakt, bijgestaan door flarden (al dan niet traditionele) Zuidamerikaanse blazers en een schizofrene keyboardselectie. De rust komt echter terug in 'The Storyteller's Dreams' met een aangename solo voor palmfluit. Het stromende ritme heeft iets Boeddhistisch en kabbelt maar voort in een dromerige melodie die wordt bijgestaan door kalme percussie die de etnische sfeer ten goede laat komen.

In 'Holcane Attack' herken je Horner's stijl door de sterke verwijzingen naar de muziek van 'Titanic', wanneer de boot dreigt te zinken. Horner bouwt zijn melodie mooi op met veel strijkers en dreigende synthesizereffecten die wonderwel in het geheel passen. Ook hier krijgt de palmfluit vrijspel. Qawwali-zanger Khan mag de track afsluiten met een stukje a capella. 'Captives' kleurt mooi de onzekere en verslagen emoties van Jaguar Paw in. Opnieuw krijgen de houtblazers het merendeel van de melodie in handen. Jammer is wel dat Horner echte strijkers achterwege laat en de opvullende violen wat hol en synthetisch klinken. Het is een aspect dat op verschillende plaatsen de kracht van het album wat doet afnemen. Horner moet het hebben van de sfeer die hij wil poneren en hij lukt daar aardig in. 'Entering the City with a Future Foretold' is opnieuw een kalme maar dreigende track met hier en daar een kleine harmonische samenhang die de cadans onderbreekt. De dreigende kopers zijn dan wel weer een mooie toevoeging en samen met de zware percussie zorgen ze voor een angstwekkende sfeer. Hier en daar ontdek je vast en zeker stukjes van vorige Horner scores: de achtergrondkoortjes van 'Troy' zijn een eigenwijze aanvulling maar komen in deze score beter tot hun recht! 'Sacrificial Procession' begint met een erg aangename en melodisch gedeelte in vergelijking met het merendeel van de soundtrack maar vervalt dan opnieuw in harde en agressieve muziek die een ongelofelijke dreiging met zich meebrengt, zeker met de volumeknop van je installatie open. De constante kloppende pulsen en spookachtige stemgeluid van Kahn staan garant voor een moment van extase. Erg knap, maar niet erg luisterbaar voor de modale filmmuziekliefhebber.

Met 'Words Through The Sky /Eclipse' zien we een hybride tussen 'Braveheart' en 'Titanic' verschijnen qua vormgeving en arrangement. De palmfluit lijkt verdacht veel op eerder werk van de componist, maar toch krijg je voor het eerst sinds 'From the Forest' een echte vredevolle track, die natuurlijk halverwege wordt verstoord door de eclips die de Maya-samenleving in een golf van mysterie onderdompelt. Knap zijn de vocals en de windachtige synths. 'The Games and Escape' is opnieuw een opzwepend maar erg moeilijk nummer met krijsende palmfluit, harde chaotische percussie en een ostinato voor keyboard. Moeilijk en vermoeiend, maar verbazend doeltreffend. Gelukkig is 'An Elusive Quarry' heel wat dankbaarder betreffende luisterbaarheid met zachtere, rommelde underscore die door de percussie en de dreigende gezangen op sleeptouw wordt genomen. 'Frog Darts' begint met sfeervolle melodie door strijkers en palmfluit en kabbelt verder in aangename percussie ritme. Veruit de meest luisterbare track op deze disk.

'No Longer the Hunted' vliegt er zonder dralen in met heftige percussie en een dreigende ondertoon, maar eindigt in absolute rust en schoonheid die worden verder gedragen door de opbouwende strijkers in 'Civilisatiosn Brought By Sea' waar de fake-strijkers echt door de mand vallen wat erg jammer is, want het zou dit nummer zoveel meer klasse geven. Een gemiste kans! 'To The Forest' eindigt in een weelderige schoonheid en rustige natuurgeluiden. Een waardige en rustige afsluiter.

Horner weet te verrassen met deze soundtrack. Zijn dissonanten en dreigende percussies, de constante niet ritmische variaties,Ö Ze dragen allemaal bij tot een ongelofelijk donker en hard album waar ik echt van kan smullen. Dit is filmmuziek zoals ze hoort te zijn; passend bij de beelden en de ideale partner om je te begeleiden als je achtervolgd wordt door het regenwoud. James Horner combineert ervaring met interessante nieuwe sounddesigns. Wees gewaarschuwd, dit is een moeilijk en vermoeiend album, maar geeft pas zijn geheimen prijs wanneer je er ten volle voor openstaat.
Apocalypto - 09/10 - その改訂 Thomas-Jeremy Visser, 提出された (オランダの)
The Passion of Christ, Braveheart en Apocalypto. Drie noemenswaardige historische drama's in de filmgeschiedenis, en allen zijn ze van de hand van Mel Gibson. De man, die nadat hij wereldberoemd werd als Mad Max, een glansrijker filmcarriere heeft genoten. Hij oogstte veel commercieel succes met de Lethal Weapon-reeks, What Women Want en hij was tevens de stem van John Smith in Disney's Pocahontas. Hij is echter een veelzijdig acteur, in staat om emotie en actie te combineren in onder andere We Were Soldiers, The Patriot en recentelijk nog Edge of Darkness. Verbazend genoeg lijkt hij achter de camera nog meer in zijn element. Braveheart (waarin hij optrad als producent, regisseur en hoofdrolspeler) is een klassieker van formaat, en zorgde voor een opleving in het Swords-and-Sandals genre. Het leverde hem zelfs diverse Oscars. The Passion of Christ leverde hem dan weer veel kritiek op, maar toch werd de film, door zowel het publiek als het Vaticaan zelf de hemel in geprezen. De bloederige trend zette voort met Apocalypto.

Een meeslepende film die laatste dagen van het ooit zo machtige Maya-rijk op uiterst goede wijze aan de kijker laat zien. De film is uiterst authentiek: de taal, de gebruiken, de acteurs en zelfs de locaties. Nooit eerder wist een acteur die besloot een regisseur te worden dat zo succesvol te doen.

De samenwerking Horner-Gibson is ene gouden match. De beelden die Gibson ons showt lijken zelfs te zijn gemaakt voor de componist. Braveheart word door veel mensen gezien als een van Horner's beste werken. Bij the Passion of the Christ koos Gibson voor John Debney, een keuze die ik (nog steeds) betreur. Passion is een prachtige score, maar toch heb ik het idee dat Horner het nog beter had kunnen maken. Apocalypto is heel wat anders dan de vorige werken van Horner. Nergens zijn de weelderige strijkers, heldhaftige thema's of romantische crescendo's te vinden.

Apocalypto is namelijk een experimentele score geworden. Of nou ja, experimenteel, het is wel eens eerder gedaan, maar nooit voor zo'n grote film. De score is enerzijds waarschijnlijk te moeilijk om voor een doorsnee filmmuziekliefhebber, anderzijds is het voor diegene die er voor open staat een minimalistisch maar uiterst dynamisch meesterwerk.

De score opent met een ijzersterke track, From the Forest. Een synthesizer en gefluit van vogels lijkt voor Horner genoeg om een soort hypnotiserende sfeer te creŽren die je meteen naar de strot vliegt. Het word dan alleen maar beter als er een vocalist lage, woordeloze zang ten gehore brengt. Het klinkt eenzaam, passend en authentiek. Ik was dan ook woest toen Horner exact nou dit thema gebruikte als een het Eywa-thema in Avatar. Een uiterst sterke opener.

Tapir Hunt is sterk in zijn percussie, en roept qua die instrumentengroep herinneringen op aan Horners eigen Ripley's Rescue (Aliens). De percussie wordt hier en daar bijgestaan door sound effects uit het oerwoud, en zelfs een knap staaltje atonale muziek. The Storytellers dream is een voorbeeld van het minimalisme. We horen een synthesizer, een fluit en heel zachtjes horen we erg kalme percussie. Het zorgt voor een soort trance. De percussie neemt langzaam de overhand, maar de mystieke sfeer die Horner laat Horner gaat nooit weg. Holcane Attack is half niet zo actierijk als de naam doet vermoeden, Horner laat de spanning tot het uiterste oplopen, waardoor de non-ritmische trommelslagen als bliksem in de nacht klinken. Later krijgt Horner wat ruimte, en horen we strijkers, die kenners meteen zullen herkennen als de zijne. De emotie zet door in Captives. We horen het hoofdthema enkele keren emotioneel maar nog altijd erg minimalistisch voorbij komen, en in Entering the City with a Future Foretold horen we dan eindelijk de succesfactor van deze score. Atonaal minimalisme. Er zijn nooit echt tonen of noten te horen, alleen die doordringende synthesizer en die wilde, percussie. Deze trend zet voort in Sacrificial Procession, maar in Word trough the Sky horen we een van de hoogtepunten van de score. Dat typische gebruik van houtblazers kwam Horner nog nooit zo goed van pas, en we horen alleen dat en, nogmaals, de synthesizer. Perfectie van Horner.

The Games and Escape laat ons weer die snoeiharde percussie horen. Cowbells, djembe's, alles wordt uit de kast getrokken. Ditmaal is het echter wel ritmisch, en groots wat voor een machtig stuk muziek zorgt. An Elusive Quarry is aardsdonker en traag, maar mist zijn effect in de film niet. In Frog Darts en No longer the Hunted horen we wederom erg herkenbare muziek. De instrumentatie is typisch Horner, en zorgt voor herkenning en enthousiasme. De track combineert het beste van Horner's kwaliteiten als actiecomponist. Zinderende percussie en krachtige uithalen van strijkers.

In Civillisations Brought by the Sea horen we eindelijk eens wat westerse blazers, hetgeen de beelden toelaten. Als een UFO moeten de Englese Schepen er hebben uitgezien voor de inboorlingen van Zuid-Amerika. Strijkers schroeven het tempo op fantastische wijze op, waarna er niets dan die houtblazer overblijft. In To the Forest (Eindgeneriek) horen we dan nog een keer dit alles aan ons voorbij komen.

Apocalypto is en blijft James Horner's origineelste werk. Het is iets wat de luisteraar de kans geeft om in een soort sfeer te raken waar hij of zij eigenlijk niet meer aan wil ontsnappen. Het is een score die, zoals eerder gezegd, moeilijk te begrijpen is en slechts vragen stelt in plaats van antwoorden geeft. Toch zal dit uiterst precieze werk een van Horner's minst geliefde werken blijven. Het is simpelweg niet toegankelijk genoeg, en al helemaal niet mainstream. Luister dan naar het veel commerciŽlere maar nog altijd goede Avatar. Maar vergeet niet dat bij Apocalypto de roots liggen die score van Avatar zo populair maken.
Apocalypto - 04/10 - その改訂 Andreas Lindahl, 提出された (英語)
As a Swede it's interesting to note how many Americans seem to regard the idea of subtitled movies as a very controversial idea. "It's not in English, and it has subtitles!? Surely no one is going to watch that one" was something you heard a lot when Mel Gibson's The Passion of the Christ hit the theaters a couple of years ago. It's funny, because when you live in a country where English isn't the official language subtitled movies are, more or less, the norm (if you happen to live in a country where movies aren't ruined by being dubbed, that is). I mention this, because Mel Gibson's latest film, Apocalypto, is entirely filmed in the ancient language spoken by the Mayans, and once again, this is considered to be a very controversial decision.

Not so controversial, in my opinion, but James Horner's score for the movie is. Controversial for James Horner, at least. Horner is a composer that usually relies on a very melodic and predictable orchestral approach when scoring movies. For Apocalypto, however, the composer decided to throw the relatively modern orchestra out the window, instead focusing on a large array of ethnic instruments from all over the world. Tony Hinnigan, who has performed on many scores by Horner over the years, was hired to put together an impressive collection of more or less obscure and unusual instruments and judging by the end result he did a great job. The largely improvised score was recorded at Abbey Road in London during a couple of weeks this fall, the entire recording surrounded by a lot of secrecy. Tony Hinnigan's video diary from the recording sessions where taken down from his website in great haste after the studio found out about them, for example.

But all turned out nicely in the end - Apocalypto is an effective and very aggressive score, which relies heavily on texture and rhythm to cast its spell over the listener. There's no big theme that will sweep you away or tug at your heartstrings and this focus on ambiance and atmosphere rather than harmonies and melodies creates certain problems - no matter how effective this score is in the film, as a standalone listening experience Horner's Apocalypto is somewhat of a disappointment.

Apart from the many solo instruments and synth pads, Horner also makes use of voices. Rahat Nusfrat Fateh Ali Khan, who worked with Horner on the score for The Four Feathers, lets lose his vocals in a couple of cues. I was never a big fan of the parts of The Four Feathers that were dominated by Rahat's voice and it's therefore not especially surprising that I have a hard time appreciating his vocals in Apocalypto. Sure, it may be effective, but it's a little too jarring at times. Terry Edwards also does some vocals in the score, and his contribution is actually quite cool, ranging from throat singing to whispering. The effect is some very aggressive, raw but also eerie music, which dominates cues such as the short by excellent "Tapir Hunt".

Sampled bird song opens and closes the album, similar to what Horner did on the soundtrack album for The New World. In fact, the opening track "From the Forest..." uses the same repeated descending string motif which also can be heard in The New World, and it also appears in a couple of other cues as well. Some strings and brass is used throughout the score, and they're all samples. One wonders why Horner didn't use real instruments for these parts, but the reason is probably related to money. It's far too expensive to book and record an orchestra for only a couple of minutes of music.

Apocalypto is an effective and inventive score, and Horner's unusual approach must be applauded, but it's very apparent that you are listening to a film score while trying to enjoy the soundtrack album. Without the visuals, Apocalypto is more or less one hour of underscore, which certainly grabs the listeners attention from time to time, but the music in between those moments is hard to appreciate while listening and difficult to recall afterwards.
Apocalypto - 07/10 - その改訂 Maurits Petri, 提出された (オランダの)
Apocalypto is de nieuwste film van Mel Gibson. Deze keer misschien wel net zo controversieel als Gibson's eerdere film 'The Passion Of The Christ'.
Apocalypto gaat over een Maya gemeenschap buiten de beschaafde wereld die langzaam zijn ondergang tegemoet gaat. De hoofdpersoon Jaguar Paw wordt ontvoerd en meegebracht naar een door angst onderdrukte gemeenschap. Door enkele toevalligheden weet Paw te ontsnappen en geleidt door liefde zoekt hij de weg naar huis terug.

Topcomponist James Horner werd gevraagd om de muziek te verzorgen. En deed dit zoals alleen hij het kan.
Het eerste nummer 'From The Forrest' is een rustige underscore met jungle-geluiden. Je wordt er als luisteraar erg rustig van. Door het gebruik van een soort klaagzangen heb je geen beeld nodig, je hebt direct door dat je hier te maken hebt met de ongeciviliseerde wereld.
Heel apart is het tweede nummer 'Tapir Hunt'. Gewelddadige trommels en een 'boerende' en gemeen lachende man vormen de boventoon. Erg leuk gevonden!

Wat opvalt is dat er over de gehele soundtrack gebruik wordt gemaakt van stemgeluiden. Het nummer 'Frog Darts' is bijvoorbeeld best wel geestig...je hoort iemand de hele tijd door "TSJAAAA....PAAAAAAA" neurieen, zingen en zuchten. Hierdoor heeft het gelijk iets mysterieus.
Het nummer 'The Games and Escape', wat ook een van de spannendste scenes uit de film is, is actiemuziek die je niet vaak hoort. Ritmische bellen, trommels en een gillende panfluit, aangevuld met synthesizer-effecten maken dit een bijzonder geheel.

Apocalypto is een erg bijzondere film, met een bijzondere soundtrack. Geen hoogepunten op de cd of kippenvelmomenten, maar zoals James Horner de sfeer van de Maya-stam weet op te roepen is ongelooflijk. De combinatie van allerlei stemgeluiden, klaagzangen en veel percussiegebruik maken dit tot een zeer unieke cd. Inmiddels genomineerd voor een Oscar voor Beste Buitenlandse Film, is Apocalypto de moeite waard om te gaan bekijken in de bioscopen!!


不具合を報告するか、私たちに追加情報を送ってください!: ログイン

 もっと