A Fistful of Dollars


映画 | 年: 1964 | 映画のリリース: 1964 | フォーマット: ビニール
 

今すぐ購読する!

もっと情報を得て、コレクター情報にアクセスしてください!





 

# トラック アーティスト/作曲家 期間
Side 1
1.TitoliA Fistful of Dollars2:37
2.Almost Dead1:40
3.Square Dance1:33
4.The Chase2:21
5.The Result2:25
6.Without Pity2:00
7.Theme from A Fistful of Dollars1:45
 14:21
# トラック   期間
Side 2
1.A Fistful of Dollars Suite13:38
 13:37
あなたのレビューを提出する 他の言語でレビューを非表示にする

 

A Fistful of Dollars - 07/10 - その改訂 Lammert de Wit, 提出された (オランダの)
De Western A Fistful of Dollars is een zogenaamde Spaghetti-western, geregisseerd door de Italiaan Sergio Leone, die met de specifieke stijl die hij in deze Western laat zien wereldberoemd is geworden. De gezichten van de personages worden vaak in close-up getoond om de emotionele spanning van de gebeurtenissen van hun gezichten af te kunnen lezen. De cast bestond uit vele Italianen, de film is in Spanje opgenomen, terwijl de meeste hoofdpersonages Amerikanen waren. De muziek bij de film was van Ennio Morricone, die goed met Leone bevriend was.
Het verhaal speelt zich af in het Amerikaanse stadje San Miguel. Een eenzame ruiter (Clint Eastwood) komt in het stadje aan. In de plaatselijke saloon krijgt de vreemdeling het verhaal te horen van twee elkaar bestrijdende families. Hun strijd gaat om de macht in het stadje en de vreemdeling besluit om beide families tegen elkaar uit te spelen en zo een hoop geld te verdienen. Daarbij vallen de nodige doden en ook de vreemdeling komt flink in het nauw...

Op de aftiteling van de film staat dat de muziek is gecomponeerd door Dan Savio. Veel Italianen die aan de film meewerkten namen hierbij een Amerikaans klinkend pseudoniem aan. En Dan Savio is niemand minder dan Ennio Morricone.
Morricone had een deel van de muziek al gecomponeerd voordat de film klaar was en regisseur Leone pastte regelmatig zijn scenes aan, zodat de lengte en stijl overeen zou komen met Morricone's muziek. Dat gebeurde niet alleen voor deze film, maar ook voor Leone's andere Westerns, met Once Upon a Time in the West als bekendste voorbeeld.

In 1964 was de film in Europa uitgekomen en pas in 1967 in Amerika. Daar bracht RCA een LP uit met de muziek van Morricone's score. Op kant A staan 7 tracks met in totaal ruim 14 minuten muziek en op kant B een suite met de mooiste gedeelten en een lengte van ruim 13 minuten.

Het album opent met de titeltrack. Deze wereldberoemde geworden muziek bracht een omkeer in de stijl van filmmuziek voor met name Westerns. De melodie wordt gespeeld op de elektrische gitaar en door een fluitende man, waarbij steeds een mannengroepje een zin wat grommend uitspreekt. Ook de blokfluit speelt een hoofdrol in deze bijzonder aansprekende track.
Dat is in de eerste helft van de tweede track duidelijk anders. Daar is de muziek veel meer soundscape-achtig. De tweede helft is melodieuzer, maar toch niet zo aansprekend.
De 'Square Dance' lijkt nog het meest op een volksdeuntje en wordt ook op die manier gespeeld met een aantal strijkers en percussie.
Dan is 'The Chase' een heel andere track, waarin de spanning al vanaf de eerste toon op hoog niveau ligt. Met veel heftige en snelle percussie, waar koperblazers overheen gezet zijn, loopt die spanning door tot halverwege. Daarna blijft het tempo hoog, maar zorgt een koor voor de melodie, die later naar een adagio terugvalt en overgaat in een andere, prachtige melodie.
'The Result' is geen aansprekende track, maar wat grillig saai, op wat minimalistische instrumentatie, dat hier de hele track doorloopt. En ook 'Without Pity' begint nogal saai en minimalistisch met twee strijkers. In de laatste halve minuut wordt die muziek plotseling grillig met koperblazers, om uit te lopen in toch fraaie harmonische zangstemmen.

Dan is er de 'Main Title'. Met een werkelijk prachtige kopergeblazen melodie op lichte percussie, gitaar en zangstemmen is dit een van Morricone's beroemdste thema's geworden. De melodie is melancholiek en toch volop hoopvol. Deze melodie komt gelukkig ook terug, zelfs een paar keer, in de suite die als laatste track volgt.

De suite van de score is een combinatie van alle mooiere gedeelten van de score. Zo komt het thema uit de titeltrack een paar keer voorbij. Ook de fraaiere gedeelten uit 'The Chase' en 'Almost Dead' en korte gedeelten uit de 'Square Dance'. En het prachtige 'Main Title'-thema komt een paar keer voorbij, waarbij deze in z'n geheel de suite afsluit. De suite is fraai opgezet en de overgangen lopen vloeiend door in dezelfde toonsoort.

Kortom, met A Fistful of Dollars heeft Ennio Morricone z'n grote doorbraak in de wereld van de filmmuziek gemaakt. Daarbij heeft hij naam gemaakt als vernieuwer van die filmmuziek, door z'n muziek op een veel sprekender manier te componeren. De prachtige thema's van Fistful zou Morricone voortzetten in zijn net zo fraaie score voor For a Few Dollars More van een jaar later. Behalve de bijzonder fraaie tracks bevat het album ook een aantal tracks of delen daarvan die duidelijk niet erg fraai zijn en de waardering omlaag halen. Die komt voor dit album van deze eerste score van Morricone dan ook op 73 uit 100 punten, mede omdat het album slechts 14 minuten originele muziek bevat en de suite een (fraaie) herhaling van de mooiste delen hiervan is.

その他のリリース Per un pugno di dollari (1964):

Per un Pugno di Dollari (2006)
For a Few Dollars More / A Fistful of Dollars (1971)
Fistful Of Dollars, A (2014)
Fistful Of Dollars, A (2020)
Per un pugno di dollari (2006)


不具合を報告するか、私たちに追加情報を送ってください!: ログイン

 



もっと