Roving Mars


Lakeshore Records (780163386721)
映画 | 年: 2006 | フォーマット: CD, ダウンロード
 

今すぐ購読する!

もっと情報を得て、コレクター情報にアクセスしてください!





 

# トラック アーティスト/作曲家 期間
1.Opening Titles3:21
2.Robot Geologist2:06
3.Origami Spacekraft1:20
4.Spirit and Opportunity0:49
5.Eyes, Hands, Wheels3:31
6.So Much of Our Hopes0:36
7.7 Months After Launch2:52
8.Unfolding2:17
9.Sediments3:59
10.Landing3:41
11.Opportunity vs. Spirit5:22
12.Floating in Space2:00
13.Life Itself2:02
14.GlosoliSigur Ros6:16
 40:12
あなたのレビューを提出する 他の言語でレビューを非表示にする

 

Roving Mars - 07/10 - その改訂 Lammert de Wit, 提出された (オランダの)
De film Roving Mars is een soort filmische documentaire die in de IMAX-zalen te zien is geweest. De film is geproduceerd voor de NASA, waarvoor Frank Marshall en George Butler werden ingehuurd. Butler deed ook de regie van deze veertig minuten durende docufilm, die door Disney is uitgebracht. Een deel van de film bestaat uit animatie die gebaseerd is op foto's van mars, die door het karretje 'rover' zijn verstuurd. Zo bevat de film bewegende beelden die feitelijk niet echt zijn, maar zowel de film attractiever maken, als dat ze zeker wel 'op waarheid gebaseerd zijn'. De critici waren overigens niet allemaal even lovend over het eindresultaat.

De muziek bij de film is van de gelauwerde componist Philip Glass. Waar Maurits in zijn onderstaande recensie nogal lovend over de muziek van Glass was, is dat bij mij duidelijk een stuk minder. De bedoeling om de ruimte en de rode planeet in muziek te verklanken is wellicht goed gelukt bij het kijken naar de film zelf, maar los daarvan is de muziek toch behoorlijk aan de saaie kant.
Glass past enorm veel herhalende klanken toe, die als een soort doorlopend ritme in veel tracks de muziek bepalen. Steeds diezelfde motiefjes, of eigenlijk zijn het een soort vertraagde arpeggio's, die blijven hangen in steeds dezelfde toonhoogtes, gaat na verloop van tijd toch wel erg op de zenuwen werken.
Bovenop die steeds herhalende ondertoonklanken plaatst Glass dan solo instrumenten als strijkers of houtblazers en een enkele keer ook wat lichte percussie. Daarin varieert Glass wel enigszins, terwijl ook de steeds herhalende underscore regelmatig een andere instrumentatie heeft.

Slechts een paar tracks zijn nog wel wat melodieuzer, en hebben wat minder die herhalende klanken, zoals 'Spirits and Opportunity' of 'Sediments', waardoor die tracks gelijk een stuk fraaier zijn. Ook 'Opportunity vs. Spirit' laat veel meer horen van de typische Glass-stijl, met vlotte en harmonische loopjes en prettige melodielijnen. Toch blijft het allemaal wat beperkt. Maar ook hebben sommige tracks of delen daarvan weer wat meer jazzy kleuring, wat dan weer niet meehelpt.
De laatste track van Glass is 'Life Itself', een prettig gecomponeerde track, met zeker aan het einde de prachtige pianoloopjes waar Glass zo goed in is.
Het album sluit af met de track 'Glosoli', die niet van Glass is, maar een song van de IJslandse band Sigur Rós. Het is een ambient-achtige song van hun vierde album 'Takk...' en klinkt prachtig, als een soort poëtische rockmuziek, waarbij de zang van hun zanger Jónsi is. Dit is eigenlijk veruit de mooiste track van het album. Sorry Philip...

Kortom, met zijn muziek voor de filmdocu Roving Mars heeft Philip Glass een wat saaie score gecomponeerd, die wellicht prima past bij de ruimte-sfeer van de film, maar om los daarvan te beluisteren valt wat tegen. De underscore bij veel tracks heeft een sterk herhalend karakter, bij twee of drie toonhoogtes, wat op een gegeven moment wel wat irritant begint te worden. Toch heeft Glass zeker een paar fraaie tracks gemaakt, maar die halen het saaie of irritante van de andere tracks onvoldoende op, waardoor de waardering voor de scoretracks van Glass niet hoger komt dan 62 uit 100 punten. De afsluitende song van Sigur Rós is daarentegen bijzonder fraai, al past die niet goed bij de score van Glass. Deze veruit langste track brengt de waardering voor het album als geheel nog op 67 punten.
Roving Mars - 09/10 - その改訂 Maurits Petri, 提出された (オランダの)
Regisseur en producent Frank Marshall (bekend van Indiana Jones en Back To The Future) was het saaie imago van ruimteorganisatie NASA spuugzat. Daarom wilde hij ruimtevaart weer 'cool' maken. En dat is hem aardig gelukt. Een documentaire met een filmisch tintje is het resultaat. De documentaire-film bevat beelden van de NASA-missie die in 2003 twee onbemande voertuigen naar Mars stuurde. Gek genoeg kocht gigant Disney de rechten voor de docu-film, waar je een onbekende maatschappij zou verwachten. Topcomponist Philip Glass werd gevraagd om de muziek te verzorgen.

Het is ongelooflijk hoe mooi de muziek van deze docu is geworden en is de moeite meer dan waard om apart beluistert te worden. De gehele soundtrack door is het speciaal geschreven thema, een onrustige trouwens, terug te vinden in alle soorten en maten. Sommige nummers zijn pure underscore, maar wel weer met klasse. Het gevoel van zweven en de onmetelijke ruimte is schitterend weergegeven met vioolarrangementen en veel gebruik van licht koper en blaasinstrumenten. Een van de allermooiste (en kortste) nummers is 'Spirit and Opportunity'. Beginnend met het thema, gespeeld op de piano en uitlopend in een verbluffend staaltje filmmuziek. In de documentaire is er een geheimzinnig moment, wanneer de NASA leven vind..in de vorm van water. Op dat moment hoor je Glass op z'n best: spannende en adembenemende mooie muziek, wat ook nog 's subliem getimed is. Het nummer 'Life Itself' is dan ook het hoogtepunt van de cd.

Waar het vaak ontbreekt aan (mooie) muziek bij documentaires, begint men het eindelijk te leren! Helaas heeft 'Roving Mars' niet de publiciteit gekregen die het eigenlijk hoort te krijgen. Ook de soundtrack is jammer genoeg in een hoekje gezet. Philip Glass laat zich hier van z'n beste kant zien, met een schitterende uitgevoerde soundtrack, die wat mij betreft VEEEEL beter is dan 'The Illusionist'. Let wel op: verwacht geen zinderende actiemuziek of snoeiharde thema's alla Hans Zimmer, maar wel heerlijke 'ruimtegevende' klassieke filmmuziek waar je rustig van wordt. Ga ook zeker de documentaire 'Roving Mars' bekijken in de bioscoop of IMAX-theater!


不具合を報告するか、私たちに追加情報を送ってください!: ログイン

 



もっと