Danny Elfman
レジデンス: United States of America
バイオグラフィー (略歴オランダ語のみ) (更新しました 2021-02-06)

Danny Elfman is een beroemde filmcomponist die geboren is in Texas op 29 mei 1953. Danny Elfman is vooral bij het grote publiek bekend geworden vanwege zijn score's voor films zoals Batman en Beetlejuice. Danny Elfman werkt net als vele andere componisten samen met regisseurs. Vooral werkt hij samen met de beroemde regisseur Tim Burton. Samen met Burton maakte hij toppers zoals: Batman, Big Fish en Corpse Bride. Maar ook Edward Scissorshands is een hele bekende film van Danny Elfman.

Tim Burton vroeg Elfman in 1985 de muziek te componeren voor zijn eerste grote film, Pee-wee's Big Adventure. Na deze film volgde een vruchtbare samenwerking, waarbij Elfman de muziek zou componeren voor bijna alle Burton-films. Elfman componeert veel muziek voor Burton maar hij componeert ook veel muziek voor andere componisten, ook zong hij meerdere malen in zijn score's. Hij zong de Oempa-Loempa Song voor de score van Sjakie en de Chocolade fabriek en hij zong ook in de film: The Nightmare before Christmas. Behalve voor Tim Burton heeft hij ook de muziek gecomponeerd voor een grote verscheidenheid aan films en televisieseries, waaronder Midnight Run, 'The Simpsons', Dick Tracy, Sommersby, Mission: Impossible, Black Beauty, 'Dilbert', Men in Black, Spy Kids, Red Dragon, Hulk en Desperate Housewives. Ook werkt hij regelmatig samen met andere regisseurs, als Sam Raimi (Darkman, Army of Darkness, A Simple Plan, Spider-Man) en Gus Van Sant (Good Will Hunting, To Die For). Helaas is de vriendschap met Raimi alleen wel verslechterd. Zo maakte Elfman de score van Spider-Man 1 maar ook van Spider-Man 2, maar in die tijd raakte hij ook zijn band kwijt met Raimi vanwege onenigheden. Mede daardoor is de score van Spider-Man 3 ook niet gecomponeerd door Elfman maar door Christoper Young die wel zijn thema’s over nam. Nu is Danny Elfman 54 en leeft hij een gewoon leven samen met zijn vrouw en kind. Met zijn vrouw Bridget Fonda trouwde hij in 2003 en samen kregen ze een kind in het jaar 2005 die ze Oliver noemde.

Elfman is driemaal genomineerd geweest voor een Oscar, tweemaal in 1998 (voor Good Will Hunting en Men in Black) en éénmaal in 2004 (voor Big Fish).

 もっと