Local Hero


Warner Bros. Records (0075992382724)
Film | Data di rilascio: 25/10/1990 | Rilascio pellicola: 1983 | Formato: CD, Digital Download
 

Iscriviti ora!

Rimanete informati e richiedete l'accesso alle informazioni dei collezionisti!





 

# Traccia   Durata
1.The Rocks and the Water3:30
2.Wild Theme3:40
3.Freeway Flyer1:50
4.Boomtown (Variation Louis' Favourite)4:10
5.The Way It Always Starts4:08
6.The Rocks and the Thunder0:40
7.The Ceilidh and the Northern Lights4:07
8.The Mist Covered Mountains5:13
9.The Ceilidh: Louis' Favourite/Billy's Tune3:42
10.Whistle Theme0:53
11.Smooching5:05
12.Stargazer1:31
13.The Rocks and the Thunder0:40
14.Going Home: Theme of the Local Hero5:01
 44:10
Invia il tuo commento Nascondi le recensioni in altre lingue

 

Local Hero - 07/10 - Revisione del Lammert de Wit, presentato a (Olandese)
De Britse film Local Hero uit 1983 is geregisseerd door de Schot Bill Forsyth. Hij won in 1984 voor deze film de Bafta-award voor Beste Regie. Twee van de hoofdrollen worden gespeeld door Amerikanen; Peter Riegert is een manager bij een oliebedrijf die zichzelf vooral heel belangrijk vindt en Burt Lancaster is de snobistische en wat excentrieke baas van het bedrijf.
De film heeft naast het dramatische ook ruim voldoende humor en is soms bijna een komedie.
Het verhaal gaat over de pogingen van Mac (Riegert) om in Schotland een dorpje op te kopen om daar een olieraffinaderij te bouwen. Zijn baas Happer (Lancaster) heeft hem daarheen gestuurd, terwijl hij dit veel liever vanuit z'n comfortabele kantoor had geregeld. In Schotland ontmoet hij collega's van het bedrijf die hem wegwijs maken. In het dorpje dat hij moet opkopen ontmoet hij vervolgens allehande bewoners met hun soms vreemde nukken en gedrag, die zich vanwege de vooruitzichten in hun dromen al in rijkdom baden. Maar Mac gaat van het dorpje en het rustige leven daar houden. Uiteindelijk komt ook Happer naar het dorpje toe...

De muziek bij de film is gecomponeerd door Mark Knopfler, die een jaar later opnieuw zou samenwerken met regisseur Forsyth voor de film Comfort and Joy.
Voor de score heeft Knopfler een aantal rustige en sympatieke cues gecomponeerd, die in de verschillende tracks zijn uitgewerkt. Daarbij heeft hij een beroep gedaan op muzikanten uit zijn naaste omgeving, waardoor het Dire Straits gehalte behoorlijk hoog is, terwijl Knopfler zelf de gitaar bespeelt. Hij doet dat dan ook vaak op zijn typerende rustig tokkelende manier, met akkoorden die erg prettig in het gehoor liggen.

De film speelt zich voor een groot deel af in Schotland. Knopfler komt zelf uit Schotland en speelde dus eigenlijk een thuiswedstrijd, wat voor een muzikant van zijn kaliber toch wel bijzonder moet zijn geweest. De etnische klanken zijn in een aantal tracks door de muziek heen geweven en die licht volkse kleuring geeft aan de muziek dan toch een sfeertje die wat eenvoudig aandoet.
De score wordt echter wat overheerst door de synthesizer, die in een aantal tracks de hoofdrol speelt. Het album opent al gelijk met een pure synthesizer track, die echter nogal zeurderig voorkabbelt. Met moog-achtige klanken op nauwelijks melodie is dit een nogal saaie track, die vooral een sfeer van wijdsheid lijkt te willen verklanken. De tegenstelling met de tweede track is vrij groot, want hierin presenteert Knopfler voor het eerst het erg fraaie thema van de score. Dit thema wordt prachtig getokkeld op gitaar en met begeleiding van de piano. De tracks waarin dit thema de melodie bepaalt zijn op het album duidelijk de mooiste en steken behoorlijk ver boven de overige tracks uit.

Toch komt de muziek op het album niet speciaal elektronisch over, wat vooral ook komt door de overige instrumentatie, waaronder met name gitaar, piano en saxofoon, waarbij die laatste een wat jazzy kleuring aan de muziek geeft. De elektronica neemt vooral regelmatig z'n plaats in als underscore en omdat je bij het luisteren vooral focust op de solo instrumenten valt die elektronische klank minder op. Maar toch zijn de paar volledig op de synthesizer gespeelde tracks duidelijk minder aantrekkelijk, zoals 'The Rocks and the Water', de beide tracks 'The Rocks and the Thunder' en ook 'Stargazer'. Sommige tracks zijn voorzien van geluiden die uit de film komen, zoals de branding in 'The Mist Covered Mountains' of een auto in 'Freeway Flyer'.

De meeste tracks zijn tamelijk rustig getoonset en best aangenaam om naar te luisteren of als achtergrondmuziek aan te hebben staan. Het album wordt ook wel aangeduid als een solo project van Knopfler, zonder nadruk te leggen op het feit dat het eigenlijk een filmscore is. En Knopfler heeft tijdens concerten ook wel tracks van het album gespeeld.
Een paar tracks wijken wat af en hebben een wat volkser karakter. Deze worden gespeeld door de Acetones, een gelegenheidsband rondom Alan Clark van de Dire Straits en die ook op de overige tracks van het album meespeelt. Met name drie tracks worden door de Acetones gespeeld en dit is meer typische folkmuziek. Vanwege die wat volkse kleuring en de magere melodieën spreken deze tracks wat minder aan. Daarbij is 'The Mist Covered Mountains' niet door Knopfler geschreven, maar een bestaande volksmelodie.

Een van de tracks op het album is een song. 'That's the Way It Always Starts' wordt op een erg prettige manier gezongen door Gerry Rafferty, een bekende naam in de tachtiger jaren van de vorige eeuw. De melodie van de song spreekt aan en past ook mooi in het geheel van het score album.
Het album sluit af met de bekende track 'Going Home', met het hoofdthema als leidende melodie. Deze track is ook als single uitgebracht en heeft in de hitparades gestaan.

Kortom, de score die Mark Knopfler voor de film Local Hero heeft gecomponeerd is erg fraai wanneer het thema van Knopfler de muziek bepaalt. Maar teveel tracks zijn toch wat minder aantrekkelijk, enerzijds vanwege tracks die volledig uit een wat gedateerde elektronische doos komen, anderzijds vanwege tracks die een wat simpel volks karakter hebben. Toch wordt de score hoofdzakelijk gekenmerkt door het mooie hoofdthema. De waardering komt zo op 72 uit 100 punten.

Knopfler heeft na Local Hero nog een aantal malen de muziek voor films gecomponeerd en meestal vallen zijn scores voor die andere films fraaier uit dan deze eerste.

Altre versioni di Local Hero (1983):

Mark Knopfler - Screenplaying (1993)
Local Hero (1983)
Going Home: Theme Of The Local Hero (1983)
Local Hero (1983)


Segnala un errore o inviaci ulteriori informazioni!: Accesso

 



Di Più