Onward


Walt Disney Records 28/02/2020 Digital Download
 

Iscriviti ora!

Rimanete informati e richiedete l'accesso alle informazioni dei collezionisti!





 

# Traccia   Durata
1.Carried Me with You3:33
2.Quests of Yore0:52
3.The World Was Full of Wonder1:37
4.A Little Magic0:43
5.Bad Dragon1:03
6.New Ian2:36
7.My Mighty Steed0:22
8.My Birthday Is Cancelled0:42
9.Wish I Could Spend the Day with You1:46
10.The Visitation Spell3:35
11.The Spell1:06
12.The Spell Only Lasts One Day0:56
13.Find Another Phoenix Gem0:49
14.Going on a Quest0:24
15.Laurel in Pursuit0:44
16.The Manticore's Tavern0:43
17.Tavern Remodeling1:12
18.The Map to Raven's Point1:45
19.Two Teenage Elves0:38
20.Magnora Gantuan!0:32
21.Baby Legs0:41
22.Pixie Dusters1:18
23.The Guardian Curse0:42
24.Driving Test3:17
25.Dance Fight2:22
26.Path of Peril0:41
27.Pawn Shop0:28
28.Tracking Guinevere1:04
29.Bottomless Pit0:56
30.The Trust Bridge1:20
31.Follow Your Gut0:52
32.Running from the Cops1:59
33.Sacrifice0:59
34.Just a Beat Up Old Van1:36
35.The Cave0:54
36.Accelior!0:26
37.Boom Bastia!0:47
38.Barley's Last Memory of Dad0:58
39.Led Us to Our Victory!1:49
40.The Truth Comes Out0:39
41.Share My Life with Him3:24
42.Battling the Dragon3:03
43.Voltar Thunderseer!0:59
44.Dad2:52
45.Magic Returns2:48
 62:31
Invia il tuo commento Nascondi le recensioni in altre lingue

 

Onward - 08/10 - Revisione del Lammert de Wit, presentato a (Olandese)
De Amerikaanse animatiefilm Onward komt uit de studios van Disney en Pixar en is geregisseerd door Dan Scanlon, een bekende naam in de animatiewereld, voor wie dit na Monster's University de tweede grote productie was die hij regisseerde. Hij schreef ook mee aan het scenario. De film is door de critici goed ontvangen, maar kwam niet uit de kosten als gevolg van de corona-pandemie, waardoor bioscopen massaal moesten sluiten. De film is vervolgens via de streamingdiensten beschikbaar gekomen.
Het verhaal speelt zich af in een soort magische fantasiestad, waar twee broers, twee elfen, Ian en Barley wonen. Hun vader is gestorven toen Ian nog niet geboren was en de nieuwe vriend van hun moeder valt niet zo in de smaak. Als Ian zestien wordt krijgen beide broers een cadeau van hun overleden vader, die hen door hun moeder overhandigd wordt. Het is een toverstaf van een zeldzame soort edelsteen en een brief met een toverspreuk. Bij goed gebruik daarvan kunnen ze hun vader voor een dag terugroepen, zodat Ian hem alsnog kan ontmoeten. Maar het gaat mis en de broers gaan op zoek naar een nieuwe steen voor de toverstaf...

De muziek bij deze film is van Mychael en Jeff Danna, die samen al vaker scores voor animatiefilms hebben gecomponeerd. Voor beide broers was deze film toch wel een heel specifieke film, omdat ook zij hun vader verloren hebben toen ze kind waren. Daardoor konden ze zich heel goed met het verhaal identificeren en er iets speciaals voor componeren. Dat hebben ze dan ook zeker gedaan.
Het album opent echter met de song die over de eindaftiteling te horen is. Het is een erg prettige, vlotte en poppy song, die eigenlijk niet zo goed bij de score past, maar qua tekst dan wel weer heel goed bij het verhaal aansluit.

De score, die begint bij de tweede track telt maar liefst 44 tracks, terwijl het album een speelduur heeft van een uur. Een groot deel van de tracks zijn dan ook erg kort, meer dan de helft minder dan een minuut en vier tracks zelfs minder dan een halve minuut. Het gevolg is dat arrangementen en melodieën in die tracks nauwelijks tot ontwikkeling komen, omdat het al weer afgelopen is voordat het goed en wel begonnen is. Het is natuurlijk mooi als er geprobeerd is om alle muziek van de score op dit album te krijgen, maar het nadeel is dat het dan allemaal wat rommelig overkomt.

De Danna's hebben hun muziek fraai orkestraal vormgegeven en dat pakt zonder meer goed uit. Ook qua themamelodieën is er voldoende om van te genieten, hoewel zeker niet alle thema's fraai zijn. Zo is er een algemeen thema, een thema voor broertje Ian en een thema voor broertje Barley, maar ook zijn er melodieën voor tegenstanders en tijdens gevechten.
De muziek heeft duidelijk een soort fantasy-kleuring over zich, die zich meten kan met menige 'echte' fantasy-film. De Danna's hebben daarvoor allerlei magische klanken toegepast, met hoge strijkers, belletjes en dergelijke, wat die magische kleuring aan de muziek geeft. Daarnaast hoor je ook grootscheepse koorklanken en bombastische orkestrale uitbarstingen.
Maar het is een animatiefilm en die heeft ook humor, wat de Danna's met wat meer typerende staccato-achtige muziek hebben geïllustreerd.

Het thema voor Ian komt voor het voetlicht in de track 'New Ian' en dit is een mooie, zelfs vrolijke melodie, die hier vooral met de geraspte gitaar gebracht wordt. Dit thema komt vaker terug in de score. Dat laatste geldt ook voor Barley's thema, maar qua stijl is dat een geheel tegengesteld thema, die je voor het eerst hoort in 'My Mighty Steed', wat eigenlijk een soort rockmuziek is, compleet met stevige drums en elektrische gitaar. En ook deze stijl komt in enkele andere tracks terug.
De muziek van deze score is voor een deel mooi harmonieus en ingetogen, soms zelfs wat melancholiek, zoals in 'Wish I Could spend the Day with You', maar voor een minstens even groot deel donker en grimmig. Dat deel begint eigenlijk zo ongeveer halverwege de track 'The Visitation Spell', met drieënhalve minuut de langste track van het album. Maar het barst pas goed los bij 'The Spell', die bijna horrorachtige proporties heeft.
Een derde stijl op het album is die van de heroïek en de 'eind goed al goed' kleuring. Die horen we vooral op het eind van het album, waar dit een hoogtepunt vindt in de track 'Dad', met een prachtige vol orkestrale climax. Maar ook de afsluitende track 'Magic Returns' mag er zijn en zorgt weer voor rust en opluchting en een soort van vrolijkheid, waar met name de geraspte gitaar weer voor zorgt.

Kortom, met hun score voor de animatiefilm Onward hebben de broers Mychael en Jeff Danna een score afgeleverd waar hun eigen vader trots op zou zijn geweest. De score heeft alles wat nodig is voor een prettige fantasyfilm, hoewel de meer spannende en grimmige muziek zeker niet altijd prettig in het gehoor ligt. En ook het thema voor Barney, met z'n raggende elektrische gitaarklanken valt niet mee. Maar de mooie en ingetogen muziek en de fraaie orkestrale uitvoering van veel tracks, soms samen met aangename koorklanken, maken dit tot een volwassen score voor deze animatiefantasie. Die donkere en grimmige, soms zelfs bijna horrorachtige muziek komt de waardering voor prettige beluisterbaarheid niet ten goede, evenmin als de vele toch wel erg korte tracks of losse cues, maar de volop aanwezige prettige muziek zorgt toch voor een waardering van 79 uit 100 punten.


Segnala un errore o inviaci ulteriori informazioni!: Accesso

 



Di Più