While You Were Sleeping


Colosseum (4005939562724)
Varèse Sarabande (0030206562729)
Film | Data di rilascio: 09/05/1995 | Rilascio pellicola: 1995 | Formato: CD
 

Iscriviti ora!

Rimanete informati e richiedete l'accesso alle informazioni dei collezionisti!





 

# Traccia   Durata
1.Opening2:21
2.Peter's Family2:07
3.Love Theme1:45
4.An Untimely Accident2:40
5.Phone Tag1:45
6.Dreaming Of Florence3:06
7.He's Alive2:30
8.Riverside Walk5:21
9.A Testacular Situation1:48
10.Jack and Lucy2:57
11.Leave It To Sol2:06
12.The Dream Is Over0:48
13.Sound Advice1:43
14.Tear Jerking Tale1:31
15.Bumpy Encounter2:36
16.A Happy Ending2:21
 37:25
Invia il tuo commento Nascondi le recensioni in altre lingue

 

While You Were Sleeping - 09/10 - Revisione del Lammert de Wit, presentato a (Olandese)
De Amerikaanse romcom While You Were Sleeping is geregisseerd door John Turteltaub (National Treasure, The Sorcerer's Apprentice), met Sandra Bullock en Bill Pullman in de hoofdrollen. De film speelt zich af rond Kerst en werd een groot succes. Deze hartverwarmende komedie is ook nog regelmatig rond de kerstdagen op tv te zien.
Het verhaal draait om de eenzame Lucy (Sandra Bullock), die op het station in een koud lokethokje werkt. Ze is heimelijk verliefd op een man, Peter, die dagelijks haar loket bezoekt, maar kent hem verder niet. Dan ziet ze dat hij overvallen wordt en op het spoor wordt gegooid, waardoor hij bewusteloos is geraakt. Lucy snelt naar hem toe en redt hem vlak voordat de trein voorbij raast en ze vergezelt hem naar het ziekenhuis. Daar zit ze naast zijn bed wat hardop te dromen over haar liefde voor hem, maar hij is in een langdurige coma terecht gekomen en hoort haar niet. Een zuster hoort haar echter wel en denkt dat ze met hem verloofd is. Als de familie van Peter dan in het ziekenhuis komt vertelt die zuster hen dat de vrouw naast z'n bed z'n verloofde is...

Voor het succes is niet alleen de film zelf verantwoordelijk, maar ook de perfect passende muziek van Randy Edelman. Weliswaar wordt de film opgeleukt met een aantal kerstsongs en andere popsongs, toch is het vooral de score van Edelman die verantwoordelijk is voor de warme en gemoedelijke sfeer in de film. Op het juiste moment versterkt hij de emoties met de juiste muzikale ondersteuning, waardoor dit samen met de aandoenlijke onhandigheid van Bullock's personage en de warmte die Peter's familie uitstraalt tot heerlijke momenten in de film wordt.

Het album dat Varèse van de film heeft uitgebracht bevat geen van de songs uit de film, zelfs niet de song die de aftiteling vergezelt. Alleen de scoremuziek van Edelman staat op het album. En die muziek is prachtig en het luisteren naar het album is dan ook genieten van heerlijke muziek. Edelman heeft een score gecomponeerd die een mengeling is van zachte romantiek, lichte melancholieke muziek en meer up-tempo tracks, die soms wat naar instrumentale popmuziek neigen. Dat is ook niet zo verwonderlijk, omdat Edelman in het verleden een succesvol popmuzikant was. Maar ook hebben een paar tracks een duidelijke jazzy, bluesy, of funky inslag. Het album opent al gelijk met twee van die tracks, voordat we voor het eerst worden getracteerd op de hoofdmelodie van de score.

Edelman heeft een stijl van componeren die vooral lichte en luchtige muziek oplevert, met vaak eenvoudige, maar werkelijk prachtige melodieën. Ook voor deze film speelt hij dat klaar en vult hij dat aan met vlotte en vaak vrolijke muziek die soms zelfs wat funky trekjes heeft en toch erg aangenaam blijft. En dat alles wordt dan gespeeld door een niet al te groot orkest, waarbij Edelman zelf op de keyboard speelt. Gelukkig heeft Edelman z'n standaard synthesizersound thuisgelaten, want de underscore komt vooral van echte, akoestische instrumenten en dat is wel zo aangenaam.
De optimistische kleuring van de muziek maakt Edelman's score voor While You Were Sleeping tot een bijzonder prettig luisterervaring. Verwacht echter geen ingewikkelde composities of artistieke arrangementen of zelfs creatieve uitbarstingen, want Edelman houdt alles keurig binnen een licht verteerbaar raamwerk, dat in de film perfect z'n werk doet. En ook als luisterscore is de muziek bijzonder genietbaar, met de juiste afwisseling van romantiek, melancholie en comedy-stijl en dat alles in zowel luchtige orkestrale arrangementen als in meer up-tempo gekleurde arrangementen. Vooral het regelmatig terugkerende thema is een echt prachtige romantische melodie. Deze themamelodie is eigenlijk het liefdesthema en wordt meestal door strijkers gespeeld in de verschillende tracks, maar komt ook in de vlottere gedeelten op de achtergrond terug.

Edelman is een componist die de kunst verstaat om diverse filmgenres, varierend van spannende rampen- of avonturenfilms, historische oorlogsdrama's, westerns, komedies en dus ook romcoms te voorzien van fraaie en vooral melodieuze scores. En de ene keer met een groot orkest, de andere keer met vooral synthesizerklanken, maar steeds weer is de muziek harmonieus en melodieus. Je zult in de scoremuziek van Edelman bijna nooit chaotische of dissonante tracks aantreffen en dat laatste geldt zeker voor z'n scores voor romcoms. Dat was niet alleen in de negentiger jaren zo, maar dat is twintig jaar later nog steeds zo, want het is simpelweg Edelman's handelsmerk.

Kortom, met While You Were Sleeping heeft Randy Edelman een score verzorgd die mede heeft geholpen om de film zo'n groot succes te laten worden. Met z'n fraaie melodieën en mooie harmonische arrangementen in verschillende stijlen is zijn muziek voor de film een erg aangename luisterervaring. De arrangementen zijn weliswaar eenvoudig, maar treffen elke keer weer doel, niet alleen in deze hartverwarmende film, maar ook los daarvan. Sommigen noemen z'n arrangementen denigrerend 'simplistisch', maar Edelman maakt dan ook geen kunstzinnige muziek, maar wel erg doeltreffende en vooral mooie muziek. En daar gaat het om. Voor mij is hij een van mijn meest favoriete filmmuziekcomponisten en de waardering voor deze score is dan ook 92 uit 100 punten.


Segnala un errore o inviaci ulteriori informazioni!: Accesso

 



Di Più