La Révolution Française 2ème Epoque
Les Années Terribles


Polydor (042284158824)
Film | Anno: 1989 | Formato: CD
 

Iscriviti ora!

Rimanete informati e richiedete l'accesso alle informazioni dei collezionisti!





 

# Traccia   Durata
1.Hymne à la liberté (performed by Jessye Norman)3:51
2.Le départ de la famille royale1:09
3.La Fayette1:33
4.Les Prussiens1:07
5.Folie et massacres4:02
6.Français contre Prussiens1:07
7.Saint-Just1:00
8.La tristesse du roi2:16
9.Le vote de la mort du Roi2:00
10.La mort de Gabrielle0:50
11.Marat2:21
12.Le destin de Marie-Antoinette2:28
13.Les exécutions1:49
14.Danton est de retour1:38
15.Le complot2:18
16.L'imprudence de Desmoulins1:09
17.L'exécution de Danton et Desmoulins3:53
18.La folie de Robespierre1:10
19.L'exécution de Robespierre2:47
20.Epilogue - Hymne à la liberté (orchestral version)4:56
 43:24
Invia il tuo commento Nascondi le recensioni in altre lingue

 

La Révolution Française 2ème Epoque - 06/10 - Revisione del Lammert de Wit, presentato a (Olandese)
De filmserie La Révolution Française is een Frans filmtweeluik over de Franse revolutie, die gemaakt is vanwege het 200 jarig jublileum in 1989. Het is een grootschalig aangepakt project geworden met twee volwaardige speelfilms, waaraan grote namen meegedaan hebben uit de internationale filmwereld.
Het eerste deel van het tweeluik is getiteld 'De lichte jaren', terwijl het tweede als ondertitel 'De verschrikkelijke jaren' meekreeg. Elke film duurt zo'n drie uren en vertelt een deel van de geschiedenis rondom de Franse revolutie. Het eerste deel begint in 1774 en gaat vooral over de aanloop en de rellen, tot aan de afschaffing van de monarchie. Het tweede deel gaat dan verder met de gevangenneming van de koning en de opstand die verdergaat, tot aan 1794, wanneer de rust terugkeert. In dit deel spelen Robespierre en Danton een grote rol. Met name het schrikbewind van Robespierre als een van de laatste fasen van de revolutie gaf de naam aan 'Les Années Terribles'.

De muziek bij beide films is van de hand van Georges Delerue. Het thema van de score is getiteld 'Hymne à la Liberté' en is een geweldig thema, dat tijdens de beide scores regelmatig terugkomt. Delerue heeft dit groots en meeslepend georkestreerd en de melodie is pakkend en aansprekend, als een echte hymne. De muziek is heroïsch en wordt door een groot orkest gespeeld, compleet met grootse koorzang. Een geweldig thema, en deze Hymne komt ook nog in verschillende variaties terug als zelfstandige track, zowel voor de eerste film als voor de tweede film. Het thema is ook van een tekst voorzien, die gezongen wordt door de Amerikaanse sopraan Jessye Norman.

De muziek die Georges Delerue voor deze tweede film heeft gecomponeerd is behoorlijk dramatischer getoonset dan die voor de eerste film van het tweeluik. Een flink aantal tracks heeft een nogal treurige melodie meegekregen, die samen met het arrangement een dramatische en droevige kleuring aan veel muziek geeft. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want in dit tweede deel komen behoorlijk wat executies en andere ellende voor. In deze tijd van de Franse revolutie, rond 1793/1794 zijn immers duizenden mensen met de guillotine om het leven gebracht. Het ging toen in Frankrijk net zoals het altijd gaat in tijden van revolutie, staatsgrepen, politieke willekeur en onzekerheid. En de muziek van Delerue voor dit tweede deel verklankt die tragiek uitstekend. Alleen is het minder prettig om naar te luisteren, omdat het vaak nogal deprimerend overkomt.
Veel van de muziek heeft langzame klanken, die een zekere spanning opbouwen of die traag en droevig doorklinken. De arrangementen zijn ook lang niet allemaal aangenaam, vooral die waarin de spanningen oplopen, of waarin het volk of politici roepen om de dood van hun tegenstanders, zoals in de track 'Folie et Massacres', waarin de muziek zelfs chaotisch en onaangenaam dreigend klinkt.

De score opent echter met het hoofdthema voor beide films, de 'Hymne à la Liberté'. De themamelodie wordt hier vertolkt door de zangeres Jessye Norman, die met haar sopraanstem de vrijheidshymne zingt. Haar zang spreekt echter minder aan dan verwacht. De klanken van haar stem verstoren enigszins de prachtige melodie en dat is jammer van deze afsluitende track. Wellicht dat een alt-zangeres een betere keuze was geweest voor deze melodie.

Direkt na deze openingstrack begint de droevenis, met veel wat trage melodieën in een tragische kleuring. In een flink aantal tracktitels gaat het over Mort (dood) en Executions (executies). Dat zijn dan ook met name tracks met een tragische kleuring. De muziek wordt dan vooral door strijkers gespeeld, waarbij lagere houtblazers als klarinet of fagot soms een leidende rol meespelen. De underscore is meestal nogal donker gekleurd en het arrangement is traag en minder melodieus.
Een aantal tracks zijn echter zeker niet traag, maar illustreren een strijdtoneel, zoals met de Pruisen. Hier klinkt meer een soort actie-spanningsmuziek, die wat onheilspellend klinkt. Weer andere tracks zijn volop tragisch gekleurd, maar daar klinkt dan toch iets van opluchting en zelfs hoop in door, omdat Delerue er dan een soort verheven kleuring aan geeft.
De score sluit af met de Épilogue en de Hymne à la Liberté in een langere track. Het hoofdthema komt daarmee volop aan bod in al z'n glorieuze pracht en praal, vol orkestraal inclusief grootse koorklanken. Een prachtige afsluiter na alle tamelijk deprimerende muziek van de voorgaande tracks.

Kortom, met 'Les Années Terribles', het tweede deel van de tweeluik is een score ontstaan die het dramatische verhaal prima volgt en aanvult. Maar om naar te luisteren is toch niet zo'n succes, zoals het eerste deel van het tweeluik wel was. De donkere en tragische kleuring van dit deel laat je toch wat achter met een wat neerslachtig gevoel, ondanks dat de score afsluit met de prachtige vol orkestrale hymne. De score bevat daarvoor teveel dramatiek en donkerheid. Waar het eerste deel 'Les Années Lumières' een mooie waardering kreeg van 83 punten, krijgt 'Les Années Terribles' er slechts 58 van de 100 punten.

Colonne sonore della collezione: French Cinema

Ascenseur pour l'Echafaud & Des Femmes Disparaissent (1959)
Noces Barbares, Les (1987)
Gloire de Mon Père / Le Château de ma Mère, La (1990)
Georges Delerue: Les Inédits (1993)
Cinéma de Georges Lautner, Le (2011)
Musiques originales de films Vol.2 - Paul Misraki (1998)
Eléphant ça Trompe Enormément / Nous Irons Tous au Paradis, Un (1992)
Louisiane (1984)
François de Roubaix - Anthologie Vol.1 (1999)
Philippe Sarde: Musiques originales des films D'André Techine (1988)


Segnala un errore o inviaci ulteriori informazioni!: Accesso

 



Di Più