Cruel Intentions
Suites and Themes from the Scores of John Ottman


Colosseum (4005939620028)
Varèse Sarabande (0030206620023)
Film | Anno: 2000 | Formato: CD
 

Iscriviti ora!

Rimanete informati e richiedete l'accesso alle informazioni dei collezionisti!





 

# Traccia   Durata
Cruel Intentions
1.Pussy2:18
2.Metropolis4:20
3.Confessions1:38
4.Sibling Encounters3:03
5.Juicy Conspiracy2:20
6.Reflections2:36
7.Enticing Deal1:56
8.Secret Society1:34
9.Jealously3:05
10.Consequences3:55
 
Suites and Themes
11.Fantasy Island - Suite7:41
12.Incognito - Theme (Reprise)3:29
13.Halloween H20 - Main Titles4:24
14.Snow White: A Tale of Terror - Theme3:09
15.The Cable Guy - Theme ("This Concludes Our Broadcast Day")2:47
16.Incognito - Tricks of the Trade3:16
17.Apt Pupil - Theme3:28
18.Lake Placid - Suite4:49
19.Incognito - The Creation4:37
 64:25
Invia il tuo commento Nascondi le recensioni in altre lingue

 

Cruel Intentions - 08/10 - Revisione del Lammert de Wit, presentato a (Olandese)
Dit is de tweede recensie uit de John Ottman serie.

Vorige: The Usual Suspects
Volgende: Cellular

De Amerikaanse dramafilm Cruel Intentions is geregisseerd door Roger Kumble (The Sweetest Thing, Furry Vengance, After We Collided), die ook de opvolger voor deze film mocht maken. Het origineel was overigens zijn eerste grote regieproject. De film is gebaseerd op het boek Les Liaisons Dangereuses, waarop ook de oorspronkelijke film Dangerous Liaisons op gebaseerd is. Deze versie uit 1999 heeft het verhaal echter verplaatst naar het heden, waarbij de hoofdrolspelers nu high school studenten zijn. De film is door de critici wat mager ontvangen, maar was in de bioscopen toch een behoorlijk succes, waardoor opvolgers niet uitbleven.
Het verhaal speelt zich af in New York, waar de rijke en populaire studente Kathryn (Sarah Michelle Gellar) een gesprek heeft met mevrouw Caldwell en haar dochter Cecile (Selma Blair) over haar schoolvoorbereidingen. Als Kathryn's stiefbroer Sebastian (Ryan Phillippe) binnenkomt, vertrekken moeder en dochter Caldwell, waarna Kathryn hem vertelt dat ze van plan is om Cecile te gebruiken als wraak op haar ex-vriendje, die nu een relatie met Cecile heeft. Ze weet dat Sebastian vrouwen om z'n vinger windt en vraagt hem om Cecile te verleiden...

Voor de score bij deze film werd aanvankelijk John Ottman benaderd. Hij is zelf ook regisseur, editor en producent van films, echter niet van deze, maar weet daardoor wel waar hij mee bezig is en hoe muziek in films werkt. Toch werd zijn score afgewezen, nadat testvoorstellingen een slechte uitkomst gaven. Het zou aan de score liggen. Vervolgens werd Edward Shearmur gevraagd, die in korte tijd met een nieuwe score op de proppen moest komen. Dat is hem gelukt, maar of dat nu een zoveel betere of passender score is vraag ik mij af. Want als je ze naast elkaar beluistert, dan steekt de score van Ottman er met kop en schouders bovenuit.
Behalve scoremuziek is de film overigens ook ruim voorzien van popsongs, waarmee na de testvoorstelling ook nog gerommeld is (want aan de film zelf kon het niet liggen...). Er zijn diverse soundtrackalbums met alleen songs uitgebracht.

Van Shearmurs score is geen album uitgekomen, maar een promo is via het internet wel te vinden.
Ottman heeft echter de kans gegrepen om te laten horen hoe zijn score klinkt, en Varèse heeft een album daarvan uitgebracht in 2000, aangevuld met muziek uit diverse andere scores van Ottman van voor 2000, waarmee een album van ruim een uur is ontstaan. Over dat album gaat deze recensie.

De makers van de film wilden een wat andere dan een gewone score. Zo kwamen ze bij Ottman terecht, die duidelijk aan die eis voldaan heeft. Qua stijl komt de muziek in de buurt van die van Craig Armstrong. Het is een mix van orkestrale en elektronische instrumentaties, die zorgen voor een redelijk 'hippe' sound, die ook vandaag nog modern overkomt en toch klassiek klinkt. Met een beperkt aantal strijkers, piano en percussie, aangevuld met allerlei elektronische klanken en beperkt wat elektronische effecten heeft Ottman een prima beluisterbare score gecomponeerd, die regelmatig zelfs prettig in het gehoor ligt, ondanks de dreiging die voortdurend in veel tracks doorklinkt.

Een opvallend element in de score is de vrouwenstem die Ottman regelmatig in z'n tracks inzet. Die vrouwenstem heeft Ottman voor de film gekoppeld aan het personage van Sebastian, alsof vrouwen zijn leven bepalen. En in de film werkt dat ook zo. Tegelijk geven die stemmen iets gevoeligs en emotioneels aan de muziek. Ook wanneer de muziek volledig door keyboard en andere elektrische instrumenten gespeeld worden klinkt daar die emotie vaak in door, terwijl tegelijk iets van dreiging in de lucht blijft hangen. Dat zorgt voor een soort dubbelheid in de muziek, of noem het gelaagdheid, die de muziek juist interessant maakt.
De melodieën die Ottman gecomponeerd heeft liggen prima in het gehoor, al blijven ze zeker niet hangen. Dat laatste komt ook omdat de muziek toch wat afstandelijk blijft, zoals de film juist ook focust op afstandelijkheid. Tegelijk maakt dat de muziek ook wat minder toegankelijk, hoewel het zeker allemaal prima beluisterbaar is, terwijl de creativiteit ervan boven alle twijfel verheven is.

Het 'andere' dat de producenten wilden werd door Ottman zeker geleverd, en klinkt veel beter dan de tamelijk vlakke score van Shearmur. De film gaat over verleiding en de muziek van Ottman sluit daar naadloos op aan, soms op het sensuele af. Het is dan ook jammer dat er niet een pakkend overkoepelend thema is. Er is wel een soort van thema, maar die spreekt niet zo aan, ook al komt dit thema een paar keer terug. De vrouwenstem is wel zo'n herkenbaar element die goed uitpakt. De waardering voor deze score komt als luistersessie los van de film op een waardering van 73 uit 100 punten, maar voor de film zelf kan ik mij voorstellen dat die veel hoger zou moeten zijn.

Na deze score volgen nog een aantal themamelodieën en suites uit oudere films van Ottman. Dit is vooral orkestrale muziek, die overwegend prima in het gehoor ligt. Zelfs de thematracks voor films als Halloween H2O en Lake Placid zijn prima beluisterbaar, terwijl deze films toch naar het horrorgenre neigen.
Een opvallend element is dat er drie tracks zijn opgenomen uit de score voor de film Incognito, die direct afkomstig zijn van de originele mastertapes van Ottman zelf. Dit in tegenstelling tot het original score album van deze film, die dan ook een iets andere klankkleur heeft. En het moet gezegd dat Ottman een uitstekend componist is. Dat hoorden we al op zijn score voor Cruel Intentions, maar dat geldt zeker ook voor Incognito, die vol orkestraal gecomponeerd is, compleet met strijkers, houtblazers, koperblazers en percussie.

Kortom, met dit album waarop de score voor Cruel Intentions de belangrijkste plaats inneemt krijgen we als bonus een flink aantal fraaie thematracks van andere scores van Ottman op de koop toe. Deze themamelodieën liggen overwegend prettiger in het gehoor dan de score, maar die score laat juist Ottmans kracht en creativiteit zien. Zoals gezegd krijgt de score, die compleet op dit album staat, met een looptijd van zo'n 25 minuten, een luisterwaardering van 73, maar het album als geheel zelfs 81 uit 100 punten.
Cruel Intentions - 08/10 - Revisione del Tom Daish, presentato a (Inglese)
Along with Thomas Newman, Marco Beltrami and the like, John Ottman is considered one of the brightest hopes of modern film music and I find that just a little worrying. These composers all have had their good days, but compared to the better efforts by anyone from Rozsa to Goldsmith, they start to seem insignificant. I don't know what it is about some of these highly appreciated gentlemen, much of the time I honestly don't hear what makes their music so special. Unfortunately, John Ottman's popularity is one I find most hard to comprehend. He is an extremely capable composer, but nothing really jumps out at me, even in his most highly regarded works.

Cruel Intentions is another remake of Dangerous Liaisons (or more correctly, Les Liaisons Dangereuses), but featuring contemporary, bratty, rich teenagers. I can't say I was hugely inspired, but it did feature an attractive cast and some acerbic and cutting word play. For whatever reason, John Ottman's score was replaced (by Michael Kamen's associate/protégé Edward Shearmur) and I must admit I don't understand why. The simmering, techno-lite approach seems entirely appropriate and is occasionally quite striking and would have fitted the film like a glove. Evidently the score was mainly performed by Ottman synthetically, but the sampled sounds, instruments and percussion aren't obviously synthetic and work well together to form a modern, cool atmospheric score. There are no dominating main themes, but is mainly built up around shorter ideas and samples. Had it featured on its own, I'd probably have awarded a good, but unexceptional 3, however the remaining items are more interesting.

The album is thoughtfully rounded out by a selection of released and unreleased (at least officially) suites from other Ottman scores. Fantasy Island was apparently a TV mini series (the promo album to which I think I have somewhere!) and this suite is book ended by the strange main theme. Built around short hopping phrases, I was going to call it almost a calypso, but I'm not even sure that's remotely correct, still it's an entertaining selection of the best parts of the score. Incognito is about forging a 'lost' Rembrandt or some such nonsense. The original session tapes apparently featured clicks and so the score album had them removed, but at other detriment to the sound quality, but the original damaged tracks are featured here - not that you'd notice there was anything wrong. These selections are the highlight of the album, although curiously placed separately rather than in a longer suite. All are really quite wonderful orchestral tracks that really are stand out, particularly the album finale, The Creation with its mock Baroque stylings.

Ottman's rejected Halloween H20 was not a score I much cared for and the creepy titles featured here, do little to improve my view. Snow White: A Tale of Terror is another moody strings led piece that doesn't ever quite get going. The Cable Guy starts with a Poltergeist inspired children's choir, but moves into more typical orchestral comedy music - fun, but undemanding. Apt Pupil is another slow burn horror title that functions as a kind of evil waltz, while Lake Placid is music from a film about a giant crocodile. Fun all the same though.

Like the aforementioned Marco Beltrami and unlike the aforementioned Thomas Newman, Ottman's musical personality isn't entirely cemented with this album. There are a few mannerisms that give it a running personality, but not nearly as strong as Newman (for example). That having been said, he is as skilled in the studio with a synthesizer as he is with an orchestra and can use both to create strong moods which still contain sufficient melodic interest. I suspect I will remain frustrated by Ottman, especially if (like Beltrami) he continues being attached to sub Scream spin off slashers where the novelty of Beltrami's successful original is wearing dangerously thin. However, a good selection with more than sufficient interest and probably a must for any keen Ottman fan.


Segnala un errore o inviaci ulteriori informazioni!: Accesso

 



Di Più