JAG


Intrada (0720258710727)
TV / Film TV | Anno: 1995 | Formato: CD
 

Iscriviti ora!

Rimanete informati e richiedete l'accesso alle informazioni dei collezionisti!





 

# Traccia   Durata
Pilot
1.Engage And Destroy / Main Title4:42
2.Getting Some Air / Angela Overboard2:39
3.Harm And Kate Arrive2:21
4.Harm's Past / Over Bosnia1:55
5.Gold Wings And Dress Whites / Wave Off1:31
6.Contemplation0:27
7.Joyride1:49
8.Angela On A Slab1:34
9.Playout0:15
10.Scuttlebutt's True4:27
11.To Hell And Back, Sir / Let'm Trap!6:05
12.Harm Does It3:25
13.Judgement Call2:09
14.Gold Wings And White Uniform1:56
15.End Credits0:57
 
Cowboys and Cossacks
16.Format Bumper0:07
17.Teaser1:43
18.Format Main Title0:47
19.Act One Playon / Exchange1:20
20.Fire! / Grinkov4:29
21.One Rule Of War1:16
22.Jumping Ship / Convincing Yuri2:12
23.Yuri Turns1:57
24.To The Brig / Boxing Petavitch1:41
25.Live Missile0:42
26.This Is War3:05
27.Grinkov Relents4:26
28.A Sailor's Death / Format End Credits1:44
 61:40
Invia il tuo commento Nascondi le recensioni in altre lingue

 

JAG - 07/10 - Revisione del Lammert de Wit, presentato a (Olandese)
De Amerikaanse tv-serie JAG is een crime-serie die vanaf 1995 tien seizoenen heeft gedraaid en 227 afleveringen kent.
De serie speelt zich af in de rechtbankwereld van het Amerikaanse leger en marine en is gesitueerd in hoofdstad Washington. De afleveringen zijn vaak gebaseerd op gebeurtenissen die zich daadwerkelijk hebben voorgedaan. De daarbij terugkerende thema's zijn eer, recht en rechtvaardigheid, waarbij de rechtzaken op basis van de militaire wet- en regelgeving zijn gebaseerd, terwijl ook de militaire erecode belangrijk is.
De Judge Advocate General (JAG) van dienst kan in gevallen van criminaliteit of ongelukken met een luchtje een onderzoek gelasten en mensen voor het gerecht dagen, waarna een rechtszaak volgt.
De serie was aanvankelijk wat minder populair en zender NBC trok de serie na een half jaar terug. Vanaf 1997 nam CBS de uitzendingen over en daarna werd de serie toch nog een hit. Van de tv-serie JAG is later een spinn-off gekomen die nog populairder werd: NCIS.

Donald P. Bellisario produceerde de serie en hij kende componist Bruce Broughton, die eerder al voor de door Bellisario geregisseerde film Last Rites de score componeerde. Voor de serie maakte Broughton echter alleen de muziek voor de extra lange pilot-aflevering en componeerde daarmee ook het doorlopende thema voor de hele serie. De serie heeft een aantal prijzen voor de muziek gewonnen, die echter mede op het conto van de scoremuziek voor de serie van Steven Bramson is te schrijven.

Het album dat Intrada heeft uitgegeven van de muziek van JAG bestaat echter slechts uit een klein deel, namelijk alleen de eerste aflevering met de muziek van Bruce Broughton en van seizoen 2 de veertiende aflevering 'Cowboys and Cossacks' met muziek van de seriecomponist Steve Bramson, waar ook de begin- en eindtune van Broughton op staat, evenals een zogenaamde Bumper: een kort stukje van het thema die de reclameblokken introduceert. De zestiende track laat zo'n Bumper horen als overgang van de score van Broughton naar die van Bramson.

De score opent met 'Engage and Destroy', een min of meer standaard arrangement voor een spannende film. Daarna volgt in de laatste twee minuten van dezelfde track de 'Main Title'. Daarin wordt het thema van de serie geïntroduceerd. Trompetten spelen hierin de hoofdrol. In de eerste ruime minuut is die 'Main Title' nogal verhalend, wat op zich prima beluisterbaar is, maar niet erg aansprekend. Het eigenlijke hoofdthema begint wanneer de snare drums erbij komen en dat is pas in de laatste krappe minuut van de track. Dan verandert ook de melodie en het arrangement wordt veel voller. Die melodie heeft Broughton erg aansprekend gecomponeerd, waardoor de herkenning groot is. Daarmee was het logisch dat dit de introductie-tune van de serie geworden is. Deze themamelodie komt regelmatig terug in de diverse tracks. Ook waar Steve Bramson de score gecomponeerd heeft, laat hij de tune van Broughton toch regelmatig terugkomen, zodat de muziek voor de serie herkenbaar zou blijven als horend bij deze serie.
De muziek van beide componisten is volop orkestraal en daardoor staat de muziek op een behoorlijk hoog niveau. Er wordt zowel door Broughton als door Bramson veel gebruik gemaakt van koperblazers op underscore van strijkers, terwijl de percussie niet vergeten wordt. Voor elke aflevering is de muziek gespeeld door een orkest van 35 muzikanten. Dat geheel kleurt de muziek, waardoor het niet alleen goed klinkt, maar ook perfect past in de militaire setting van de serie.

Een tv-serie moet vooral uitnodigen om verder te kijken, dus (als het geen komische serie is) moet er continu een zekere spanning aanwezig zijn. JAG gaat over de jacht op mensen die misdaden begaan binnen de omgeving van het leger en moet dus spannend blijven. Dat is aan de muziek dan ook duidelijk te horen. Verreweg de meeste muziek is op een spannende manier gearrangeerd en veel melodieën hebben ook die thrillerachtige kleuring en zijn daarmee nogal aan de monotone kant. De spanning komt dan ook vooral door de instrumentatie en de toonzetting. De muziek is wel vrij rustig, terwijl Broughton bekend staat om z'n enerverende thrillerscores met flinke adrenalineverhogende orkestraties en pompende ritmes, die vaak nogal rauw klinken. Maar dat is bij JAG zeker niet het geval. Alle muziek is keurig harmonisch gecomponeerd en daardoor op zich prima beluisterbaar. Maar veel van die relatief spannende muziek spreekt simpelweg niet zo aan, hoewel de muziek voor een spannende tv-serie zonder meer uitstekend is gecomponeerd.

Vanaf track 19 neemt Steve Bramson het stokje van Bruce Broughton over. En Bramson doet dat zonder meer verdienstelijk. Ook in zijn eigen muziek integreert hij het thema van Broughton.
Zijn muziek is uiteraard ook voornamelijk spannend en ook de muziek van Bramson is vooral orkestraal gecomponeerd. Daarbij introduceert Bramson ook z'n eigen melodieën en die pakken goed uit. Vooral zijn veelvuldig gebruik van hoornblazers en trompetten op underscore van strijkers doet het goed. Bramson doet met zijn muziek voor de serie dan ook niet onder voor Broughton. Bramson is bijna de hele serie lang aangebleven als componist. Dat was 10 jaar lang, van 1995 tot 2005 en betrof maar liefst 219 afleveringen. Waar Broughton de dubbele eerste aflevering van muziek heeft voorzien, nam Bramson definitief het stokje over van Velton Ray Bunch vanaf de tiende aflevering van het eerste seizoen, tot aan de 22ste en allerlaatste aflevering van de serie in 2005. Tussendoor hebben nog een paar andere componisten enkele gaten gevuld waar Bramson niet kon.
Op dit Intrada-album staat alleen muziek van de aflevering Cowboys and Cossacks, waardoor dit maar een minimale hoeveelheid muziek is van wat Bramson voor de serie heeft gecomponeerd.

Kortom, het album met de muziek van JAG bevat slechts een heel klein deel van de muziek voor de serie. Het grootste deel is muziek die gecomponeerd is door Bruce Broughton voor de dubbele pilot aflevering, terwijl de laatste tien tracks gecomponeerd zijn door de hoofdcomponist van de serie, Steve Bramson, die zeker niet onder doet voor Broughton.
De muziek voor de serie is overwegend spannend gecomponeerd, wat de muziek toch wat minder aansprekend maakt. Wel is de muziek steeds keurig harmonisch, waardoor het prima te beluisteren is. Broughton heeft voor de serie een mooi en pakkend thema gecomponeerd, met een heroïsche kleuring. Trompetten op een underscore van strijkers en met snare drums als percussie maken de toonzetting een perfecte match met de tv-serie. Vooral de tracks waarin dit thema duidelijk naar voren komt horen bij de mooiere van het album en tillen de waardering met 72 uit 100 punten dan ook uit boven die voor de meeste tv-series.


Segnala un errore o inviaci ulteriori informazioni!: Accesso

 



Di Più