Twin Peaks


Warner Music (075992631624)
Film | Anno: 1990 | Formato: CD
 

Iscriviti ora!

Rimanete informati e richiedete l'accesso alle informazioni dei collezionisti!





 

# Traccia Artista/Compositore Durata
1.Twin Peaks Theme4:45
2.Laura Palmer's Theme5:08
3.Audrey's Dance5:15
4.The NightingaleVocal by Julee Cruise4:54
5.Freshly Squeezed3:48
6.The Bookhouse Boys3:24
7.Into the NightVocal by Julee Cruise4:42
8.Night Life in Twin Peaks3:23
9.Dance of the Dream Man3:39
10.Love Theme from Twin Peaks4:34
11.FallingVocal by Julee Cruise5:18
 48:49
Invia il tuo commento Nascondi le recensioni in altre lingue

 

Twin Peaks - 08/10 - Revisione del Michiel Vaernewijck, presentato a (Olandese)
David Lynch is en blijft één van mijn favoriete regisseurs. Zijn films, een balans van seks, geweld en zwarte humor, blijven voor altijd in mijn geheugen gegrift. Zijn tijdloze televisieserie Twin Peaks is wereldwijd bekend, mede door het fantastische en catchy beginmuziekje gecomponeerd door vaste huiscomponist Angelo Badalamenti. Later won hij zelfs een Grammy won in 1990 voor zijn instrumentale uitvoering van het thema. Bijna exact één jaar geleden was deze fascinerende man te gast op het Filmfestival Gent. Nu het festival weer in zicht komt lijkt het me een uitgelezen moment terug te blikken op de vorige editie door het bespreken van Twin Peaks, één van Badalamenti's bekendste werken.

Wat kan ik zeggen, het thema van Twin Peaks is een wereldwijd fenomeen en herkenbaar uit de duizenden na slechts de eerste seconde te hebben gehoord. De mysterieuze, beangstigende en bij momenten vrij liefdevolle sfeer bezorgt mij nog altijd kippenvel wanneer het uit mijn luidsprekers schalt. Tweede nummer op de cd is een nummer dat veruit één van de beste composities uit Badalamenti's carrière moet zijn, het thema van Laura Palmer. De manier waarop Lynch het thema samen met Badalamenti in eenzelfde kamer en op eenzelfde moment bedacht is schitterend. Lynch beschreef de beelden in zijn hoofd waarna Badalamenti ze meteen omzette in muziek, en er sinds die eerste keer niks aan veranderde. Daarom is dit ook zo'n goede track, vanwege de spontane en verhalende sfeer die erin rondzweeft. Audrey's Dance is een leuk stukje achtergrondmuziek maar voegt weinig toe aan de hele luisterervaring door zijn vrij monotone en weinig geïnspireerde opbouw. Vervolgens heeft The Nightingale zijn titel dan ook terecht verkregen. Een prachtige vrouwenstem, Julee Cruise, zingt lieflijk terwijl het tempo en de schitterende lyrics, door David Lynch zelf geschreven, je naar hogere sferen brengen.

Net zoals Audrey's Dance is Freshly Squeezed een track die maar heel weinig voorstelt, hoewel ik me er iets meer in kan vinden dan in AD. The Bookhouse Boys daarentegen is een enorm sfeervolle en bevreemdende track die perfect de typische Lynch-stijl weet weer te geven. Into The Night bevat weer de prachtige zang van Julee Cruise en de teksten van David Lynch die het geheel af maken. Night Life In Twin Peaks is een leuk stukje underscore, maar sluit helaas weer aan bij het rijtje van weinig tot nietszeggende tracks, hoewel de dreiging in de track naar het einde toe een zekere climax bereikt, hoewel dit een weinig geïnspireerde track blijft. Dan sluit Dance Of The Dream Man ook weer aan bij The Bookhouse Boys en weet me dit keer wel te bekoren. Het geheel blijft vrij krakkemikkig en monotoon, iets waar de volgende track meteen verandering in brengt. Met een vrij trage opbouw komt opnieuw het Laura Palmer thema naar boven in de track Love Theme from Twin Peaks, wat wederom voor pure luistersensatie zorgt. En om af te sluiten is er het liedje Falling dat verder aansluit op het thema van Twin Peaks en ditmaal ook gezongen wordt door wederom Julee Cruise met lyrics door David Lynch. Een prima afsluiter voor deze soundtrack.

Eigenlijk ben ik een beetje verdeeld over deze soundtrack. Er zit veel in, maar sommige tracks voegen niks toe aan het album en dienen in de serie zelf ook louter als underscore. De gezongen liedjes door Julee Cruise zijn een werkelijke streling voor het oor, maar de verschillende lounge- en jazzy-achtige tracks kunnen mij niet altijd bekoren. Hoe dan ook is dit een fijne soundtrack, waarbij elke track zonder problemen als achtergrondmuziekje voor een gezellige avond kan worden afgespeeld. In je collectie zeker een aanschaf waard, al was het maar vanwege de bekendheid van de serie die iedereen wel eens moet gezien hebben.

Dale Cooper: "Harry, I have no idea where this will lead us, but I have a definite feeling it will be a place both wonderful and strange."
Twin Peaks - 05/10 - Revisione del Lammert de Wit, presentato a (Olandese)
Twin Peaks was in het begin van de negentiger jaren een enorme hype. De speelfilm-achtige en artistieke manier waarop de tv-serie was gemaakt onder leiding van David Lynch werd daarna de norm op dat gebied. Ook in Europa was de serie enorm populair en na de eerste serie afleveringen volgde al snel een tweede, maar daarna zakte de aandacht langzaam weg.

De muziek voor de serie is ontstaan uit een soort van samenwerking tussen regisseur Lynch en componist Angelo Badalamenti. De score is een aaneenschakeling van nogal traag verlopende tracks en de nogal elektronische klanken van de muziek spreken niet iedereen aan. Toch is niet alleen de tv-serie, maar ook de muziek behoorlijk populair geweest in die tijd. Het thema van de serie is wereldberoemd geworden, zowel de instrumentale versie ( 'Twin Peaks Theme') als de door Julee Cruise gezongen versie. Overigens is het muzikale thema van de serie al voorafgaand daaraan door Angelo Badalamenti gecomponeerd voor een album van Julee Cruise, waarna David Lynch de instrumentale versie van 'Falling' koos als thema voor de serie. Ook de andere songs die Cruise voor deze score gezongen heeft ( 'The Nightingale' en 'Into The Night') komen van haar album en met name 'The Nightingale' hoort bij de fraaiste tracks van de score.
Naast deze gezongen tracks en het hoofdthema is ook het 'Laura Palmer Theme' een track met een mooie melodie, die weliswaar evenals de andere tracks traag verloopt, maar toch fraai is.
De overige tracks zijn vooral een soort minimalistische underscore die enorm traag voortkabbelt, wat het allemaal een beetje zeurderig en saai maakt. Sommige tracks hebben dan ook nog een wat jazzy inslag en dat, samen met de traagheid, zorgt niet voor een positieve indruk van deze score.

Kortom, als je houdt van een soort rustig muzikaal behang, dan is deze score ideaal. Je valt er zo bij in slaap. Een paar tracks zijn zeker wel fraai en het is vooral de combinatie met de andere tracks die het album een zeurderig saaie indruk van traagheid geven.
Twin Peaks - 09/10 - Revisione del Nicolas Toutai, presentato a (Francese)
Attention! Nous avons ici l'une des meilleures musiques composées pour une série. En effet, pour cette série dirigée par David Lynch, Angelo Badalamenti nous signe un score presque parfait. Rien que l'écoute du thème du thème principal et vous êtes plongés dans un univers onirique et décalé. Le deuxième thème, celui de Laura Palmer est quand à lui, plus sombre au départ, puis bascule dans un solo de piano extraordinaire. S'ensuit un autre thème jazzy, Audrey's dance, rythmé par un vibraphone et des claquements de doigts. Le CD contient également trois chansons interprétées par Julee Cruise, l'une reprenant le thème principal. Les pistes 5 et 6 sont plutôt associés aux scènes où l'on voit les policiers. Enfin, le "dance of the dream man" correspond à un thème entrainant au saxophone rythmé par une basse, et le Love Theme reprend le thème de Laura.
Un très bon CD auquel je ne peux que reprocher trop de répétitions dans certains morceaux.

A ne pas manquer: "Falling", la version chantée du thème de Twin Peaks
A éviter: "Night life in Twin Peaks", trop sombre et aucune mélodie
Twin Peaks - 10/10 - Revisione del Michel Gregoire, presentato a (Francese)
La BO de Twin peaks sort des sentiers battus, nous ouvre les portes d' un univers étrange, onirique. Angelo Badalamenti et David Lynch forment un duo parfait.On peut parler de symbiose.
La musique d'Angelo Badalamenti est si originale qu'elle fait de lui, un des compositeurs de B.O majeurs de ces 10 dernières années.
dès l'écoute du thème de TWIN PEAKS, on se trouve plongé dans le montre étrange de David lynch, ce morceau est épuré, des synthés discrets et mélodiques, et une guitare super réverbérée avec un son des années 60 et en même temps qui a ce petit côté étrange spécifique à la musique d'Angelo Badalamenti.
On peut comparer la collaboration de DAVID LYNCH et Angelo Badalamenti a celle de Sergio Leone et Ennio Morricone. A acheter pour ceux qui recherchent des B.0 moins classiques.


Segnala un errore o inviaci ulteriori informazioni!: Accesso

 



Di Più