Cold Mountain


Sony Classical (5099751511922)
Sony Music Soundtrax (0696998684324)
Film | Anno: 2003 | Formato: CD, Digital Download
 

Iscriviti ora!

Rimanete informati e richiedete l'accesso alle informazioni dei collezionisti!





 

# Traccia Artista/Compositore Durata
1.Wayfaring StrangerJack White4:25
2.Like a Songbird That Has FallenReeltime Travelers3:13
3.I Wish My Baby Was BornTim Eriksen, Riley Baugus and Tim O'Brien3:09
4.The Scarlet TideAlison Krauss2:59
5.The CuckooTim Eriksen and Riley Baugus1:39
6.Sittin' On Top of the WorldJack White3:48
7.Am I Born to Die?Tim Eriksen2:32
8.You Will Be My Ain True LoveAlison Krauss2:31
9.I'm Going Homethe Sacred Harp Singers at Liberty Church2:18
10.Never Far AwayJack White3:40
11.Christmas Time Will Soon Be OverJack White3:16
12.Ruby with the Eyes That SparkleStuart Duncan and Dirk Powell3:11
13.Lady MargretCassie Franklin3:02
14.Great High MountainJack White4:33
15.Anthem Gabriel Yared3:24
16.Ada Plays Gabriel Yared3:18
17.Ada and Inman Gabriel Yared5:03
18.Love Theme Gabriel Yared3:40
19.IdumeaThe Sacred Harp Singers at Liberty Church3:18
 62:58
Invia il tuo commento Nascondi le recensioni in altre lingue

 

Cold Mountain - 06/10 - Revisione del Lammert de Wit, presentato a (Olandese)
Deze groots opgezette historische film speelt zich af tijdens de Amerikaanse burgeroorlog en draait om een soldaat van het zuidelijke leger, die z'n geliefde in het stadje Cold Mountain moest achterlaten toen hij gedwongen werd om mee te vechten. Maar hij wordt in die strijd geconfronteerd met de verschrikkingen van de oorlog en raakt gewond. Als hij weer genezen is beseft hij dat hij weer terug moet naar het front en kiest dan voor desertie, om aan de ellende en vernietiging van de oorlog te ontkomen en terug te gaan naar Cold Mountain.
De film volgt de ontberingen van een man die op de vlucht is, op weg naar huis, en zich verbergen moet voor deserteurjagers, verraders en profiteurs, maar ook te maken krijgt met wanhopige gelijkgezinden en andere vreemdelingen. Ondertussen zijn er thuis in Cold Mountain allerlei ontwikkelingen, die in de film ook uitgebreid aan bod komen, waarbij uiteindelijk alles bij elkaar komt...

De film staat in een historische setting en ook de muziek heeft een kleuring die past bij het verhaal. In de film komen een aantal songs voor met een hoge mate van country/folk stijl, die gemakkelijk associëren met het tijdsbeeld. Veel van die songs staan ook op het soundtrack album van de film en ik loop die songs kort allemaal bijlangs.

Wayfaring Stranger is een zeurderige song, met een minder prettige melodie en klinkt nogal somber. De tweede song is een wat melancholieke song, maar qua begeleiding wel redelijk fris klinkend.
I Wish My Baby Was Born is een duet, weer in die melancholieke, wat sombere sfeer met begeleiding op een banjo en een fiddle.
In The Scarlet Tide wordt gezongen door Alison Kraus, die een wat fragiele stem heeft en met deze song een prachtige melodie zingt, een melodie die me wat aan Chris de Burgh doet denken. Het is een song met een wat dramatisch getinte kleuring, maar door de erg fraaie melodie doet de song gevoelig en liefdevol aan.
The Cuckoo is weer een duet, weer wat somber gezongen en simpel begeleid, met opnieuw een banjo en een fiddle.
De zesde song is weer zo'n wat zeurende, nogal dramatisch klinkende song, met een melodie die wat jankerkig is en ook zo wordt begeleid. Niet zo fraai, en ook de volgende song is een zelfde nogal zeurende song.
You Will Be My Ain True Love is de tweede song van Alison Kraus op deze soundtrack en is lang niet zo fraai als haar eerste. Deze song is melancholiek, maar veel minder melodieus en niet zo harmonisch.
I'm Going Home is een song die à capella wordt gezongen door een behoorlijk koor. Door het ontbreken van instrumenten komt de song wat kaal over. De zangers compenseren dat niet met kwalitatief hoogstaand meerstemmig zangwerk. De song is vrij eenvoudig, maar wel melodieus en daardoor toch heel aardig.
Never Far Away is een aardige song met een redelijke melodie en begeleiding op gitaar en cello. De elfde track is een aardig kerstliedje, maar met een iets zeurende melodie. Track 12 is een instrumentale track en heeft een beperkt instrumentarium: vooral fiddle, gitaar en banjo spelen de melodie, die wel vlot is en heel behoorlijk klinkt. Lady Margret is een solo song, geheel à capella gezongen, waardoor de song niet zo geweldig klinkt, ook al is de melodie heel behoorlijk en het ook zeker aardig gezongen wordt.
Great High Mountain is de voorlaatste song op deze soundtrack. Een fraaie melodie maakt van deze song een van de betere. Wel is de begeleiding weer met de standaard banjo, fiddle en gitaar.

Vanaf track 15 horen we de instrumentale scoremuziek van Gabriël Yared. Yared heeft er een gevoelige score van gemaakt, met fraaie, soms ontroerende melodieën en klanken. Hij past veelvuldig de piano toe, die ook toegepast wordt zonder verdere begeleiding. Maar de tracks worden bijzonder fraai zodra de begeleiding door strijkers ingezet wordt.
De melodieën zijn soms tegen het romantische aan, soms nogal melancholiek, maar steeds erg fraai.

De laatste track is weer een song door The Sacred Harp Singers. En weer à capella, evenals de negende song, al klinkt op de achtergrond iets van percussie. De song is best aardig, maar je moet wel wat van deze soort koormuziek houden. Het is geen hoogstaande kwaliteitszang, maar dat was ook niet de bedoeling. Immers de songs passen allemaal goed in het tijdsbeeld van de film en veel songs zijn dan ook traditionals. Dat maakt de beoordeling ervan een beetje dubbel. De songs passen goed in de film, maar om te beluisteren is toch iets anders. Je moet wel wat van die sombere vroege folk-achtige stijl houden. Zelf ben ik daar niet zo van gecharmeerd, maar deze soundtrack heeft wel de nodige prijzen in de wacht gesleept, dus zullen er velen zijn die deze muziek zeer hoog waarderen. Smaken blijken weer te verschillen, al verwacht ik dat die prijzen voor de muziek gebaseerd zullen zijn op de uitvoering ervan in en in samenhang met de film.
De scoretracks van Gabriël Yared zijn prachtig. Dit is muziek die uitnodigt om de hele instrumentale score wel eens te willen beluisteren. Op de soundtrack staan er slechts 4 van die fraaie tracks, wat voor mij de waardering van deze soundtrack net op een zes brengt. Mijn waardering voor alleen de scoretracks komt op een ruime 9 te staan.
Cold Mountain - 06/10 - Revisione del bert w., presentato a (Olandese)
Cold mountain speelt zich af rond de jaren 1860 met een ijzersterke prachtige Nicole kidman, die haar acteertalent in deze movie wonderlijk gebruikt.
De score heeft een oscar en een globe nominatie gekregen, maar ja door de hysterie van de lord of the rings, is het enkel bij die nominatie gebleven.
De (bijna) volledige score staat in het teken van folk-music om zo de sfeer terug te spiegelen, geslaagd dat wel, en orgineel.
Nu ja een liefhebber ben ik er niet van, jack white neemt een deel van de tracks opzich, met veel overtuiging en emotie trouwens. Naar het schijnt heeft men zelfs speciale oudere microfoons gebruikt om de sfeer te versterken.
De twee gezongen nummers die mij het meest bekoren zijn beide van Alison krauss, het 'scarlet tide' een prachtig nummer, geweldige stem, en verdiende de oscar volgens mij.
De bijdrage van Gabriel Yared is beperkt tot vier nummers, en opnieuw slaagt hij er in, de nodige romance op te roepen, heerlijke tracks die je even doen wegdromen.
Ik het vind geen slecht album, maar sommige nummers sla ik over.
Oscars: Best Original Score (Candidato)
Oscars: Best Original Song (Candidato)
Oscars: Best Original Song (Candidato)
Golden Globes: Best Original Score (Candidato)
Golden Globes: Best Original Song (Candidato)
World Soundtrack Awards: Soundtrack Composer of the Year (Vincitore)
World Soundtrack Awards: Best Original Soundtrack of the Year (Vincitore)
World Soundtrack Awards: Best Original Song Written for a Film: "You will be my Ain True Love" (Vincitore)


Segnala un errore o inviaci ulteriori informazioni!: Accesso

 



Di Più