Don't Be Afraid of the Dark


Lakeshore Records (0780163423723)
Film | Data di rilascio: 30/08/2011 | Formato: CD, Digital Download
 

Iscriviti ora!

Rimanete informati e richiedete l'accesso alle informazioni dei collezionisti!





 

# Traccia   Durata
1.Gramophone Lullaby1:27
2.Don't Be Afraid of the Dark Main Titles1:22
3.Sally Arrives at Blackwood Manor2:42
4.Lamb Lamp Lambency1:07
5.Sally's Lullaby2:13
6.Garden Music2:24
7.Into the Basement3:19
8.Sneaky Sally0:50
9.Silly Sally2:11
10.Tooth Fairy's Gift1:23
11.Gardener Gets Snipped5:32
12.Treesome2:46
13.Don't Turn Out the Lights2:04
14.Bed Bugs1:42
15.Shrink Rap1:22
16.Sally Leaves2:51
17.The Library4:01
18.Goblins in the Garage3:59
19.Goblin Trouble7:35
20.Return to Blackwood2:38
21.Voices from the Pit1:23
 54:51
Invia il tuo commento Nascondi le recensioni in altre lingue

 

Don't Be Afraid of the Dark - 06/10 - Revisione del Lammert de Wit, presentato a (Olandese)
Don't Be Afraid of the Dark is de remake van een horrorfilm met dezelfde titel uit 1973, deze keer op script gezet door niemand minder dan Guillermo del Toro.
Het is een redelijk standaardverhaal over een gezin dat in een groot huis trekt, waar monstertjes in blijken te wonen, die de bewoners vervolgens lastig vallen.
Sally is het achtjarige dochtertje, dat bij haar vader en z'n vriendin woont en verlangt naar haar moeder. In het grote huis, dat ze aan het opknappen zijn zit ook een kelder. Met Verboden Toegang. En natuurlijk weet dochterlief toch in die kelder te komen...

Marco Beltrami en Buck Sanders stonden garant voor de score bij deze film.

De score van Beltrami en Sanders is een grootse orkestrale horrorscore met twee gezichten: een lieflijk gezicht en een creepy gezicht. De score opent met een aantal erg fraaie tracks, die in een mooie symfonische toonzetting een lievige sfeer neerzetten. Maar het zijn niet zomaar fraaie tracks. Tussen de mooie melodieën door klinkt al een voorspel van wat komen gaat. De prachtige vioolmuziek laat op gezette tijden al z'n tanden zien, terwijl de muziek heerlijk symfonisch en melodieus blijft. Het zijn net even die kleine afwijkingen in de vioolklanken die een enorme spanning creëren, zonder dat je kunt goed aangeven waar dat vandaan komt.

De korte openingstrack zet gelijk de heerlijke themamelodie neer in volle violenpracht. Even later volgen de Main Titles, die creepy begint, maar even later toch de themamelodie oppikt en vol orkestraal uitwerkt, waarbij de ritmische klanken een behoorlijke spanning oproepen. Wanneer Sally op Blackwood Manor arriveert in de derde track, zetten Beltrami en Sanders hoge chime- en harpklanken en hoge violen op een donkere underscore, die de track erg veel spanning meegeeft, en die de muziek toch heel melodieus en aangenaam maken om naar te luisteren. Dit is thrillermuziek van topniveau. Helaas blijft dat niet zo.
In 'Lamb Lamp Lambency' speelt een muziekdoosje de hoofdrol, met creepy muziek naar het einde van de track.
Het mooie thema komt weer terug in het prachtige 'Sally's Lullaby'. Toch zit ook in deze track een enorme onderhuidse spanning. 'Garden Music' is voorlopig de laatste fraaie track, waarin een aantal van de voorgaande elementen terugkomen, zoals het thema en de muziekdoos. Ook hier weer die spanning die in de melodie verwerkt is. Mooi orkestraal en ijzersterk.

Vanaf 'Into the Basement' zijn de melodieën verdwenen en verandert de sfeer van de score ingrijpend. Track na track is de muziek bedoeld om spanning op te bouwen en enge scènes in de film te versterken. De muziek volgt dan het geijkte stramien van de horrorscore, met ijzige klanken, galm, lang aangehouden tonen, dissonante klanken en schrikeffecten. Donkere en duistere underscore versterken dat effect regelmatig. Toch hoor je soms ook muziek die onschuldig klinkt, alsof het hoofdpersonage geen idee heeft wat haar te wachten staat. Vooral de tracks met de muziekdoos leveren dat soort effecten, zoals in 'Tooth Fairy's Gift'.
De eerste melodieuze track, waarin het thema weer terugkomt is 'Treesome'. Een mooi en rustig moment tussen de meer creepy tracks.

Tegen het einde van 'Don't turn out the lights' begint het effectbejag weer en voor tracks als 'Bed Bugs en 'Goblin Trouble' hebben een behoorlijk horrorniveau, met veel snerpende effecten en doffe tromroffels. Ook ritmische dissonante staccato strijkereffecten ontbreken niet en geven een zekere 'drive' aan de muziek. Maar melodieus is het allemaal niet. Bij vlagen klinkt iets van de themamelodie door in de diverse tracks, maar dat levert zeker nog geen mooie muziek op.
Pas met de 'Terugkeer naar Blackwood' komt weer iets terug van de fraaiheid van de eerste tracks. De kleuring blijft echter nogal aan de donkere kant.
De afsluitende track voedt nog een keer de spanning en sluit de score dan ook af met muziek die de indruk geeft dat het verhaal nog niet af is en dat er nog meer muziek zou moeten volgen. Een wat vreemde gewaarwording, die je een wat onbevredigend gevoel geeft.

Kortom, met Don't Be Afraid of the Dark hebben Marco Beltrami en Buck Sanders een overwegend orkestrale score neergezet voor deze horrorfilm. Dat orkestrale doet de muziek zeker goed, en de tracks waarmee de score opent zijn absoluut fraai te noemen. Maar vanaf track 7, wanneer Sally afdaalt in de kelder van het huis, daalt ook de beluisterbaarheid van de muziek tot een laag niveau. Tenzij horrormuziek natuurlijk jouw favoriete genre is. In dat geval zul je deze score wellicht erg aangenaam vinden.
Er zitten tussen de horrortracks zeker nog een paar heel aardige tracks waarin het bijzonder fraaie thema terugkomt, maar na het beluisteren van de score blijf je toch achter met een wat mager gevoel. Mijn waardering voor deze score wordt omhoog getrokken door de eerste zes tracks en komt zo uit op 62 uit 100.


Segnala un errore o inviaci ulteriori informazioni!: Accesso

 



Di Più