Highlander


Immortal Records (3418219851986)
Film | Anno: 1986 | Formato: CD
 

Iscriviti ora!

Rimanete informati e richiedete l'accesso alle informazioni dei collezionisti!





 

# Traccia Artista/Compositore Durata
1.Prologue - Sean Connery0:26
2.Princes Of The UniverseQueen3:32
3.Highlander Theme5:19
4.Under The Garden / The Prize4:04
5.Scotland 1536 - The Clan MacLeod2:24
6.Scotland 1536 - The Clan MacLeod (Alternate)2:21
7.Gimme The Prize / Kurgan's ThemeQueen4:33
8.One Year Of LoveQueen4:29
9.Connor & Heather / Ramirez Arrives3:14
10.Connor & Heather / Ramirez Arrives (Alternate)2:02
11.Training Montage4:08
12.Forge Fight / Kurgan Vs. Ramirez5:49
13.Heather Dies / Who Wants To Live ForeverMichael Kamen / Queen5:16
14.Heather Dies / Who Wants To Live Forever (Alternate)Michael Kamen / Queen4:38
15.Hammer To Fall5:23
16.Don't Loose Your HeadQueen4:38
17.Nash & Brenda / Love Scene4:09
18.New York, New YorkQueen0:41
19.The Prize Revealed / Epilogue3:32
20.A Kind Of Magic / End CreditsQueen / Michael Kamen4:25
21.Who Wants To Live Forever (Demo)Brian May3:17
 78:19
Invia il tuo commento Nascondi le recensioni in altre lingue

 

Highlander - 08/10 - Revisione del Lammert de Wit, presentato a (Olandese)
De fantasy-actiefilm Highlander is geregisseerd door Russel Mulcahy, die toen vooral bekend was voor z'n baanbrekend werk voor popmuziekvideo's. Het verhaal is gebaseerd op een script van een student van de filmafdeling van de Universiteit van California. De film is door de critici maar matig ontvangen en was aanvankelijk ook niet erg succesvol in de bioscopen. Later werd de film steeds populairder, vooral in Europa en is geworden tot een cult klassieker op video en dvd. Mulcahy regisseerde ook de opvolger met de subtitel The Quickening. Daarna zouden nog drie films volgen, evenals een tv-serie.
Het verhaal begint in 1985 met een gevecht tussen de onstervelijke Highlander Connor MacLeod (Christopher Lambert) en zijn eveneens onstervelijke tegenstander in New York. Hij weet hem toch te doden door hem te onthoofden, wat de enige manier blijkt om het leven van die onstervelijken te beëindigen. De film springt dan via een flashback terug van 1985 naar 1536 en het verhaal belandt in de Schotse Hooglanden en vertelt van een aanslag op Connor's leven, waarvan hij wonderlijk snel herstelt. Zijn stam verstoot hem echter omdat ze denken dat de duivel in hem woont. Elders leert hij dan zwaarvechten en andere kundigheden om te overleven en hoort de geschiedenis van de onstervelijken, waarvan er ook een kwade tak bestaat, die het al gauw op hem voorzien heeft...

De muziek voor deze film is van Michael Kamen, die toen nog vroeg in z'n filmmuziekcarriere zat en die daarbij samengewerkt heeft met Brian May van de rockband Queen. Oorspronkelijk was Marillion gevraagd om bij te dragen aan de muziek voor de film, maar hun agenda zat vol. Vervolgens is Queen hiervoor gevraagd. May componeerde voor de film de song 'Who wants to Live Forever', die als love theme in de film werkt en waarbij Kamen heeft voortgeborduurt op May's melodie. De song zelf is daarbij nog een grote hit voor Queen geworden, evenals 'A Kind of Magic', die ook voor de film is geschreven, maar dan door bandlid Roger Taylor. Daarnaast zijn er nog de Queensongs 'Princes of the Universe', 'Gimme the Prize (Kurgan's Theme)', 'Don't Lose Your Head' en 'One Year of Love', die ook allemaal op een eigen Queen-album zijn uitgekomen. De song 'Hammer to Fall' hoor je in de film op de radio en komt van een ouder Queen-album.

De score van Kamen is de instrumentale component van de muziek bij de film en Kamen heeft heeft zich laten inspireren door de songs van Queen, met name door May's song 'Who wants to Live Forever'. Die melodie komt in een aantal tracks van de score dan ook terug als een centraal thema. Die song van Queen is een bijna een soort rock-symfonie of rock-ballad en je zou verwachten dat Kamen een flink deel van z'n score ook in die trant zou houden. Maar dat is niet het geval.
Een aantal van de Queen-songs zijn dan ook zeker geen rockballads of anderszins symfonisch te noemen. Dat hoor je al gelijk in hun eerste song op het album: 'Princes of the Universe', die duidelijk naar de hardrock-kant neigt en niet erg aangenaam beluisterbaar is. En dat geldt zeker ook voor 'Gimme the Prize' en nog een paar andere songs.

De score van Kamen sluit aan bij al die songs van Queen. Weliswaar heeft Kamen May's fraaie balladmelodie er duidelijk in verwerkt, wat met name in rustiger delen van de score goed te horen is, toch valt een flink deel van de score meer onder het wat grillige actie- en spanningsgenre dan dat de muziek symfonisch is. Die score-tracks liggen daarmee in de lijn van de ruigere songs van Queen. Kamen heeft in een aantal tracks zelfs sterk dissonante en behoorlijk chaotische klanken verwerkt, die niet echt prettig beluisterbaar zijn.
Toch overheerst de symfonische kant van de muziek op deze soundtrack. Dat komt mede door de twee instrumentale versies van 'Who wants to Live Forever'. Een van die versies is de laatste track op dit album en dit is een fraaie demo-versie van de track, waarin de melodie alleen op keyboard en synthesizer wordt gespeeld. Het album sluit daarmee fraai en rustig af.

Een flink aantal tracks van Kamen's score zijn vol orkestraal en nogal bombastisch gearrangeerd, maar vanwege de onrust en grilligheid in een aantal composities is de muziek van de score nogal eens minder aangenaam om naar te luisteren. De muziek is op zich goed gemaakt en klinkt kwalitatief uitstekend, maar is regelmatig behoorlijk actiegericht, waardoor ook de melodieën niet goed uit de verf komen. In de wat rustiger tracks of delen daarvan komt het mooie thema van Kamen en het liefdesthema van Brian May goed naar voren.
Kamen's eigen hoofdthema voor de film en hoofdpersonage MacLeod is, net als het thema van May, een fraai thema dat bijzonder prettig in het gehoor ligt. Dit toch wat heroïsche thema hoor voor het eerst in de derde track van het album en hoor je af en toe terug in verschillende tracks.
De variatie tussen de tracks in stijl en tempo is behoorlijk groot, wat enerzijds ervoor zorgt dat de muziek absoluut niet saai is, maar anderzijds leidt het ook tot een gevoel alsof de tracks niet echt bij elkaar horen, maar wat los aan elkaar hangen. De muzikale thema's zorgen daarbij overigens wel voor de nodige samenhang, evenals de typische orkestrale kleur die Kamen aan z'n arrangementen weet te geven.

Kortom, met Highlander heeft Michael Kamen, samen met de leden van rockband Queen een gevarieerde score gecomponeerd. Met Kamen's hoofdthema en Brian May's liefdesthema weet Kamen een aantal tracks duidelijk tot de verbeelding te laten spreken, met meeslepende en symfonische arrangementen op de prachtige themamelodieën. Maar een deel van de score is duidelijk minder aantrekkelijk door de nogal onrustige, vaak grillige of soms zelfs dissonante en chaotische arrangementen. De songs van Queen misstaan niet in het geheel van de score van Kamen en zijn soms prachtig, maar maar een aantal Queen-songs liggen voor mijn smaak te dicht tegen het hardrock-genre aan. De waardering voor deze soundtrack komt zo op 76 uit 100 punten.


Segnala un errore o inviaci ulteriori informazioni!: Accesso

 



Di Più