Every Thing Will Be Fine


Iscriviti ora!

Rimanete informati e richiedete l'accesso alle informazioni dei collezionisti!





 

# Traccia   Durata
1.Everything Will Be Fine2:46
2.The House in the Snow1:58
3.The Accident2:36
4.Autumn2:25
5.Looking for the Light2:38
6.Spring2:31
7.Thomas Writes1:37
8.On the Ferry0:59
9.A Strange Phone Call1:21
10.The Letters2:49
11.Suicide Attempt2:18
12.Book Signing in the Park2:34
13.The Fairground Disaster2:38
14.Winter2:30
15.Tomas's Success0:55
16.Kate Leaves the House1:30
17.Summer2:45
18.Kate's House at Night2:23
19.Christopher's Sorrow1:29
20.Reconciliation4:03
 44:45
Invia il tuo commento Nascondi le recensioni in altre lingue

 

Every Thing Will Be Fine - 07/10 - Revisione del Lammert de Wit, presentato a (Olandese)
Every Thing Will Be Fine is een Duits geproduceerde, maar Engelstalige dramafilm van regisseur Wim Wenders (Der Amerikanische Freund, Paris Texas, Land of Plenty), die in de jaren daarvoor zich voornamelijk bezig hield met documentaires. De onafhankelijke productie had z'n première op het film festival van Berlijn, maar kreeg van de critici vooral negatieve recensies en was ook in de bioscopen niet erg succesvol.
Het verhaal draait om schrijver Tomas Eldan (James Franco), die samen met zijn vrouw Sara (Rachel McAdams) in het Canadeze Quebec woont. Hun huwelijk loopt niet lekker, mede omdat Tomas vooral aandacht heeft voor het schrijven. Wanneer Tomas op een dag in de winter naar huis rijdt glijdt er een slede voor z'n auto, met daarop twee broertjes. Door de aanrijding overlijdt een van hen, terwijl het andere broertje er ogenschijnlijk zonder kleerscheuren vanaf komt. Het ongeval blijft Tomas achtervolgen en de spanningen leiden tot een breuk met z'n vrouw, waarbij hij aan de drank raakt. Jaren later, als hij succes heeft als schrijver, krijgt hij een brief van het broertje dat het ongeval overleefde...

De muziek bij de film is van Alexandre Desplat, die al vele grote films op z'n naam heeft staan en inmiddels een gelauwerd componist is. Maar hij is niet te beroerd om ook voor kleine producties muziek te componeren. En deze film van Wim Wenders is zo'n kleine productie. Het schijnt dat Desplat na het schrijven van de muziek pas een week voordat de film in première zou gaan de muziek in Zweden kon opnemen.

De muziek die Desplat voor de film componeerde lijkt na het beluisteren goed bij het verhaal te passen - ik heb de film niet gezien - want de muziek is overwegend nogal droevig en tragisch gearrangeerd. Op zich zitten die arrangementen prima in elkaar, maar de tragiek van de muziek zorgt er wel voor dat je alleen in een behoorlijk depressieve bui deze muziek zult opzetten.
Desplat heeft z'n muziek gecomponeerd voor een relatief beperkt orkest met voornamelijk strijkers. Incidenteel komen ook pianoklanken voorbij. De muziek in vrijwel alle tracks is behoorlijk aan de trage kant, wat de tragiek van de muziek alleen maar versterkt.

Het album opent met mooie heldere pianoklanken in de titeltrack. Vervolgens nemen de strijkers het over in een wat melancholiek gekleurde melodie, die op zich best fraai is, met mooie harmonieën tussen de verschillende strijkers. De triestheid valt in deze eerste fraaie track nog mee.
De tweede track begint met fraai glijdende en samenspelende violen, om dan steeds even te stoppen. En daarna weer verder te spelen. En weer even te stoppen. Het geeft een wat apart effect aan de muziek, waarin alle strijkers vrijwel dezelfde melodie volgen, zonder tegenmelodieën. Ook de latere track 'Kate’s House at Night' werkt met dat pauze-effect. In de derde track zijn de tegenmelodieën weer terug en neemt tegelijk ook de tragiek weer verder toe, waarbij later ook voorzichtig de piano erbij komt. In 'Autumn' staan de hoge pianoklanken tegenover de geplokte basklanken, waarbij de melodie steeds een noot heeft die steeds afwijkt naar mineur, wat de melodie wat tegendraads maakt en extra dramatiek toevoegt. 'Looking for the Light' is iets minder tragisch en kent weer fraaiere harmonieën, iets wat weer veel minder geldt voor 'Spring'.

Diezelfde tragiek komt steeds weer terug in de track. De korte track 'On The Ferry' is daarbij iets van een uitzondering. Hier is de solo pianomelodie uit de eerste track iets meer uitgewerkt, waardoor dit een fraaie, te korte track is geworden.
Een aparte track is 'The Letters', waarin het tempo ineens flink wordt opgeschroefd, met staccato-klanken van strijkers en piano. De algehele kleuring blijft in mineur, maar krijgt er wel een zekere urgentie door. De tegenstelling met 'Suicide Attempt' is groot, want daar neemt de trage tragiek het weer over, terwijl in 'Book Signing in the Park' de spanning juist behoorlijk toeneemt, door een cadans van steeds kort aangestreken altviolen. De track 'Winter' is een vreemde track van een met losse, gepauzeerde tonen aangeslagen piano, waarbij een cello de underscore vormt. Niet fraai. Wel fraai daarentegen zijn de majeure harmonieën op de piano in 'Tomas's succes' en die fraaie klanken zetten zich voort in 'Kate Leaves the House', een combi van strijkers en piano, die vervolgens steeds iets meer naar mineur gaat.

Het album sluit af met de fraaie track 'Reconciliation', die aan het begin en aan het eind aangenaam in majeur getoonset is, in tegenstelling tot de rest van de score. Hier komen, vooral naar het einde van de track, de mooie harmonieën van de strijkers en de piano weer terug in een aangenaam toegankelijk arrangement.

Kortom, met zijn score voor Every Thing Will Be Fine heeft Alexandre Desplat een vooral droevige, triestige score gecomponeerd, waar je toch wel een beetje voor in de stemming moet zijn. Nu ben ik bijna altijd vrolijk, dus zo'n trieste score, met vrijwel alleen melodieën in mineur en vrij traag gespeeld, is niet helemaal mijn ding. Daarbij spreken de melodieën vaak ook niet helemaal aan, alhoewel sommige tracks zeker erg mooi zijn. Er zijn recensenten die behoorlijk lyrisch zijn over deze score, maar mij spreekt het meeste ervan niet zo aan, maar de muziek is zeker wel prima te beluisteren. Mijn waardering voor deze score komt, vooral door een paar fraaie tracks, op 68 uit 100 punten.
Every Thing Will Be Fine is the latest feature film by WIM WENDERS, shot in 3D.
Based on an original script by Norwegian Bjørn Olaf Johannessen, Wim Wenders tells the story of the author Tomas (James Franco) in EVERY THING WILL BE FINE. One day a car accident transforms his life. Even though he is not directly to blame for this tragedy, it still causes his relationship with his girlfriend to break apart. Tomas falls into a deep hole. He seeks retreat in his writing and tries to start his own family with a new love. The film looks at Tomas’ attempt to give his life meaning again and recounts his search for forgiveness. It is not time alone that heals wounds but the courage to face up to things and to forgive. Especially oneself.

The original music score to Every Thing Will Be Fine was written, composed and directed by worldwide renowned composer ALEXANDRE DESPLAT.

Altre versioni di Every Thing Will Be Fine (2015):

Every Thing Will Be Fine (2016)


Segnala un errore o inviaci ulteriori informazioni!: Accesso

 



Di Più