Lawrence of Arabia


Colosseum (4005939526320)
Varèse Sarabande (0030206526325)
Film | Anno: 1990 | Rilascio pellicola: 1962 | Formato: CD
 

Iscriviti ora!

Rimanete informati e richiedete l'accesso alle informazioni dei collezionisti!





 

# Traccia   Durata
1.Overture4:17
2.Main Title1:57
3.Miracle3:09
4.Nefud Mirage2:24
5.Rescue Of Gasim2:13
6.Bringing Gasim Into Camp3:37
7.Arrival At Gauda's Camp2:03
8.The Voice Of The Guns2:01
9.In Whose Name Do You Ride ?1:25
10.Continuation Of The Miracle2:18
11.Sun's Anvil3:12
12.Lawrence And Body Guard2:08
13.That Is The Desert2:54
14.End Title3:42
 37:19
Invia il tuo commento Nascondi le recensioni in altre lingue

 

Lawrence of Arabia - 07/10 - Revisione del Lammert de Wit, presentato a (Olandese)
Dit is de negende recensie uit de Maurice Jarre serie.

Vorige: Gorillas in the Mist
Volgende: Almost an Angel

De epische film Lawrence of Arabia is een Britse film die geregisseerd is door David Lean (The Bridge on the River Kwai, Doctor Zhivago, Ryan's Daughter), die gebaseerd is op het leven van Thomas Edward Lawrence rondom de eerste wereldoorlog. De film werd genomineerd voor maar liefst tien Oscars en won daarvan zeven, naast allerlei andere prijzen. De film hoort daarnaast in de top van de beste films aller tijden en wordt nog steeds hoog gewaardeerd, ondanks dat de film bijna zestig jaar oud is.
Het verhaal is eigenlijk een grote flashback, want deze begint met de dood van Thomas Lawrence (Peter O'Toole) in 1935. Dan gaat het verhaal terug naar de eerste wereldoorlog, waarin hij als luitenant eigenlijk niet goed z'n weg kan vinden. Hij wordt vervolgens op pad gestuurd om te bekijken hoe de Arabische prins Faisal (Alec Guinness) geholpen kan worden in de strijd tegen het Ottomaanse rijk van de Turken. Deze Faisal is geïnteresseerd in zijn ideeën. Lawrence stelt voor om de havenstad Aqaba te veroveren, zodat de Britten een haven kunnen gebruiken. Maar allerlei onderlinge twisten tussen Arabische stammen lijken roet in het eten te gooien. Toch lukt het, waarna Lawrence, samen met de Arabieren de strijd aanbindt tegen de Turken...

De muziek bij de film is van de Franse componist Maurice Jarre, die hiermee voor het eerst met regisseur Lean samenwerkte. Het leverde hem z'n eerste Oscar op. Overigens kwam Jarre voor de productiemaatschappij eigenlijk pas in beeld toen andere componisten afhaakten. Men wenste voor de film twee hoofdthema's, een voor de Britse kant van het verhaal en een voor de Arabische kant. Daarnaast heeft Jarre de mars 'Voice of the Gun' van Kenneth J. Alford verwerkt in z'n score, in navolging van Lean's eerdere film Bridge on the River Kwai, waarin van diezelfde Alford al de Colonel Bogey March gebruikt is, die daardoor heel bekend is geworden. Maar ondanks het succes van film en score heeft Voice of the Gun nooit die populariteit gehaald.

Deze recensie draait om de Original Score, die in de zestiger jaren onder meerdere labels is uitgebracht en in 1990 als 'Remastered Edition' opnieuw is uitgebracht. Ondanks de remastering klinkt het geluid toch niet optimaal en blijft er een soort gedateerde echo hangen, die je laat merken dat je naar een oudere score zit te luisteren. En dat is jammer, want het kan zoveel beter. Dat heeft Tadlow Music goed begrepen want zij gaven in 2010 een complete en opnieuw opgenomen score van de film uit, met een perfecte sound, waarin de score pas echt tot volle bloei komt, maar die dan weer niet op die manier in de feitelijke film is gebruikt.

Dit Original score album bevat 14 tracks en opent met de 'Overture', die met heftige percussieslagen begint. Jarre was in zijn jonge jaren een percussionist en wist daardoor goed wat percussie met de (film)luisteraar kan doen. In veel van zijn scores neemt de percussie daardoor een prominente rol in.
Deze openingstrack is eigenlijk een soort suite, waarin verschillende motieven en thema's te horen zijn en waarin ook de mars van Alford hier voor het eerst kort te horen is. Ook het beroemde hoofdthema voor de woestijn, waarin het verhaal zich afspeelt, is hier voor het eerst te horen.
Dit belangrijkste hoofdthema voor de film is een meeslepende melodie, die samen met de grootse orkestraties wereldberoemd is geworden, bijna even beroemd als Lara's Theme uit Jarre's score voor Doctor Zhivago van een paar jaar later. Die melodie komt in de 'Main Title' opnieuw voor het voetlicht en ook in andere tracks komt dit prachtige thema voorbij.

Het album bevat een flink aantal tracks met dreigende en zelfs spannende muziek. In 'Miracle' hoor je die dreiging duidelijk in vioolklanken die tegen het dissonante aan hangen. Het hoofdthema klinkt er af en toe in de verte doorheen in een dreigende kleuring. Die spannende muziek komt veelvuldig terug, zoals in 'Nefud Mirage', 'Arrival at Auda's Camp', 'Continuation of the Miracle', 'Sun's Anvil', 'Lawrence and Body Guard' en 'That is the Desert'. Melodieën laten het dan duidelijk afweten en de muziek is vaak grillig, soms zelfs heftig, maar ook past Jarre daarin wel dreigende bijna-stiltes toe in een minimalistische setting. Het zijn duidelijk de minder fraaie tracks van het album.
Naast het hoofdthema voor de woestijn zijn er een apart thema voor de Britse kant en twee voor de Arabische kant. De melodie voor de Britse kant is op zich best fraai, maar wat formalistisch en spreekt daardoor net wat minder aan. De Arabische thema's zijn wat grilliger thema's, die meestal vrij vlot gespeeld worden, waardoor ze aan de ene kant wat exotisch klinken, maar aan de andere kant ook wel wat woest, waardoor deze thema's, samen met de daarvan afgeleide andere Arabische motieven, duidelijk minder aanspreken. Vaak past Jarre het Britse en Arabische thema in dezelfde track toe, wanneer in de film de Britten en Arabieren tegenover elkaar staan.

Het album sluit af met de 'End Title', die weer als een soort suite werkt, met korte stukjes van de diverse thema's en melodieën. De track begint met de mars van Alford, gevolgd door het prachtige hoofdthema, waarna ook de Arabische en Britse thema's nog een keer voorbij komen.

Kortom, met zijn score voor Lawrence of Arabia heeft Maurice Jarre een van z'n beroemdste scores gecomponeerd, die hem naar de top van de filmscoringwereld katapulteerde. Met zijn prachtige en meeslepende thema voor de woestijn waarin het verhaal zich afspeelt heeft Jarre een van de bekendste melodieën uit de filmmuziekgeschiedenis gecomponeerd, wat hij een paar jaar later nog eens zou overdoen in zijn score voor Doctor Zhivago. De Britse en vooral Arabische thema's zijn duidelijk minder aansprekend, maar de in de score geïntegreerde mars van de Amerikaanse componist Alford maakt weer veel goed. De muziek komt uit 1962 en de kwaliteit is daar ook naar, wat de muziek toch wat gedateerd doet klinken, ondanks de remastering uit 1990. De waardering voor dit album van de originele score komt daarmee niet hoger dan 71 uit 100 punten.
Voor een moderne, opnieuw ingespeelde versie van de complete score van onberispelijke kwaliteit kun je beter kiezen voor de prachtige Tadlow-editie uit 2010.

Altre versioni di Lawrence of Arabia (1962):

Lawrence of Arabia (1962)
Big War Movie Themes (2011)
Lawrence of Arabia (2010)
Lawrence of Arabia (1988)
Lawrence of Arabia (2012)
Lawrence of Arabia (2000)
Essential Hollywood, The (2006)
Lawrence of Arabia (2006)
Lawrence of Arabia (2000)
Lawrence of Arabia (1991)
Lawrence of Arabia (1992)
Lawrence of Arabia (2000)
Lawrence of Arabia (2013)
Lawrence of Arabia (1971)
Lawrence d'Arabie (1962)
Lawrence d'Arabie (2012)
Screen Music Reflection (1975)
Theme From Lawrence Of Arabia (1963)
Lawrence d'Arabie (1963)
Lawrence of Arabia (2017)
Lawrence of Arabia (0)
Lawrence Of Arabia (2018)
Lawrence Of Arabia (2018)
Lawrence of Arabia (2015)
Lawrence of Arabia (1963)
Lawrence of Arabia (1962)
Lawrence Of Arabia (2020)
Lawrence of Arabia (2022)


Segnala un errore o inviaci ulteriori informazioni!: Accesso

 



Di Più