Indochine


Varèse Sarabande (0030206539721)
Film | Anno: 1992 | Rilascio pellicola: 1992 | Formato: CD
 

Iscriviti ora!

Rimanete informati e richiedete l'accesso alle informazioni dei collezionisti!





 

# Traccia   Durata
1.The Adoption3:50
2.The Burning Boat1:19
3.First Rendez-vous1:22
4.We're two People3:06
5.The Thunderstorm3:46
6.Isle of the Dragon1:39
7.Exodus1:21
8.Camille's Journey2:28
9.Journey's End5:16
10.The Escape4:18
11.The Decision2:18
12.The Road to China0:55
13.Birth and Revolution1:53
14.Vietnamese Mothers1:00
15.The Coffin1:11
16.Eliane finds Camille2:57
17.I no Longer Have a Past2:31
18.Indochine4:28
19.Tango3:40
20.Yvette's Waltz1:28
21.The Last Rhumba1:26
 52:12
Invia il tuo commento Nascondi le recensioni in altre lingue

 

Indochine - 07/10 - Revisione del Lammert de Wit, presentato a (Olandese)
In 1992 regisseerde Régis Wargnier z'n vierde eigen film Indochine, waaraan hij ook als scriptschrijver meewerkte. De film speelt zich af in de voormalige Franse kolonie Vietnam en is daar ook voor het grootste deel opgenomen. De meer dan tweeënhalf uur durende film won een Oscar voor de 'Beste buitenlandse film' en leverde een nominatie op voor Catherine Deneuve.
Het verhaal begint in 1930. Eliane Devries (Deneuve) bezit, samen met haar vader een grote rubberplantage in het zuiden van Vietnam, dat toen deel uitmaakte van de Franse kolonie Indochina. Als een bevriend gezin omkomt, ontferm Eliane zich over hun dochter en adopteert haar. Ze geeft Camille een europese opvoeding. Jaren later op een veiling ontmoet Eliane de luitenant Jean-Batiste le Guen, waar ze een relatie mee krijgt. Maar door een ongelukje denkt Camille dat Jean-Baptiste haar redder is en wordt verliefd op hem. Eliane kan dat niet accepteren en zorgt er via haar connecties voor dat hij ver weg van Camille gestationeerd wordt. Maar Camille zoekt hem op en vindt hem uiteindelijk. Binnen Vietnam rommelt het echter al jaren en de anti-koloniale groepen nemen toe, waarbij de communisten het voortouw nemen. Dat maakt hun vlucht tot een wanhopige onderneming...

De muziek bij de film is van niemand minder dan Patrick Doyle, die daarmee voor het eerst samenwerkte met Wargnier. Die samenwerking bleek zeer vruchtbaar en Doyle is sindsdien de vaste componist van regisseur Wargnier. En dan te bedenken dat de demo die Doyle voor de film componeerde op een nogal lachwekkende manier door hem aan de regisseur en producenten is gepresenteerd, zoals hij in zijn bijdrage aan de cd-hoes vertelt. Toch gingen ze ermee akkoord dat Doyle de score zou componeren, vooral ook vanwege zijn eerdere bewezen kwaliteit voor Henry V. Daarbij kreeg Doyle zelfs de beschikking over een voor een europese film erg hoog budget. Daardoor kon hij, naast het standaard orkest, extra strijkers inhuren om de diepgang van zijn muziek te vergroten bij bepaalde scenes. Doyle's muziek bleek een grote bijdrage aan het succes van de film en hij kreeg dan ook een nominatie voor de Franse César filmprijs.

Wat opvalt aan de score is dat Doyle nauwelijks etnische kleuring toepast. De arrangementen en het instrumentarium zijn vooral westers, geënt op de Europese hoofdpersonages in de film. Dat komt de variatie niet ten goede, maar dat hoeft uiteraard geen bezwaar te zijn, al wordt het lastiger om de score te plaatsen bij een film die zich in Zuid-Oost Azië afspeelt. In slechts enkele tracks is iets hoorbaar van die Oriëntaalse kleuring en het is ook dan nog zeer beperkt.

Voor een meeslepend verhaal kan Doyle prachtige scores componeren, dat heeft hij gedurende z'n carriere wel bewezen. De makers van de film hadden goed geluisterd naar zijn score voor Henry V van een paar jaar eerder en wilden voor hun film een muzikale invulling die daarop zou lijken. Doyle heeft daar keurig aan voldaan, want deze score heeft veel weg van die van Henry V en heeft ook dezelfde soort melodielijnen, die een vaak wat mineure setting hebben. Daarmee is de score niet echt van een romantische kleuring voorzien, want daarvoor zouden de melodielijnen veel meer in de majeure setting moeten staan, en een opgewekter arrangement hebben. Dat is in deze score maar bij een paar tracks het geval.
Het thema is op zich wel mooi, maar komt eigenlijk niet goed uit de verf en komt ook te weinig naar voren in de verschillende tracks, waardoor het niet beklijft. Gevolg is dat de muziek voor Indochine te weinig een eigen karakter heeft en nauwelijks een thema die eruit springt.

Doyle staat bekend om z'n vermogen om prachtige meeslepende, licht romantische melodieën te componeren, maar ook dat valt op deze score niet echt mee. Er zijn maar een paar tracks die er echt uitspringen in fraaie orkestrale arrangementen en veel muziek kabbelt wat voort en is vrij saai, ondanks het grote orkest waar Doyle gebruik van kon maken. Voor de film past de muziek prima, maar om los van de film naar te luisteren valt voor een score van Doyle wat tegen. Natuurlijk speelt daarbij mee dat bij een score van Doyle de verwachtingen wat hoger zijn dan normaal...
Een aantal tracks worden wat steviger neergezet, met forse percussie en koperblazers, maar ook dan is het weer de wat magere melodie die de oh's en ah's laat weglopen.

De laatste paar tracks zijn een soort source-tracks, ten behoeve van de begeleiding van scenes in de film, zoals de tango of rhumba-track. Dit zijn duidelijk wat minder fraaie tracks in vergelijking met de rest van de score, die fraai orkestraal is.

Kortom, met Indochine heeft Patrick Doyle een score gecomponeerd in lijn met die voor zijn eerste succes Henry V. De muziek staat nogal in mineur en komt daardoor vaak wat dramatisch over. De melodieën en vooral ook de thema's komen niet goed uit de verf, waardoor de score als geheel wat saai overkomt. Natuurlijk zijn er tracks en gedeelten van tracks die bijzonder fraai zijn, maar het is toch wat beperkt. De waardering voor deze score komt dan ook niet hoger dan 72 uit 100 punten, wat voor een score van Patrick Doyle niet heel hoog is, terwijl hij zonder meer tot mijn meest favoriete componisten hoort.

Altre versioni di Indochine (1992):

Indochine (1992)
Indochine (1992)


Segnala un errore o inviaci ulteriori informazioni!: Accesso

 



Di Più