Captain Phillips


Colosseum (4005939722623)
Varèse Sarabande (0030206722680)
Film | Data di rilascio: 15/10/2013 | Rilascio pellicola: 2013 | Formato: CD, Digital Download
 

Iscriviti ora!

Rimanete informati e richiedete l'accesso alle informazioni dei collezionisti!





 

# Traccia   Durata
1.Choose Your Crew1:36
2.Maersk Alabama2:42
3.This Is Not A Drill5:42
4.Second Attack4:53
5.I’m The Captain Now3:44
6.Do We Have A Deal?2:09
7.Entering The Lifeboat2:46
8.Uss Bainbridge2:07
9.End This Peacefully2:43
10.Failed Attempt0:56
11.Two In The Water4:19
12.Seals Inbound0:23
13.Negotiation1:23
14.Initiate The Tow2:17
15.High-Speed Maneuvers2:03
16.Safe Now3:12
 42:55
Invia il tuo commento Nascondi le recensioni in altre lingue

 

Captain Phillips - 08/10 - Revisione del Mitchell Tijsen, presentato a (Olandese)
Captain Philips, een film waar ik al meer dan 1 jaar vol verwachting naar uitkijk, maar naast de film is het toch altijd de muziek die mijn aandacht nog meer trekt. Toen ik zag dat Henry Jackman aan boord kwam werd ik nog nieuwschieriger, Jackman is in een paar jaar uitgegroeid tot een geweldige (en vooral zelfstandige) componist die de Zimmer-praktijken achterwege lijkt te laten zijn eigen stijl heeft gevonden. Het is heerlijk om naar zijn muziek te luisteren, met name zijn scores voor Puss in Boots en X-Men: First Class. De muziek van Captain Philips is echter heel anders dan ik verwacht had, het lijkt in geen velden of wegen op zijn eerdere muziek en is erg aanstekelijk...

Het begint al bij de openingstrack, Jackman komt meteen goed binnen door zijn boeiende compositie en orkestratie en schept een eigenaardige sfeer die bij de film past. In ‘This is not a Drill’ gooit hij vanaf 2:25 minuten het gas erop en laat hij horen wat hij in huis heeft. We horen een Afrikaans instrument en heerlijke percussiesolo’s. Ik ga weer terug naar de film, weet precies wat er gebeurt en zit er wil helemaal in. Dit is precies wat filmmuziek moet zijn, de beelden moeten weer terugkomen en je moet met je gedachte bij de muziek blijven (of weg dromen). Door de aanstekelijke slagwerk blijft mijn aandacht constant bij de score en kan ik concluderen dat Jackman het toch weer geflikt heeft, de eerste 10 minuten van de score zijn instrumentaal genieten ondanks het feit dat er eigenlijk niet zoveel bijzonders is te horen. Het is bijzonder hoe hij met slechts wat blazers, snelle strijkers en het nodige slagwerk toch mijn aandacht weet vast te houden.

In ‘second attack’ horen we de bekende blazers die een eigenaardige sfeer creëren. Ook horen we opnieuw slagwerk en brengt Jackman op een subtiele manier wat elektrische snufjes erbij. Al snel worden deze snufjes vervangen door Afrikaans getrommel. Wanneer de rest van de violen er rond 1:55 minuten bijkomen weet je dat je zit te luisteren naar een straaltje vakmanschap, heerlijk om te horen hoe het slagwerk en de strijkers met elkaar ‘samenwerken’ en een track zowel boeiend als interessant maken.

Toch is er natuurlijk veel te zeggen over deze score, zo zit alles goed in elkaar en past het ontzettend goed bij de film die Paul Greengrass fantastisch in elkaar heeft gezet, maar zitten er wel een paar haken en ogen aan de filmmuziek van Henry Jackman. Zo zie ik constant de beelden van het schip en de sublieme acteerprestaties van Tom Hanks terug maar zien mensen die de film (nog) niet gezien hebben dit niet. Voor hen is het slechts wat getrommel en vooral underscore, ik kan heel goed begrijpen dat je daarom ook niet mijn lof over deze score begrijpt. Natuurlijk is het vooral ondersteunende muziek in plaats van muziek die je ook lekker kan opzetten naast de film. Muziek voor fantasiefilms zoals Harry Potter of Narnia kan je heerlijk naast de film opzetten, muziek voor keiharde realistische films, zoals Captain Philips, heeft vooral een ondersteunende functie. Ik ben mij er daarom ook goed van bewust dat de muziek van Henry Jackman niet op iedereen zo goed zal overkomen, het is denk ik erg persoonsgericht. De mensen die de muziek horen en de film al gezien hebben denken: Yes! De mensen die slechts naar de muziek luisteren en er geen beeld bij hebben zullen waarschijnlijk denken: Geen melodieën en enkel wat geram met Afrikaanse instrumenten.

Ondanks deze kritische kantekening wil ik 2 tracks even naarvoren halen, omdat ik genoten heb van deze 2 tracks. Allereerst is dit ‘Two in the Water’, een heerlijke track die van het begin tot het eind boeiend is! Het begint met wat blazers en strijkers die eigenlijk het ‘onheilspellende’ thema van de film spelen. Ik zie het indrukwekkende moment van de film terug, de strijd die Hanks levert en zit weer in de film. De strijkers leveren bij deze track een uitmuntende prestatie, heerlijk gewoon! De tweede track, die ik tevens benoemswaardig vind, is de laatste track: Safe Now. Deze track lijkt erg op ‘Time’, van Hans Zimmer uit Inception. Ondanks de gelijkenissen vind ik deze track ook prachtig opgebouwd maar moet ik wel kleur bekennen en concluderen dat Time van Zimmer net wat origineler en meer ‘binnen’ kwam. Safe Now is op dezelfde manier opgebouwd en eindigt bijna op een identieke manier. Toch blijft de track een genot om naar te luisteren, een prima afsluiter van de score dus.

Jackman heeft een prima score afgeleverd, een score met vooral veel slagwerk (met Afrikaanse invloeden) en snelle strijkers maar ook met de nodige emotie (bij de laatste track). De score zorgt ervoor dat ik de beelden weer zie en die prachtige acteerprestatie van Hanks. De film is geweldig maar de muziek maakt het af, gewoon opzetten en genieten. Een 8.
Captain Phillips - 08/10 - Revisione del Maurits Petri, presentato a (Olandese)
Uit het brein van filmmaker Paul Greengrass komen enkel geniale ideeen. Vrijwel al zijn films zijn van goud. The Theory of Flight uit 1998, Bloody Sunday uit 2002, de Jason Bourne films, United 93...stuk voor stuk pareltjes. De laatste jaren maakt de Britse regisseur alleen nog Amerikaanse speelfilms, met veel succes. Zijn recente Green Zone met Matt Damon was misschien de minste uit een nog altijd veelbelovende reeks.

Greengrass en John Powell, het is bijna een huwelijk in gemeenschap van goederen. Ze vulden elkaar aan, zoals weinig filmmakers en componisten dat doen. Misschien is Spielberg/Williams dat andere duo. Voor Captain Phillips maakt Greengrass echter een uitstapje naar Henry Jackman. Dit wegens productietechnische redenen, Powell bleek een te druk schema te hebben. Dit is niet de beste zet geweest, want de score moet helaas veel inboeten. Kort gezegd weet Jackman zich geen raad met de suspense die Greengrass tentoonspreid. 80% van de film is opgenomen met 'hand-held' camera's, uit de losse schouder gefilmd. Powell maakte daar in Green Zone en de twee Jason Bourne films listig gebruik van. Jackman lukt dat niet.

Eigenlijk is de gehele score erg saai. Alleen tracks als 'This is not a drill', 'Second Attack' en vooral 'Safe Now' springen eruit. Thema's zijn er niet, het is de percussie die de muziek kracht geeft. En het beste stuk score is niet eens op het album opgenomen. Dat is namelijk 'The End' van John Powell. Deze track afkomstig van de soundtrack voor United 93 staat zelfs onder een sleutelscene in de film en maakt wederom diepe indruk. Dit deed het al in de 9/11 film United 93. Alles in deze track laat de wanhoop van mensen horen, het verdriet, de angst om dood te gaan. De manier waarop deze track van John Powell gemixt is in Captain Phillips is magnifiek en dwingt diepe respect af. Zo blijkt ook maar weer dat Greengrass het niet kon laten om Powell 'stiekem' in de film te stoppen.

De rest van de tracks zijn vooral salvo's van trompetten en hoorns, begeleid door veelal saaie underscore van zachte strijkers. Hier en daar wat goed geprobeerde synthesizers en drum and bass, maar het tipt allemaal niet aan wat Jackman's voorganger muzikaal teweeg bracht. En zo blijkt tegen het einde dat Henry Jackman wellicht niet de juiste componist is voor Captain Phillips. Zijn huid wordt gered door een track die niet eens op het album staat. Een luistertip: pak de score van United 93 erbij en beluister de een na laatste track 'The End'. Want dat is muziek zoals het hoort te zijn. Muziek die een Paul Greengrass film verdiend. Maar wat je ook doet: ga Captain Phillips bezoeken in de plaatselijke cinema. Tom Hanks op zijn best in een film die zijn weerga niet kent. Oscarwaardig!

Captain Phillips is director Paul Greengrass's multi-layered examination of the 2009 hijacking of the U.S. container ship Maersk Alabama by a crew of Somali pirates. It is — through Greengrass’s distinctive lens — simultaneously a pulse-pounding thriller and a complex portrait of the myriad effects of globalization. The film focuses on the relationship between the Alabama's commanding officer, Captain Richard Phillips (two time Academy Award® winner Tom Hanks), and his Somali counterpart, Muse (Barkhad Abdi). Set on an incontrovertible collision course off the coast of Somalia, both men will find themselves paying the human toll for economic forces outside of their control. The film is directed by Academy Award® nominee Paul Greengrass, from a screenplay by Billy Ray based upon the book, A Captain's Duty: Somali Pirates, Navy SEALs, and Dangerous Days at Sea by Richard Phillips with Stephan Talty. The film is produced by Scott Rudin, Dana Brunetti, and Michael De Luca.

For one of his biggest scores to date, composer Henry Jackman takes his music to the high seas for this epic adventure.

Altre versioni di Captain Phillips (2013):

Captain Phillips (2013)


Segnala un errore o inviaci ulteriori informazioni!: Accesso

 



Di Più