Silk


Silva Screen Records (0738572125325)
Film | Anno: 2008 | Rilascio pellicola: 2007 | Formato: CD, Digital Download
 

Iscriviti ora!

Rimanete informati e richiedete l'accesso alle informazioni dei collezionisti!





 

# Traccia   Durata
1.Silk opening2:50
2.Mill Theme1:37
3.Love Theme1:18
4.Trip to Egypt1:11
5.First Trip to Japan4:00
6.Snowy Village5:42
7.First Return1:29
8.Second Trip to Japan2:35
9.The Girl3:51
10.Second Return2:27
11.Love Theme II2:26
12.Sadness1:42
13.Brothel2:15
14.The Last Trip to Japan2:51
15.Revolution4:49
16.The Last Return4:03
17.Building the Garden1:51
18.Reminiscence2:46
19.Helen2:53
20.Sadness II3:20
21.Silk Endroll5:23
 61:19
Invia il tuo commento Nascondi le recensioni in altre lingue

 

Silk - 07/10 - Revisione del Lammert de Wit, presentato a (Olandese)
Dit is de tiende en laatste recensie uit een serie over de scores van Ryuichi Sakamoto, die onlangs overleden is.

Vorige: Snake Eyes

De Canadees-Italiaans-Japanse coproductie van de dramafilm Silk is geregisseerd door de Canadese regisseur François Girard (Cargo, The Red Violin, The Song of Names), die ook meeschreef aan het scenario. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Italiaan Alessandro Baricco. De artistiekerige film werd door de critici behoorlijk negatief ontvangen en was ook in de bioscopen een grote flop.
Het verhaal draait om Hervé Joncour (Michael Pitt), wiens verhaal verteld wordt middels een terugblik op zijn leven. In zijn jonge jaren trouwt hij met zijn geliefde Hélène (Keira Knightley), maar vervolgens moet hij op zoek naar eitjes van de zijderups, omdat die overal in Europa ziek zijn geworden. Uiteindelijk komt hij via veel omzwervingen in het gesloten Japan terecht, waar hij in een stadje zijderusp-eitjes wil kopen. Daar komt hij in contact met heer Jubei (Koji Yakusho), die een concubine (Sei Ashina) heeft, waartoe Hervé zich sterk aangetrokken voelt. Hij smokkelt meer dan genoeg eitjes terug naar huis, waarmee hij veel geld verdient en een huis met grote tuin voor Hélène koopt. Hij gaat opnieuw naar Japan en ontmoet opnieuw de concubine van heer Jubei...

De muziek bij deze film is van Ryuichi Sakamoto, die er een gevarieerde score voor componeerde en allicht gevraagd zal zijn vanwege de Japanse invloed op de film. Zijn muziek hiervoor is niet erg opvallend en schetst vooral de sfeer bij het verhaal. Ondanks dat de film voor een deel in Japan speelt, is het aandeel Oosterse klanken nauwelijks noemenswaardig.
Dat sfeerbepalende aspect maakt dat de melodieën van Sakamoto nauwelijks opvallen. Vaak kabbelt de muziek een beetje voort, zonder echt naar een climax te gaan of ergens nadruk op te leggen. Dat maakt een luistersessie van dit album toch een beetje tot een wat saaie aangelegenheid. De muziek voldoet dan ook prima als redelijk aangename achtergrondmuziek, zonder verder opvallend te zijn, want ook qua melodieën vallen de meeste tracks nauwelijks op.

Er is een best wel fraai hoofdthema, dat al in de eerste track van het album te horen is. In die track legt Sakamoto al gelijk een soort voortdurend grommend ondergrondgeluid met een industriële kleuring neer, waar hij vervolgens met een paar strijkers overheen speelt. Pas na twee minuten volgt dan een bijzonder fraai melodisch motief, dat in een aantal tracks nog weer terugkomt. Vooral in de track 'Trip to Japan' wordt dit thema wat verder uitgewerkt, waardoor dit een fraaie track is.
Een tweede thema is het 'Mill Theme', dat in de tweede track gebracht wordt op solo piano. Het is een vrij vlot thema, waarvan de melodie echter niet zo aanspreekt. Daarna volgt het derde thema, het liefdesthema, opnieuw solo gespeeld op de piano. En opnieuw is het een nauwelijks opvallende melodie, die wel aardig is, maar waar de romantiek nou niet direct vanaf spat. Beide thema's komen verderop nog terug.
Er is ook nog een vierde thema, het 'Sadness' thema, dat echter wel erg traag is en niet echt aanspreekt. Ook dit thema wordt solo op de piano gespeeld en heeft - uiteraard - een wat triestige kleuring, wat versterkt wordt door de traagheid van de pianoklanken.

De piano is het belangrijkste instrument in deze score. In veel meer tracks wordt de piano solo of bijna solo gespeeld. Af en toe is er aanvullende begeleiding door een viool, maar daarmee blijft veel van de muziek nogal minimalistisch klinken. Omdat ook de melodieën vaak wat mager zijn, blijft het bij een soort sfeer inkleuring bij de filmbeelden, zonder dat de verhaallijn of personages gevolgd worden. Dat maakt de muziek toch wat saai, ondanks dat er best wel fraaie tracks of gedeelten van tracks aanwezig zijn op het album, vooral wanneer het hoofdthema op de voorgrond komt.
Tegelijk ontbreekt ook wat meer dreigende of spannende muziek niet, al is het beperkt. Dat zijn tracks die nog wat minder aantrekkelijk zijn om naar te luisteren dan de minimalistische solo piano tracks.

Kortom, met zijn muziek voor de dramafilm Silk heeft Ryuichi Sakamoto een wat magere score gecomponeerd. De muziek bestaat vooral uit klanken die een bepaalde sfeer moeten neerzetten, want echte volwaardige melodieën zijn beperkt. De vele pianotracks zijn nogal aan de minimalistische kant, omdat de piano dan meestal solo te horen is, met veel losse klanken in een nogal rustig tempo. De paar tracks met wat meer dreigende muziek maken het er niet beter op, maar de tracks waarin het hoofdthema wordt gebracht op vol orkestrale strijkers zijn juist wel erg fraai en trekken de waardering nog een beetje op. De waardering voor deze sfeermuziek komt echter niet hoger dan 66 uit 100 punten.

Altre versioni di Silk (2007):

Soie (2007)
Seta (2007)


Segnala un errore o inviaci ulteriori informazioni!: Accesso

 



Di Più