Rudy


Colosseum (4005939544621)
Varèse Sarabande (0030206544626)
Film | Data di rilascio: 28/09/1993 | Rilascio pellicola: 1993 | Formato: CD, Digital Download, Cassetta
 

Iscriviti ora!

Rimanete informati e richiedete l'accesso alle informazioni dei collezionisti!





 

# Traccia   Durata
1.Main Title3:35
2.A Start2:27
3.Waiting2:35
4.Back on the Field2:07
5.To Notre Dame6:55
6.Tryouts4:27
7.The Key3:55
8.Take Us Out1:51
9.The Plaque2:36
10.The Final Game6:16
 36:43
Invia il tuo commento Nascondi le recensioni in altre lingue

 

Rudy - 10/10 - Revisione del Lammert de Wit, presentato a (Olandese)
De Amerikaanse film Rudy is een sportfilm uit 1993, die volgens sportkenners bij de beste in z'n soort hoort. Het waargebeurde verhaal draait om rugby speler Daniel 'Rudy' Ruettiger, een rol die gespeeld wordt door Sean Astin (beter bekend als Sam uit Lord of the Rings). Rudy droomt ervan om rugby te gaan spelen op de Universiteit van Notre Dame, maar dit lijkt niet te gaan lukken, omdat hij niet toegelaten wordt tot de universiteit, maar ook niet sterk en goed genoeg is om het harde spel te kunnen spelen. Hij gaat aan het werk, maar de droom laat hem niet los en hij gaat opnieuw naar school, nu in de plaats waar de zo door hem gewenste universiteit staat, hopend op een overplaatsing. Die overplaatsing komt er, maar dan wordt hij niet tot het rugbyteam toegelaten...

De redelijk succesvolle film is van muziek voorzien door grootmeester Jerry Goldsmith. Een aantal jaren eerder had Goldsmith ook al samengewerkt met regisseur David Anspaugh voor de sportfilm Hoosiers, waarin basketball de sport was. Met Rudy is dat dus rugby. Het verhaal gaat echter in wezen niet over de sport, maar over het najagen van de droom van je leven.

Goldsmith heeft voor de film een beperkt aantal thema's gecomponeerd, die de film en het hoofdpersonage ondersteunen. En Goldsmith weet de perfecte ondersteuning te bieden, met z'n passages die variëren van drama, teleurstelling en frustratie tot die waarbij elke tegenslag stap voor stap overwonnen wordt. De score drijft voornamelijk op twee centrale thema's. Het opgewekte hoofdthema benadrukt vooral het doorzettingsvermogen van Rudy en weet soms echt de emotionele snaar te raken.
Het andere is het overwinningsthema, dat steeds terugkomt als de droom weer een stapje dichterbij gekomen is.
Beide thema's zijn werkelijk prachtig, zowel qua melodie als qua instrumentatie en toonsetting. Het hoofdthema domineert vooral het eerste deel van het album, waarbij het overwinningsthema steeds meer invulling krijgt en die dominantie overneemt naar het einde van het album. Veel tracks worden dan ook gekleurd door de melodieën van beide thema's, die Goldsmith op een prachtige manier in elkaar laat overlopen.

De muziek voor het hoofdthema wordt vooral gespeeld door strijkers en harp, houtblazers en piano, die de heerlijke muziek op een strak gearrangeerde en volle manier brengen. Door die aanpak is de muziek enorm pakkend en bijzonder prettig beluisterbaar, ook zonder de film gezien te hebben. En de prachtige rustige koorklanken helpen daar zeker ook aan mee. Gelijk de openingstrack 'Main Titles' nemen je al mee op dit geweldige thema in een prachtige vol orkestrale uitvoering.
Bij het overwinningsthema zijn het vooral koperblazers die de hoofdrol spelen en waarbij pauken en chimes een belangrijke bijdrage leveren, op een underscore van strijkers. De muziek van dit thema is daarmee flink heroïsch gearrangeerd in een opgewekte toonsetting. De prachtige melodie brengt je daardoor gemakkelijk in een soort van euforische stemming, waarbij de kippenvelmomenten niet ontbreken.

Kortom, met de muziek die Jerry Goldsmith voor de film Rudy heeft gecomponeerd heeft de film een enorme kracht gekregen en heeft het pakkende verhaal nog meer impact gekregen. Los van de film is de muziek ook geweldig en een enerverende luisterervaring. De beide thema's zijn op een prachtige manier in muziek gezet en dwingen bijna tot ademloos luisteren. Op veel momenten geeft dat dan ook aanleiding tot kippenvel als de muziek de gevoelige snaar goed weet te raken. En dat is beste wel vaak.
Toen ik op het internet naar achtergrondinformatie over deze score zocht, werd ik getroffen door een enkel zinnetje, waarin de schrijver zei dat Goldsmith na de opname voor deze muziek voor de film Rudy een staande ovatie van het orkest kreeg. Dat zegt toch iets over de muzikale kwaliteit die hij daarmee geleverd heeft.
De waardering voor de beluisterbaarheid deze score is dan ook met 97 uit 100 punten heel hoog en daarmee een van de mooiste scores van Jerry Goldsmith.
Rudy - 10/10 - Revisione del Alfred Mok, presentato a (Olandese)
Recensie 13: Rudy

Maak kennis met de prachtige thema's uit de bekroonde film 'Rudy', het is weer een meesterwerk van Dhr. Goldsmith en met genoegen doe ik de CD tot op de dag van vandaag in mijn recorder. De uitvinding van de computer is erg mooi, met sites waarop je geluidsfragmenten kan horen waarop je dus deze muziek kan vinden. Het is iets wat ik vroeger nooit gedacht had, ik moest vroeger de film steeds maar weer kijken om deze muziek te horen. En dat deed ik ook, soms terwijl ik gewoon bezig was met mijn werk, maar de muziek drong echt goed tot me door.

Het begint allemaal zo mooi al bij de Main Titles met een thema waar je 'u' tegen moet zeggen, het is een beetje de stijl van de oude componisten. Het doet me denken aan de klassieke stukken van Hermann maar dan in Goldsmith-stijl en dat is een stijl die onnavolgbaar is. Echt veel duisternis is er niet te vinden op deze score van Goldsmith, het is een score die je gewoon bij blijft met de zoetsappige deuntjes die steeds terugkeren. Het zijn vooral de strijkers die de overhand hebben maar ook de piano komt er soms prachtig tussen door. Het is een score die zeker niet vergeten mag worden en toch is deze weer niet zo bekend. Het mag duidelijk zijn dat Goldsmith 1 van de meest ongelukkige componisten is uit de filmindustrie. Hij heeft prachtige thema's geschreven voor verschrikkelijk slechte films, door zijn muziek haalde hij een mindere film omhoog. Door zijn muziek werd de film gewoon aangenaam. Ook Rudy is een betere film geworden door zijn muziek (de film is ook mooi). Ik beschouw Goldsmith als de mindere helft van John Williams, Williams die eigenlijk onwijs veel goede projecten heeft gekregen en Goldsmith gewoon veel minder, erg jammer. Toch moet ik zeggen dat deze 2 componisten veel van elkaar weg hebben, ze hebben beide veel klassiek in zich. Goldsmith laat zijn ware aard zien op deze score, een bescheiden en goede man. Een 10 voor deze score die steeds maar weer beter wordt en zijn kracht nooit zal verliezen.
Rudy - 10/10 - Revisione del Andreas Lindahl, presentato a (Inglese)
Directed by David Anspaugh, and starring Sean Astin in the leading role, Rudy tells the true story of a young man realizing his only true dream - to be a part of the Notre Dame football team. With a message saying that nothing is impossible if you just try hard enough, Rudy is an emotional, feel good drama, which succeeds in telling its story mostly thanks to Jerry Goldsmith's effective music.

Rudy may very well be one of the composers' finest and most attractive scores ever. With the help of the full symphony orchestra, augmented by piano and subtle choir, Goldsmith paints a beautiful musical landscape filled with lush strings, soft woodwinds, upbeat brass and wonderful themes. Goldsmith opens the score, and the soundtrack, with a lyrical theme, with roots in Irish music. It has a very wistfull quality that is both joyfull and sad at the same time. It may get a little too cute at times - especially when the soft choir and the strings kick in, but who cares... It's beautiful, memorable and incredibly effective in the film.

The other major theme is a wonderful and upbeat ditty. It is first presented in track 3, "Waiting", by a lighth, playfull oboe, soon followed by the entire orchestra, and a wonderful, strong French horn solo, and shows up again in a couple of other cues, but most notably in "The Final Game". Building to a glorious finale, this is one of the best moments in both score and film. To be honest I started to cry at this point when watching the film, and all thanks to Goldsmith's amazing music.

The only negative I can think of to say about this score is that it perhaps is a little repetetive - most of the score revolves around the two major themes - but with such beautiful themes and orchestrations, I don't really mind.

With a running time of around 35 minutes the CD is neither too short or long. The booklet includes plenty of pictures of Goldsmith at the recording sessions, and some short paragraphs by the director and the real Rudy.
Rudy - 08/10 - Revisione del Tom Daish, presentato a (Inglese)
This is an immensely enjoyable score from Goldsmith and is free of bombast even though there is some action mixed in. The main theme is lyrical and pleasant, albeit somewhat sentimental. The entire score is like that really. A lot of it brings memories of Forrest Gump and indeed many of Gump's themes seem to bear a striking resemblance to those from Rudy. The overall effect is just as sugary. Fortunately for Goldsmith, he gets more time to expand theme themes unlike in Gump where the tune will start and then it's the end of the track. There isn't a great deal of variety to the score, it has to be said. Aside from the main theme, there is a quicker moving theme that is mostly used to support the football scenes that appear in the film. The only thing I wonder about this theme is that it's not quite as kinetic as I would imagine. The end track, especially, I expected to be much more exciting. Everyone raves about that track (including all those at the recording with stories of bursting into tears and applauding - all very melodramatic and difficult to see why as well). The problem with The Final Game is that it starts reasonably quietly, builds a bit, but the plateau seems to be a bit low in terms of energy. I hoped for it to be desperately exciting, but was a little disappointed. Still, this is an enjoyable score that fans of Gump, at least, will like and it's nice to hear something by Jerry that isn't all loud action cues.
Rudy - 09/10 - Revisione del Joris Kessels, presentato a (Olandese)
Een prachtige romantische score, ik moet zelfs vaak bij deze score denken aan Rachel Portman, mooie zoete thema’s, fluit, piano of hoorn op de voorgrond en aanzwellende violen die zorgen voor dat weidse gevoel. Daarnaast doet de soundtrack mij af en toe denken aan The Legends Of The Fall van James Horner. Als je goed luistert steekt op de achtergrond soms subtiel een soort waas van een neuriënd koor op, dit is goed te horen in het einde van de track ‘to notre dam’. Heerlijk. Het hoofdthema gaat samen met het opgewekte thema dat voor het eerst in de derde track te horen is als een rode draad door de score heen. Jerry Goldsmith blijft met beide voeten op de grond en zorgt voor een goed uitgebalanceerde score. Met First Knight wist Jerry Goldsmith mij al aan zijn kant te scharen, deze soundtrack bevestigt dit alleen nog maar te meer.

Op en top Jerry Goldsmith!
Rudy - 08/10 - Revisione del Arvid Fossen, presentato a (Olandese)
Rudy is een echte Jerry Goldsmith klassieker, die als inspiratie diende voor verschillende andere latere scores. De massale strijkers, de hoorns, het opzwepende ritme geeft de film een sterke score. De melodie is een zeer herkenbare, en blijft nog lang in je geheugen achter als je de film hebt gezien. De algemeen vrolijke stijl van de score en de opzwepende orkestraties maken dit telkens opnieuw tot een plezierige luisterervaring.

Altre versioni di Rudy (1993):

Rudy (1994)
Rudy (2016)
Rudy (2022)
Rudy (2022)


Segnala un errore o inviaci ulteriori informazioni!: Accesso

 



Di Più