The Dune Sketchbook
(Digital)


WaterTower Music 03/09/2021 Téléchargement
 

Inscrivez-vous!

Restez informé et d'obtenir un meilleur accès aux informations des collectionneurs!





 

# Track   Duration
1.Song of the Sisters16:25
2.I See You in My Dreams18:25
3.House Atreides13:54
4.The Shortening of the Way11:14
5.Paul's Dream7:03
6.Moon over Caladan8:34
7.Shai-hulud9:47
8.Mind-killer11:11
9.Grains of Sand5:12
 101:45
Introduisez votre critique Masquer les avis dans d'autres langues

 

The Dune Sketchbook - 05/10 - Critique de Lammert de Wit, ajouté le (Néerlandais)
Voor de Amerikaanse film Dune is de productiemaatschappij uitgekomen bij Denis Villeneuve voor de regie en Hans Zimmer voor de muziek. Beide zijn echte Dune-adepten en wilden enorm graag meewerken om deze film te realiseren. Eigenlijk is de film het eerste deel van een tweeluik, waarbij de productie van het tweede deel afhangt van het succes van de eerste.
De SF-avonturenfilm is gebaseerd op het wereldberoemde boek van Frank Herbert, waarvan in de tachtiger jaren van de vorige eeuw al een film is gemaakt, die echter geflopt is.
Het verhaal van Duin speelt zich in een toekomstige wereld af op een woestijnplaneet waar onder gevaarlijke omstandigheden een grondstof gedolven wordt, onder leiding van Leto Atreides. Maar vijanden en ander gespuis keren zich tegen hem...

De muziek bij de film is gecomponeerd door Hans Zimmer en van die muziek is een Original Score album uitgebracht. Voor die recensie kijk dan hier: Dune

Om zijn muziek te componeren heeft Zimmer geprobeerd om klanken en geluiden te vinden die goed bij de sfeer en omgeving van de film zouden passen. Daarvoor heeft hij in zijn enorme studio de elektronica aan het werk gezet en daar sfeerbeelden gecreëerd van allerlei typen muziek waarvan hij vond dat die goed in het geheel van de film zouden passen. Ook heeft hij instrumenten aangepast en nieuwe geluiden ingezet om dit effect te bereiken. Daarnaast worden veel koorklanken toegepast, vooral bestaande uit vrouwenstemmen.
Vanuit al die probeersels en van de zoektocht naar die speciale muziek voor deze nieuwe film is dit The Dune Sketchbook album uitgebracht, nog voorafgaand aan het Original Score album.

Dit Sketchbook album bestaat dan ook uit een aantal lange tracks, waarbij in elke track een bepaalde sfeer naar boven komt.
Het album opent met de lange track 'Song of the Sisters', van ruim zestien minuten. De titel zegt het al, want in deze track laat Zimmer horen hoe hij de koorklanken van vrouwenstemmen heeft uitgewerkt en omlijst met vooral elektronische klanken en geluiden. Deze muziek heeft regelmatig een wat Oosterse kleuring, waarmee Zimmer een link heeft geprobeerd te leggen met de woestijn waarin de film zich voornamelijk afspeelt. Die koorklanken zijn daarbij niet echt melodieus, maar zijn vooral bedoeld om een bepaalde sfeer neer te zetten. En die sfeer is niet altijd even opbeurend, eerder vaak nogal aan de sombere kant, wat versterkt wordt door het vele gebruik van vrij lage klanken.

De tweede track 'I See You in my Dreams' is met ruim achttien minuten de langste van het album en heeft vaak een wat etherische kleuring. Ook hier komen de vrouwelijke koorklanken volop aan bod, maar worden hier omlijst met wat meer zweverige klanken en hoge elektronische geluiden en effecten, die soms wat aan de muziek van Vangelis doen denken. Ook hier heeft Zimmer weer de woestijnige kleuring ingevuld met wat Arabisch klinkende geluiden, die soms in de verte wat op een duduk of een nej lijken. Ook gesproken vrouwenstemmen doen hier een duit in het zakje om die Arabische woestijnkleuring te benadrukken. Maar ook hier komen de melodieën niet verder dan wat meanderende klanken. De muziek moet het vooral hebben van die specifieke sfeerkleuring.

De derde track is 'The House Atreides' en duurt bijna veertien minuten. De muziek in deze track doet wat vreemd aan. Er komen solo gezongen vrouwenstemmen in voor, maar ook aparte percussie, waarmee een wat wonderlijke sfeer neergezet wordt. Op ruim vijf minuten is het net alsof een zware elektrische gitaar met heftige percussie ingezet wordt, waar dan even later doedelzak-achtige klanken overheen gezet worden. De muziek is dan redelijk melodieus, maar staat wat in mineur, waardoor het toch allemaal wat vlak overkomt. Die bombastische klanken duren tot ongeveer de tiende minuut, waarna er een stilte valt, die even later door een lage vrouwenstem wordt opgevuld met onverstaanbare klanken.

'The Shortening of the Way' van elf minuten begint met een sterke Arabische kleuring van de muziek, die daarna een wat meer zweverige sfeer krijgt, waarbij een vrouwenstem op hoge en lage underscore zingt. Rond twee minuten neemt de muziek toe tot bijna bombastische proporties, waarbij Zimmer veel elektronische effecten en vervormingen toepast. Later volgt muziek die klinkt als een elektrische gitaar op een rustige underscore van elektronische klanken. Eigenlijk best fraai. Later volgt dan weer vrij eentonig underscore waar af en toe een vrouwenstem doorheen prikt en waar nog weer later stevige percussie overheen gezet wordt. Alles staat daarbij in een wat sombere, mineure kleuring. Aan het eind van de track volgt nog een vrijwel solo vrouwenstem.

De Track 'Paul's Dream' is met z'n zeven minuten uitgebracht als single en de een na kortste track van het album. De sfeer is opnieuw wat meer etherisch gekleurd, met allerlei effecten, klanken en stemgeluiden. Maar ook hier horen we weer een elektrische gitaar op een underscore van meer bombastische klanken en opnieuw klinkt dat fraai, ook al spreekt de beperkte melodie niet zo aan. Later volgen de nodige vervormde vrouwenstemmen op een grommende underscore, wat dan weer duidelijk niet fraai is.

'Moon over Caladan' is een nogal minimalistische track met veel stiltes of enkelvoudige geluiden. Pas rond vijf minuten komt de muziek tot leven en bespeelt Zimmer z'n synthesizer als een keyboard met vrij volle klanken, die eigenlijk best prettig aandoen, al lijkt de melodie meer op een etude dan op een uitgewerkte score-cue.
Over 'Shai-Hulud' kunnen we kort zijn, want dit is een track van bijna tien minuten met vrijwel alleen creepy klanken en geluiden, die meer in een horrorfilm thuishoren.
En de track 'Mind-Killer' is bijna nog creepiër dan de vorige, met effecten die nog vreemder en sluipender zijn en die ook wat meer rare stem-effecten heeft, waardoor hier een bijna duistere dimensie doorheen klinkt.
De afsluitende track 'Grains of Sand' is ook geen muziek om vrolijk van te worden. Deze kortste track van het album bestaat vooral uit een snel percussieritme, waaroverheen stemmen en allerlei elektronische klanken zijn gezet. Die stemmen en klanken zorgen ook hier voor een sterk psychedelisch effect. Om naar te luisteren is geen onverdeeld genoegen.

Kortom, met dit voorbereidingsalbum voor de muziek van de film Dune, The Dune Sketchbook, laat Zimmer horen hoe hij de verschillende stijlen binnen het geheel van de score vorm gegeven heeft. Maar de muziek van de score zelf viel al tegen en dat geldt nog sterker voor dit Sketchbook-album. De muziek bestaat vooral uit elektronische klanken, geluiden en effecten, waar Zimmer volop vrouwenstemmen aan toegevoegd heeft. Maar de grote ontbrekende factor is melodie. Omdat die nauwelijks aanwezig is, hooguit als een soort meanderende kleuring, en tegelijk de muziek ook nog vooral in mineur staat, klinkt veel muziek nogal somber. Daarbij bestaan de drie afsluitende tracks hoofdzakelijk uit creepy klanken, die uitstekend in een horrorfilm zouden passen. Dat zorgt voor een waardering van dit album die niet hoger komt dan 48 uit 100 punten.
Dune (2021)

The Dune Sketchbook (2021)

27e cérémonie des Critics' Choice Movie Awards

Ajouté le Lundi, 14 Mars, 2022   Posté par Philippe Mouchon

27e cérémonie des Critics' Choice Movie Awards

La 27e cérémonie des Critics' Choice Movie Awards (ou BFCA Awards), décernés par la Broadcast Film Critics Association récompensant les films sortis en 2021 s'est déroulée ce 13 mars 2022 à Los Angeles.

La 27e cérémonie des Critics' Choice Movie Awards (ou BFCA Awards), décernés par la Broadcast Film Critics Association récompensant les films sortis en 2021 s'est déroulée ce 13 mars 2022 à Los Angeles.

Voici les gagnants dans les deux catégories qui nous intéressent:

Hans Zimmer a reçu le Critics Choice Award dans la catégorie Best Score pour sa musique pour Dune de Denis Villeneuve
Les autres compositeurs nominés dans la catégorie étaient:

• Nicholas Britell – Don't Look Up
• Jonny Greenwood – The Power of the Dog
• Jonny Greenwood – Spencer
• Nathan Johnson – Nightmare Alley

Billie Eilish et Finneas O'Connell ont remporté le prix pour la chanson thème No Time to Die du film No Time to Die dans la catégorie Chanson originale.

Les autres chansons nominées dans la catégorie étaient:

• 'Be Alive' – King Richard
• 'Dos Oruguitas' – Encanto
• 'Guns Go Bang' – The Harder They Fall
• 'Just Look Up' – Don't Look Up


Plus d'infos sur: Critics' Choice Movie Awards

Plus d'infos sur: Official Web Site Dune



The Dune Sketchbook

Ajouté le Jeudi, 09 Septembre, 2021   Posté par Philippe Mouchon

The Dune Sketchbook

WaterTower Music présente la bande originale The Dune Sketchbook pour le nouveau film ' Dune ' de Denis Villeneuve et composée par Hans Zimmer

WaterTower Music présente la bande originale The Dune Sketchbook pour le nouveau film ' Dune ' de Denis Villeneuve et composée par Hans Zimmer!

The Dune Sketchbook est disponible dans les configurations Standard et Dolby Atmos Music.

Ce premier album est disponible en téléchargement sur Amazon et d'autres magasins de musique numérique depuis le 3 septembre 2021.
Un album de 2-CD est également disponible dès le 17 septembre 2021.
The Art and Soul of Dune, la bande originale du livre du même titre, sortira le 22 octobre.

La musique est composée par Hans Zimmer dont c'est la deuxième collaboration avec Denis Villeneuve après Blade Runner 2049.
Il y travaille depuis mars 2019 et a dû, pour ce faire, renoncer à participer au film Tenet (2020) de Christopher Nolan, avec qui il collabore depuis Batman Begins (2005)

Denis Villeneuve a réalisé le film sur un scénario qu'il a coécrit avec Eric Roth et Jon Spaihts, d'après le roman de Herbert.
Le film est produit par Mary Parent, Cale Boyter, Joe Caracciolo et Villeneuve.
La production exécutive est assurée par Tanya Lapointe, Joshua Grode, Herbert W. Gains, Jon Spaihts, Thomas Tull, Brian Herbert, Byron Merritt et Kim Herbert.

Avec Timothée Chalamet (“Call Me by Your Name,” “Little Women”), Rebecca Ferguson (“Stephen King’s Doctor Sleep,” “Mission: Impossible – Fallout”), Oscar Isaac (the “Star Wars” franchise) Josh Brolin (“Milk,” “Avengers: Infinity War”), Stellan Skarsgård (HBO’s “Chernobyl,” “Avengers: Age of Ultron”), Dave Bautista (the “Guardians of the Galaxy” films, “Avengers: Endgame”), Stephen McKinley Henderson (“Fences,” “Lady Bird”), Zendaya (“Spider-Man: Homecoming,” HBO’s “Euphoria”), Chang Chen (“Mr. Long,” “Crouching Tiger, Hidden Dragon”), David Dastmalchian (“Blade Runner 2049,” “The Dark Knight”), Sharon Duncan-Brewster (“Rogue One: A Star Wars Story,” Netflix’s “Sex Education”), Charlotte Rampling (“45 Years,” “Assassin’s Creed”), Jason Momoa (“Aquaman,” HBO’s “Game of Thrones”), Javier Bardem (“No Country for Old Men,” “Skyfall”).

Sortie dans les salles le 15 septembre, 2021

Récit épique et d'une rare puissance émotionnelle, DUNE raconte l'histoire de Paul Atreides, jeune homme aussi doué que brillant, voué à connaître un destin hors du commun qui le dépasse totalement.
Car s'il veut préserver l'avenir de sa famille et de son peuple, il devra se rendre sur la planète la plus dangereuse de l'univers – la seule à même de fournir la ressource la plus précieuse au monde, capable de décupler la puissance de l'humanité.

Tandis que des forces maléfiques se disputent le contrôle de cette planète, seuls ceux qui parviennent à dominer leur peur pourront survivre…

Plus d'infos sur: Official Web Site Warner Bros. Pictures Belgium

Plus d'infos sur: Official Movie Web Site



Oscars: Best Original Score (Gagnant)
Bande annonce:





Autres sorties de musique de Dune (2021):

Dune: Eclipse (2020)
Dune: Paul's Dream (2021)
Dune Sketchbook, The (2021)
Dune (2021)
Dune (2021)
Dune (2022)


Signaler une erreur ou envoyer des infos supplémentaires!: Connexion

 



Plus