Oud Belgie


Munich Records (742451031720)
Film | Date: 2010 | Type: CD, Téléchargement
 

Inscrivez-vous!

Restez informé et d'obtenir un meilleur accès aux informations des collectionneurs!





 

# Track Artiste/Compositeur Duration
1.LiefdesverdrietPeter Van Den Begin3:21
2.Een Woord van LiefdeDorothy Wuyts1:30
3.Oud België Steve Willaert1:14
4.Ik Zou Wel Eens Willen Dansen Met Brigitte BardotPeter Van Den Begin & Stany Crets2:01
5.Klappen, Stampen, FluitenWarre Borgmans2:42
6.Achter de Coulissen Steve Willaert2:39
7.Mens, Zit Daar Niet Te ZagenPeter Van Den Begin en Stany Crets1:51
8.Bij JouLudwig Van Gijsegem2:46
9.Geef Mij Maar Ballekes in de SoepFabrice Delecluse2:23
10.Eddy Neemt Wraak Steve Willaert2:25
11.Pejzaz Bez CiebieEsme Bos4:25
12.TrezyWarre Borgmans2:49
13.Marcel's MamboBenjamin Boutreur3:21
14.Bloemen voor Lucienne Steve Willaert1:49
15.Ze Toch Niet Kwaad, Madame!Peter Van Den Begin en Stany Crets2:24
16.'t Schoon Verdiep Steve Willaert1:03
17.Eddy en Leonard Steve Willaert1:39
18.Begrafenis van Mijnheer Leonard Steve Willaert2:06
19.Don't Turn the CardGreogory Frateur2:36
20.Waar Is de Tijd Dat Wij Nog VreeënPeter Van Den Begin en Stany Crets2:32
21.Cowboy JimmyStany Crets2:30
22.D'Hollanders Komen Steve Willaert2:18
23.Gras op Onzen BuikDolefante1:50
24.Een Woord van Liefde [Full Version]Dorothy Wuyts3:17
25.Germaine Neemt Afscheid Steve Willaert1:12
26.Epiloog Steve Willaert1:55
27.WelkomPeter Van Den Begin en Stany Crets1:47
 62:25
Introduisez votre critique Masquer les avis dans d'autres langues

 

Oud Belgie - 08/10 - Critique de Sander Neyt, ajouté le (Néerlandais)
Na het overdonderende succes van Katarakt, waren de Vlamingen duidelijk klaar voor het betere televisiewerk. Vanaf dat moment kregen we de één schitterende serie na de andere op ons afgestuurd. Van al die series heeft uw nederige recensent twee favorieten. Het uit 2008 afstammende De Smaak Van De Keyser waar ze heel vernuftig te werk gaan om het leven van drie generaties vrouwen in beeld te brengen. Mensen die deze serie nog niet gezien hebben, zoals vele mensen onder onze noorderburen die op deze site heel actief zijn, moeten het maar eens proberen. U zult niet teleurgesteld worden, anders geeft uw nederige recensent een gratis vat.
Maar we dwalen af. Mijn tweede favoriet is deze Oud België. Vakkundig een perfect gemaakte serie, maar het is een atypische serie. Er wordt fantastisch gewerkt met flashbacks en soms doorbreken de personages de vierde muur en spreken rechtstreeks tegen de camera. Het beste voorbeeld is tijdens de begrafenis van één van de personages. Ik denk niet dat ik iets weggeef, want je ziet het van mijlenver afkomen. Tijdens die begrafenis wordt slim archiefbeelden van dat personage gebruikt alsof zij er zelf bij is. U nederige recensent wordt soms aangesproken als een harteloos wezen, maar bij deze scene heeft hij toch een traantje weggepinkt.
De serie gaat over twee vrienden genaamd Willy en Marcel wiens vriendschap op de proef wordt gesteld tijdens de teloorgang van een stukje cultuur namelijk het revuetheater Ancien Belgique. Beide mannen zijn de top van het theater en genieten ten volle teugen van hun bestaan. Maar als dan de AB verlies begint te lijden, beginnen zowel de stenen van het theater af te brokkelen alsook de stenen van hun vriendschap. Dat de serie geschreven is door Stany Crets en Peter Van Den Begin zal bij vele mensen een frons op het voorhoofd teweeg brengen. Beiden staan bekend als twee onnozelaars die niets liever doen dan als een travestiet een talkshow te presenteren. Maar wat beide mannen hier doen met deze serie zal zelfs de grootste hater van het duo doen verbazen. Het is een dramaserie pur sang. Met de nodige humor maar verrassend veel tragedie! Dat hoor je ook op de cd.
De cd van Oud België is uiteraard een samenraapsel van de vele muzikale hoogtepunten die de serie kenmerkt. Er wordt heel veel gezongen in de serie en praktisch alle liedjes staan erop. Nog een pluspunt. Het is gezongen in het echt Antwaarps. Hoe verder het album vordert, hoe minder opwekkende nummers erop staan. De instrumentale muziek is voorzien van de Vlaamse topcomponist Steve Willaert die ons opnieuw overstelpt met prachtige emotionele instrumentale muziek. Laten we eens afreizen naar de Ancien Belgique.

SONGS

Uw nederige recensent zal niet alle nummers bespreken, anders ben ik hier binnen drie uur nog niet klaar. Enkel mijn favoriete zullen besproken worden. Het begint met Liefdesverdriet, verrassend goed gezongen door Peter Van Den Begin. Het zet meteen de toon van de serie. Het wordt gespeeld tijdens de openingsmontage en je ziet heel veel zaken op het scherm, maar je kan het nog niet plaatsen. Waarom dan het nummer Liefdesverdriet? Wel hier komt de genialiteit van de schrijvers naar boven. Marcel speelt graag eens met de gevoelens van de vrouwen en dat is het startpunt van deze serie. Dat zal je wel merken indien je de serie bekijkt.
Een Woord Van Liefde is een klein meesterwerk. Indien ik mij niet vergis, is het een lied van Ann Christie dat hier perfect gezongen wordt door Dorothy Wuyts die met voorsprong de beste zangeres is van het ensemble. We krijgen een geweldige reprise te horen op het einde van het album, opnieuw gezongen door Wuyts. Het is alweer een zeer mooi gezongen nummer en gelukkig krijgt Wuyts nu een beetje meer tijd om haar kunnen te kunnen bewijzen.
Of hij nu goed zingt of niet, het enthousiasme van Warre Borgmans is gewoonweg geweldig. Hij heeft maar twee nummers op deze cd staan, maar het zijn wel de beste. Het is zo overdraagbaar dat enthousiasme. Dit is werk van een rasacteur. Vooral Trezy is geweldig. Je hoort zijn gespeelde verliefdheid in zijn stem. Het is zo'n nummer dat als je het laat afspelen, de gehele zaal meezingt en mee danst. Klasse van Borgmans.
Mens, Zit Daar Niet Te Zagen is een geweldig geestig nummer. De tekst is fantastisch. Ik denk dat iedere persoon wel eens zin heeft om dit nummer op te zetten als de vrouw des huizes durft zagen. Zoals uw nederige recensent eens heeft gedaan, met een grote ruzie ter gevolg. Maar het was het waard puur om het verbouwereerde gezicht eens te aanschouwen.
Eigenlijk zijn alle nummers heel mooi om te beluisteren. Maar er zijn wel een paar kleine nadelen aan verbonden. Ten eerste is het merendeel gezongen in het Antwerps dialect waardoor het soms moeilijk te begrijpen is. Vooral voor onze sympathieke noorderburen, als je al weet dat uw nederige recensent als rasechte Gentenaar er soms moeite mee heeft. Ten tweede is het soms een beetje vermoeiend om telkens te blijven luisteren naar de nummers. Soms heb je het gevoel, komaan mannen, ga eens door. Desalniettemin blijft het wel een leuk tussendoortje tussen de soms hele zware scores die wij voorgeschoteld krijgen.

SCORE

Nostalgie, humor en dramatiek. Dat zijn drie ingrediënten van de serie die Willaert in muziek moet omzetten. En man, is hij daar in geslaagd. Nostalgie krijgen we te horen in het nummer Oud België. Het hoofdthema wordt fantastisch gespeeld door de saxofoon op een bedje van pianoakkoorden. Later pakken de strijkers het boeltje open en wordt de nostalgie vermengt met de dramatiek. Het hoofdthema krijgen we veelal te horen. Een duistere versie in 'T Schoon Verdiep waar de pulserende strijkers een vorm van dreiging en vormen het bedje van het door de strijkers sierlijke gespeelde hoofdthema. Waar de dramatiek helemaal perfect tot zijn recht komt. In de Epiloog krijgen we hele mooie versie te horen met een geweldige vrouwenstem. De instrumentatie zijn de violen die pulseren, een geweldige cellosolo maar alles wordt overstemt door het prachtige gezang. Het genot duurt welgeteld één minuut vooraleer het overgaat in iets zoveel beter. Maar dat is voor later.
Humor krijgen we vooral te horen in twee cues. Bloemen voor Lucienne kon zo uit de pen van Danny Elfman komen. De lichte strijkers op de achtergrond, de celesta die het boeltje een beetje opvrolijkt om daarna over te gaan in een mooie cellosolo geaccompagneerd met fluiten op de achtergrond. Het herbergt een zeer mooie melodie en zoals gezegd, het had zo van Elfman kunnen komen en dat wil wat zeggen.
Sorry noorderburen maar D'Hollanders Komen is geweldig! We krijgen alweer het hoofdthema te horen maar wel op een manier zoals je het nog niet hebt gehoord, en het ook niet meer zult horen. Het is een track voor de liefhebbers wat ik dan ook ben.
Over naar de dramatiek en dat is er veel te vinden. Eddy Neemt Wraak, Eddy En Leonard het zijn allemaal prachtige tracks, maar waar ik over wil spreken in deze sectie is één laatste thema. Eén thema die gewoonweg zodanig mooi is dat ik er mee gewacht heb tot op het bittere einde. Een thema zo wonderlijk mooi dat het daarom is dat ik deze cd gekocht heb. Voor het eerst volledig te horen in Germaine Neemt Afscheid. De piano gespeeld door Willaert zelf speelt het geweldige emotionele thema op een bedje van lichte strijkers. Het bevat alles waar deze score voor staat. Het is triestig maar toch een vorm van een nostalgische gedachtegang zit in dit thema verborgen. Zeker in de Epiloog waar we na het gezongen hoofdthema de reprise horen van het thema. Het klinkt even prachtig en het is te horen tijdens de aftiteling. Hier komt de klasse van Willaert naar boven. In deze recensie heb ik hem al vergeleken met Danny Elfman, wel hier vergelijk ik hem met Hans Zimmer. Meer bepaald voor Pearl Harbor. Dezelfde techniek, beide prachtige thema's. Maar vraag nooit aan uw nederige recensent welk thema hij nu het beste vind. U zult aangenaam verrast zijn.

Conclusie.
Oud België is een mooie verzameling van geweldige songs en een ijzersterke score. De score zal iedereen wel kunnen smaken, de liedjes is een ander verhaal. Al kan ik er van genieten, soms is het een beetje te veel. Daarom dat Oud België niet de volledige punten krijgt. Maar een mooie 8 is hier wel op zijn plaats. En dan is het nu tijd om eens mijn andere favoriet muzikaal onder de loep te nemen!
Bande annonce:





Bandes Originales de la collection: Belgian Television

Stille Waters (2001)
Kavijaks, De (2007)
Katarakt (2007)
Oud Belgie (2010)
Smaak van De Keyser, De (2008)
Beste Uit Flikken, Het  (2005)
Witse (2003)
Flikken 2 (2000)
Terug naar Oosterdonk (1997)
Beste TV-Tunes, De (2003)


Signaler une erreur ou envoyer des infos supplémentaires!: Connexion

 



Plus