The Clearing (L'Enlèvement)


Colosseum (4005939658526)
Varèse Sarabande (0030206658521)
Film | Date: 2004 | Sortie du film: 2004 | Type: CD
 

Inscrivez-vous!

Restez informé et d'obtenir un meilleur accès aux informations des collectionneurs!





 

# Track   Duration
1.The Clearing Main Theme Solo Violin1:20
2.Arnold Gets Dressed1:23
3.Arnold On His Way1:47
4.Wayne, Please Don’t Be Late1:00
5.Arnold Kidnaps Wayne1:27
6.The Clearing Main Theme Solo Piano2:45
7.The Journey Into The Forest2:09
8.A Cigarette Break1:50
9.Do You Know Louise Miller?1:32
10.Have Always Had That Mustache2:24
11.I Love My Wife2:33
12.Tim Yells At Fuller2:22
13.Wayne’s Cell Phone Rings1:36
14.I Love Him And She Admires Him1:28
15.At The Stream5:43
16.It’s Blood1:48
17.Wayne Makes A Run For It2:09
18.She’s On The Move2:53
19.Stop Here Please0:53
20.You Need A Sign Of Life5:38
21.Don’t Forget The Trash1:43
22.The Interrogation1:45
23.Wayne’s Murder0:45
24.I Have Everything I Need3:14
25.The Clearing Main Theme Orchestral Version3:08
 55:15
Introduisez votre critique Masquer les avis dans d'autres langues

 

The Clearing - 06/10 - Critique de Lammert de Wit, ajouté le (Néerlandais)
De Amerikaanse thriller The Clearing is geregisseerd door de Nederlander Pieter Jan Brugge, die daarmee zijn regiedebuut maakte, maar sindsdien geen films meer geregisseerd heeft. Hij werkt binnen de filmwereld vooral als producent. De film is gebaseerd op de Nederlandse ontvoeringszaak van Gerrit Jan Heijn en vertaald naar een Amerikaanse situatie. De film is in de pers wat mager ontvangen en ook het bioscoopbezoek viel tegen, ondanks de bekende namen in de cast.
Het verhaal draait om Wayne (Robert Redford) en Eileen (Helen Mirren) Hayes. Het echtpaar heeft twee volwassen kinderen en heeft een groot bedrijf opgebouwd. Ze zijn op een leeftijd dat ze erover denken om wat rustiger aan te doen en het bedrijf over te dragen. Maar dan wordt Wayne ontvoerd door een oud-medewerker van het bedrijf (Willem Dafoe). De FBI wordt ingeschakeld en onderhandelingen met de ontvoerder beginnen. Eileen zal het gevraagde losgeld bij de ontvoerder afleveren in ruil voor haar man...

De muziek voor deze psychologische thriller is van Craig Armstrong, die voor de film een nogal elektronische score heeft gecomponeerd met een hoog soundscape-underscore gehalte. Armstrong is vooral bekend van zijn prachtige orkestrale muziek voor films als Elizabeth: The Golden Age of Love Actually, maar verwacht hier niet een score die daaraan verwant is. Nu ligt muziek voor een thriller vanzelf al minder gemakkelijk in het gehoor, maar Armstrong heeft hier verreweg het grootste deel van de muziek in die soundscape-achtige kleuring gehouden, van lage, lang aangehouden klanken of licht meanderende tonen met een dreigende kleuring. Af en toe hoor je de piano of wat vioolklanken door de underscore heen prikken, maar het blijft allemaal nogal saai en is vaak slaapverwekkend.

Toch zijn er een paar tracks die eruit springen en een duidelijker soort van hoofdthema presenteren. Dat begint gelijk als het album opent. Het Main Theme wordt hier solo op een viool gespeeld. In de zevende track komt het thema opnieuw voor het voetlicht, maar nu wordt de melodie solo op de piano gespeeld, in een track die twee keer zo lang is als de openingstrack. In de afsluitende track komt dit op zich fraaie, wat melancholieke thema voor de derde keer naar voren, waarbij dan de nodige aanvullende strijkers meespelen.
Een paar andere tracks waarin het thema fraai naar voren komt zijn 'It's Blood' en de voorlaatste track 'I Have Everything I Need', die de fraaiste track van het album is, juist vanwege het mooie melodieuze karakter van deze track, in een aangenaam samenspel van violen en piano.

Met de genoemde vijf tracks heb je zo ongeveer alle fraaiere tracks wel gehad. De overige tracks bevatten voornamelijk de al genoemde nogal oninteressante soundscape-underscore uit de elektronische koker. Soms komen hierin nog wel wat ijle vioolklanken of spannende en soms zelfs creepy geluiden in voor en het klinkt vaak best dreigend, maar het blijft allemaal vrij tam. Ook de percussie komt een paar keer wat steviger naar voren, met industrieel klinkende slagen met veel galm, maar die percussie kan evenmin verhinderen dat de muziek door het gebrek aan melodie nogal aan de saaie kant is. Sommige tracks zijn wat steviger aangezet, maar de meeste tracks laten het in de melodie afweten, waardoor de muziek, los van de film nauwelijks aanspreekt, hoewel de muziek meestal niet irritant is of vervelend klinkt.

Kortom, met The Clearing heeft Craig Armstrong een duidelijk heel andere thrillerscore gecomponeerd, dan bijvoorbeeld voor de thriller The Bone Collector, die juist stevig melodieus en aangenaam orkestraal gecomponeerd is. De muziek voor The Clearing is bijna het tegenovergestelde en is meestal nogal traag en zelfs vaak slaapverwekkend, ondanks dat de muziek voortdurend een duidelijk dreigende kleuring heeft. Maar op een paar tracks na spreekt de muziek niet aan, zelfs ondanks de soms best wel stevige en zelfs fraaie percussie. Het is vooral het gebrek aan fraaie melodieën die de score naar de middelmatigheid trekken. De paar fraaiere tracks kunnen dat niet meer verhelpen en de waardering komt dan ook niet hoger dan 59 uit 100 punten.
The Clearing - 05/10 - Critique de Arvid Fossen, ajouté le (Néerlandais)
In The Clearing wordt het leven van Wayne (Robert Redford) en Eileen (Helen Mirren), die een succesvol leven hadden opgebouwd, overhoop gehaald wanneer een van de werknemers van hun bedrijf Wayne ontvoert. Hun hele leven en gezin wordt onder de loep genomen door het FBI terwijl Wayne tracht moeilijkste onderhandeling uit zijn hele leven tot een goed einde te brengen ...
The Clearing kreeg een score van Craig Armstrong, vooral bekend van zijn muziek voor Moulin Rouge, The Bone Collector en The Quiet American. Deze laatste twee films zijn ook voor een groot deel suspense en daar heeft Armstrong al zeker zijn kunnen bewezen. The Clearing, een thriller waar suspense eveneens een grote rol in speelt, volgt vreemd genoeg niet dezelfde aanpak. Armstrong componeert een score voor solo piano, solo viool, strijkers en synthesizers die de hele score door een droevige, lege en koele sfeer brengt. De suspense textuur op zich is goed gemaakt, maar er zijn bijna geen momenten waar er een sterkere emotie of diepgang wordt gecreëerd. Als er eens variatie in komt, dan is dit door elektronische percussie of effecten, maar zonder echt iets extra’s. De piano solo’s lijken sterk te zijn gebaseerd op deze uit The Horse Whisperer, maar missen de finesse die Thomas Newman in deze filmscore kon leggen. Enkel de viool solo’s zijn een opsteker waart, maar voor de rest is The Clearing echt niet interessant.


Signaler une erreur ou envoyer des infos supplémentaires!: Connexion

 



Plus