Star Wars: Return of the Jedi (Star Wars: Episode VI - Le Retour du Jedi)


RCA Victor
BMG Classics (0090266877423)
BMG Japan (4988017069905)
Film | Date: 1997 | Type: CD, Téléchargement
 

Inscrivez-vous!

Restez informé et d'obtenir un meilleur accès aux informations des collectionneurs!





 

# Track   Duration
1.20th Century Fox Fanfare (Alfred Newman, 1954)0:22
2.Main Title/Approaching The Death Star/Tatooine Rendezvous9:21
3.The Droids Are Captured1:17
4.Bounty for a Wookiee2:50
5.Han Solo Returns4:01
6.Luke Confronts Jabba/Den Of The Rancor/Sarlacc Sentence8:51
7.The Pit of Carkoon/Sail Barge Assault6:02
8.The Emperor Arrives/The Death of Yoda/Obi-Wan's Revelation10:58
9.Alliance Assembly2:13
10.Shuttle Tydirium Approaches Endor4:09
11.Speeder Bike Chase/Land of the Ewoks9:38
12.The Levitation/Threepio's Bedtime Story2:46
13.Jabba's Baroque Recital3:09
14.Jedi Rocks2:42
15.Sail Barge Assault (alternate)5:04
 73:22
# Track   Duration
1.Parade of the Ewoks3:28
2.Luke and Leia4:46
3.Brother and Sister/Father and Son/The Fleet Enters Hyperspace/Heroic Ewok10:40
4.Emperor's Throne Room3:26
5.THE BATTLE OF ENDOR I (Into the Trap/Forest Ambush/Scout Walker Scramble/Prime Weapon Fires)11:50
6.The Lightsaber/The Ewok Battle4:31
7.THE BATTLE OF ENDOR II (Leia Is Wounded/The Duel Begins/Overtaking the Bunker/The Dark Side Beckons/The Emperor's Death)10:03
8.THE BATTLE OF ENDOR III (Superstructure Chase/Darth Vader's Death/The Main Reactor)6:04
9.Leia's News/Light of the Force3:24
10.Victory Celebration/End Title8:34
11.Ewok Feast/Part of the Tribe4:02
12.The Forest Battle (concert suite)4:05
 74:52
Introduisez votre critique Masquer les avis dans d'autres langues

 

Star Wars: Return of the Jedi - 09/10 - Critique de Thomas-Jeremy Visser, ajouté le (Néerlandais)
In 1983 maakte George Lucas zijn eerste Space-Opera trilogy af met een overdonderende, emotionele en actievolle finale; Return of the Jedi. Jedi pakt de draad 3 jaar na de grootste cliffhanger uit de filmgeschiedenis, The Empire Strikes Back, op, en verteld hoe Luke Skywalker, Chewbacca, Lando Calrissian, de robots en Prinses Leia, gekleed in een metalen bikini waarover fans nog dromen, proberen Han Solo te redden uit de klauwen van gangsterbaas Jabba The Hutt. Nadat ze hierin zijn geslaagd, krijgen ze te maken met een nieuwe, veel grotere dreiging: Darth Vader en zijn meester, Keizer Palpatine, hebben besloten een nieuwe Death Star te maken, eentje nog gevaarlijker dan de eerste.

De speciale effecten van Return of The Jedi zijn nog steeds fenomenaal, en enkele scènes zijn legendarisch: Yoda's dood, Vader die zijn zoon red uit de klauwen van de dood, de achtervolgingsscène door het bos en niet te vergeten het gevecht boven de Put van de Sarlacc. Wederom verraste Lucas vriend en vijand met uitzonderlijke wezens, Jabba nog buiten beschouwing gelaten, en laat hij zien dat hij erg goede scripts af kan leveren, zelfs de dialogen zijn prima in orde voor iemand die later ''The King of Wooden Dialogue'' zou worden genoemd. Maar het zijn de sterren en de muziek die deze films zo mooi hebben gemaakt, en in dit deel zorgvuldig naar een einde toe brengen. Mark Hamill, waarvan hierna amper nog iets is vernomen, is een sobere, in zwart geklede held die zijn Vader wil bevrijden, Fisher en Ford hebben een bleoiende romance, en Ford is net zo goed op dreef in deze film als in de Indiana Jones films, Fisher is beeldig en acteert sterk, en speciale aandacht moet gaan naar Ian McDiarmid die een kakelende en erg ''creepy'' keizer neerzet.

Maar wat de film helemaal voltooid, en meer doet dan zomaar het puntje op de i zetten is de muziek. Het is veel gedetailleerder dan A New Hope of The Empire Strikes Back, maar is bijvoorbeeld wat minder donker dan Empire. Hope was sprankelend, jong en fris, maar dit deel is groots, bombastisch, spectaculair, snel en af en toe grappig. En beter dan zijn voorgangers in alle opzichten. Het begint met het Main Theme, te horen terwijl de gele letters het beeld inschuiven. Deze is beter uitgevoerd dan in alle andere delen, omdat Williams de blazers niet gewoon laat spelen, maar ze laat knallen. Hij geeft ze net een halve tel extra tijd, waardoor het geheel echt afsluitend klinkt.

Logischer wijs leunt Return of the Jedi veel op zijn twee voorgangers, maar voegt 3 nieuwe thema's toe aan het toch al uitgebreide scala: Het thema voor Luke en Leia, de tweeling. Het is prachtig, licht romantisch maar ook ernstig. Hoewel het niet zo liefdevol is als Han Solo and the Princess of Across the Stars, is het toch zeker een thema dat een relatie goed beschrijft, en in de film voor enkele sterke momenten zorgt. Het tweede thema is dat voor de Ewoks (parade of the Ewoks). Het is zwierig, melodieus en speels, en leuk om te horen. Het is verwant aan Yoda's theme, maar is een stuk minder serieus, en ritmisch. Het andere thema werd hergebruikt in The Phantom Menace, Attack of the Clones en Revenge of the Sith, het thema voor de Keizer. Het is donker, rauw en naargeestig, en zo simpel dat het een echte kracht van duisterheid is.

Opvallend is hoe vaak het Force Thema en de Actiemuziek terugkeren, sommigen uit A New Hope, en The Imperial March, Yoda's Theme en Han Solo and the Princess uit Empire. In The Pit of Carkoon/Sail Barge Assault rijgen we na een minuut een heerlijk actienummer te horen, waarin het Force thema krachtig gespeeld word, en net zo sterk klinkt als de Begin en aftitelingmuziek die deze films zo typeren. The Emperor Arrives/The Death of Yoda/Obi-Wans's relevation brengt een grote ode aan 4 thema's, The Imperial March leid grandioos in, groots en triomfantelijk, hierna horen we kort maar dreigend Het thema van Palpatine, gebracht door zweverig, haast spokig gezang. Hierna komt Yoda's thema tevoorschijn. Het begeleid ons tijdens de dood van de oude groene muppet. Hierna keren we nog even terug naar het Force Thema.

Disc 2 heeft echter de kwaliteit in zich. Brother and Sister/Father and Son/The Rebel Fleet enters Hyperspace/Heroic ewok trakteert ons in het begin op kalmte, gebracht door het thema voor Luke en Leia, erna wringt de Imperial March zich ertussen. Na rustige, toch interessante underscore horen we Williams kwaliteit: Schetterende en Schitterende blazers voeren ons mee naar de ruimte, waar de eerste stap richting de climax wordt gezet. Erna horen we een stukje uit het Ewok Thema, wat haast episch klinkt, een kleine grap van Williams voor de vele fans die de scene kennen.

Vanaf The Battle for Endor I, waar we wederom sterk blazerwerk horen, tot en met The Battle fot Endor III, zit je aan je boxen gekluisterd. Dit is Williams op zijn best. We worden begeleid van de grootschalige ruimteslag om de Death Star, tot het intieme gevecht tussen Luke, zijn Vader en een smalende Palpatine, tot het grondgevecht waarin kleine harige wezens een grote rol spelen. In de eerste akte, een ijzersterke track van maar liefst 10 minuten, horen we eerst dramatische slag en blaaswerk, waar je volkomen ingezogen wordt. Thema's komen keer op keer naar boven: Het Ewok Thema, de Imperial March en voor de rest is het allemaal spectaculair gecomponeerd werl. De tweede akte (The Lightsaber/The Ewok Battle tot en met The Battle for Endor II) doet het wat rustiger aan, maar is wel de meest emotionele kant van het gewoel. Na een intro van The Imperial March, vergelijkbaar met track 8 op cd1, horen we het Thema van Palpatine, gevolgd door enkele komische noten voor de Ewoks. Veel filmmuziek is grappig bedoelt, en heeft visualisatie nodig. Wie de Ewoks kent, weet dat de scene een en al gekkigheid is, en dit kan dan ook zorgen voor een lach tijdens het beluisteren. De kern van de Star Wars saga, de tragedie van de familie Skywalker, wordt in deze akte goed beschreven. We horen het Force Thema tijdens een referentie naar Obi-Wan Kenoi, samen met dat van de Keizer (dat nu ook door blazers word gebracht), en ook De Imperial March doet zijn zegje. De finale is net zo overdonderend als emotioneel: Nadat het Keizerlijk Thema triomfantelijk, bijna duivels klinkt volgt het Force Thema in volle glorie, mooier dan wanneer dan ook, als Anakin Vader zijn noodlot bezegelt door de Keizer de rug toe te keren.

In The Battle for Endor III, de derde akte, is duidelijk dat de rebellen winnen. Het begint met prachtige Space Muziek, het London Shymponic Orchestra houd zich niet meer in. Enkele Thema's uit A New Hope keren terug, en erna volgt de emotionele climax: Darth Vader, nu weer Anakin Skywalker, zijn masker gaat eraf. De harp brengt nog even, samen met de zachte strijkers een korte ode aan de Imperial March, maar erna nemen de blazers het weer over, als De Rebellen de Death Star opblazen.

Leia's News/Light of the Force is prachtig: de slag is voorbij en de rebellie kan gerust ademhalen. Het thema voor Han en Leia wordt even kort maar mooi gespeeld, maar daarna komt een waar kippenvel moment. Terwijl Darth Vader's lijk wordt verbrand, horen we het Force Thema 3 maal achter elkaar; hoopvol, groots en triest. De gebeurtenissen en daden die de Skywalker familie heeft meegemaakt worden herdacht en vergeven. Vooral Hamill's gezichtsuitdrukking en William's muziek maken er een mooi en emotioneel moment van. Erna horen we dan eindelijk het feestgedruis, als de Alliantie samen met de inwoners van talloze planeten, inclusief de Ewoks feest vieren, gevolgd door een snelle, maar mooie aftiteling. Williams mag trots zijn op zijn werk, hij maakt de reis door drie gigantische verhalen mooier dan deze al was, en steunt alles en iedereen in de historische mijlpaal in de filmgeschiedenis, en weet, net als Lucas, een meer dan bevredigend einde te maken aan een meer dan bevredigende filmreeks die de wereld een beetje veranderde. The Force was with him.
Star Wars: Return of the Jedi - 10/10 - Critique de Wilco de Jong, ajouté le (Néerlandais)
Return of the Jedi (1983) markeerde het einde van de Star Wars-trilogie. De muziek moest daarom wel allesomvattend en triomfantelijk gaan worden! De collectie leitmotieven zou nog meer worden uitgebreid en zodoende horen we in Return of the Jedi: het Star Wars' of Luke's Theme, Princess Leia's Theme, het Force of Ben's Theme, de Rebel Fanfare, het Love Theme voor Han en Leia, de Imperial March, Yoda's Theme en als nieuwkomers: Luke and Leia's Theme, Jabba's Theme, de Parade of the Ewoks en het Emperor's Theme... Dat zijn maar liefst 11 (ELF!) steengoede, melodieuze composities, allen met het vermogen om zich voorgoed in je cerebrale cortex te planten!!!

De complexiteit van de score voor Return of the Jedi is op de keper beschouwd nooit geëvenaard, ook niet door de nieuwe drie Star Wars-soundtracks. De muziek is net iets minder ruw en robuust dan The Empire Strikes Back, wat er soms voor zorgt dat Return of the Jedi iets te "versierd" lijkt. Laat je niet voor de gek houden: Williams leverde een onbetwiste topprestatie.
De film, en zo ook de muziek, laat zich opdelen in drie stukken: het redden van Han uit de worstvingers van Jabba the Hutt, het "middenstuk" met alle opwerpers voor het einde, en het einde, met een drielagige sterrenoorlog: op de bosmaan van Endor, in en boven haar atmosfeer en het Vader vs. Luke duel in de troonzaal van de Keizer.

Geen track voor track analyse: ik ben niet gek, niemand heeft zin om dat eens door te gaan lezen. Wel wat hoogtepunten: het gevecht met de rancor! "Den of the Rancor" geeft een machtige prestatie van het London Symphony Orchestra dat echt tekeer gaat... Heerlijke monster-muziek! Het spetterende "Sail Barge Assault," vroeger "The Return of the Jedi," dat heroïek en spektakel perfect vermengt. "The Emperor Arrives," met een prachtig koninklijke renditie van The Imperial March: niet te versmaden! Werkelijk GENIALE (lees dit goed: het is echt GENIALE!) muziek voor de eerste en verbale confrontatie tussen Luke en de Keizer in "Emperor's Throne Room"! Tomeloze actie in "The Battle of Endor I," waarin "Into the Trap" echt schittert als een van de beste Williams-actiestukken. En het schrijnende aspect van het Luke vs. Vader duel in "The Dark Side Beckons," waarin HETZELFDE, bijna religieuze thema zit als dat wat te horen is op het moment dat Yoda sterft.

Genoeg over de score: die is perfect. Nu de 1997-uitgave; de Special Edition Soundtrack. Die is NIET perfect! "Jedi Rocks" is vreselijk en vloekt als de ziekte met de rest van de film en de muziek! "Victory Celebration" is een wel heel erg zoete finale... bah! Het jolige "Ewok Celebration" was veel slimmer: het compenseerde voor alle serieuziteit daarvoor, was een muzikale zucht van opluchting en brak toch de sfeer NOOIT. Allemaal George Lucas' domme schuld, met zijn idiote Special Edition. Pure ellende.
Daar bovenop komt dat de geluidskwaliteit van een aantal stukken muziek op CD 2 soms echt slecht is: luister bijvoorbeeld naar "The Battle of Endor III" en huiver van verdriet bij het gruwelijk DOF klinkende "Superstructure Chase"...
En daar weer bovenop komt dat deze 2CD-set NIET volledig is. Wederom dankzij de vermaledijde Special Edition. We missen:
1. "Lapti Nek"
2. de Sy Snootles en de Rebo Band muziek voor de reis naar de Sarlacc
3. de alternatieve versie van "Leia's News" (met een leuk stukje Parade of the Ewoks)
4. en de album- en filmversies van de "Ewok Celebration."
Allemaal stukken muziek die voor het gemak zijn weggelaten, vanwege... de Special Edition! Hoesee! Op gemis no. 2 na, kunnen we deze muziek gelukkig WEL beluisteren op de fraaie Arista Records 4CD-set van de originele Star Wars-trilogie. Voor de jongere generaties met een ongekende en volslagen onterechte voorliefde voor CGI in films, zal de Special Edition, Jedi Rocks en Victory Celebration incluis, wel te verdragen zijn.

Kortom: de muziek is fenomenaal en ontzettend genietbaar, maar deze uitgave laat qua geluidskwaliteit en dankzij de Special Edition-tracks best wel wat te wensen over... Toch een tien, dankzij de originele, en nu completer dan ooit uitgegeven 1983-composities van John Williams.
Star Wars: Return of the Jedi - 10/10 - Critique de Tom Daish, ajouté le (Anglais)
This is now here and I must say that some of the expanded bits don't do it any good. The problem is, there are many parts, especially in the Jabba parts where the music is slow and not a lot happens. This means that the opening disc is a little tedious in places. There are some outstanding parts though. The Rancor Fight and Return of the Jedi are both exciting and outstanding action cues. The opening, Approaching the Death Star has to be my favourite of all three Star Wars openings. Opinions on the new Victory Celebration have been mixed. I think that like a lot of people, I was hoping for something more like the ending to Star Wars. However, it is an excellent piece anyway and certainly a lot better than the Ewok Celebration.

Some consider Return of the Jedi to be the weakest of the trilogy, the Ewoks being a particular moan. The music, however, is as good as ever most of the time and certainly has more themes in it than any other soundtrack I can think of. To the original mix of themes, Williams adds The Parade of the Ewoks a wonderful march with some fun percussion and some amazing harmony. Luke and Leia is a subtle piece for the brother and sister relationship that develops through the end of the film after Luke tells Leia how they are related. Jabba the Hut's theme is not perhaps the best, but serves to underlines the gangster's great bulk, although I never really notice when watching the film.

The Emperor's theme is a very sinister and brooding theme for lower instruments and male choir. It is not martial like Vader's theme, but perhaps a couple of shades darker. The action is excellent, although there is perhaps too much of it near the end and while this is fine in the film, perhaps gets too much on CD. However, the arrangement of the music on the Special Edition may rectify things to some extent. Some of the music underscoring the scenes with Luke and Vadar towards the end are excellent, in particular the music for when Luke finally overpowers Vadar. On the Special Edition, I think this is The Dark Side Beckons, but whatever it is called, it is an amazing track and has a very religious quality to it is very emotional indeed. If you have the Anthology, this is the only one I would be a little unsure about buying as most of the good parts are on the Anthology. However, you do get the Victory Celebration and Jedi Rocks. Jedi Rocks is much, much better than Lapti Nek and is a sort of bluesy jazz type thing, better description would be appreciated.

The only thing is that some of the tracks have surprisingly poor sound quality, Superstructure Chase is rather muffled and the brass is not nearly as bright as it should be. It is easy to compare as this cue uses parts from Star Wars, Tie Fighter Attack and the Battle of Yavin. Overall, more of a mixed bag than the other two really, but I'm sure most Star Wars and John Williams fans won't want to miss this chance to hear the entire score. I really couldn't put my hand on my heart and say that Jedi was as good as the other two and so it doesn't get the Gold award I'm afraid. Perhaps the over enthusiastic completeness rather tarnishes the stunning parts with slightly more run of the mill material.
Star Wars: Return of the Jedi - 08/10 - Critique de Cohen Oat, ajouté le (Néerlandais)
The Return of the Jedi is het laatste deel uit een van de meest succesvolle trilogies ooit. Ook voor deze film componeerde Williams de muziek en opnieuw maakt hij er een feest van. Daar waar episode 4 niet altijd even boeiend was om te luisteren en episode 5 vooral gedomineerd werd door het (prachtige) thema Darth Vader, daar is episode 6 de ultieme afsluiter geworden. Prachtige sequenties, de ene keer met de vederlichte strijkers dan weer met onheilspellende en dreigende koperblazers, maken deze soundtrack tot een van de beste ooit geschreven. Dit is puur klassiek en tevens de ultieme klassieker onder de filmmuziek. Af en toe dreigt de muziek wat in te zakken, wat vooral komt door zijn lengte. Dat is sowieso het grootste minpunt van deze drie scores. Doordat deze CD's elke muzieknoot uit de film bevatten willen ze nog wel eens aan tempo verliezen. Maar alles wordt goed gemaakt door de vele battle scenes en fantastische thema's. Zelf de bonustracks zijn op deze soundtrack de moeite waard om te luisteren. Geniet en laat je meevoeren naar een galaxy far, far away.
Star Wars: Return of the Jedi - 09/10 - Critique de Luc Van Wilder, ajouté le (Néerlandais)
Met Return of the Jedi levert John Williams alweer een meesterwerk af.Nog meer dan Star Wars I blijft deze soundtrack nazinderen.Je moet het maar doen,alweer met ongeveer dezelfde ingredienten beter trachten te doen dan zijn voorgangers.
Return of the Jedi was in 1983 de afsluiter van de eerste trilogie.Hier heeft Williams dan ook alle registers opengetrokken en voor een zeer krachtige score gezorgd.Persoonlijk één van de beste in de Star Wars saga.
Al de nrs. bespreken lijkt me overbodig,dat hebben anderen hier al meesterlijk voorgedaan.Je moet gewoon achterover liggen en je laten meevoeren naar een galaxy,far ,far away...
Nu de tentoonstelling Star Wars is neergestreken in Brussel leek het mij nog eens goed om deze score van John Williams in de spotlight te zetten.Het blijft magistraal.
Star Wars: Return of the Jedi - 08/10 - Critique de Alfred Mok, ajouté le (Néerlandais)
Recensie 4: Star Wars 6.

Een heerlijke score van Williams maar duidelijk wel de minste van de Star Wars reeks.
Na deze score worden ze alleen maar beter dus dat scheelt een hoop, maar Williams had duidelijk minder inspiratie voor deze score. Natuurlijk zitten er wel wat leuke nummers bij zoals het leuke Darth Vader theme dat rustig wordt gespeeld bij de dood van de grote man.

En zo zie je maar dat zelfs 1 van de beste filmcomponisten (John Williams) een mindere score kan hebben. Naar mijn mening was dat deze. Toch wil ik hem beoordelen met een 8.
Star Wars: Return of the Jedi - 10/10 - Critique de Paul Smolenaars, ajouté le (Néerlandais)
Ik vind de muziek van de soundtrack adembenemend vanaf the battle of endor tot en met de end titles zit je op het puntje van je stoel mee te genieten.

Ongeloofelijk van Maestro Williams
Oscars: Best Original Score (Nominé)
Bande annonce:





Bandes Originales de la collection: Star Wars

Six Star Wars Films, The (2008)
Star Wars: A New Hope (1997)
Star Wars: Return of the Jedi (1983)
Star Wars: The Corellian Edition (2007)
Star Wars Revelations (2007)
Star Wars: Music from the Six Films (2008)
Star Wars: The Force Unleashed (2008)
Empire Strikes Back, The (1992)
Ewoks: Caravan of Courage / The Battle for Endor (1986)
John Williams Conducts Music From Star Wars Saga (1997)


Signaler une erreur ou envoyer des infos supplémentaires!: Connexion

 



Plus