3:10 to Yuma


La-La Land Records (826624134528)
Film | Date de sortie: 21/04/2015 | Sortie du film: 2007 | Type: CD
Edition limitée: 3000 copies
 

Inscrivez-vous!

Restez informé et d'obtenir un meilleur accès aux informations des collectionneurs!





 

# Track   Duration
1.Main Title1:07
2.Ben Takes the Stage/Dan’s Burden5:47
3.Man of His Word0:59
4.Bisbygliando1:25
5.Barn Burn2:01
6.Chinatown1:44
7.Indian Grounds2:51
8.Chinese Democracy2:51
9.One for the Road/Storm Clouds4:11
10.Trial by Fire2:00
11.Flight of the Princess2:03
12.Ben There, Done That1:39
13.Gang Arrives1:52
14.Ben Arrested4:00
15.It’s Time1:02
16.Hotel0:42
17.One Man Left3:06
18.William Escapes1:43
19.Bible Study2:37
20.Who Let the Cows Out?1:32
21.The3:10
 
Bonus Tracks
22.Stagecoach Crash (alternate)1:18
23.Charlie Prince1:16
24.Where’s the Doughbro?4:04
25.Wading Into Bisbee1:45
26.Saving McElroy0:59
27.Fistful of Dollars3:09
28.Bad to the Bone/Fireside Chat2:54
 63:46
Introduisez votre critique Masquer les avis dans d'autres langues

 

3:10 to Yuma - 08/10 - Critique de Lammert de Wit, ajouté le (Néerlandais)
De Amerikaanse film 3:10 to Yuma is een western, die geregisseerd is door James Mangold (Cop Land, Girl Interupted, Identity, Walk the Line, The Wolverine), die de film eigenlijk al drie jaar eerder zou maken. Het verhaal is gebaseerd op een verhaal van Elmore Leonard en de gelijknamige zwart-witfilm uit 1957, waarmee het eigenlijk een remake is. De critici waren overwegend positief over de film en ook de bioscoopbezoekers wisten de film goed te vinden, waardoor het een redelijk succes werd.
Het verhaal speelt zich af in 1884 en draait om veteraan Dan Evans (Christian Bale), die na de oorlog boer is geworden. Daarvoor heeft hij schulden gemaakt, maar door droogte kan hij die niet inlossen. Daarop worden zijn schuur in brand gestoken en de koeien weggejaagd. Als Evans de volgende dag probeert om zijn koeien terug te halen, is hij getuige van een overval op de bewaakte reiskoets, waarbij doden vallen. Die overval blijkt te zijn uitgevoerd door Ben Wade (Russell Crowe) en zijn bende. Als Wade achterblijft in het nabije stadje wordt hij gearresteerd. Voor een beloning wil Evans hem wel naar een stad verderop brengen, zodat Wade daar op de trein naar de gevangenis in Yuma kan...

De muziek bij deze western is van Marco Beltrami, die er een Oscarnominatie aan overhield. Van zijn score kwam in 2007 een Original Score album uit, maar in 2015 kwam La-La-Land Records met een iets uitgebreidere versie, waarop ook weer de Original Score is opgenomen, maar nu aangevuld met een handvol bonustracks. Deze recensie gaat over dat expanded album, waarop die bonustrack na de Original Score te horen zijn.

Beltrami houdt zich meestal bezig met muziek voor horrorachtige films, maar maakt toch regelmatig een uitstapje naar een meer mainstream filmproductie. Zo maakte hij ook een uitstapje naar deze Westernfilm. Toch kun je goed horen dat Beltrami gewend is om behoorlijk creepy scores te componeren, want ook deze westernscore bevat een stevige dosis spanningsmuziek in zijn typerende stijl. Dat is gelijk goed te horen in de openingstrack 'Main Title', en zo komen gedurende het album een flink aantal tracks voorbij waarin Beltrami de spanning flink heeft opgevoerd.

Toch zijn er ook bijzonder fraaie tracks of delen van tracks op dit album aanwezig. Dat is voor het eerst goed te horen in het langere middendeel van de track 'Ben Takes the Stage / Dan's Burden. Daarin speelt een elektrische gitaar de hoofdrol, zoals ook Morricone dat al vaker liet horen. In het laatste deel van deze fraaie track is de muziek veel meer ingetogen, met mooi getokkelde klanken van een akoestische gitaar. Ook 'Man of his Word' laat die prettige akoestische gitaarklanken horen.
Dat geldt ook voor het eerste deel van 'Chinese Democracy'. Daarna wordt de muziek veel intenser en neemt een solo koperblazer de leiding over een stevig van violen voorziene snel gespeelde underscore. Een fraai stuk actiemuziek met een duidelijke westernkleuring uit de keuken van Morricone, inclusief Beltrami-saus.

Een rustige track is 'One for the Road / Storm Clouds', met een vrij traag, zelfs wat saai eerste deel. Pas de laatste minuut horen we opeens een solo getokkelde gitaar, zonder enige begeleiding, waardoor ook dit wat mager overkomt, ondanks de prettige klanken. En die magerheid geldt ook een beetje voor 'Ben There, done That'. De melodie en stijl van die laatste loopt door in 'Gang Arrives', maar is daar iets strakker aangetrokken, waardoor de muziek beter overkomt.

Veel andere tracks zijn echter veel spannender gecomponeerd, met grillige of grimmige muziek, met soms een stevig actiegehalte. Zo heeft 'Chinatown' een grommende ondertoon, terwijl trage percussie en wat dissonant klinkende houtblazers en strijkers voor een ongemakkelijke sfeer zorgen, iets wat ook geldt voor 'Indian Grounds', waarin Beltrami ook meer creepy geluiden de ruimte geeft.
'Trial by Fire' begint met de bekende harmonica-klanken van Morricone, maar gaat daarna al snel over in een vrij grimmig gekleurde melodie, waaraan later ook beperkt wat elektrische gitaarklanken zijn toegevoegd. Ook de volgende track heeft die sterk grimmige kleuring, maar Beltrami heeft er nog jankende violen aan toegevoegd, om de spanning nog wat verder op te voeren. Niet fraai.
'It's Time' laat niet veel meer horen dan een steeds iets in toonhoogte oplopende volle, vrij egale onderklank, waarop een spannend riedeltje op de gitaar gespeeld wordt. Dit effect van een ondergrond van oplopende egale strijkers en getokkelde gitaar horen we ook in 'One Man Left'. Na een minuut volgt echter een duidelijk aantrekkelijker arrangement, mede omdat er dan een aangename melodie gepresenteerd wordt.

Het Original Score gedeelte sluit af met drie van de mooiste tracks, die alle drie de erfenis van Morricone laten horen. Beltrami heeft er bijzonder fraaie composities van gemaakt, waarbij vooral het fraaie spel van de solo trompet in het oor springt, terwijl ook de getokkelde gitaarklanken er mogen zijn. De tracks zijn melodieus en laten die typerende westernkleuring goed doorklinken. Met name 'Bible Study' is een fantastische track.

Wat volgt zijn nog een zevental bonustracks. Maar verwacht hier geen meeslepende muziek, want al deze tracks vallen in het genre van de spanningsmuziek, die meestal wat ongemakkelijker in het gehoor ligt. Een enkele bonustrack is nog wel aardig, maar daarvoor hoef je niet voor dit expanded album te kiezen. De Original Score volstaat.

Kortom, met zijn muziek voor de westernfilm 3:10 to Yuma heeft Marco Beltrami een voor de film prima score afgeleverd. Vaak doen dergelijke scores het op een luisteralbum toch minder en dat is ook hier het geval. Dat komt vooral door de vele spannende en grimmige, of juist wat saaie underscore-achtige tracks. Toch bevat het album voldoende prima muziek om genietbaar te zijn. Vooral de laatste drie tracks van de Original Score maken erg veel goed met hun fantastische melodieuze muziek op de elektrische gitaar en de trompet. De bonustracks voegen niet veel toe. De waardering voor dit album komt op een mooie 75 uit 100 punten.
3:10 to Yuma - 09/10 - Critique de David-Emmanuel Thomas, ajouté le (Français)
Placé sur les rails grâce au financement des studios Lionsgate, le remake de 3h10 pour Yuma (Delmer Daves, 1957) proposé par James Mangold cherche à faire embarquer à son bord un compositeur pour l’image répondant à ses critères d’exigences. De son côté, Marco Beltrami planche sur le quatrième volet de la franchise Die Hard (Len Wiseman, 2007) et n’aspire qu’à s’illustrer sur un western « comme on en fait peu ». Le visionnage de Trois Enterrements (Tommy Lee Jones, 2005) aura été des plus révélateurs pour le metteur en scène qui, envoûté par l’authenticité de son approche sonore, décidera d’intégrer à la production ce compositeur alors très en vogue. Soucieux d’apporter un souffle musical inédit, Mangold l’invite à une relecture en profondeur du score de western classique. Ce dernier cherche notamment à y insérer des « éléments rythmiques » qui « propulseraient davantage les scènes » tandis que Beltrami lui suggère de s’aventurer sur un territoire plus expérimental en manipulant des instruments d’époque avec une grande modernité. Epaulé par son complice Buck Sanders, le musicien dépeint un paysage sonore unique qu’il décale amplement par son approche très contemporaine pour ne pas céder aux clichés du genre.

L’anatomie de ce score repose essentiellement sur l’utilisation d’un ensemble instrumental assez restreint mais dont la particularité de sa composition est à l’origine du triomphe de cette œuvre. Beltrami s’amuse à glaner une pléiade de samples à partir d’un harmonium du XIXe siècle (qu’il a récemment utilisé dans The Homesman de Tommy Lee Jones), d’une guimbarde poussiéreuse mais également d’un carillon issu « d’une vieille horloge de grand-père », pour les adjoindre ensuite à une modeste section de cordes, de trompettes et de percussions. Déjà employée dans un bon nombre de westerns spaghetti, la guitare électro-acoustique contribue à insuffler une tension remarquable aux images nerveuses de Mangold. Caractérisée par ses cordes en nylon, elle est étroitement liée au personnage de Charlie Prince (interprété par Ben Foster) et signe de multiples apparitions à travers le film (« Tryal By Fire », « Ben Arrested »). La partition reste toutefois marquée par les thèmes respectifs des deux protagonistes interprétés par Russel Crowe et Christian Bale.

Le criminel Ben Wade est illustré par un motif à cordes et piano extrêmement minimaliste obtenu par l’insertion d’un fil de pêche sur l’ensemble des violons (« Main Titles », « Ben Takes the Stage »), résumant de manière très simpliste la dangerosité de ce personnage. Le vétéran Dan Evans bénéficie quant à lui d’une mélodie plus évocatrice (« A Man of His World », « Bible Study ») qui ne déploiera sa splendeur qu’à la fin du long-métrage dans le mémorable « The 3h10 to Yuma ». Porté par un solo de trompette à la fois élégiaque et triomphant, ce morceau affiche une superbe progression rythmique qui conclut brillamment cette relecture du chef d’œuvre de Delmer Daves. Au-delà d’une spatialisation plus marquée sur certaines plages teintées de sonorités électroniques grésillantes et menaçantes, les cordes grandiloquentes et les guitares impétueuses détonnent au son des coups de feu donnés par Russel Crowe et Christian Bale pour conférer au film les moments de bravoure qu’il mérite (« Dan’s Buden », « Bible Study », « Who Let the Cows Out ? »). Assemblée en seulement six semaines et enregistré aux studios d’Abbey Road à Londres, sa partition sophistiquée le conduira jusqu’à la 80e cérémonie des Oscars en 2008, où l’attend une nomination bien méritée pour sa carrière.
La-La Land Records and Lionsgate present the remastered and expanded re-issue of acclaimed composer Marco Beltrami’s (SCREAM, HELLBOY, THE HURT LOCKER, THE WOLVERINE) Oscar-nominated original motion picture score to the acclaimed 2007 feature film 3:10 TO YUMA, starring Russell Crowe, Christian Bale and Peter Fonda, and directed by James Mangold. Beltrami honors this thoughtful and thrilling re-imagining of the original 1957 YUMA with a rich orchestral score that brilliantly mixes period instrumental approaches with a modern orchestral group and recording techniques. The result is both a tribute to traditional western movie scores and an inventive soundscape that reflects the brutal existence of the movie’s characters. Produced by Marco Beltrami, Buck Sanders and Dan Goldwasser, and mastered by Erick Labson, this special limited release of 3000 Units sounds better than ever and is expanded with a selection of exciting bonus tracks. Quick-draw art design by Dan Goldwasser features exclusive, in-depth liner notes by writer Jeff Bond, with new interview comments from the composer.
Bande annonce:





Bande annonce:





Autres sorties de musique de 3:10 to Yuma (2007):

3:10 to Yuma (2007)


Signaler une erreur ou envoyer des infos supplémentaires!: Connexion

 



Plus